Namuose iš pieno gaminame varškę: neišpasakytai gardu (1)

Nesu nusistačiusi prieš parduotuvėje pirktą varškę, bet dažniau pasidarau jos namie pati. Sakoma, kad dėl skonio nesiginčijama, bet pačios daryta varškė būna išties skanesnė. O ir ją padaryti tikrai lengva.

Jeigu norėsite pasigaminti varškės patys, jums reikės tik pieno. Tiesa, parduotuvėje pirkto pieno ar kefyro geriau nenaudoti. Tam labiau tiks tikras, kaimiškas, pirktas iš ūkininko ar kaime gyvenančios močiutės lauktuvių įduotas.

Pirmiausia dalį pieno reikia surauginti. Rauginama pastačius šiltoje vietoje, prie radiatoriaus ar ant saulėtos palangės. Tai užtruks 1-3 dienas. Kai jau rūgpienis paruoštas, į puodą įpilkite saldaus pieno. Jį pakaitinkite, bet neužvirinkite. Į karštą pieną supilkite rūgpienį ir dar pakaitinkite, kartais pamaišant, kol pasidaro varškė (atsiskiria žalsvos spalvos išrūgos).

Gautą varškę supilkite į sietelį ir leiskite nuvarvėti.

Proporcijos:

šiandien supyliau apie 1 l saldaus pieno ir apie 2 litrus rūgpienio. Iš šio kiekio išėjo 400 g varškės. Tiesa, koks kiekis varškės ir kokia ji - biresnė ar tąsesnė pavyks, priklauso nuo pieno. Iš skirtingų karvučių pieno, truputį skirtingi ir rezultatai būna.

Kitos šeimininkės darydamos varškę saldaus pieno nenaudoja, o kaitina iš karto rūgpienį. O tam, kad pienas greičiau surūgtų, į jį beria citrinos rūgštelės ar jos sulčių įpila. Bet aš darau taip, kaip išmokau iš savo mamos, o ji - iš savosios. Turiu kantrybės palaukti, kol pienas surūgsta natūraliai, o įpilant saldaus pieno, varškė nebūna tokia rūgšti.

Mama Zita

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis