Autizmo bruožų turintiems vaikams sunku susirasti draugų

Neretai autizmo sindromu pasižymintiems vaikams yra labai sudėtinga bendrauti, užmegzti artimesnį ryšį su žmonėmis, rasti draugų. Todėl jų socialinė atskirtis vis dar akivaizdi.

Autizmo atvejų sparčiai daugėja

Autizmas sutinkamas visame pasaulyje. Vaikai su autizmo sindromu gimsta įvairiose šeimose, nepriklausomai nuo rasės, socialinės padėties ar išsilavinimo.

Teigiama, kad 0,25-0,5 proc. populiacijos turi autizmo požymių. Stebima tendencija, jog autizmo atvejų paskutiniais dešimtmečiais registruojama vis daugiau.

Šio sutrikimo paplitimas tarp berniukų keturis kartus dažnesnis nei tarp mergaičių.

TAIP PAT SKAITYKITE:
3 tėvų klaidos, kurios trukdo vaikui augti
Ką apie žmogaus charakterį byloja jo apgamo vieta?

Nemokame elgtis su specialiųjų poreikių vaikais

Anot Kauno rajono Garliavos Jonučių vidurinės mokyklos Pradinio ugdymo skyriaus vedėjos Audros Galvanauskienės, būtina ugdyti pilietinį sąmoningumą, keisti visuomenės požiūrį į specialiųjų poreikių turinčius žmones. Ir tai reikia pradėti ankstyvoje vaikystėje. „Kuo mažesnis vaikas, tuo jis mato mažiau skirtumų. Tiesa, iš pradžių bendrauti gal ir ne visuomet išdrįstama, tačiau greitai pasikeičia santykis, atrandami draugai. O draugą turėti juk smagu", - sakė A. Galvanauskienė.

Pati auginanti specialiųjų poreikių turintį vaiką ir patyrusi ne vieną skaudų visuomenės kirtį, ir kaip pedagogė, ir kaip mama A. Galvanauskienė teigia niekad nenuleidžianti rankų.

„Žmonės paprasčiausiai neturi žinių, todėl labai reikia nepaliaujamo šviečiamojo darbo. Būtina išugdyti pagarbą esančiam šalia", - teigė A. Galvanauskienė.

Padeda susirasti draugų

Autizmo spektro vaikų esminis diagnostikos kriterijus yra psichosocialinės raidos sutrikimas. Viena ryškiausių problemų yra ta, kad jiems sunku susirasti draugų, išlaikyti draugiškus santykius su kitais asmenimis. Šiems vaikams būdingas menkas savęs vertinimas, savivoka.

„Autizmu pasižyminčių vaikų elgesys dažnai nepriimtinas bendraamžiams: jie turi keistų stereotipinių kūno judesių, dažnai nesupranta veiklos taisyklių, veiklą nutraukia ne laiku, trukdo žaisti ir bendrauti kitiems vaikams", - teigia Kauno vaikų abilitacijos centro pavaduotoja ugdymui Raimonda Juknevičienė. Šis centras yra vienintelis specializuotas centras, kuriame ugdomi 3 iki 12 metų vaikai, pasižymintys autizmo spektro sutrikimais.

Nauda ir sveikajam vaikui

Bendravimas su specialiųjų poreikių turinčiais bendraamžiais yra svarbus ir naudingas ne tik vienai pusei. Sveikieji tokio kontakto metu taip pat įgyja neįkainojamų patirčių - gerėja empatija, didėja tolerancija.

Kauno vaikų abilitacijos centro specialistų teigimu, jausdami savo bendraamžių globą ir kontrolę, autizmo spektro sutrikimų turintys vaikai geba išsiugdyti savarankiškumo įgūdžių, sėkmingai valdo elgesį, tampa labiau motyvuoti, realiau vertina savo gebėjimus, gerėja jų socializacija. A. Galvanauskienė taip pat su džiaugsmu vardija atvejus, kai jos ugdytiniai su naujai įgytais draugais noriai dalijasi savo pasiekimais ir džiaugsmais.

Dviejų ugdymo įstaigų draugystė

Jau beveik dešimt metų Kauno vaikų abilitacijos centras ir Kauno rajono Garliavos Jonučių vidurinė mokykla palaiko artimus ryšius. Šių dviejų ugdymo įstaigų bendradarbiavimo projektas „Aš galiu, kai Tu esi šalia" ne tik motyvuoja autizmo sprektro sutrikimų turinčius vaikus, bet ir ugdo sveikų vaikų sąmoningumą, nuo mažų dienų skatina toleranciją ir pagarbą esančiam šalia.

Ugdymo įstaigoms bendradarbiaujant, vaikai susitinka keturis arba penkis kartus per metus ne tik renginiuose, bet ir vykdo bendras veiklas - tapo, spalvina, kuria koliažą, štampuoja, lieja žvakutes, dainuoja, deklamuoja, šoka, sodina gėles. Gražia tradicija yra tapusi ir kalėdinių atvirukų mugė.

Abilitacijos centro auklėtiniai kiekvieną pavasarį dalyvauja atvirose integruotose dailės ir muzikos, dailės ir kūno kultūros pamokose Jonučių vidurinėje mokykloje. Jose vaikai gali klausytis mokytojo, sėdėti suole šalia draugo ir tinkamai elgtis. Jonučių pradinukai visada laukiami svečiai abilitacijos centre organizuojamose tradicinėse metinėse Pasaulinės autizmo dienos ir Vaikų gynimo dienos šventėse.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis