Gydytojas: kada šiais laikais lytiškai bręsta mergaitės

Atrodo, ji ką tik buvo kūdikis, o štai jau matomi pirmieji lytinės brandos požymiai. Kada pradeda bręsti mergaitės ir kaip keičiasi jų kūnas? Konsultuoja gydytojas vaikų endokrinologas dr. Robertas Kemežys.

Lytinio brendimo pradžia

Lytiškai bręsti mergaitės pradeda vidutiniškai nuo 11 m. amžiaus. Tačiau leistinos brendimo pradžios ribos labai plačios ir svyruoja nuo 8 iki 13 m. amžiaus. Pirmasis lytinio brendimo požymis yra didėjanti krūtinė, šiek tiek vėliau, maždaug po pusmečio, pradeda kaltis gaktos plaukeliai. Po maždaug 2,5 m. nuo krūtinės vystymosi pradžios mergaitės suserga pirmosioms mėnesinėms (13-13,5 m. amžiaus).

TAIP PAT SKAITYKITE:
10 auksinių patarimų, kad šeimoje vyrautų harmonija
Jaudinantis video: būtent to mūsų vaikams reikia iš tiesų

Jeigu krūtinė pradeda vystytis prieš aštuntąjį gimtadienį, tai laikoma ankstyvąja, o jeigu po 13-ojo  gimtadienio - vėlyvąja lytine branda. Įrodyta, kad pastaruosius 20 m. nutukusios mergaitės bręsta šiek tiek anksčiau, o bendras lytinės brandos vidurkis išlieka tas pats.

Kada pas endokrinologą

Jeigu neramu, kad mergaitė bręsta ne taip, kaip turėtų, reikėtų kreiptis į vaikų endokrinologą, kuris tai įvertins. Į gydytoją reikėtų kreiptis ne tik dėl ankstyvojo, bet ir dėl vėlyvojo brendimo, jeigu mergaitės iki 16- ojo gimtadienio nesuserga mėnesinėmis arba, kitaip tariant, jeigu nuo krūtinės didėjimo pradžios praėjo penkeri metai, o pirmosios mėnesinės dar nepasirodė. Jos gali vėluoti dėl daugelio priežasčių: nervinės anoreksijos, sportininkėms (ypač bėgikėms).

Ankstyvas lytinis brendimas (6- 8 m.) dažniausiai yra norma, tačiau būtina atlikti tyrimus, mat kartais jį lemia galvos augliai arba tai žemesnio nei norma ūgio ženklas.

Pirmasis lytinio brendimo požymis yra didėjanti krūtinė, šiek tiek vėliau, maždaug po pusmečio, pradeda kaltis gaktos plaukeliai. Po maždaug 2,5 m. nuo krūtinės vystymosi pradžios mergaitės suserga pirmosioms mėnesinėms (13-13,5 m. amžiaus).Gydytojas vaikų endokrinologas dr.Robertas Kemežys

Reikia žinoti ir tai, kad jeigu vienas tėvų yra kilęs iš pietinių šalių (Graikijos, Ispanijos, Italijos), mergaitė gali pradėti bręsti anksčiau už grynakrauję lietuvaitę. Ir, priešingai, šiaurietės bręsta vėliau. Lytinė branda yra perduodama genetiškai, tad jeigu tėvai brendo anksti arba vėlai, taip pat gali bręsti ir jų vaikai.

Ką verta žinoti tėvams

- Jeigu mergaitė pradeda lytiškai bręsti anksčiau arba vėliau už savo klasės draugę, gali turėti psichologinių bėdų, nes vaikai mėgsta pasišaipyti iš šiek tiek kitaip atrodančių bendraamžių. Tad būtinai pasikalbėkite su savo dukterimi apie lytinį brendimą, paaiškinkite, kad įprasta, jog kiekvienas žmogus bręsta individualiai.

- Brendimo pradžia sutampa su vadinamuoju augimo šuoliu. Likus maždaug metams iki pirmųjų mėnesinių, apie 11-12 gyvenimo metus, mergaitės paauga apie 8-9 cm per metus, o kai kurios - ir dar daugiau.

- Kartais lytinio brendimo pradžioje gali sumažėti kraujospūdis (ypač aukštoms mergaitėms) ir išlipusi iš lovos ar staigiai atsistojusi mergaitė gali apalpti. Tai dažnai nerodo nieko bloga, tačiau dėl visa pikta galima pasitarti su gydytoju ir išsiaiškinti, ar nėra kitų alpulio priežasčių.

- Prasidėjus lytiniam brendimui paaštrėja mergaitės prakaito kvapas, kuris yra itin nemalonus. Todėl būtina pratinti mergaitę kasdien nusiprausti po dušu ir nupirkti jai dezodorantą-antiperspirantą, nes visuomenė negailestinga blogu kvapu atsiduodantiems žmonėms. Lytiškai bręstančiai mergaitei jau tinka visos suaugusiųjų higienos priemonės. Po kurio laiko aštrus prakaito kvapas gali šiek tiek sušvelnėti, bet tai priklauso nuo asmeninių organizmo savybių.

- Jeigu mergaitė nori pašalinti kojų ar kitų kūno vietų plaukelius, būtų gerai pasitarti su kosmetologu, kokiomis priemonėmis tai daryti.

- Pirmoji mergaitės liemenėlė turėtų būti elastinga, panaši būna skirta sportininkėms.

- Šiuo metu formuojasi ir mergaitės charakteris, pradeda ryškėti lytinė orientacija.

Faktai:

95 proc. mergaičių lytiškai bręsti pradeda laiku, tarp 8 ir 13 m. amžiaus. 2,5-3 proc. bręsta anksčiau ir 2,5- 3 proc. bręsta vėliau.

Liepos mėnesio "Tavo vaikas" žurnale (Nr.7) skaitykite:

Interviu su Donatu ir Veronika Montvydais
Koks kūdikio amžius tinkamiausias atostogoms
Vaiko mityba; "gerai valgo' ne visada yra "tinkamai"
Vaikas "griežia dantimis" iš įtampos
Tobula mama
Darželinukas: „Mama, ką veikti?“

Išsamus žurnalo anonsas - ČIA.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis