Svarbu žinoti: pakoreguotos vaiko sveikatos tikrinimo taisyklės

Kauno miesto visuomenės sveikatos biuras pataria: moksleivių sveikatą patikrinkite dabar ir rudenį nereiks stumdytis eilėje prie šeimos gydytojo kabineto.

Pakoreguotos vaiko sveikatos tikrinimo taisyklės

Kiekvienais metais prieš naujus mokslo metus visi moksleiviai iki 18 metų mokyklai privalo pateikti vaiko sveikatos pažymėjimą, todėl rugsėjo pradžioje poliklinikose susidaro didžiulės eilės ir formalus sveikatos patikrinimas tėveliams, auginantiems mokyklinio amžiaus vaikus, virsta tikru galvos skausmu.

Kad taip nenutiktų, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras ragina tėvelius pasirūpinti vaikų sveikatos profilaktika jau dabar, o ne rudenį. Taip pat nori informuoti, kad LR Sveikatos apsaugos ministerija pakoregavo vaiko sveikatos tikrinimo taisykles.

TAIP PAT SKAITYKITE:
10 auksinių patarimų, kurių laikantis šeimoje vyraus darna
Gydytojas: kada šiais laikais bręsta mergaitės

Jei tėveliai vaiko sveikatą tikrino, lapkričio 15 d., tai pažyma galioja iki kitų metų, lapkričio 15 d.Asta Gricienė

„Anksčiau kiekvienais metais vaiko sveikatos pažymėjimą (forma Nr.027-1/a) tėveliai turėjo pristatyti tik iki einamųjų metų rugsėjo 15d., tačiau, kad visiems būtų patogiau, šio termino atsisakyta. Jei vaikas nekeičia mokyklos, jo sveikatos pažymėjimas galioja visus metus, todėl nebūtina artėjant naujiems mokslo metams visiems vaikams strimgalviais pulti tikrintis sveikatos, jeigu sveikatos pažyma dar galioja.

Pavyzdžiui, jei tėveliai vaiko sveikatą tikrino, lapkričio 15 d., tai pažyma galioja iki kitų metų, lapkričio 15 d.", - sakė Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, atsakinga už vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūrą, Asta Gricienė.

Pažyma - ne formalumas, o proga realiai įvertinti vaiko sveikatą

Vis dar pasitaiko atvejų, kai tėveliai formaliai žiūri į vaiko sveikatos tikrinimą, tačiau, pasak visuomenės sveikatos specialistės Astos Gricienės, šis patikrinimas labai svarbus. „Vaikai mokymosi įstaigose praleidžia didžiąją dalį savo laiko, todėl vaiko sveikatos pažymoje gydytojo pateiktos išvados ir rekomendacijos dėl jo galimybių dalyvauti mokyklos vykdomoje ugdymo veikloje, kūno kultūros pamokose ar vaiko maitinimo organizavime gali būti gyvybiškai svarbios. 

Dėl vaiko sveikatos pažymos į savo šeimos gydytoją reikia kreiptis įprasta tvarka: iš anksto užsiregistruoti, atvykti nurodytu laiku ir svarbiausia, kad vaiką lydėtų vienas iš tėvų, nes be tėvų sutikimo vaiko sveikatos tikrinti negalima.Asta Gricienė

Ypač medicininė pažyma reikalinga ūmių sveikatos sutrikimų atvejais, kai per pamokas mokiniui, tarkime, dėl alergijos ar lėtinių sveikatos sutrikimų prireikia skubios medicinos pagalbos, tuomet tik turint išsamią gydytojo pažymą, galima skubiai įvertinti situacijos pavojingumą ir imtis atitinkamų priemonių", - sakė Asta Gricienė.

Reikia odontologo išvados

Asta Gricienė primena tėveliams, kad dėl moksleivio sveikatos pažymos į savo šeimos gydytoją reikia kreiptis įprasta tvarka: iš anksto užsiregistruoti, atvykti nurodytu laiku ir svarbiausia, kad vaiką lydėtų vienas iš tėvų, nes be tėvų sutikimo vaiko sveikatos tikrinti negalima. Taip pat tėveliai turėtų žinoti, kad prieš einant pas šeimos gydytoją, pirmiausia su vaiku reikėtų apsilankyti pas gydytoją odontologą (dantų gydytoją) ir patikrinti vaiko dantų būklę, o pas šeimos gydytoją reiktų vykti tik gavus odontologą išvadą, apie vaiko dantų būklę.

Kiekvienais metais gydytojas tikrindamas vaiko sveikatą, įvertina jo ūgį, svorį, kūno masės indeksą, kraujo spaudimą, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo, nervų, virškinamojo trakto, urogenitalinę, skeleto ir raumenų bei endokrininės sistemos funkcinę būklę. Taip pat atliekami kraujo bei šlapimo tyrimai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis