Ar kiaulpienių galima duoti vaikams

Sveikos gyvensenos ekspertė ir ekologinio darželio įkūrėja Ingrida Lauciuvienė pavasarį savo šeimą ir tris vaikus vaišina patiekalais iš pienių. Ji įsitikinusi, kad tai pamirštas, bet labai paprastas būdas sustiprinti sveikatą.

Kiaulpienė - lietuviškasis ženšenis?

Kiaulpienių vaistines savybes daugelis lygina su ženšeniu. Dabar, pavasarį, reikėtų kasdien kiaulpienių suvartoti po 5 žiedus arba 10 jaunų lapų.

Diedukai arba gyvybės šaknis - taip kiaulpienes vadindavo mūsų močiutės. Tiesa, Europoje pirmą kartą pienės šaknys imtos vartoti 1485 m. Jos žadina apetitą, reguliuoja virškinamojo trakto darbą, gerina medžiagų apykaitą, vartojamos net kaip kraujavimą stabdanti ar vidurius laisvinanti priemonė. Kiaulpienės turi antioksidacinių savybių, padeda atsikosėti, varo iš žarnyno parazitus.

Sveika gyvensena besidominti ir žiniomis su kitais besidalijanti moteris sako, kad kiaulpienės - lietuviškasis ženšenis. Asmeninio arch. nuotr.

Kiaulpienių šaknyse telpa visa Mendelejevo cheminių elementų lentelė: jos turi daug kalcio, kalio, natrio, mangano, geležies, vario, taip pat vitaminų A, B, E, C. Šaknyse yra 40 proc. inulino, dervų, kaučiuko, organinių rūgščių, lecitino. Geriausios šaknų vaistinės savybės būna antrus, trečius augimo metus. Šaknis geriausia rauti anksti pavasarį arba vėlai rudenį. Išrautas šaknis reikia gerai nuplauti, pavytinti, susmulkinti ir išdžiovinti.

Visos kiaulpienės dalys yra naudingos

Tačiau kol pienės žydi, verta išsivirti ir pienių žiedų medaus. Mat kiaulpienės bene vienintelis augalas, kurio visos dalys yra naudingos: ir žiedai, ir lapai, ir šaknys. Prancūzų medikų delegacija Lietuvoje stebėjosi, kaip pavyko lietuviams tiek pienių laukų užsėti. Prancūzijoje, Olandijoje, Austrijoje, Vokietijoje kiaulpienės jau nunykusios ir auginamos specialiai plantacijose. Mes gi iki šiol su jomis „kovojame" ir sukame galvas, kuo nupurkšti, kaip išnaikinti.

Kaip valgyti?

Kol pienės dar nėra peraugusios, jų lapais galima gardinti salotas, taip pat juos plakti į žalius kokteilius kartu su vaisiais, o iš žiedų virti medų. Tiesa, bitininkai sako, kad tokį produktą vadinti medumi yra kiek per skambu. Galbūt sirupu. Nors sudėtis jo tikrai nebloga: žiedadulkės ir trys ketvirtadaliai cukraus.

Ingridos jauniausiasis sūnelis Pijus savo kieme "medžioja" pienes. Asmeninio arch. nuotr.

Savo vaikams kiaulpienių duodu, tiesiog dėl kartaus skonio kiekvienas skirtingai suvalgo. Geriausia jų skinti prie savo namų, jei gyvenate toliau nuo kelio ir žinote, kad jos nėra purkštos cheminėmis medžiagomis.

www.augueco.lt


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis