Tik vyrams: ko negalima daryti, kai jūsų žmona gimdo

Viena moteris pasakojo, kad gimdymo metu n-tąjį kartą girdėdama vyro žodžius "Ar tau tikrai labai skauda?", mintyse pasižadėjo iš karto po gimdymo su juo išsiskirti. Laimė, skausmas baigėsi, gimė sveikas vaikutis, ir tie žodžiai nebeatrodė tokie baisūs. Juokas juokais, tačiau iš tiesų egzistuoja tam tikri dalykai, kurie gimdykloje turėtų būti tabu.

Kai moteris gimdo, tai yra netinkamas metas laidyti anekdotus arba būti sarkastiškam. Jei visgi tai padarysite, tikėtina, kad sulauksite pylos ir gal net niuksą į ranką gausite (arba dar blogiau).

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kas pasikeičia tapus tėčiu: trijų lietuvių paatviravimai tėvystės tema
Juozas Liesis atvirai apie skyrybas: ką reiškia būti tėčiu "pagal grafiką"

Nesakykite ar nedarykite šių dalykų:

1. Nerodykite nuobodulio ar nekantrumo

Pavyzdžiui: „Tai tęsiasi amžinybę!", „Kiek dar užtruks?", „Visose knygose rašė, kad vidutinis gimdymas vyksta kur kas greičiau nei šis!". Supratote, ar ne? Nedarykite taip!

2. Nelyginkite savo partnerės su niekuo

Pavyzdžiui: „Mano sesei nereikėjo nuskausminimo!", „O tavo sesuo beveik nepriaugo svorio, ar ne? Juk po poros savaičių ji jau atrodė puikiai, ar ne?". Norėtume pabrėžti, kad netaktiška lyginti gimdančią mylimąją su niekuo (o ypač su "ex").

3. Neteiskite

Pavyzdžiui: „Nuskausminamieji? Maniau, mes sutarėme, kad tu gimdysi be jų?". Turėkime omeny, kad šiuo metu ir juokeliai (pavyzdžiui, jei pavadinsite ją lepše) nebus sutikti su juoku. Kartais visus planus galima atidėti ir elgtis taip, kaip tą akimirką atrodys geriausia.

4. Nepalikite savo partnerės vienos

Jūsų partnerei reikia jūsų šiuo kritiniu metu. Tad tokie pareiškimai „Žinai, atrodo, kad dabar bus ramus periodas, kai tau manęs nereikės, tad aš išeinu ir grįšiu kiek vėliau" ne tik ją įskaudins, bet, tikėtina, kad jūsų partnerė pasijus palikta. Tačiau sakyti, kad trumpam išeinate ir grįšite kaip įmanomai greičiau - tai jau kitas reikalas.

5. Venkite įžeidžiančių pastabų

Prie savo partnerės klausdami seselės ar gydytojo „ar jie kada nors matė tokį didelį pilvą?", tikrai nepaguosite saviškės. Moterys, nesvarbu didelės ar mažos, jautriai reaguoja į pastabas apie savo dydį. Jos ir taip yra išsigandusios, pažeidžiamos ir veikiamos hormonų.

6. Nekritikuokite savo partnerės išvaizdos

Tai šiek tiek sudėtinga. Čia būtina nepasakyti nieko neigiamo, tačiau turite būti pasirengęs pasakyti kažką teigiamo, kad atremtumėte jos sakomus neigiamus pasisakymus. Pavyzdžiui: „Atrodai nuostabiai, brangioji. Niekas nepastebi tavo plaukų šaknų. Vienintelis akivaizdus dalykas - kokie spindintys tavo plaukai". Nors „atrodai nuostabiai" skamba puikiai, atsispirkite pagundai pajuokauti apie spindinčius plaukus. Juk ji neturėjo galimybės išsiplauti galvos gimdydama antrą parą.

7. Gimdymo metu neatrodykite ir nebūkite išsigandęs

Pasistenkite gimdymo metu neparodyti jokių pastebimų siaubo išraiškų. Venkite tos „kas čia, po velnių?!" išraiškos. Žinome, kad tai atrodo keistai, ir jūs svarstote, ar vėliau ji vėl atrodys normaliai (atrodys), tačiau prašome tą baimę pasilikti sau. Jai reikia, kad jūs būtumėte stiprus.

8. Nejuokaukite apie procedūras

Gimdymas tikrai nėra tinkamas laikas jūsų sarkastiškiems juokeliams. Pajuokavus su personalu, kad „gal vertėtų dar vieną siūlę susiūti štai čia", jei jie siuva po epiziotomijos, patikėkite, jūsų partnerė tikrai neapsidžiaugs tai išgirdusi. Iš kitos pusės, bandymas partnerę prajuokinti, atpalaiduoti ar priversti nusišypsoti visada į naudą. Tiesiog darykite tai subtiliau.

9. Neflirtuokite su ligoninės personalu

Manote, kad to tikrai nereikia jums sakyti? Deja, mūsų manymu - reikia. Daugelį gimdymų istorijų sugadina partneris, kuris mano, jog žavingai atrodo, kai flirtuoja su seselėmis, akušerėmis ar gydytojomis. Jūs tikrai neatrodote žavingai. Jūs atrodote šlykščiai, o personalas gailisi naujosios mamytės. Pasilaikykite flirtą partnerei, nes ji nusipelno jūsų nedalomo dėmesio.

10. Nebūkite visažinis

Pasisakykite tik tada, kai tai yra tikrai būtina, kitu atveju leiskite gimdyklos ar ligoninės personalui daryti tai, ko jie buvo apmokyti ir ką jie daro puikiai. Namuose taisyklė tokia: kas yra vadas - tas turi pirmumo teisę. Niekas nemėgsta visažinių, tad būkite tiesiog palaikantis ir mylintis partneris bei pasilikite savo „aš daryčiau kitaip..." sau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis