Vaikus myliu, bet pastoti bijau: psichologės patarimas

Mums parašiusi moteris prisipažįsta, kad vaikus labai myli, tačiau mintis apie nėštumą jai yra baisi. Kodėl taip yra?

Sandra klausia:

„Su vyru labai mylime vaikus, kaskart prakalbus apie juos, vyras klausia: „Na, kada jau?“

Nors labai myliu vaikus, bet mane ta mintis tiesiog kausto, labai bijau nėštumo ir pačio gimdymo, visų medicininių procedūrų. Kaip nugalėti šią baimę?“

Atsako psichologė Jurga Dapkevičienė.

Smagu, kai santykiai įsibėgėja tiek, kad du pradeda ilgėtis trečiojo. Nėštumas ir gimdymas - natūralūs, pačios gamtos duoti procesai. Jums tai būtų visiškai naujos, nežinomos patirtys. Jos reikalauja priimti neapibrėžtumą, pripažinti, kad ne viską gyvenime galime kontroliuoti.

Tektų susitaikyti su besikeičiančiu kūnu ir psichologine - dvasine būsena. Galiausiai po gimdymo viskas stipriai pasikeis, pasikeisite jūs pati, jūsų gyvenimas. Suprantama, kad baiminatės pokyčių, nerimaujate dėl nežinomybės. Daugumai moterų nėštumas ir gimdymas tampa ypatingais, gyvenimą praturtinančiais įvykiais.

Tačiau iš klausimo susidarė įspūdis, kad jūs nėštumą ir gimdymą siejate su liga ir medicininėmis intervencijomis. Kaip susiformavo toks įsivaizdavimas? Kas jus išgąsdino? Kodėl abejojate savo instinktais, kūnu, moteriškumu?.. Norint įveikti baimę, reikėtų bent apytikriai nustatyti jos ištakas.

Jos gali būti pačiame paviršiuje: galbūt jums artimos moterys - mama ar draugės - negatyviai kalbėjo apie nėštumą ar gimdymą, dalinosi kraupiomis istorijomis?.. Gal skaitėte forumų pranešimus ir (natūralu) įsidėmėjote nerimu, baime, skausmu persmelktus pranešimus, tragiškas istorijas?.. - Taip jau yra, kad mes labiausiai įsidėmime išskirtinius atvejus, kurie mums sukelia daugiau emocijų, nei tie, kurie yra įprasti. Juk milijardai porų džiaugiasi sulaukę sveikų vaikų - tai labai dažna, nieko ypatingo.

Už jūsų baimės gali slėptis ir giluminiai, nesąmoningi vaikystės ar net kūdikystės potyriai, santykių su mama momentai. Gali būti, kad jūs nesąmoningai abejojate vyru, jo gebėjimu būti tėvu arba savo pačios gebėjimu suderinti motinystę ir kitus gyvenimo aspektus. Atsakyti į šiuos klausimus geriausiai padėtų psichoterapija. Tačiau ir jūs pati galite sau daug padėti. Pabandykite susirasti pozityviai į nėštumą ir gimdymą žiūrinčią moterį ir pasidalinkite su ja savo abejonėmis. Jei tokios moters nepažįstate, gal jums tiktų susitikimas su dula - nėštumo ir gimdymo seserimi?.. Dulos - tai moterys, kurios taip įsimylėję savo nėštumus ir gimdymus, kad nori kitas lydėti per šį ypatingą, gyvenimą permainantį patyrimą.

Jei mėgstate skaityti, galbūt jums tiktų knygos, kuriose moterys dalinasi nėštumų bei gimdymų patirtimis, atskleidžia jų turtingumą?.. Kad ir kurį kelią pasirinktumėte, linkiu gražios ir praturtinančios patirties.

Sėkmės.

http://psichologejurga.lt/

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis