Kaip susišnekėti su paaugliu patarimai tėčiui

Ar mintis, jog metas dalyvauti savo paauglio gyvenime, jus gąsdina? Ar būdamas tėvu jūs galvojate, kad gal metas tiesiog atsitraukti ir leisti paaugliui mėgautis savo nepriklausomybe?

Tiesa, paaugliai tyrinėja savo nepriklausomybę ir, rodos, jūsų neįsileidžia, tačiau tyrimai rodo, kad atsitraukimas nėra geras požiūris. Pasirodo, kad ryšį su vaiku turintys tėvai gali dvigubai daugiau teigiamai paveikti savo paauglius, nei ryšį su jais turinčios mamos (kurios taip pat yra labai svarbios). Apie tai verta pamąstyti!

Svarbu žinoti, kad net paaugliui reikia laiko su tėčiu. Jis bus šiek tiek kitoks nei tada, kai jūsų vaikas dar buvo mažas berniukas ar mergaitė. Kai po jūsų stogu gyvena jauna moteris/jaunas vyras, jūsų ryšys įgis naujas formas.

Čia pateiksime keletą patarimų, kaip galite palaikyti ryšį su savo paaugliu.

Būkite ramus ir nesivelkite į konfliktus

Jūsų reakcija į savo paauglį - ypač į jos ar jo emocijas - yra svarbi. Paaugliai garsėja savo „dramomis", ypač paauglės mergaitės. Patariama neįsitraukti į šias dramas, nes vienodai dramatišku atsaku jas tik padidinsite. Geriau išlikite šaltakraujiškas ir ramus, nes taip padėsite išspręsti situaciją.

Gerai būtų netgi trumpam atsitraukti, pavyzdžiui, pasakant: „Man reikia apie tai pagalvoti. Tačiau būtinai tai aptarsime". Tada galite eiti nusiraminti prieš pokalbį. Taip parodysite gerą pavyzdį savo paaugliui, nes ir jis/ji nuspręs atsitraukti nuo emocinio situacijos sprendimo bei pamąstyti prieš reaguodamas į ją.

Įsitikinkite, kad neatstumiate savo paauglio

Dauguma mūsų iš karto kaltiname paauglius, kai tarp tėvų ir paauglių jaučiamas atitrūkimas bei įtampa. Tačiau verta stabtelėti ir kritiškai įvertinti, kokį požiūrį demonstruojate jūs pats? Ar jūs priekabus, įsitempęs, kritiškas ir nedraugiškas? Ar jūs tylus ir susitelkęs? Gal jūs užėmęs juokdario poziciją ir linkęs iš visko juoktis?

Paaugliai yra jautrūs, tad bet kuris toks požiūris gali juos atstumti. Rimtai įvertinkite savo elgesį - paklauskite kitų  (savo paauglio irgi), kaip jūs atrodote iš šono - ir nuspręskite padaryti viską, kad neatstumtumėte savo vaiko.

Veikla kartu

Vis dar galite planuoti veiklą su savo paaugliu sūnumi ar dukra, tiesiog ji bus kitokia nei anksčiau. Čia pateiksime keletą pasiūlymų.

- Važinėjimas kalnų dviračiais - aktyvi veikla, kuria puikiai galite mėgautis kartu su savo paaugliu sūnumi ar dukra.

- Žygiai ir stovyklavimas - kitas pagal amžių puikiai tinkamas pasirinkimas bet kuriai lyčiai.

- Išeikite su dukra papietauti ir apsipirkti arba ieškoti dovanos kitam žmogui.

- Sūnūs ir dukros panašiai mėgaujasi tėčio vairavimo pamokomis.

- Nepamirškite ir darbų namuose. Paaugliai gali padėti sutaisyti daiktus, plauti mašinas, dirbti sode, dažyti namus ir panašiai. Tačiau dirbkite kartu, o ne nurodinėkite jiems, ką daryti.

- Piknikais mėgaujasi tiek sūnūs, tiek dukros, pasinaudokite ir šia galimybe.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis