Nesakykite to niekada vaikų neturinčiai šeimai

Jūsų draugų šeima jau penkerius ar dešimt metų gyvena negalėdami susilaukti vaikų? Net neabejokite, kad tai jiems - skaudi tema, apie kurią kalbėti visada reikia su ypatingu taktu ir supratingumu. Kokių frazių geriau niekada nesakyti vaikų nesusilaukiančiai porai?

„Viskas Dievo rankose... Kaip jis panorės, taip ir bus"


Pirmiausia, jūs nežinote, ar ši pora tiki Dievu. Jei netiki, tokia fraze ją galite labai suerzinti. Net jei tikrai žinote, kad ji yra tikinti, manau sutiksite, kad būtų gana žiauru taip sakyti savo draugams. 


Jei Dievas egzistuoja ir tai, ką patiria nevaisingos šeimos, yra jo planas, kertame lažybų, kad negalinčios pastoti moterys norėtų su juo šnektelėti, ir tas pokalbis nebūtų labai malonus. Be to, yra daug žmonių, tikinčių Dievu, kuriems nelabai patinka toks visiškai neguodžiantis pareiškimas.


„Tai nutiks tada, kai... turės nutikti"


Yra tikimybė, kad tai išgirdusi moteris mandagiai jums šypsosi, o tuo metu įsivaizduoja, kaip spiria jums į blauzdą. Rimtai, tai yra viena labiausiai erzinančių frazių, kurią mini daugelis moterų, bendraujančių internetiniuose nevaisingumo forumuose. Šie žodžiai nepaguodžia, jie nepadeda ir todėl geriau jų niekada nesakykite.


 „Tiesiog atsipalaiduokite, ir tai nutiks!" arba „Žinau, kaip viena pora nustojo bandyti ir susilaukė vaiko!"


Yra porų, kurioms reikia rimtos medicininės pagalbos, pavyzdžiui, be jos net neprasideda mėnesinės, ne visada įvyksta ovuliacija ir panašiai. Todėl pasiūlymas „tiesiog atsipalaiduoti" čia ne į temą. 


Ar pažįstate žmogų, kuris jaustųsi atsipalaidavęs tada, kai du kartus per dieną jam reikia susileisti emocijas keičiančius hormonus, kai kas antrą dieną reikia lankytis ultragarso kabinete, kai patinusios, jautrios kiaušidės yra badomos, kad būtų išimti kiaušinėliai?..


Kad ir kokia būtų jūsų neturinčių vaikų bičiulių situacija, jūs niekada nežinote, ar jie turi galimybę tiesiog „nebebandyti" ir jūs tikrai negalite garantuoti, kad jiems bus taip pat, kaip jūsų tetai X, kuri pastojo „nustojusi bandyti". Todėl pasilikite šį „juokelį" sau.


„Ko čia vargstate? Juk visada galite įsivaikinti"


Ačiū, pone Visažini! Jei taip sakote, jums ant kaktos tarsi užrašyta: „Aš visiškai nesuprantu jūsų noro turėti vaiką". Mes visi žinome, kad įvaikinimas yra potenciali galimybė, tačiau nepaisant to, dauguma negalinčių susilaukti vaikų jaučia nenusakomą norą pastoti ir pagimdyti savo vaiką. Kalbėdami apie įvaikinimą, tik draskote žaizdą sieloje, jog jie niekada negalės pagimdyti vaiko, kurio taip trokšta.


Ką GALIMA sakyti tokioms poroms? 


Pirma, nesakykite nieko. Išklausykite, nušluostykite ašaras, apkabinkite ir pamėginkite suprasti, kad jų skausmas yra labai tikras, nors ir nenutiko nieko apčiuopiamo, kas tai sukeltų (pavyzdžiui, sunki liga arba artimojo mirtis).


Supraskite, kad nuo nevaisingumo besigydančios moterys yra paveiktos hormonų ir dėl to joms dar sudėtingiau susidoroti su emociniu skausmu.


Tiesiog parodykite, kad jūsų draugė jums rūpi. Nekalbėkite banaliomis frazėmis. Geriau pasiūlykite paruošti vakarienę, kai ji grįš namo po pagalbinio apvaisinimo. Išsiveskite ją į linksmą kino filmą, kai sužinos, jog ir vėl kažkas nepavyko. Skambinkite jai praėjus kelioms savaitėms po nutrūkusio nėštumo, kad paklaustumėte, kaip jai sekasi. 

Rūpinimasis jų skausmu ir temos nekeitimas vien todėl, kad joje gali būti paminėtos "kiaušidės" arba "sėkla", yra tikrai GERIAUSIAS dalykas, kurį galite padaryti! 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis