Ką daryti pirmiausia, jei saulėje nudegė vaiko oda

Karštos dienos – išbandymas mažiems vaikams. Kai už lango šviečia saulė, sėdėti namuose nesinori, tačiau keliauti į paplūdimį irgi nesaugu – o jeigu vaikas nudegs saulėje?

Kaip suprasti, kad vaikas persikaitino saulėje?


Oda po pernelyg didelio saulės vonių kiekio parausta, tampa skausminga prie jos prisiliesti. Vaikas, kai mama jį bando apkabinti ar paglostyti, priešinasi, nes jam nemalonu. Esant itin dideliems nudegimams, ant odos gali net susidaryti pūslės.


Kaip padėti vaikui, jei jis nudegė saulėje?


Nemalonius pojūčius sušvelnins bei padės gyti šie šeši žingsniai:


1. Nuraminkite apdegusią odą. Tam tinka sušlapinti rankšluostį vėsiame vandenyje ir uždėti ant paraudusios odos 10-15 minučių kelis kartus per dieną. Tačiau būkite atidūs ir nelaikykite šalto audinio per ilgai, kad vaikas neperšaltų. Taip pat nepatartina ant nudegusios odos ploto dėti ledo gabaliukų.


2. Ant paraudusios nuo saulės odos galima užtepti drėkinamojo losjono. Arba specialaus losjono, skirto odai po saulės vonių. Tai ramina odą ir padeda išvengti niežulio, kuris yra dažnai neišvengiamas nudegusios odos palydovas.


3. Nudegimus saulėje gali lydėti ir dehitratacija, kai vaikui ima trūkti skysčių, todėl labai svarbu duoti jam gerti pakankamai skysčių. Jeigu dar maitinate krūtimi vaiką, kuo dažniau glauskite jį prie krūties.


4. Jeigu vaikas ima karščiuoti, duokite jam temperatūrą slopinančių vaistų.


5. Kai oda ima luptis – tai pirmasis ženklas, kad ji gyja. Paprastai taip nutinka nuo trečios iki dešimtos dienos po deginimosi. Tuo metu renkite vaikus plačiais ir laisvais rūbais, kad jie kuo mažiau liestųsi prie odos ir jaudrintų ją.


6. Jeigu jums neramu ir kyla klausimų, visada geriau pasikonsultuoti su gydytoju. Geriau apsidrausti, negu kažko svarbaus nepastebėti.


Ko negalima daryti, kai nudega oda?


- Negalima tepti kūno aliejais ar tepalais, kurie tam neskirti: jie sulaiko karštį ir prakaitą, todėl padėtį tik pablogins.


- Negalima dėti ledo arba ledinio vandens kompresų ant kūdikio odos.


- Nepradūrinėkite susidariusių pūslelių, nes tai gali sukelti infekciją.


Kaip išvengti nudegimo saulėje? 10 patarimų:


- Vaiko oda dar negamina pakankamai melanino, todėl kūdikiams ir mažiems vaikams patartina vengti tiesioginių saulės spindulių.


- Jeigu susiplanavote atostogas su kūdikiu pajūryje, pasirūpinkite jo saugumu: pasistatykite pavėsinę, saugančią nuo saulės, nebūkite atvirose vietose tada, kai saulė pikčiausia.


- Geriausias laikas būti su kūdikiais ir mažais vaikais paplūdimyje - iki 11 ryto arba po 17 vakare. Venkite būti tiesioginiuose saulės spinduliuose nuo 11 iki 15 valandos.


- Neužmirškite kremo, saugančio nuo saulės. Be jo būti saulėje vaikams draudžiama.


- Išsimaudžius nušluostykite vaiką. Vandens lašai ant kūno dar stipriau pritraukia saulės spindulius. Tada vėl patepkite apsauginiu kremu.


- Karštai dienai labiausiai tinka natūralaus ir plono audinio rūbai. Būtina turėti atsarginių marškinėlių ar šortų.


- Negalima prie vandens būti be galvos apdangalo. Kepurė su snapeliu, skrybėlaitė ar panama, su prailginta dalimi nugaroje, sauganti nuo nudegimo vaiko sprandą, būtina.


- Saulės akiniai tikrai pravers saulėtą dieną ir mažam vaikui.


- Atminkite, kad tinkama odos apsauga nuo mažų dienų sumažina odos ligų tikimybę bei neleidžia odai per greitai susenti.


- Auginant mažą vaiką išvykas prie vandens telkinio geriau kruopščiai planuoti iš anksto. Tik gerai apgalvojus, ko jums prireiks, ir teisingai susidėjus paplūdimio krepšį, išvengsite nemalonių netikėtumų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis