Internete plintantis filmukas apie „Facebook“ prajuokina, bet ir siunčia tėvams pavojingą signalą VIDEO

Internete plintantis ironiškas filmukas (video žemiau) apie „Facebook“ pralinksmina, tačiau ir verčia susimąstyti, ar mes patys nesielgiame panašiai: kaip dažnai jūs tikrinate savo paskyrą šiame socialiniame tinkle? Kaip dažnai tai daro jūsų atžalos?

Socialiniame tinkle „Facebook“ apstu vaikų, kurių ten neturėtų būti, mat pagal registracijos taisykles į jį galima registruotis nuo 13 metų. Kaip išmokyti vaikus saugiai naršyti internete ir atpažinti pirmuosius priklausomybės požymius?

Internete plintantis filmukas apie „Facebook“.

Facebook lankytojai - pradinukai?

Devynerių metų Martynas mokosi vienoje Vilniaus progimnazijoje. Vieną dieną po pamokų grįžęs berniukas pareiškė, kad jis nori užsiregistruoti į Facebook, nes jame dalyvauja, jo žodžiais „visa klasė", ir iš jo esą visi šaiposi, kad jis yra "mažius", nes neturi ten paskyros. Martyno mama tą patį vakarą elektroniniame dienyne, tėvų forume, užvedė naują temą - ar tikrai tėvai leidžia savo vaikams dalyvauti Facebook, ir ką ten gali veikti trečiokai. Pasisakiusiųjų tėvų reakcija Martyno mamą nustebino: vieni atrašė nežiną, ar jų vaikas registruotas socialiniame tinkle, kiti sakė, kad nemato dėl to jokių problemų. Tokia esą realybė, nuo kurios nepabėgsi.

Apeiti taisykles nesunku

Facebook taisyklės numato, kad registruotis į jį galima nuo 13 metų. Ir tokios taisyklės sukurtos ne šiaip sau. Tokio amžiaus vaikas jau gali daugiau suprasti apie interneto ir socialinių tinklų pavojus, jis objektyviau vertina jo turinį, palyginus, pavyzdžiui, su aštuonmečiu ar devynmečiu. Tačiau Facebook nesunku apgauti nurodžius, kad tau yra daugiau metų, negu iš tiesų. Tiesa, Facebook įkūrėjas Markas Zuckerbergas, yra užsiminęs apie tai, kad pats metas pagalvoti apie amžiaus cenzo mažinimą, esą Facebook jauniems žmonėms padeda plėsti akiratį ir gali būti išnaudojama kaip ugdymo priemonė.

Kaip vaiką išmokyti saugiai elgtis Facebook: 7 patarimai tėvams

Uždaras profilis visada yra saugiau už viešą

Registruojantis vaikui, pirmiausia paaiškinkite apie jo profilio prieinamumą - kas matys jo rašomas žinutes ir publikuojamas fotografijas. Patarkite, kad saugiau yra, kai profilis yra uždaras ir privatus, o tai reiškia, kad jo asmeninės informacijos nematys niekas, išskyrus draugai. Apsaugokite vaiko privatumą, padarydami jo profilį uždarą - tai labai paprasta, vos keli spragtelėjimai pele.

Tikras vardas ar slapyvardis?

Registruojantis socialiniame tinkle vaikams visada pravartu neprisistatyti tikruoju vardu ir pavarde, o sukurti jo trumpinį ar slapyvardį. Nebūtina registracijos metu užpildyti visus langelius, pateikiant kuo smulkiausią informaciją apie save. Neretai pakanka minimalios informacijos, tuo tarpu vaikai būna linkę stropiai vykdyti siūlymą pateikti smulkią informaciją - ir su namų adresu, ir su tikslia gimimo data ir pan.

Svarbi taisyklė - slaptažodžių niekam nedalinti!

Aptarkite su vaiku, kad jis saugotų savo prisijungimo duomenis ir neduotų slaptažodžio kitiems. Kartais vaikai mėgsta atskleisti tuos duomenis geriausiam draugui, tačiau visada  lieka tikimybė, kad susipykus buvęs draugas prisijungs jūsų vaiko vardu ir pasijuoks ar kitaip pasityčios iš jo.

Ar visi, kas prašosi į draugus ir yra draugai?

Vaikui gali pasirodyti patrauklu turėti daug virtualių draugų, tai jiems gali asocijuotis su populiarumu tarp bendaarmžių, jėga, tačiau įtikinkite jį, kad į draugus priimtų tik pažįstamus draugus. Paaiškinkite, kad internetinėje erdvėje žmonės be vargo gali apsimesti tuo, kuo nėra. Jei vaikui rašo nepažįstamieji ar įtartini asmenys, jis juos visada gali užblokuoti ir nesuteikti prieigos prie savo asmeninės informacijos.

Susitikimai su internetiniais draugais

Internetinių pažinčių, ko gero, sunku išvengti. Internetiniai „draugai" kartais gali tapti draugais ir realiame gyvenime, o tai reiškia, kad jūsų vaikas norės susitikti su nepažįstamuoju. Jeigu manote, kad jūsų vaikas pakankamai brandus ir turi daug informacijos apie virtualų draugą, galite leisti vykti į susitikimą su draugu (visada geriau, jei jį lydėsite jūs ar kitas asmuo, taip pat susitikimas vyks viešoje vietoje), tačiau jei matote, kad jūsiškis yra dar naivus ir neturi pakankamai patirties įvertinti internetines draugystes, aptarkite su juo visus galimus pavojus ir pasiūlykite išeitis.

Nuotraukos: publikuoti ar ne?

Nepatartina vaikams socialiniame tinkle publikuoti asmeninių nuotraukų, ypač stambiu planu, kur jie gali būti aiškiai identifikuoti. 

Asmeninė informacija

Paprašykite vaiko nepublikuoti informacijos, kuri yra labai asmeniška ir jautri, nediskutuoti intymiais ir itin asmeniniais klausimais viešai. Socialinis tinklas ir bendraamžiai jame - puiki terpė kalbėtis apie mėgstamą muziką, filmus, žaidimus, tačiau nereikėtų viešinti asmeninių šeimos detalių, adresų, telefonų arba skelbtis, kad „išvažiuojame atostogų į Turkiją ir savaitę namai bus tušti".

Etiškas bendravimas

Psichologai neabejoja, kad internetinės patyčios, kaip ir patyčios realiame gyvenime, turi tokias pačias skaudžias pasekmes vaikui. Mokykite vaiką korektiško bendravimo socialiniame tinkle. Čia galioja šios taisyklės: „Neįžeidinėk kitų elektroninėje erdvėje. Elkis su kitais taip, kaip norėtum, kad elgtųsi su tavimi". Bendraukite su vaiku apie tai, kur jis naršo, kas jį domina, su kuo bendrauja ir skatinkite iš karto pasisakyti apie patiriamas patyčias.

Kada pomėgis virsta priklausomybe?

Įprotis naršyti, žaisti ir bendrauti su draugais socialiniame tinkle gali tapti pavojinga priklausomybe, kuomet be specialistų pagalbos bus sunku išsiversti. Jeigu Facebook yra užvaldęs vaiko mintis, galite pastebėti jo elgesio pokyčių: keičiasi savijauta, nuotaika, elgesys. Negavęs prieigos prie Facebook, vaikas jaučiasi blogai, nesusikaupia, neranda vietos. Jei tai pradeda trukdyti kasdienei veiklai, turi įtakos mokslo rezultatams, riboja realų bendravimą ir trikdo kasdienę veiklą (trinka miegas, valgymo įpročiai), tai ženklas, kad įprotis tampa manija ir reikėtų ieškoti pagalbos.

Kokio amžiaus jūsų vaikas susikūrė paskyrą Facebook? Kaip dažnai ją tikrina ir ar jūs prižiūrite, ką jūsų atžala publikuoja šiame socialiniame tinklapyje?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis