Kaip vaiko protas priklauso nuo jį gimdančios moters amžiaus

(5)

Ar gali būti, jog vaiko gabumus lemia ir tai, kokio amžiaus mama jį gimdė? Vieną tyrimą atlikę mokslininkai įsitikino - taip.


Tyrime dalyvavo beveik 200 šeimų

Britų mokslininkai tyrimo metu bandė išsiaiškinti, kaip moters gimdymo amžius vėliau turi įtakos vaiko protiniams gebėjimams, emocinei būklei ir mokslo rezultatams. Tyrime dalyvavo 176 šeimos, iš viso jis užtruko net keliolika metų.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Interviu su jauniausia Lietuvos ragana apie motinystės džiaugsmus ir vargus

Kas nutinka šeimai ir vaikams, jei mama per daug dirba?

Tyrimo rezultatai yra tokie, jog ypač jaunų mamų (gimdžiusių 16-22 metų) vaikai atsilieka savo protiniais gebėjimais nuo bendraamžių, kurių mamos susilaukė vėliau.

Manoma, tai galima paaiškinti ir tuo, kad moterys, kurios pastoja itin anksti (ir dažniausiai neplanuotai), patiria daugiau streso ir depresijų, kankinasi svarstydamos pasirinkimo gimdyti arba ne galimybę, o tai neigiamai veikia vaiko intelektualinį potencialą.

Nurodoma, kad ikigimdyminę depresiją patiria maždaug 42 procentai nėščiųjų, kurių amžius16-18 metų ir apie 36 procentus besilaukiančiųjų nuo 19 iki 22 metų.

Tuo tarpu kai gimdo šiek tiek vyresnės moterys, 23 - 28 metų, jos emociškai yra stipresnės. Tik apie 18 procentų iš jų prisipažino jautusios didelį nerimą bei stresą nėštumo metu.

Vyresnių mamų vaikai yra emociškai stipresni ir turi daugiau socialinio bendravimo įgūdžių

Tyrimas tęsėsi 11 metų, ir jo metu buvo stebima, kaip vaikams sekasi socialinė adaptacija, kaip kinta jų intelekto koeficientas. Išaiškėjo, kad tų mamų, kurios gimdė itin jaunos, vaikai mokykloje turėjo žemesnį intelekto koeficientą, negu vyresnių mamų pagimdyti bendraamžiai.

Jei moteris gimdė vaiką būdama jauna, nuo 16 iki 22 metų, apie penktadalis ( 19-23 proc.) visų vaikų turėjo emocinių problemų bendraudami su mokytojais bei bendraamžiais. Tuo tarpu panašių problemų turėjo tik 9 procentai vaikų, pagimdytų vyresnių kaip 27 metų moterų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis