Prieš tūkstantį metų žmonės planavo vaiko lytį: kai kurie metodai šiandien skamba neįtikėtinai

Gims berniukas ar mergaitė? Šis klausimas rūpi žmonėms jau daugiau kaip keturis tūkstančius metų. Ir bent jau tiek pat laiko jie mėgina savo palikuonių lytį vienaip ar kitaip užfiksuoti prieš kūdikio pradėjimą ar jo metu. Daugiau ar mažiau sėkmingai

Žmogaus reprodukcijos tema buvo aktuali ir maždaug 2000 metų prieš Kristaus gimimą Egipte. Čia manyta, kad reprodukcijai svarbios sėklidės. Senovės egiptiečiai taip pat žinojo, kad kastruoti vyrai praranda galimybę susilaukti vaikų. Apskritai žinios šia tema buvo menkos ir mažai paplitusios. Iki pat viduramžių ritualai ir prietarai formavo nėštumo ir gimdymo supratimą. Kai moteris laukdavosi, visame kame buvo ieškoma būsimo kūdikio lyties požymių. Prancūzų istorikas Jaques'as Gelis viename savo darbų citavo štai tokią liaudies išmintį:

Kai mama:

  • - yra švytinti ir linksma,

  • - pilvas yra aukštai arba dešinėje,

  • - yra jauna ir ugninga,

  • - yra temperamentinga,

... tada gims berniukas.

Kai mama:

  • - yra išblyškusi ir susimąsčiusi,

  • - pilvas žemai arba kairėje,

  • - yra vyresnio amžiaus,

  • - nepasižymi temperamentu,

... tada gims mergaitė.

Hipokratas: berniukai greičiau vystosi

Ir XVII amžiuje medicinos žinios apie lyties prognozavimą pernelyg nepralenkė Antikos išminties šia tema. Vis dar buvo cituojamas Hipokratas, kurio lyties prognozės buvo grįstos pirmaisiais vaisiaus judesiais. Pasak jo, berniukai vystosi greičiau nei mergaitės, todėl berniuko besilaukiančios moterys pirmuosius vaisiaus judesius gali pajusti jau trečiame nėštumo mėnesyje, o štai mergaičių – tik nuo ketvirto mėnesio. Anuomet galiojo pagrindinė taisyklė: berniukas reiškė viską, kas yra gera, gražaus ir kilnaus, o mergaitė – priešingus dalykus. Šiame kontekste visa dar galioja išankstinis nusistatymas, kad berniukas nėščiai moteriai atneša grožį, o mergaitė – jį atima.

Antikos mitai: mergaitės atkeliauja iš kairiosios sėklidės

Vis dėlto vienas dalykas buvo žinomas jau Antikos laikais: vaiko pradėjimui reikia vienos kiaušialąstės ir vieno spermatozoido. Pastarieji gali būti dviejų rūšių: tokie, kurie turi X chromosomą ir todėl pradedama mergaitė, ir tokie, kurie turi Y chromosomą, ir todėl pradedamas berniukas. Taigi, būsimo kūdikio lytį nulemia spermatozoidai – tai žinojo jau senovės graikai.

Filosofas Anaksagoras spėjo, kad spermatozoidai iš kairiosios sėklidės pradeda mergaites, o spermatozoidai iš „teisingos", tai yra dešiniosios, sėklidės pradeda berniukus. Todėl būsimiems tėvams, norintiems susilaukti giminės pratęsėjo, jis patarė „klaidingą" sėklidę kūdikio pradėjimo metu paprasčiausiai užrišti. Prancūzijos didikai dažnai rinkdavosi pastarąjį variantą ir netgi ryždavosi kairiosios sėklidės pašalinimui, kad tik tai garantuotų trokštamą vyriškos lyties įpėdinį. Vis dėlto, kai kuriems vyrams ši priemonė atrodė pernelyg drastiška, todėl jie prieš lytinį aktą stipriai suspausdavo kairiąją sėklidę, kad ši trumpam nefunkcionuotų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis