Moterystės paslaptys: ką žinai apie mėnesinių ciklą?

Tik neskubėkite sakyti, kad tai jums neaktualu! Šeimos planavimas svarbus visiems be išimties – ir kviečiantiems gandrus, ir norintiems nuo jų apsisaugoti, nes ką tik jau susilaukė vaikučio. Taigi, kas kiekvieną mėnesį vyksta moters organizme, ir kurios dienos yra ypač vaisingos.

Moters ciklas trunka 26 -32 dienas


Ciklas prasideda pirmąją menstruacijų dieną ir baigiasi likus dienai iki kitų mėnesinių. Menstruacijos dažniausiai tęsiasi tris – penkias dienas. Neteisinga yra tvirtinti, kad daugumos moterų ciklas trunka 28 dienas. Dažniau šis laiko tarpas yra nuo 26 iki 32 dienų.


Ciklo pradžia


Ciklo pradžioje, stimuliuojamos tarpinių smegenų, kiaušidėse pradeda bręsti folikulai. Stebint echoskopu, jie atrodo kaip cistos. Jų viduje yra kiaušinėlis. Bręstantis folikulas gamina estrogenus. Kuo labiau folikulas didėja, tuo daugiau išskiriama estrogenų, kurie skatina gimdos gleivinę storėti ir taip pasiruošti apvaisinto kiaušinėlio implantacijai.


Ciklo viduryje - ovuliacija


Folikulas auga ypač sparčiai – kasdien 1-2 mm. Iki ovuliacijos jo dydis būna iki 2,8 cm. Likus maždaug 14 dienų iki kitų menstruacijų folikulas plyšta, ir kiaušinėlis patenka į kiaušintakį. Tai vadinamoji ovuliacija. Apvaisinimas įvyksta kiaušintakyje – čia kiaušinėlio apvaisinimas galimas maždaug 12-24 valandas.


Ciklo dalis po ovuliacijos


Po ovuliacijos kiaušinėlis "keliauja" kiaušintakiu 4-6 paras. Jeigu nėra apvaisintas, patekęs į gimdą, jis ciklui einant į pabaigą suardomas. Iš plyšusio folikulo formuojasi geltonkūnis, kuris, stebint echoskopu, vėlgi atrodo kaip cista, tačiau yra šiek tiek didesnis. Geltonkūnis dabar pradeda gaminti daug hormono progesterono. Kartu jis išskiria estrogeną. Geltonkūnis “gyvena” maždaug 12 dienų. Tačiau jei įvyksta apvaisinimas, jis yra taip stimuliuojamas nėštumo hormono HCG, kad gali toliau egzistuoti ir gaminti hormonus.


Natūralios ciklo reguliavimo priemonės


Jei sutrinka mėnesinių ciklas, tačiau nėra rimtų medicinos problemų, galima pamėginti jį sureguliuoti naudojant augalinius preparatus. Žolininkai tam turi paruošę atskirų vaistažolių bei jų mišinių, skirtų ir vidiniam (arbatos), ir išoriniam (vonelės) naudojimui. Vienų augalų veikliosios medžiagos padeda esant nereguliariam ciklui, kitos turi teigiamos įtakos kiaušinėliui įsitvirtinanti gimdoje. Be to, yra įvairios arbatos ir arbatos mišinių, kurie skatina vaisingumą. Dėl jų teiraukitės savo gydytojo, vaistininko arba liaudies medicinos specialisto.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis