Įvardintas optimalus laikas tarp dviejų gimdymų

Koks laiko tarpas tarp dviejų gimdymų yra optimalus ir mamai, ir vaikams? Į šį klausimą jau daug metų bando atsakyti ir medikai, ir sociologai, ir pačios šeimos.

Ar jau turite TAVO VAIKO programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir skaitykite mus dar patogiau: „iPhone“, „Android“.

Vienos šeimos labai nori auginti pametinukus - „kad vaikams būtų smagu augti, jie būtų artimi draugai". Kiti tolina antrojo vaiko gimimą, nes mano, kad mamai reikia laiko atsigauti po pirmojo gimdymo, o auginti antrąjį bus lengviau tada, kai pirmasis jau visai savarankiškas ir daugmaž sugeba savimi pasirūpinti.

Kolumbijos universiteto (JAV) mokslininkai tvirtina, kad optimalus amžiaus skirtumas tarp dviejų gimdymų yra nuo 18 iki 60 mėnesių. Atlikdami tyrimą, specialistai kreipė dėmesį į tokius faktorius kaip mamos amžius, šeimos socialinė ir ekonominė gerovė, buvo išanalizuoti atvejai, kai nėštumai baigėsi nesėkmingai, ir koks tada buvo laiko skirtumas tarp skirtingų nėštumų.

Kodėl nepatartina pastoti anksčiau, negu po pusantrų metų?

Jeigu kitas nėštumas užsimezgė anksčiau, negu praėjus pusantrų metų po pirmojo vaikučio gimimo, egzistuoja 60 proc. tikimybė, kad vaikelis gims mažesnio svorio ir net 40 proc. tikimybė, kad gimdymas bus priešlaikinis, nesulaukus 40 savaičių.

Šie duomenys ir tikimybės paskaičiuotos palyginus nėštumus su tais, kurie užsimezgė praėjus 18 - 60 mėnesių po pirmojo gimdymo.

Jeigu antrojo vaikučio susilaukiama pakankamai greitai po pirmojo gimdymo, moters organizmas nėra iki galo atgavęs jėgų po nėštumo, gimdymo bei maitinimo krūtimi. Dėl to ir egzistuoja rizikingesnio nėštumo bei gimdymo tikimybė.

Kodėl nepatartina pastoti vėliau kaip po 5 metų?

Įdomu, kad mokslininkai nepataria delsti ilgiau kaip 60 mėnesių po pirmojo gimdymo, tai yra, penkerių metų. Manoma, kad aukščiau minėtų rizikų bei komplikacijų tikimybė tokiu atveju išauga 30-40 procentų.

Mokslininkai mano, kad moters organizmas per tiek laiko „pamiršta" nėštumo įgūdžius, ir susiruošusi gimdyti antrą kartą moteris po labai ilgo tarpo jausis panašiai kaip pirmakartė.

Gimdymo amžius tampa vėlesniu

Vidutinis pirmą kartą gimdančiųjų amžius pats didžiausias yra Ispanijoje - 30 metų, Didžiojoje Britanijoje - 29,5, Šveicarijoje ir Olandijoje - 28,7, Austrijoje - 26,3, o štai JAV - 25 metai. Šalyse labiau į Rytus, kaip ir Lietuvoje, pirmą kartą gimdančiųjų amžiaus vidurkis mažesnis - 24 - 26 metai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis