Unikalioje žaidimų aikštelėje vaikai ir žaidžia, ir mokosi

Vilniuje esančiose Šnipiškėse įrengta iki šiol nematyta ir analogų neturinti žaidimų aikštelė "Raidės". Vaikai joje ne tik žaidžia su dvimetrinėmis raidėmis, bet ir mokosi jas pažinti.

Žaidimų aikštelę pirmieji išbandė vietos vaikai

Žalioje pievoje ant ryškios Š raidės supasi kelerių metukų berniukas. Kitas - ridena žeme apskritimą, kuris, pasirodo, yra raidės I taškelis... Tokia neįprasta žaidimų aikštele gali džiaugtis Vilniaus Šnipiškių rajono vaikai. Dviejų metrų aukščio lengvo tūrio raidės yra pagamintos iš polistireno putplasčio, jos lengvai perstatomos į daugiafunkcinę bendruomenės susitikimų aikštelę, o nusiimantys taškai ir varnelės naudojami kaip milžiniško konstruktoriaus elementai, lauko baldai ir net kaip sūpynės.

Supasi, karstosi, dėlioja, konstruoja

Sudėtos kartu, raidės sudaro žodį "Šnipiškės", todėl žaidimo aikštelė tarnauja ir kaip vietos ženklas. Koncepcijos autoriai, viešąsias erdves gaivinanti kūrybinė grupė "Laimikis.lt" (kuriuos pažįstame iš ne pirmus metus rengiamo smagiojo „Burbuliatoriaus"), džiaugiasi, kad vietos bendruomenė palaikė kaimynų iškylų prie raidžių idėją. Jaunieji šnipiškiečiai, jų tėvai ir seneliai išbandė visus įmanomus raidžių panaudojimo būdus: raidės naudojamos ir kaip lauko baldai, ir kaip milžiniškas konstruktorius, sūpynės, žaidimo elementai.

Mūsų portalas pakalbino vieną iš idėjos autorių, Laimikis.lt kūrybinių projektų kuratorę Jekateriną Lavrinec

Ar kuriant raides pirminė idėja ir buvo tokia, kad jos skirtos vaikų žaidimų aikštelei?

Taip. Galvojome apie daugiafunkcinę žaidimo aikštelę, kuri galėtų būti ir skiriamasis, iš tolo matomas, vietos ženklas. Juk dažnai Lietuvos miestų kiemuose matome standartines, vietai išskirtinumo nesuteikiančias aikšteles. Kadangi medinėse Šnipiškėse gyvenantys mažų vaikų tėvai ne kartą minėjo, kad vaikams trūksta aikštelės, šios aikštelės raidės sudaro žodį "Šnipiškės". Beje, pastebėjome, kad neseniai išmokę skaityti vaikai su malonumu dėlioja raides, ieškodami joms teisingos vietos. Milžiniškos raidės - smagus būdas paversti skaitymą žaidimu.

Kadangi pirmi bandymai buvo sėkmingi, ši aikštelė - tik pirmas mūsų grupės žingsnis, toliau dar plėtosime šią tipografinių žaidimo aikštelių koncepciją. Ja susidomėjo ir mūsų užsienio kolegos, dirbantys su Europos miestų rajonų bendruomenėmis.

Ar raidės lauke būna nuolat, dieną ir naktį?

Raidės naudojamos kaip žaidimo aikštelė šnipiškiečių bendruomenės susitikimo metu. O po susitikimų sunešamos į saugią vietą iki kito susitikimo. Kadangi tai naujojo tipo žaidimo aikštelės prototipas, kuris jau yra funkcionalus ir sėkmingai išbandytas ir jaunesnių, ir vyresnių šnipiškiečių, dabar ieškome atsparesnės medžiagos nuolatinei žaidimo aikštelei. Norime, kad raidės būtų ilgaamžiškesnės, bet ne sunkesnės - juk tai žaidimų aikštelė, todėl raidės turi būti lengvos, kad jas galėtų pakelti vaikai.

Kokių atsargumo priemonių imsitės, kad raidės po nakties neišnyktų?

Šis klausimas neramino ir mus, kol nesupratome, kad saugumo problemą galima paversti žaidimu: siūlysime šnipiškiečiams pasirinkti savo raidę ir ją globoti. Kadangi raidės lengvos, o aikštelė yra modulinė, t.y. lengvai išrenkama ir surenkama, nakčiai kiekvienas kaimynas galės pasiimti raidę su savimi. Atskleisiu paslaptį, po pirmojo žaidimo aikštelės bandymo raidės nakvojo teatro ir kino aktoriaus Karolio Dapkaus kieme.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis