Nėštumo kalendorius: 4 savaitė

Šįkart aptariame 4 nėštumo savaitę.

Embriono ląstelės dauginasi greitai. Dar nepraėjus keturioms dienoms po apvaisinimo, viena ląstelė yra pasidalijusi į 16 ląstelių ir susiformuoja morulė, kuri palieka kiaušintakį ir keliauja į gimdą, kur ji prisitvirtina prie gimdos sienelės.

Baigiantis ketvirtai savaitei, mažas vieno milimetro dydžio embrionas primena buožgalvį. Jis kol kas nematomas ultragarso pagalba, bet galima pastebėti pakitimus gimdos sienelėje ir trynio maiše, kuris aprūpina embrioną deguonimi ir maistinėmis medžiagomis. Palaipsniui pradeda formuotis placenta.


Nuo 4 iki 10 savaitės prasideda tavo kūdikio smegenų, stuburo ir kitų organų vystymasis. Šiuo metu embrionas yra labiausiai pažeidžiamas išorinių trukdžių ir jo vystymasis gali būti nesunkiai sutrikdytas.


Tau turėtų prasidėti menstruacijos po 28 dienų ciklo. Nors kai kurios moterys jau suprato kas vyksta, didžiajai daliai menstruacijų nebuvimas dažniausiai yra pirmasis nėštumo ženklas.


Dėl hormonų pokyčių gali jaustis pavargus ar netgi išsekusi. Taip pat gali jausti spazmus, panašius į spazmus menstruacijų metu – tai vyksta dėl didėjančios gimdos. Embrionui tvirtinantis prie gimdos sienelės, kai kurios moterys gali pastebėti silpną kraujavimą iš gimdos.


Jei praėjus kelioms dienoms po neprasidėjusių menstruacijų pasidarysi nėštumo testą, kurį galima įsigyti bet kurioje vaistinėje, jis turėtų parodyti teigiamą atsakymą. Tu gausi tikslų atsakymą. Atlik testą šlapindamasi pirmą kartą ryte, sek instrukcijas, pridėtas prie nėštumo testo. Jeigu rezultatas neigiamas, bet tu vis tiek įsitikinusi, kad esi nėščia, palauk savaitę ir pabandyk vėl. Jei rezultatas teigiamas, užsirašyk pirmajam vizitui pas savo gydytoją. Rekomenduojama apsilankyti pas akušerę ar ginekologą praėjus 6-8 savaitėms po tavo paskutinių menstruacijų, ar 2-4 savaitėms po teigiamo nėštumo testo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis