Gydytoja - apie skirtingų būrelių naudą ir žalą vaiko sveikatai

Tėvai itin dažnai susiduria su dilema, kokia užklasine veikla, kokiu sportu galėtų užsiimti jų vietoje nenustygstanti, smalsi, imli ir judri atžala. Tam, kad galėtų iškrauti visą susikaupusią energiją, vien tik fizinio lavinimo pamokų mažiesiems neužtenka.

Norint, jog vaikai ateityje neturėtų problemų su dažnai dabar pasitaikančiomis ligomis - viršsvoriu ar kreivu stuburu, palaikytų gerą fizinę formą, ugdytų lyderio savybes ir pasitikėjimą, tėveliams tenka gerokai pasukti galvą. Dažnas susirūpina - ar jo vaikas ne per mažas užsiimti papildoma veikla. Tad kaipgi padėti savo mažiausiems išsirinkti tinkamą ir jam pačiam patinkantį sporto būrelį? Apie skirtingų sporto būrelių poveikį vaiko fizinei raidai ir sveikatai, konsultavomės su fizinės medicinos ir reabilitacijos centro „Gemma" gydytoja reabilitologe Gintare Vaitkiene.

Sporto būreliai neabejotinai yra teigiamas dalykas. Vaikui augant, vystantis labai pravartu lankyti sporto būrelį, nes to fizinio krūvio, kurį vaikas gauna per kūno kultūros pamokas tikrai nepakanka.

Šiandien vaikai didžiąją dienos dalį praleidžia sėdėdami prie kompiuterio, rečiau išeina į kiemą pažaisti futbolo, krepšinio ar gaudynių, todėl judėjimo liko labai nedaug.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kūnas po gimdymo: magiška lieknėjimo formulė
Žinomos šeimos, kurias 2013 metais aplankė gandrai

„Vaikui reikia parinkti tokį sporto būrelį, kuriame jam būtų ne per sunku, kad toleruotų gaunamą fizinį krūvį. Tėveliai turėtų nepamiršti, kad vaikai yra nevienodi - vienas po kelias valandas trukusios treniruotės jaučiasi puikiai, grįžęs namo yra kupinas jėgų, o kitas vaikas po tokios pat treniruotės kojų nebepavelka ir griūna į lovą. Todėl reikia atsižvelgti į vaiko fizinį pajėgumą.
Vaikui lankant sporto burelius vystosi disciplina, jis išmoksta planuoti laiką, tampa atsakingas", - kalbėjo reabilitologė.

Krepšinis

Tai labai rimta sporto šaka, kurioje krūvis yra didelis. Patį didžiausią apkrovimą kūnas patiria šuoliukų metu, o krepšinyje jų yra labai daug. Todėl viskas kas susiję su šuoliais, traumuoja stuburą, kelio ir čiurnų sąnarius. Todėl, jei vaikas pradeda skųstis, kad jam pradėjo skaudėti nugarą, sąnarius, nederėtų į tai numoti ranka. Tai gali atskleisti įgimtus susirgimus arba per didelį krūvį. Tokiu atveju geriau vaiko neversti tęsti būrelio užsiėmimų, ypatingai - profesionaliai.

Krepšinis yra labai dinamiška sporto šaka.
Shutterstock nuotr.

Krepšinis puikiai lavina kūno koordinaciją, kūno padėties keitimas erdvėje esant nekasdienėms situacijoms vaikui tampa nesudėtingas. Krepšinis nedaro didelės įtakos laikysenai, nes jis yra labai dinamiškas sportas. Šioje sporto šakoje nėra monotoniško judesio, kuris lavintų tik vieną kūno dalį, todėl lavinamas visas kūnas. Taigi, krepšininkai yra proporcingi, nėra stiprinamos tik rankos ar kojos.

Futbolas

Šio sporto metu, žinoma, daugiausiai lavinami kojų raumenys, apkrova tenka apatinei kūno daliai, tačiau tuo pačiu daromi pratimai ir visam kūnui. Futbolas lavina vaiko greitį bei orientaciją.

Kenksmingoji futbolo dalis - traumos, kurių pasitaiko įvairiose sporto šakose. Taip pat kojos ir blauzdos dėl raumenų kiekio atrodo stambesnės. Dėl šios priežasties mergaitės rečiau renkasi šią sporto šaką. Žala padaroma tuomet, kai vaikas sportuoja ne pagal savo pajėgumą.

Futbolas - tokia sporto šaka, kurioje neretai pasitaiko traumų.
Shutterstock nuotr.

Plaukimas

Tai labai populiari sporto šaka, todėl į šį būrelį susidaro eilės. Vaikas lankantis plaukimą galės džiaugtis tiesia laikysena, išmoks plaukti, valdyti savo kūną. Vandenyje puikiai lavinami viršutinės dalies raumenys, gerai formuojasi visas kūnas. Plaukimo būreliuose yra atskiros programos vaikams, kurių laikysena netaisyklinga, jie daro specialius pratimus. Šioje sporto šakoje traumų pasitaiko minimaliai.

Jeigu plaukimas yra gana monotoniškas ir visuomet plaukiama vienu stiliumi, ypatingai ištreniruojami priekiniai krūtinės raumenys. Todėl neįtraukus papildomų pratimų, kurie labiau treniruoja nugaros raumenis, gali sutrikti laikysena. Treniruojant vien tik krūtininius raumenis, vaikas gali pradėti kūprintis, tuomet mentys atsikiša. Todėl reikalinga pusiausvyra tarp treniruočių priekiniams ir nugariniams raumenims.

Jeigu rinksitės šuolius į vandeny - tai nėra visiškai nekalta sporto šaka. Pačio šuolio metu patiriama didelė apkrova stuburui ir sąnariams.

Paskutiniuoju metu plaukimas itin išpopuliarėjo. Prie baseinų rikiuojasi norinčiųjų eilės.
AP/Scanpix

Tenisas

Vaikams ši sporto šaka labai patinka, o tai, kad užsiėmimai vyksta lauke yra ypač naudinga. Tai gana monotoniškas sportas, kūno padėtis jo metu yra kreiva, judesys atliekamas viena puse. Žinoma, tai kompensuojama specialiais pratimais kitai kūno pusei. Bet jei vaiko laikysena yra netaisyklinga, jei pečiai netolygus, tokios sporto šakos rinktis nevertėtų. Tik tuomet, kai vaiko laikysena puiki, galima tęsti treniruotes.

Kovų menai

Kovų menų rūšis galima skirstyti į dvi dalis - kontaktines ir nekontaktines. Šių treniruočių metu lavinamas kūno judesių valdymas, koncentracija, gebėjimas pažinti savo kūną, dvasinė stiprybė. Nekontaktinės (tokios, kuriose nėra tiesioginių smūgių) treniruotės rekomenduojamos vaikams, kuriems yra per sunkios krepšinio, futbolo treniruotės.

Kontaktinės kovos menų rūšys nėra ypač naudingos. Smūgis į galvą tikrai niekam nepadeda, tuo labiau jaunam kūnui. Mikro galvos sukratymas smegenims padaro didelę žalą, todėl tai nėra ypač naudinga sporto šaka. Tokiuose būreliuose netrūksta ir agresijos, tačiau jeigu vaikas neturi kur išlieti savo neigiamos eneregijos, yra hiperaktyvus, tai yra tinkama sporto šaka, kuriame vaikas iškrauna save.

Šokių būreliai

Nesvarbu, kokio stiliaus šokiai pasirenkami, jie yra labai naudingi vaiko kūno raidai. Šokiai padeda suformuoti laikysenos įgūdžius, tobulina koordinaciją, lankstumą, stiprina viso kūno raumenis, todėl šį būrelį reikėtų išbadyti visiems vaikams. Muzikos, ritmo pajautimas padeda išmokti valdyti savo kūną.

Šokiai tobulina koordinaciją, kūno lankstumą ir vikrumą.
Shutterstock nuotr.

Taigi, jei krūvis yra subalansuotas visi sporto būreliai yra naudingi, o traumą galima gauti ir namuose ar bėgiojant lauke.

Trumpa atmintinė tėveliams, į ką dar reikėtų atkreipti dėmesį renkantis būrelį:

Reiktų atkreipti dėmesį į užsiėmimų skaičių per savavaitę, nes kūno tvirtinimui, sveikatos gerinimui, užtenka 2-3 kartų per savaitę. Vaiko organizmui reikia atsistatyti bent 1 paros, todėl planuojant būrelių grafiką, geriausia, kad jie būtų kas antrą dieną.

Didelio fizinio krūvio metu išsiskiria pieno rūgštis, ir ji per trumpą laiką nespėja išsivaikščioti, tada pradeda skaudėti raumenis. O tuo pačiu pablogėja ir raumens kokybė, todėl nebeatlaiko sąnariai, stuburas, o tai iššaukia traumas.

Labai svarbu ir tai su kokia avalyne vaikas sportuoja – tai bene svarbiausia sportinio inventoriaus dalis. Žinoma, vaiko kojos greitai auga, tačiau į gerą, kokybišką avalynę investuoti būtina. Visose sporto šakose, kuriuose reikia bėgti, šuoliuoti, išvystyti greitį, labai svarbi amortizacija. Taigi, sportinė avalynė - investicija numeris vienas.

Rekomenduojama nueiti į pirmą treniruotę, apžiūrėti kokios sąlygos. Jei jos vyksta patalpoje, kurioje trūksta deguonies, treniruotė bus nenaudinga, vaikas bus pervargęs.

Sportuojantis vaikas turi sveikai maitintis. Jo racione kiekvieną dieną turi būti pieno produktų, mėsos arba žuvies. Taip pat didelė bėda - per mažas skysčių vartojimas. Įpratinkite vaikus treniruotės metu išgerti bent jau pusę litro vandens. Dehidratacija itin žalinga raumenims.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis