Kaip į šeimą sugrąžinti intymų gyvenimą?

Turite vaikų, visko pilnus namus, jaukų miegamąjį, čiužinį iš reklamos ir net garsaus (brangaus) tapytojo paveikslą virš lovos. Bet neturite intymaus gyvenimo, kuris suteiktų sparnus? Skaitykite toliau – psichologas, kūno psichoterapijos specialistas Andrius Kaluginas pasakoja, kas, kaip, kodėl.

Nepamiršti savo libido!


Kai porai gimsta vaikas, štilis intymiame gyvenime tuo ir pateisinamas.


„Nenorą, neturėjimą jėgų mylėtis, nes gimė vaikas, nes sunku, trūksta miego ir pan., pateisinti galima metus. Praėjus metams po gimdymo paprastai susitvarko, atsinaujina moters ir fiziologija, ir psichologija, ir libido energija arba lytinis potraukis, – sako psichologas Andrius Kaluginas. – Tačiau ilgai nekurstomas libido gali „užmigti“. Taigi, ta moteris, kurios kūdikiui sukanka vienuolika-dvylika mėnesių, o ji vis dar stumia vyrą šalin nuo savęs teisindamasi nuovargiu, galvos skausmais ar kitais dalykais, taip elgiasi greičiausiai dėl to, kad jos lytinis potraukis negrįžo, ji tikrai nenori, nejaučia poreikio mylėtis“.


Pasak A.Kalugino, moteris, kuri nenori ir kaip tik dėl to vengia mylėtis, gali nesąmoningai elgtis taip, kad taptų nepatraukli savo vyrui, pavyzdžiui, priaugti svorio, vilkėti nuskalbtus, neseksualius apatinius ir naktinius marškinius, „nesitvarkyti“ plaukų, neskusti kojų plaukelių, o lovoje, užuot žaidusi su vyru, įnikti megzti šalikus ir kepuraites arba „ryti“ romanus.


„Todėl visada sakau, kad per tuos metus po gimdymo moteris turi stengtis ne tik atgauti savo fiziologinio ir psichologinio kūno formas, bet nepamiršti ir apie savo libido: daryti Kėgelio pratimus (tarpvietės mankšta), stengtis intymiai bendrauti su vyru, nebūtinai lytiškai, bet glamonėmis, bučiniais. Privalu nepamiršti ir savo lytinės formos.“


Šalin TV!


Kiekviena lazda turi du galus, taigi, dėl intymaus gyvenimų sėkmių ar nesėkmių paprastai „kalti“ yra abu partneriai. Kliše tapusi vyrų frazė – „Jai ir vėl skauda galvą!“, pasak psichologo A.Kalugino, tėra nebrandaus vyro bandymas nusimesti atsakomybę. Be to, kiekvienas „galvos skausmas“ turi savo priežastį.


Jei seksas dingo iš poros gyvenimo, kalti abu, tačiau gali būti, kad kalčiausia yra lova, kurioje ir miegama, ir valgoma, ir mezgama, ir ginčijamasi, ir žiūrimas TV, na, ir retsykiais mylimasi.


„Reikia išmokti vieną svarbiausių taisyklių ir jos šimtu procentų laikytis: miegamojo lova yra skirta tik dviem dalykams – arba miegui, arba seksui. Viskas! Jokio maisto, jokių TV peržiūrų, jokių skaitymų, mezgimų – nieko. Viskas, kas lovoje daroma daugiau, yra neteisinga ir anksčiau ar vėliau slopins poros seksualinį potraukį“, – įspėja A.Kaluginas.


O kaip jaudinantis, įaudrinantis filmas? „Išties, jei pora per TV žiūri filmą, vieną dieną jis sužadina aistrą, tačiau kitą dieną tas pats televizorius gali abu užmigdyti arba net ir supykdyti, atitraukti vieną nuo kito. Įsivaizduokite, moteris nori vyro glamonių, bet tuo metu kaip tik prasideda svarbios krepšinio rungtynės.


Koks gali būti seksas, kai žaidžia „Lietuvos rytas“ ir „Žalgiris“? Arba vyras geidžia moters, o ji įsitraukusi į mėgstamą pokalbių laidą ar serialą. Kaip tik tokių vakarų, kai rodo ne erotinį filmą, o mėgstamą vieno ar kito partnerio laidą, poros gyvenime paprastai yra gerokai daugiau ir, deja, dažniausiai laimi ne mylimas žmogus, o mylima komanda ar serialas. Kitą vakarą partneris, savaime suprantama, bus pyktelėjęs, įsižeidęs, įskaudintas. Ar įmanomas seksas, kai tokie santykiai? Televizorius miegamajame neskatina gerų santykių, taigi, ir sekso.“


Apie kavą lovoje


Psichologas A.Kaluginas: „Pusryčiai į lovą be reikalo taip romantizuojami ir siejami su intymumu. Ši romantizuota metafora itin kiša koją nekūrybingų porų santykiams. Nekūrybinga moteris mano, kad į lovą kavą nešantis vyras ją myli ir jos geidžia. Tačiau tai, deja, tik stereotipas. Paprastai tai nieko nereiškia.


Pusryčiai į lovą, be abejo, gali būti romantinio vakaro programos dalis, kai atostogaujate, ilsitės, esate romantinėje kelionėje dviese ir kai jus gaubia gražus bendras psichologinis fonas, t. y. gera nuotaika, seksualumas tiesiog tvyro ore. Tada žodžiai, muzika, maistas turi galią ir įkvepia.


Vis dėlto kur kas arčiau sekso ir gerų intymių santykių yra bučiniai, šnabždėjimai į ausį, glamonės, o ne maistas.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis