Kokia sperma yra gera ir tinkama apvaisinimui

Bėgant metams vyrų spermos kokybė prastėja. Devyni iš dešimties tyrimuose dalyvavusių vyrų turi prastos kokybės spermą. Tačiau kaip iš tikrųjų matuojama spermos kokybė?

Ką reiškia gera arba bloga spermos kokybė?

Spermą sudaro sėklos plazma ir spermatozoidai. Spermatozoidai gali apvaisinti moters kiaušialąstę. Abu spermos komponentai turi būti geros kokybės – taigi, sveiki – kad galėtų įvykti apvaisinimas. Spermatozoidų kokybė priklauso nuo spermos konsistencijos ir judrumo. Taip pat spermoje turi būti pakankamai maistinių medžiagų, kad būtų užtikrintas aprūpinimas energija.

Matuojant spermos kokybę yra svarbūs keli veiksniai: spermatozoidų kiekis, jų mobilumas ir normaliai išsivysčiusių ląstelių skaičius. Visiškai normalu, jeigu kai kurios ląstelės nėra kaip reikiant išsivysčiusios, nes paprastai tai neturi jokios reikšmės. Šios ląstelės kiaušialąsčių paprastai išvis nepasiekia. Iki ketvirtadalio spermos ląstelių gali būti negyvos ir tai nėra nukrypimas nuo normos.

Kodėl svarbus spermos kiekis ir judrumas?

Trumpai tariant, tai svarbu dėl to, kad spermai nuo ejakuliacijos vietos iki kiaušialąstės reikės įveikti didelį atstumą – 18 centimetrų. Daugeliui spermatozoidų tai nepavyksta, o kai kurie mokslininkai netgi tikina, kad esama tokių spermatozoidų, kurie rūpinasi išskirtinai „kelio ruošimu" atkeliaujančiai spermai.

Ar visi spermatozoidai atrodo vienodai?

Tikrai ne! Yra spermatozoidų su kreivomis galvomis ir susisukusiomis uodegomis, taip pat spermatozoidų su dviem galvomis, nukabusiomis galvomis, didelėmis ir mažomis galvomis. Geriausiai vaginoje kelią randa ilgas spermatozoidas nesusisukusia uodega ir vidutinio dydžio galva.

Geros spermos rodikliai:

  • 20 milijonų spermatozoidų mililitrui skysčio
  • 2 mililitrai skysčio vienai ejakuliacijai
  • 40 milijonų spermatozoidų vienai ejakuliacijai
  • 75 procentų spermos turėtų būti gyvybinga
  • 30 procentų spermatozoidų – normaliai atrodantys
  • 25 procentų spermatozoidų – greitai judantys
  • 25 procentai spermatozoidų – judantys pirmyn

Blogos spermos rodikliai:

  • Mažiau nei 13,5 milijono spermatozoidų vienam mililitre skysčio
  • Mažiau nei 9 procentai normaliai atrodančių spermatozoidų
  • Mažiau nei 30 procentų spermatozoidų juda pirmyn

Svarbu žinoti, kad spermos kokybė to paties vyro organizme gali stipriai skirtis. Egzistuoja tam tikra spermos „momentinė forma", kuri priklauso nuo streso, sėklidžių temperatūros, mitybos, medikamentų ir tabako vartojimo. Savaime suprantama, kad alkoholis ir nikotinas neigiamai veikia spermos kokybę.

Štai kodėl tiriant spermą imamas ne vienas mėginys – paprastai trys. Galima ją „pagaminti" namuose, įdėti į šaldytuvą ir kaip įmanoma greičiau nugabenti pas urologą, kuris atiduos į laboratoriją. Jeigu keli mėginiai, paimti skirtingomis dienomis, neatitiks normų, tuomet gydytojas spręs, ar prasta spermos kokybė nulemta genetikos. Tokiu atveju spermos kokybės pagerinti neįmanoma. Kai kurių vyrų spermoje nėra spermatozoidų – tai būdinga vienam iš šimto vyrų. Tokiu atveju taip pat, deja, nieko pakeisti neįmanoma.

Kitais atvejais yra keletas galimybių spermos kokybę pagerinti: sveikai gyventi, vengti didelio karščio (pavyzdžiui, saunos) ir sumažinti stresą. Taip pat reikia žinoti, kad spermos ląstelėms subręsti reikia 74 dienų, o sėklidėse jos išgyvena iki dvidešimties dienų. Todėl norint pasiekti apčiuopiamo spermos kokybės pagerėjimo gali prireikti beveik trijų mėnesių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis