Gėrybės iš močiutės daržo gali padovanoti puokštę ligų

Neabejotina tiesa, kad valgyti vaisius, uogas ir daržoves - labai sveika, nes juose gausu įvairių vitaminų ir mikroelementų. Tačiau, kai vaikas nusiskina uogą močiutės darže ir neplautą deda tiesiai į burną - lauk pavojaus!

Konsultuoja Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Irina Bulsienė.

Kokiomis ligomis galima susirgti, valgant neplautas daržoves ir uogas?

Dažniausiai žmonės užsikrečia helmintozėmis (askaridoze, trichiuriaze, toksokaroze ir kt). Helmintozė - tai kirminų parazitavimas žmogaus organizme. Valgant neplautas uogas ir daržoves taip pat galima užsikrėsti bakterinėmis ir virusinėmis infekcijomis (bakterine dizenterija, žarnyno lazdelės sukelta infekcija, vidurių šiltine, hepatitu A ir kt.), pirmuonių sukeltomis ligomis (toksoplazmoze, liambliaze, kriptosporidiaze, amebiaze, balantidiaze ir kt.).

TAIP PAT SKAITYKITE:

Ar galima braškių duoti mažiems vaikams?

Kaip ligų sukėlėjai pakliūna į daržą?

Užkrečiamųjų ligų sukėlėjai gali pakliūti, jei daržas tręšiamas žmonių ir gyvūnų išmatomis ar laistomas vandeniu iš atvirų vandens telkinių. Užkratą platina ir gyvūnijos atstovai: šunys, katės, gausiausios bestuburių gyvūnų klasės atstovai - vabzdžiai.

Kaip pasireiškia minėtos ligos?

Jei su neplautomis uogomis ar daržovėmis į organizmą patenka žarnyno bakterinių ligų sukėlėjų arba žarnyno pirmuonių, liga dažniausiai pasireiškia įvairaus pobūdžio viduriavimu. Pakliuvus helmintų kiaušiniams, gali varginti nemalonūs pojūčiai pilve, tuštinimosi sutrikimai, įvairios alerginės reakcijos, susilpnėja imunitetas, gali išsivystyti mažakraujystė ir t.t.

Kaip diagnozuojama?

Susirgimo diagnozė dažniausiai nustatoma tiriant išmatas, tačiau kai kurių ligų atvejais (pvz., užsikrėtus toksokaroze ar toksoplazmoze) ligą galima nustatyti ištyrus kraujo serumą.

Kaip išvengti šių ligų?

Šių ligų padės išvengti tinkamas daržovių bei uogų plovimas ir asmens higienos laikymasis:

- Daržoves, uogas, vaisius būtina kruopščiai plauti tekančiu švariu vandeniu.

- Plaunant žemuoges, braškes rekomenduojama prieš tai žalius kotelius su lapeliais nuskabyti.

- Salotas būtina išskirstyti, plaunant kiekvieną lapą atskirai.

- Svogūnų, porų laiškus, salierų stiebus taip pat reikia išskirstyti, kad neliktų žemės likučių, patekusių į stiebo vidų.

- Negalima plauti daržovių ir uogų atviruose vandens telkiniuose.

- Negalima tręšti daržo gėrybių žmonių išmatomis.

- Visuomet nusiplauti rankas prieš valgį, pasinaudojus tualetu, po darbo darže, sode ar gėlyne, po to, kai glostėte šunį ar katę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis