5 patarimai, jei planuojate pradėti vaiką

Jeigu planuojate vaiką, jums pravers šie patarimai būsimiems tėčiams ir mamoms.

Blaiviai įvertinkite savo amžių ir pastojimo galimybes

Iš pradžių šiek tiek anatomijos žinių: kad moteris pastotų, subrendęs kiaušinėlis kiaušintakyje turi susijungti su spermatozoidu. Vyro organizmas iki senyvo amžiaus gamina spermą, galinčią apvaisinti kiaušinėlį. Tuo tarpu moterims apie 30 gyvenimo metus jau pasitaiko ciklų, kai ovuliacija neįvyksta. Tikėtina, kad sulaukus 35-erių, per metus pasitaikys maždaug 3-5 tokie „tušti" ciklai, o sulaukus 40-ies - jau maždaug septyni. Maždaug 50-aisiais gyvenimo metais moters vaisingumas visai išnyksta. Tokia yra vidutinė vaisingumo statistika. Tačiau nereikėtų panikuoti, daugelis moterų be problemų pastoja ir būdamos vyresnės nei 35-erių, ir sulaukusios 40-ies.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Pirmoji Monako karališkųjų dvynukų fotosesija
Kaip išrinkti vardą, dėl kurio netektų gailėtis

Išmokite nustatyti vaisingiausias ciklo dienas

Ciklas prasideda pirmąją menstruacijų dieną ir baigiasi likus dienai iki kitų mėnesinių. Menstruacijos dažniausiai tęsiasi tris - penkias dienas. Neteisinga yra tvirtinti, kad daugumos moterų ciklas trunka 28 dienas. Dažniau šis laiko tarpas yra nuo 26 iki 32 dienų.

Ciklo pradžioje, stimuliuojamos tarpinių smegenų, kiaušidėse pradeda bręsti folikulai. Stebint echoskopu, jie atrodo kaip cistos. Jų viduje yra kiaušinėlis. Bręstantis folikulas gamina estrogenus. Kuo labiau folikulas didėja, tuo daugiau išskiriama estrogenų, kurie skatina gimdos gleivinę storėti ir taip pasiruošti apvaisinto kiaušinėlio implantacijai.

Folikulas auga ypač sparčiai, kasdien 1-2 mm. Iki ovuliacijos jo dydis būna iki 2,8 cm. Likus maždaug 14 dienų iki kitų menstruacijų, folikulas plyšta, ir kiaušinėlis patenka į kiaušintakį. Tai vadinamoji ovuliacija. Apvaisinimas įvyksta kiaušintakyje – čia kiaušinėlio apvaisinimas galimas maždaug 12-24 valandas.

Po ovuliacijos kiaušinėlis "keliauja" kiaušintakiu 4-6 paras. Jeigu nėra apvaisintas, patekęs į gimdą, jis ciklui einant į pabaigą suardomas. Iš plyšusio folikulo formuojasi geltonkūnis, kuris, stebint echoskopu, vėlgi atrodo kaip cista, tačiau yra šiek tiek didesnis. Geltonkūnis dabar pradeda gaminti daug hormono progesterono. Kartu jis išskiria estrogeną. Geltonkūnis "gyvena" maždaug 12 dienų. Tačiau jei įvyksta apvaisinimas, jis yra taip stimuliuojamas nėštumo hormono HCG, kad gali toliau egzistuoti ir gaminti hormonus.

Pastojimo tikimybė didžiausia vykstant ovuliacijai, kelios dienos iki ir po jos. Sužinoti, kada yra vaisingiausios jūsų moteriško ciklo dienos yra kelios galimybės. Iš seniau žinomų ir populiarių būdų galima paminėti temperatūros matavimo bei gleivių stebėjimo metodus. Šiuo metu vaistinėse galima įsigyti ovuliacijos testų, kurie taip pat padeda atsakyti į klausimą - ar dabar yra vaisingiausios mėnesio dienos.

Malonumas ir pasitenkinimas - ne mažiau svarbūs už tikslą

Nepersistenkite su planavimu ir noru – jeigu vaikučio norėsite per stipriai ir į lytinius santykius žiūrėsite kaip į darbą, gali tekti skaudžiai nusivilti. Negatyvios nuotaikos, stresas, panika kartais gali atlikti kontraceptikų darbą. Pasistenkite atsipalaiduoti, mėgautis pačiomis artimiausiomis akimirkomis tarp jūsų ir mylimo žmogaus.

Nėra atlikta konkrečių tyrimų, parodančių, kokios sekso pozos padeda pastoti, o kokios nėra labai veiksmingos norint susilaukti vaikų. Tačiau akivaizdu, kad vienas iš svarbiausių dalykų, kai pora mylis norėdama susilaukti vaikų – seksas turi būti malonus abiems, nes moteriai patiriant orgazmą sperma lengviau patenka į gimdą, be to, atsipalaidavus ir patiriant malonumą, tikimybė pastoti padidėja.

Vida Press

Sveika mityba ir gyvenimo būdas

Subalansuota ir sveika mityba labai svarbu planuojant šeimos padidėjimą. Pastojimui bei nėštumo pradžiai labai svarbi folio rūgštis, stenkitės, kad jos netrūktų jūsų meniu. Folio rūgšties gausu žalialapėse daržovėse - salotose, špinatuose, petražolėse, taip pat kepenyse, kiaušiniuose. Pasitarkite su ginekologu, ar jums reikia folio rūgšties vartoti papildomai.

Alkoholis, cigaretės, kofeinas – tai dažniausi kenksmingi įpročiai, kurių rekomenduojama atsisakyti planuojant nėštumą. Planuojant nėštumą patariama sureguliuoti kūno svorį. Ir antsvoris, ir per mažas kūno masės indeksas turi neigiamos įtakos organizmo hormoniniam balansui ir pastojimui.

Sportas ir fizinė veikla suteikia energijos, reguliuoja svorį, teigiamai veikia hormoninę organizmo pusiausvyrą.

Stresas ir įtampa nėra planuojančių šeimų pakeleivis. Pasistenkite, kad sugebėtumėte atsiriboti nuo patiriamo streso ir spaudimo. Jeigu pavyks išlaikyti šviesią galvą ir mintis, pastosite greičiau.

Nenusiminkite, jei nepavyks iš pirmo karto

Idealu, jei prieš planuodami vaiką apsilankysite pas gydytoją, kuris atliks svarbiausius tyrimus ir, jei reikia, paskirs gydymą. Apsilankę pas gydytoją sužinosite savo kraujo spaudimą, ar neturite mažakraujystės ir pan. Jeigu tyrimų atsakymai jums palankūs, galite nedelsti.

Nesikrimskite per daug, jeigu nepavyko pastoti iš pirmo karto. Gal paguos statistika, kad per pirmus mėnesius pastoti pasiseka nedaugeliui porų, tačiau per vienerius metus nuo planavimo pradžios svajonė pastoti išsipildo maždaug 85 procentams šeimų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis