Lietuvei fotografei unikalų projektą sukurti padėjo dukrytė fotogalerija

Kaunietė fotografė Eva Miliūnienė jau ne pirmą kartą priverčia aiktelėti savo darbų gerbėjus. Šįkart menininkė pristato nuotraukų ciklą, kuriame atgyja jos dukrytės piešti piešiniai, ir atsako į mūsų portalo klausimus.

Mažos mergaitės piešiniai atgyja nuotraukose

Fotomenininkė Eva Miliūnienė su vyru ir dukryte Sima gyvena bei kuria Kaune. Tiesa, tai dar ne visa Evos šeima, jie turi vipetų veislės šunis Vukį bei Magą. Beje, juos galima pamatyti ir Simos piešiniuose.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kaip vaiko Zodiako ženklas lemia jo rezultatus ir elgesį mokykloje?
Mano gimdymo istorija: 24 minutės gimdymo namuose

Iš viso šį nuotraukų ciklą fotografė kūrė apie pusę metų. Moteris neslepia, kad tai buvo mielas širdžiai darbas, o fotosesijos ir darbas su dukryte neretai virsdavo smagiais žaidimais bei šėlionėmis.


Fotografės Evos Miliūnienės nuotraukose atgijo dukrytės Simos piešiniai.

Dailinininkė lanko vaiko darželį

Piešinių autorei, fotomenininkės dukrytei Simai - jau šešeri. Į mokyklą ji eis kitais metais, o kol kas lanko vaikų darželį. Sima labai mėgsta piešti ir piešia viską, ką mato aplinkui - žmones, gyvūnus, žaislus. Mažoji dailininkė stengiasi tiksliai atvaizduoti tikrovę, todėl piešdama žmones nepamiršta apgamų, raukšlyčių ir spuogų.

Eva, kaip Jums kilo tokia originali idėja?

Kartą vaikščiodama prekybos centre vitrinoje pamačiau šalia manekenų pastatytus pieštus dviračius. Pagalvojau - gal tai būtų puikios dekoracijos ir nuotraukoms? Pasidalinau mintimis su dukryte ir tuomet ji pradėjo fantazuoti su kokiais gyvūnais ir daiktais norėtų fotografuotis.


Fotografės Evos Miliūnienės nuotraukose atgijo dukrytės Simos piešiniai.

Supratau, kad linksmiau būtų, jei šiuos objektus pieščiau ne aš, o mano mažoji dailininkė. Nupiešti metro ar dviejų dydžio objektus jai kol kas per sudėtinga, todėl pati perpiešiau dideles dekoracijas iš mažų jos darbelių. Nusipirkome kartono lakštų, tušo, ir kibome į darbus.

Papasakokite, kaip realybėje viskas atrodydavo?

Užėjus įkvėpimui, Sima pripiešdavo man daug įvairiausių piešinių nuotraukoms. Ši darbo dalis buvo sparčiausia - vieną piešinį piešdavo keletą minučių. Vėliau jau piešinių perpiešimas ant kartono buvo gerokai ilgesnis procesas - iš mažo piešinuko reikėjo padaryti natūralaus dydžio maketus.

Pastatomiems daiktams iš blogosios pusės priklijuodavau atramėles, kabantiems daiktams priklijuodavau siūlelius, kuriuos vėliau tvirtindavau fotostudijos lubose. Nupieštas vienaragis buvo atremtas į kėdę, ant kurios padėjus paaukštinimą užsodinau Simą. Oro balionas buvo pritvirtintas ant sūpynių. Apdorojant nuotraukas kompiuteriu, montažo naudojau minimaliai - tik ištryniau pakabinimo siūlelius ir pašalinau tvirtinimo elementus.

Ar dukrytė noriai pozuodavo? Kuri iš nuotraukų jai labiausiai patiko?

Dukrytei įdomiau buvo pats kūrybinis procesas, o ne rezultatas. Su susižavėjimu ji stebėdavo kaip aš perpiešdavau jos piešinius ant kartono.  Vėliau džiaugdavosi kiekvienu iškirptu daiktu, žaisdavo su juo. Matavosi fokusininko skrybėlę, uostė kartonines gėles, triušis iš skrybėlės dar dabar vėžinasi lėlių vežimėlyje. Didžiausių ovacijų susilaukė iškirptas autobusas ir vienaragis - vien jų dydis vaikui darė įspūdį. Fotografuojant irgi vyko žaidimai, kartais visai neatitinkantys pradinio sumanymo iš piešinių.

Pasižiūrėti nuotraukų Sima prisėdo tik pačioje pabaigoje, kai projekto nuotraukas jungiau kartu su dukrytės piešiniais. Su šypsena viską peržiūrėjo, pasakė - "gražu" ir nubėgo žaisti.


Fotografės Evos Miliūnienės nuotraukose atgijo dukrytės Simos piešiniai.

Prieš kurį laiką pasakojome apie kitą originalią Jūsų idėją (čia), naujagimių veltiniuose, fotografijų ciklą: sakykite, kodėl Jums įdomu ir svarbu įgyvendinti tokius originalius projektus? Juk tikriausiai tai daugiau darbas sau, savo širdžiai, nesiekiant komercinės sėkmės?

Nuotraukose dažnai naudoju savo kurtus rankdarbius. Fotografavau kūdikius su savo megztais mezginiais, naujagimius su veltais aksesuarais. Tačiau šį kartą fotografuodama dukrytę su piešiniais mėgavausi visa širdimi. Buvo labai smagu kurti kartu, galvoti kompozicijas nuotraukoms, piešti, žaisti ir fotografuoti. Tikiuosi, kad ir užaugusi ji su šypsena peržiūrės mūsų bendrą kūrinį.

Fotogalerijoje - Evos Miliūnienės nuotraukų ciklas su atgijusiais dukrytės Simos piešiniais:

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis