Kaip cholesterolis susijęs su moters vaisingumu

Planuojant nėštumą, svarbu atlikti būtinus sveikatos tyrimus ir pasikonsultuoti su gydytoju. Šiame straipsnyje apžvelgsime cholesterolio įtaką vaisingumui.

Cholesterolis ir moters sveikata

Cholesterolis yra labai kritikuojamas. Aukštas cholesterolio lygis yra siejamas su širdies smūgiu ir insultu, o žemas cholesterolio lygis lemia hormonų disbalansą ir sumažėjusį lytinį potraukį. Ši medžiaga yra būtina kai kurioms mūsų kūno pagrindinėms funkcijoms atlikti. Cholesterolis padeda formuojantis ląstelių membranoms, prisideda prie kraujagyslių atkūrimo darbų, saugo nervines skaidulas ir padeda vitamino D, tulžies rūgščių ir vaisingumui būtinų hormonų gamyboje.

Cholesterolis yra steroidinių hormonų, pavyzdžiui, estrogeno ir testosterono, kurie yra labai svarbūs vyrams ir moterims, pirmtakas", - sako Kolorado medicinos mokyklos universiteto Reprodukcinės endokrinologijos ir vaisingumo skyriaus akušerijos ir ginekologijos docentė dr. Lauren Roth. - Hormonai yra susiję su reprodukcija, kiaušinėlių ir spermos brendimu ir gimdos pasiruošimu embriono įsitvirtinimui".

Kaip maitintis, kad nekiltų "blogojo" cholesterolio kiekis

Mes gauname cholesterolį dviem būdais: kepenys pagamina reikalingą organizmui kiekį arba mes gauname jo iš gyvulinės kilmės produktų, įskaitant mėsą, vištieną, žuvį, kiaušinius ir pieno produktus.

Normalus cholesterolio lygis priklauso nuo individualių širdies ligų rizikos veiksnių. Yra daug būdų kaip išlaikyti sveiką cholesterolio lygį. Vienas iš jų - subalansuota mityba. „Sumažinkite sočiųjų riebalų ir padidinkite ląstelienos vartojimą", - pataria dr.L.Roth. Ji taip pat pataria du ar tris kartus per savaitę gerti žuvų taukus, vengti daug gyvsidabrio turinčios žuvies, valgyti riešutus ir gerti žalią arbatą.

„Saikingas alkoholio vartojimas taip pat gali padidinti gerojo cholesterolio lygį", - sako Dr. L. Roth. 

Mažindami blogojo cholesterolio kiekį, paveikiame ir gerąjį cholesterolį, todėl sportas yra svarbus. Rekomenduojama keletą dienų per savaitę apie 30 minučių per dieną daryti aerobikos pratimus arba, pavyzdžiui, vaikščioti, bėgioti, plaukti, važiuoti dviračiu ir šokti.

Prieš planuojant nėštumą - gydytojo konsultacija

Pasak Dr. L. Roth, tiesioginis cholesterolio poveikis vaisingumui dar nebuvo galutinai nustatytas, tačiau yra įrodymų, kad cholesterolio lygį mažinantys vaistai lemia besivystančio embriono išsigimimus.

„Jei vartojate tokius vaistus ir norite pastoti, nutraukite šių preparatų vartojimą likus mažiausiai trims mėnesiams prieš bandymą pastoti", - siūlo dr. L. Roth.

„Svarbu apie jūsų sveikatą ir galimą riziką, jei bandysite pastoti, pasitarti su savo gydytoju", - sako Dr. L. Roth. „Galiausiai, sveikas gyvenimo būdas pagerins jūsų fizinę ir psichinę būklę bei sumažins galimą neigiamą cholesterolio poveikį vaisingumui".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis