Ką vaikų ligoninėje veikia klounai

Gera nuotaika, optimizmas ir pozityvumas padeda nugalėti ligą ir greičiau sveikti. Šia tiesa neabejoja socialiniai klounai, lankantys mažuosius ligonius palatose ir dovanojantiems jiems gerų emocijų.

Pirmoji ligoninė, su kuria prieš beveik trejus metus pradėjo dirbti aktoriai - klounai, buvo Vaikų ligoninė Vilniuje.

Pradėję nuo kassavaitinio apsilankymo keliuose skyriuose, dabar klounai šioje ligoninėje lankosi keturis kartus per savaitę. Naujausi skyriai, atvėrę duris jų susitikimams su sergančiais vaikais - Infekcinis ir Neišnešiotų naujagimių.

„Mums svarbu, kad kiekvienas sergantis vaikas nusišypsotų, todėl siekiame lankyti vaikus visuose skyriuose, nesvarbu, ar tai būtų sunkus onkologine liga sergantis ligonis, ar nesudėtingai vienadienei operacijai atvykęs vaikas. Patekimas į ligoninę jau savaime sukelia stresą tiek vaikams, tiek juos atlydėjusiems artimiesiems, todėl mano kaip klouno pareiga - pagerinti atmosferą palatoje", - sako klounų meno vadovas, aktorius ir socialinis klounas Algirdas Urbonas.

Neišnešiotų naujagimių asociacijos „Neišnešiotukas" steigėja Simona Kupetienė džiaugiasi, kad klounai lankysis neišnešiotų naujagimių skyriuose: „Tikime, kad socialinių klounų šypsenos padės ką tik gimusių neišnešiotų vaikučių mamytėms ir tėveliams nors trumpam pamiršti įtampą ir nusišypsoti, taip pat teigiamai veiks aptarnaujantį personalą. Aplinkinių, o ypač artimųjų, emocinė būklė neabejotinai susijusi su tolimesne neišnešiotuko fizine ir emocine raida".

Vaikų ligoninės atstovė ryšiams su visuomene Jolanta Normantienė taip pat pritaria gydytojų klounų veiklos ligoninėje plėtrai: „Socialiniai klounai su savo misija padėti sergantiems vaikams greičiau priprasti prie ligoninės aplinkos nejučia taip įsiliejo į ligoninės gyvenimą, kad jos kasdienybės jau neįsivaizduojame be jų. Laikydamiesi personalo nurodymų, turėdami profesionalams reikalingo išmanymo, jie dabar gali apsilankyti net ir tokiuose skyriuose, kur gydomi infekcinėmis ligomis sergantys vaikai".

Šiuo metu gydytojai klounai reguliariai dirba Vilniaus ir Klaipėdos ligoninėse, o kituose Lietuvos miestuose apsilanko bent kartą per mėnesį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis