Privatūs darželiai Lietuvoje: 1600 Lt, o vietų nėra?

Laisvų vietų stygius vaikų darželiuose - tiek valstybiniuose, tiek privačiuose - sukelia paniką grįžti į darbą planuojantiems tėvams. Vaikų darželių vadovai sako, kad sumanūs tėvai tokių situacijų gali išvengti.

Vietų trūksta visur

Privataus vaikų darželio „Klaužada" vadovė Vilma Grigoraitienė teigia, kad pastaruoju metu vietų trūksta ir valstybiniuose, ir privačiuose darželiuose. „Tarp privačių ir valstybinių darželių skirtumas tas, kad į privatų darželį paprastai nepriimama daugiau vaikučių nei galima, o valstybiniuose darželiuose grupės kartais būna tokio dydžio, jog net pažeidžiamos higienos normos", - sako V. Grigoraitienė.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Edukologė: tėvai turi pasirinkti, kas svarbiau - vaikai ar darbas
Lietuvos moterys atvirauja apie vyrų dalyvavimą gimdyme: 10 skirtingų nuomonių

Kainų skirtumas akivaizdus

Žinoma, kainos privačiuose ir valstybiniuose darželiuose labai skiriasi: už vaiko auklėjimą valstybiniame darželyje tėvai dažniausia moka apie 250 litų, o vieta privačiame darželyje gali kainuoti ir 1600 litų. Tai pagrindinė priežastis, kodėl baiminamasi privačių darželių.

„Problema ta, kad savivaldybė finansuoja dalį vaiko ugdymo valstybiniame darželyje, bet kompensacijos nesuteikia tėvams, leidžiantiems atžalą į privatų darželį. Tuomet edukacija vaikų darželyje apmokama tik iš ugdymo krepšelio ir tėvų kišenės. Aktyvūs tėvai turėtų burtis ir kovoti už teisę gauti finansavimą ir iš savivaldybės", - teigia vaikų darželio „Abadelė" vadovė Ieva Jagminienė.

Visgi gerokai didesnės kainos neatbaido tėvų ir nuo privačių darželių. Darželių vadovės tvirtina, kad net esant pakankamai nemažai konkurencijai ir aukštoms kainoms, eilių būna ir šio tipo ikimokyklinio auklėjimo įstaigose.

Rinktis darželį siūloma vos vaikui gimus

„Tėvams, norintiems užtikrinti savo vaikui laisvą vietą darželyje, rekomenduočiau jau gimus vaikui eiti į darželius, apsižiūrėti ir po truputį ieškoti tinkamos vietos mažyliui. Būna, kad mama gauna darbą ir atbėga ieškoti laisvos vietelės, bet tada jau sunku ją rasti. Iš pradžių turėtų ateiti vieni tėvai, o vėliau apsilankytų ir su vaikučiu - taip būtų pasirinktas geriausiai poreikius atitinkantis darželis", - pataria V. Grigoraitienė.

Be to, privatus darželis tampa alternatyva ir nespėjusiam užsitikrinti vietos valstybiniame darželyje. Esą būna taip, kad tėvai pirmiausia leidžia vaiką į privatų darželį, o atsiradus laisvai vietai valstybiniame - perrašo mažylį.

Dar viena alternatyva - auklė

„Auklių paklausa šiuo metu reguliuojasi - nebėra didelės panikos, kad auklės nerasi, tačiau auklių tikrai reikia. Auklių reikia tiek nelankantiems darželio, tiek darželinukams - vaikai dažnai suserga, tuomet prireikia vienkartinių užsakymų arba „darželinuko auklės". Pagal vienos gydytojos pateiktą statistiką, darželį lankantis vaikas šaltuoju sezonu serga vidutiniškai 8 kartus. Tai tikrai gąsdinantys skaičiai. „Naminukai" arba neserga, arba suserga per metus porą kartų", - pastebi auklių agentūros „Mama ir auklė" vadovė Ieva Augustinienė.

Ji pataria, kad į darželį vaiką leisti planuojantys tėvai turėtų susipažinti su auklėtojomis - tai labai svarbu. Dėl to kartais tėvai turi pagalvoti, ar vesti vaikus į darželį, ar rinktis auklę: „jautruoliukams" darželiuose sunku - auklėtojos keičiasi, kartais viena kitą pavaduoja, tai sukelia vaikui papildomo streso.

Gruodžio 6-8 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vyksiančioje parodoje „Vaikų šalis 2013" dalyvaus net 10 privačių darželių, kurie pristatys savo ugdymo programas, patars, į ką atsižvelgti renkantis vaikų darželį ir kaip užsitikrinti vietą jame, kad nereikėtų panikuoti paskutinę akimirką prieš grįžtant į darbą. Darželiai supažindins su populiariomis pasaulyje ugdymo metodikomis. Lankytojai čia ras lyderius ugdantį, vegetarišką, kūrybiškumą skatinantį, sveikuolių bei kitokių pakraipų darželius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis