Kas gali sutrikdyti moters ovuliaciją?

Ar moters organizme reguliariai vyksta ovuliacija, priklauso nuo jos hormonų pusiausvyros, taip pat įtakos turi kitos organizmo ligos - ir lėtinės, ir ūmios.

Kas mėnesį vykstanti ovuliacija - tai ženklas, kad moteris yra vaisinga ir gali tapti mama.

Kodėl gali būti sutrikdytas moters ciklas ir ovuliacijos nevyksta, priežasčių gali būti. Tai ir hormonų veiklos sutrikimai, ir organizmo uždegimai. Išskiriamos trys pagrindinės ligų grupės, kurios turi didelę įtaką ovuliacijai.

Ligos, kurios sukelia ovuliacijos sutrikimus:

Visi skydliaukės sutrikimai turi tiesioginės įtakos ovuliacijos vyksmui.

Endokrininės problemoshipofizės veiklos sutrikimai, kuriuos sukelti gali įvairios smegenų traumos, augliai, kraujotakos sistemos sutrikimai. Dėl šios priežastys gali būti pagaminamas per didelis prolaktino kiekis, o būtent šis hormonas dažnai slopina ovuliaciją ir tampa nevaisingumo priežastimi.

Trečioji grupė ligų, kurios sukelia pažeidžia ovuliaciją, tai yra ligos, dėl kurių moters organizme padidėja vyriško hormono. Pavyzdžiui, cistos kiaušidėse.

Netaisyklinga mityba

Nevaisingumo priežastimi gali būti per didelė kūno masė. Kai moteris priauga per daug svorio, padidėja jos riebalinis audinys, tai gali sukelti hormonų sutrikimus ir turėti neigiamos įtakos ovuliacijai. Ir atvirkščiai, per didelis svorio netekimas, alinančios dietos ir netaisyklinga mityba gali lemti mėnesinių sutrikimus ir ovuliacijos nebuvimą.

Per didelis sporto krūvis

Sveika gyvensena ir kasdienė fizinė veikla tikrai naudinga kiekvienai moteriai, tačiau sekinantis sportas gali lemti ovuliacijos „išjungimą". Jei kankinatės sporto salėje iki išsekimo, be to, jūsų organizmą eikvoja dietos, nenustebkite, jei ovuliacijos nevyksta.

Ką daryti sutrikus ovuliacijai?

Nedelsiant kreipkitės į gydytoją. Jei kurį laiką planuojate nėštumą, stebite savo moterišką ciklą, matuojate bazalinę temperatūrą, darote ovuliacijos testus ir pastebite, kad kažkas negerai, svarbu laiku išsiaiškinti priežastis ir ieškoti pagalbos. Ovuliacijos nebuvimas gali signalizuoti ir apie rimtą ligą, todėl žiūrėti į tai pro pirštus nevalia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis