Kaip pasirinkti norimą vaiko lytį: vienas iš būdų

Knygos „Kaip pasirinkti kūdikio lytį" autoriai teigia, kad Šetlso metodas turimais moksliniais duomenimis yra patikimiausiai pagrįsta lyties pasirinkimo priemonė. Kokia jo esmė ir kodėl knygos autoriai tiki šio metodo veiksmingumu?


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Kaip apskaičiuoti ovuliacijos datą?
Mamos atvirauja: ką daryti, vaikas mus užklupo mylintis

Remdamasis šiomis įžvalgomis, dr. Šetlsas darė toliau pateiktas prielaidas:

1. Tikėtina, kad greitesni spermatozoidai, kurie pradeda berniuką, kiaušinėlį pirmi pasieks ir apvaisins tada, kai lytiškai santykiaujama prieš pat ar per ovuliaciją, nes šiuo metu moters fiziologinės išskyros šarmingiausios ir palankiausios pro jas besiskverbiantiems spermatozoidams.

2. Tikėtina, kad didesni ir atsparesni moteriškojo prado spermatozoidai kiaušinėlį apvaisins tada, kai lytiškai santykiaujama iki ovuliacijos likus daugiau kaip vienai dienai. Šiuo metu moters išskyros tebėra rūgštokos, todėl silpnesni spermatozoidai su Y chromosoma gali žūti.

Duomenys apie dydį ir greitį

Dr. Šetlsas tikrino savo prielaidą dėl dviejų rūšių spermatozoidų santykinio greičio ir dydžio. Tai jis darė įvairiais būdais.

Dviejų rūšių spermatozoidų elgesį dr. Šetlsas stebėjo in vitro - t. y. mėgintuvėliuose, įvairiomis sąlygomis. Jis leisdavo spermatozoidams lenktyniauti, skverbiantis pro kapiliariniuose vamzdeliuose esančias išskyras.

Mokslininkas pasitelkė fluorochromo kvinakriną (dažymą), „įžiebiantį" mažutę Y chromosomą ir padedantį jam patvirtinti prielaidą, kad Y chromosomos nešėjai, duodantys pradžią berniukams, iš tiesų dažniausiai laimi lenktynes, kai išskyros panašiausios į tas, kurios vyrauja prieš pat ar per ovuliaciją.

Tais pačiais būdais jam pavyko patvirtinti, kad didesni spermatozoidai, kurie pradeda mergaitę, ilgiau tveria rūgščiose išskyrose, vyraujančiose kelios dienos prieš ovuliaciją.

Dar svarbiau žinoti, kad dr. Šetlsas rado būdų tyrimams paimti spermatozoidų, jau keliaujančių moters lytiniais takais. Tokie in vivo atliekami eksperimentai (atskleidžiantys, kas vyksta gyvame organizme) daug įtikinamesni už tuos, kurie atliekami in vitro (kitais žodžiais, mėgintuvėliuose). Iš sėklos mėginių, paimtų po sueities praėjus skirtingam laikui, dr. Šetlsas gali nustatyti, ar kurios nors rūšies spermatozoidai „turi viršų" tam tikru metu ir tam tikromis sąlygomis, pagal kurias galima patikimai nuspėti ovuliacijos laiką.

Šiais in vivo eksperimentais dr. Šetlsas nustatė: kai sueičiai pasirenkamas ovuliacijos laikas, kuris nustatytas laboratoriškai, lenktynes iš tikrųjų laimi vyriškojo prado spermatozoidai. Kaip Šetlso teorijoje ir numatoma, šiuo metu vyraujančios šarmingos išskyros - pačios palankiausios pro jas besiskverbiantiems spermatozoidams su Y chromosoma.

Ištrauka iš Landrum Brewer Shettles ir David Michael Rorvik knygos „Kaip pasirinkti kūdikio lytį? (leidykla „Alma littera").

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis