Kaip apskaičiuoti ovuliacijos datą?

Jei žinote savo ovuliacijos dieną, padidinate savo galimybes pastoti. Čia pateiksime patarimus, kaip ją apskaičiuoti.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Atviras Ramūno Vyšniausko interviu: vaikai išgelbėjo nuo depresijos
Kaip atpažinti, kad vaikui gresia depresija

- Folikulo fazė trunka apie 14 dienų. Per šias dvi savaites folikulai kiaušidėse subręsta ir vienas jų išsivysto į subrendusį kiaušinėlį. Jūsų ciklas prasideda folikulo fazės pradžioje.

- Ovuliacija trunka apie 24 valandas. Kai FSH (folikulą stimuliuojantis hormonas) pasiekia didžiausią brandą, išsiskiria kitas hormonas LH (luteinijizuojantis hormonas), kuris priverčia kiaušinėlį išsilaisvinti iš folikulo. Tada kiaušinėlis keliauja į kiaušintakius. Jei jis nėra apvaisinamas, jo atsikratoma ir jums prasideda mėnesinės.

- Liuteininė fazė trunka 14 dienų. Šiuo metu kiaušinėlis išskiria geltonkūnį (corpus luteum), luteininį hormoną ir progesteroną. Progesteronas paruošia gimdos gleivinę kiaušinėlio implantacijai.

Šios skirtingos fazės gali sutapti, todėl visa ciklo trukmė gali atrodyti ilgesnė nei 28 dienos!

Norėdama išsiaiškinti savo ovuliacijos dieną, turėtumėte žinoti, jog visai nesvarbu, kokia yra jūsų ciklo trukmė, nes liuteininė fazė visada tęsiasi 14 - 15 dienų. Todėl iš vidutinės ciklo trukmės reikia atimti šias 14 dienų. Pavyzdžiui, jei paprastai jūsų ciklas trunka 24 dienas, ovuliacija įvyks dešimtąją dieną (24 - 14 = 10).

Vaisingas langas

Jei norite padidinti savo galimybes pastoti, reikia mylėtis kelias dienas prieš ir po išskaičiuotosios ovuliacijos dienos: kiaušinėlio gyvenimo trukmė yra 24 valandos, o spermos ląstelių - iki 4 dienų, todėl susidaro maždaug 6 dienų vaisingas langas.

Kaip atpažinti ovuliaciją

- Kūno temperatūra pakyla maždaug 3 - 5 laipsnio dalimis (ryte vos tik nubudusi ir neišlipusi iš lovos pasimatuokite temperatūrą).

- Gimdos kaklelio gleivės tampa skaidresnės ir jų būna gausu.

- Galite jausti šiek tiek skausmo pilvo apačioje - toje pusėje, kurios kiaušidė išskyrė kiaušinėlį.

Testai

Vaistinėse galite rasti ovuliacijos testų. Tai yra nedidelės juostelės, kurios susilietusios su šlapimu leidžia nustatyti, ar jums ovuliacija (nes šlapime aptinkamas LH hormonas). Jei norite pastoti, šie testai yra patikimi 90%, nes leidžia sužinoti, ar jums vaisingas laikotarpis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis