Ar gali moteris pajausti ovuliaciją?

Kai kurios moterys pajunta savo ovuliaciją – jausdamos ovuliacijos, kitaip vadinamąjį ciklo vidurio skausmą. Ar tai patikimas ženklas, rodantis aktyvią kiaušidžių veiklą? O gal ovuliacijos skausmo priežastys yra kitos?

Skauda ir daug, ir mažai


Maždaug 40 procentų moterų jaučia ovuliacijos skausmą. Jis gali trukti tik keletą minučių, kelias valandas ar net 1-2 dienas. Ovuliacijos skausmas dažniausiai apibūdinamas kaip lengvas arba vidutinio sunkumo tempimas, dūrimas, kartais - spazmai. Jis jaučiamas įvairiose vietose - pilvo apačioje, kairėje ar dešinėje. Vieną mėnesį šis skausmas gali būti juntamas labai aiškiai, o kitą – vos, vos arba visai nejuntamas. Ovuliacijos skausmas pasireiškia vis kitoje pusėje, priklausomai nuo to, kuri kiaušidė yra aktyvi.


Kas sukelia ovuliacijos skausmą?


Tiksli ovuliacijos skausmo priežastis nėra moksliškai įrodyta. Tačiau toliau išvardytos priežastys, manoma, labiausiai tikėtinos. Prieš plyštant folikului ir išsilaisvinant kiaušinėliui, jis jau yra visiškai prisipildęs skysčio. Folikulo įsitempimas ir trūkimas gali sukelti skausmą. Be to, plyšus folikului išteka skystis, kuris, manoma, taip pat gali dirginti pilvaplėvę ir sukelti skausmą.


Ar tai patikimas signalas, kad ovuliacija įvyko?


Į klausimą, ar moteris, jaučianti ciklo vidurio skausmą, gali tiksliai nustatyti, kada įvyksta ovuliacija, galima atsakyti - ir taip, ir ne. Bent jau šiuo savo kūno "signalu" ji neturėtų vadovautis kaip vienintele šeimos planavimo priemone. Reikėtų paisyti organizmo siunčiamų ženklų tik kartu atliekant vaisingumo testus ar matuojant bazinę kūno temperatūrą. Ovuliacijos skausmas nėra patikimas ženklas, kad ovuliacija vyksta. Juk yra ir daug kitų priežasčių, kodėl juntamas tempimas pilvo apačioje - pavyzdžiui, dėl šlapimtakių infekcijos.


Ovuliacijos skausmo pajausti nelabai įmanoma, jei moteris vartoja kontraceptines piliules, nes piliulė kaip tik slopina ovuliaciją - kas, kaip spėjama, ir sukelia vidurio ciklo skausmą.


Kas gali padėti nuo ovuliacinio skausmo?


Sušvelninti skausmus padeda šildyklė arba kviečių pagalvė. Galima pamėginti pavartoti magnio. Jei skausmai tęsiasi ilgiau ir yra pakankamai stiprūs, verta kreiptis į gydytoją. Nes smarkių skausmų priežastis gali būti visai kita, negu jūsų įsivaizduojamoji – ovuliacijos skausmo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis