10 patarimų, jei planuojate nėštumą

Nusprendėte susilaukti vaikučio? Parengėme jums 10 patarimų, į ką reikėtų atkreipti dėmesį planuojant nėštumą.

Raskite laiko vienas kitam


Tam, kad pastotumėte, vaisingomis dienomis turite mylėtis su partneriu. Tam svarbu žinoti savo moteriškąjį ciklą ir vaisingiausias jo dienas. Optimalu, jei vaisingiausiomis dienomis jūs lytinių santykių turite bent kas antrą dieną. Tačiau dar svarbiau, negu kiekis, yra kokybė - santykių metu abiejų partnerių jaučiamas orgazmas didina pastojimo šansus.


Pasistenkite atsipalaiduoti


Jaučiamas stresas ir nuolatinė įtampa - ne jūsų draugai, jei planuojate nėštumą. Pasistenkite atsipalaiduoti, negalvoti apie tai, kad „dabar turiu žūtbūt pastoti". Mėgaukitės meilės akimirkomis ir nepaverskite vaiko planavimo „juodu darbu". Kuo labiau atsipalaiduosite ir susijaudinsite lytinio akto metu, tuo labiau sudrėks makštis, ir taps palankesnė spermatozoidų judėjimui. Lubrikantai nepatartini, nes sudėtyje gali turėti nepalankių spermatozoidams medžiagų. Atminkite, kad tikimybė pastoti iš pirmo karto nėra itin didelė. Manoma, kad galimybė pastoti per vieną ciklą yra ne daugiau kaip 30 procentų.


Judėkite!


Pastojimui svarbu yra būti geros fizinės formos, todėl nepamirškite judėjimo ir buvimo gryname ore. Važinėjimas dviračiu, pasivaikščiojimai,mankšta, užsiėmimai sporto salėje - visa tai palaiko gerą fizinę formą, be to, mažina patiriamą stresą.


Apsilankykite pas gydytoją


Planuodami nėštumą, apsilankykite pas gydytoją, kuris ištirs, ar neturite lėtinių ligų, patars, kokius vitaminus verta gerti planuojant nėštumą. Folio rūgšties preparatai, sumažinantys apsigimimų riziką, yra rekomenduojami vartoti dar iki pastojant.


Apsilankykite pas odontologą


Idealu, jei iki pastojimo susitvarkysite sugedusius dantis. Taip pat paskutiniaisiais metais vis dažniau kalbama apie tai, kad nevaisingų porų daugėjimui įtakos turi aplinkos tarša, sunkiųjų metalų poveikis mūsų organizmams. Tarp galimų nevaisingumo priežasčių minimos amalgamos (liaudyje vadinamos sidabro ar metalo) plombos.


Pasirinkite tinkamas lytinio akto pozas


Ne kiekviena lytinio akto poza yra tinkama pastojimui. Yra tam tikrų pozicijų, kuomet partnerio varpa įsiskverbia giliau ir spermatozoidai turi nueiti „mažesnį" kelią iki tikslo, t. y., galimybė pastoti didesnė.


Meskite rūkyti


Rūkymas, o taip pat pasyvus rūkymas (buvimas prirūkytose patalpose) nepadeda pastoti. Rūkančių moterų naujagimiai dažniau gimsta mažo svorio, yra didesnė persileidimų ir priešlaikinio gimdymo tikimybė.


Maitinkitės sveikai


Nesveika mityba turi neigiamos įtakos organizmo hormoniniam fonui, o hormoniniai sutrikimai yra viena iš dažniausių nepastojimo priežasčių. Tinkama mityba aprūpina organizmą reikiamu vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiu. Pirmenybę teikite augalinės kilmės maistui - vaisiams, daržovėms, riešutams ir panašiai, jis turėtų sudaryti maždaug trečdalį visos dienos maisto normos.


Išsitirkite dėl ginekologinių ligų


Kai kurios lytiniu keliu plintančios ligos yra paslaptingos ir nepasireiškia jokiais požymiais, todėl prieš planuojant vaiką reikėtų apsilankyti pas gydytoją ginekologą. Pasisakykite, kad norite susilaukti vaikučio, ir gydytojas paskirs jums tyrimų, kurie užkirstų kelią netikėtumams vėliau.


Sureguliuokite kūno svorį


Idealus kūno masės indeksas yra nuo 20 iki 26. Jis yra svarbus, jei planuojate nėštumą. Moterys, turinčios per mažą kūno masės indeksą rizikuoja turėti moterišką ciklą, kurio metu ovuliacija nevyksta. Nepalanku pastojimui yra ir per didelis kūno masės indeksas, kuomet moteris turi antsvorio. Vyrai, turintys antsvorio, turi prastesnės kokybės spermą, negu vyrai su normaliu kūno masės indeksu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis