Nevaisingoms šeimoms Lietuvoje – naujos galimybės

Birželis pasaulyje minimas kaip nevaisingų porų mėnuo. Europoje maždaug kas penkta pora negali susilaukti vaikų.

Nevaisingų porų gydymui yra taikomi įvairūs pagalbinio apvaisinimo metodai, vienas iš jų - apvaisinimas mėgintuvėlyje, kai kiaušialąstės yra paimamos iš kiaušidžių ir apvaisinamos laboratorijoje. Apvaisinti kiaušinėliai yra auginami inkubatoriuje ir embrionai yra perkeliami į moters gimdą. Vaisingumo klinika pirmoji Lietuvoje ir viena pirmųjų Baltijos šalyse pradėjo naudoti unikalų embrionų inkubatorių Esco Miri® TL, paremtą „time-lapse“ – periodinio fotografavimo metodu.

„Time-lapse“ technologija leidžia ištisą parą stebėti embriono vystymąsi iki perkėlimo į gimdą, nepažeidžiant jo vystymosi sąlygų. Bet kuriuo metu embriologai gali visą procesą stebėti „gyvai" specialiame ekrane, analizuoti įrašytą informaciją ir atrinkti geriausius embrionus, turinčius didžiausią implantavimosi potencialą.


Embriono raidą 24 valandas per parą fiksuoja unikalus embrionų inkubatorius Esco Miri® TL.

Iki šiol kiaušialąstės ir embrionai buvo vertinami mikroskopiškai tam tikru momentu: po 16 (zigotos stadija); 48 (antros dienos embrionas); 72 (trečios dienos embrionas) ir t.t. valandų nuo apvaisinimo momento. Pagal tokį vienmomentinį  vertinimą geriausios kokybės embrionai buvo atrenkami ir patalpinami į moters gimdą. Kadangi embriono augimas yra dinaminis, besikeičiantis procesas, svarbu turėti nuoseklią informaciją apie embriono vystymąsi bet kuriuo metu.

Esminis embriono kokybės rodiklis yra spartus dalijimasis, tačiau vertinant tam tikru momentu visi embrionai gali turėti vienodą blastomerų (dalelių į kurias yra pasidaliję) skaičių. Svarbu žinoti, kuris embrionas pasidalijo pirmasis, nes būtent jo implantavimosi gimdoje galimybės yra didžiausios. Šią galimybę, kaip ir daugelį kitų (embriono fragmentų, blastomerų lygumo dinamikos, blastocistos formavimosi) suteikia naujasis Esco Miri® TL. Šiame inkubatoriuje embrionas yra nuolat (24 valandas per parą) filmuojamas ir gauta medžiaga įrašoma į aparato atmintį. Tai suteikia unikalią galimybę stebėti embrionus neištraukiant jų iš inkubatoriaus, o taip pat peržiūrėti visą embriono raidos istoriją.

Inkubatorius turi embrionų įvertinimo įrankį, kuris padeda embriologams atrinkti kokybiškiausius (gyvybingiausius) embrionus ir tokiu būdu maksimaliai padidinti IVF procedūros sėkmės galimybes.


Vaisingumo klinikoje dirbanti embriologė, biomedicinos mokslų daktarė Živile Čerkienė.

Pastovios terpės ir temperatūros palaikymas yra labai svarbus sėkmingam embriono vystymuisi, todėl Esco Miri® TL suteikiama galimybė stebėti procesą neištraukiant embrionų iš inkubatoriaus yra labai reikšminga. Auginant embrionus šiame inkubatoriuje, nereikia, kaip įprastuose inkubatoriuose, išimti embrionų lėkštelės, dėti po mikroskopu, įvertinti ir vėl grąžinti embrionus į inkubatorių. Dabar galima viską stebėti ekrane, neištraukus embrionų iš jiems įprastos vystymosi aplinkos.

„Vaisingumo klinika" pradėjo veikti 2000 metais Vilniuje. Šiuo metu tai - didžiausia nevaisingumo problemas sprendžianti gydymo įstaiga Lietuvoje, turinti padalinius Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Čia atliekama daugiausia pagalbinio apvaisinimo procedūrų šalyje, dirba aukščiausios kvalifikacijos nevaisingumo gydymo ir pagalbinio apvaisinimo specialistai.

„Vaisingumo klinikos“ vaizdo įraše galima matyti embriono raidą, užfiksuotą naudojant unikalų embrionų inkubatorių Esco Miri® TL.

Daugiau informacijos www.vaisingumas.lt

Užsakymo nr.: PT_68147132

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis