3 žaliavalgiški receptai: salotos, kokteilis ir pyragaitis

 (2)
Vasara - puikiausias metas pradėti maitintis sveikiau, arba bent jau išmėginti žaliavalgiškus patiekalus. Taip mano žaliavalgiškų receptų meistrė Gražina Gum, siūlanti išbandyti tris skirtingus patiekalus.
© M.Požerskytės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

3 žaliavalgiški receptai: salotos, kokteilis ir pyragaitis
© M.Požerskytės nuotr.

Gražina Gum, socialiniame tinkle Facebook įkūrusi žaliavalgiškų receptų svetainę nori paneigti mitą, jog žaliavalgiai maitinasi nuobodžiai, tik lapais ir daržovėmis.

Pasak jos, taip nėra, o žaliavalgiški patiekalai turi gerą savybę, kad yra lengvai paruošiami. „Man svarbu, kad žmonės galėtų maitintis sveikiau, atrastų savo derinius ir pajaustų, kad ir sveikas maistas gali būti labai gardus", - sako moteris.

Gražina Gum pasidalino trimis žaliavalgiškais receptais.

Mėlynių pyragaitis
raw tortukas

Reikia:

- 2 stiklinių maltų migdolų riešutų sumaišytų per pusę su saulėgrąžomis,

- 2 stiklinių datulių be kauliukų  (prieš tai reikia pamerkti šiltame vandenyje valandai, kol suminkštės ir sumalti maisto smulkintuvu su S formos peiliuku arba su blenderiu),

- 3 v.š kokoso aliejaus,

- žiupsnelio druskos,

- 1,5 a.š malto cinamono,

- nutarkuotos 1 laimo žievelės,

- 0,5 litro mėlynių arba juodųjų serbentų.

Riešutus kartu su saulėgrąžomis išmaišome su sutrintų datulių mase, žiupsneliu druskos, cinamonu.

Į pasirinktą torto formą dedame sluoksnius iš gautos masės. Išklojus pirmą sluoksnį, beriame uogas, apibarstome tarkuota laimo žievele. Tada sluoksniuojame dar kartą.

Viršų puošiame uogomis ir tarkuota laimo žievele. Dedame į šaldytuvą pusvalandžiui, kad sustingtų.

Pomidorų ir špinatų salotos

Reikia:

- Ryšulėlio špinatų,

- kelių susmulkintų vyšninių pomidoriukų,

- keletas lapelių baziliko.

Padažui:

- saujelės sumaltų anakardžio riešutų,

- šlakelio citrinos sulčių,

- žiupsnelio druskos,

- valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus,

- valgomojo šaukšto medaus.

Jei viską sumaišius padažas atrodo per sausas - reikia įpilti šlakelį vandens. Patiekiant apibarstyti maltais juodais pipirais ir baziliko lapeliais.

Kokteilis "Serbentų šėlsmas"

Reikia:

- 1 stiklinės juodųjų serbentų,

- 1 kriaušės,

- 1 obuolio,

- ryšelio burokėlių lapų arba mongoldų (pastarieji švelnesnio skonio),

- vandens, kad apsemtų sudedamąsias dalis malant.

Visas sudedamąsias dalis sumalame trintuvu. Galime papildomai pasaldinti šaukšteliu medaus. Tai itin maistingas kokteilis.

Skanaus ir į sveikatą!

Apie receptų autorę: Gražina Gum - projekto „Žalia mityba" Lietuvoje vadovė, žalio maisto baro „Raw42" įkūrėja, žaliosios mitybos specialistė, jau nuo 2007 metų savarankiškai tobulina žalio/gyvo maisto ruošimo įgūdžius, maisto ruošimo subtilybių mokėsi pas raw food (liet. žalio maisto) virtuvės šefus JAV.

Veda žalio maisto ruošimo kursus, stovyklas - mokymus, skaito paskaitas, organizuoja įvairius susitikimus su žinomais Lietuvos ir pasaulio žaliavalgiais, pvz., Viktorija Butenko, Viktoru Kulvinsku.

Išleido V. Kulvinsko bestseleriu tapusia knygą „Kaip išlikti XXI amžiuje".  2012 metais pasirodė pirmoji Gražinos lietuviška žalio maisto receptų knyga „Žalias maistas. Žiemos švenčių receptai".

Nuotraukos: Monikos Požerskytės.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Pasakiškai skanios varškės spurgytės (10)

Svarstote, kokiu patiekalu nustebinti šeimą? O gal verta jai iškepti... varškės spurgų? Paprastai pagaminamos, bet labai skanios spurgytės patiks visiems.

Ir sveika, ir skanu: daržovių lazanija

Koks savaitgalis be eksperimentų!

Lašiša + vafliniai taleriai = skani užkandėlė

Pavydžiu šeimininkėms, kurių šeimyna mėgsta žuvį. Pas mus geriausia "žuvis" - mėsa.

Gardieji virtiniai su bulvėmis (4)

Ingredientai, kuriuos visus kone visada turime namuose. Tad kodėl šiandien nepasigaminus virtinų su bulvėmis? Man asmeniškai skaniausi koldūnai būtent su bulvių įdaru.

3 sveiki saldumynai, kurių nereikia kepti, o rezultatas – puikiausias

Apsilankę prekybos centruose tiesiate rankas pyrago, saldainių ar sausainių link? Verta žinoti: daugumoje pirktų saldumynų – medžiagos, kurių apskritai neturėtų būti mūsų mityboje.

Įdarytos cukinijos, kurių paragavus norėsis dar ir dar (5)

Lengvas vasariškas patiekalas, kuris tinkamas ir pietums, ir vakarienei.

ATRADIMAS: dar sveikesni ir skanesni šaltibarščiai (41)

Burokėlių šiems šaltibarščiams nereikia virti, o tai daug sveikiau, nes išlieka daugiau vertingų maistinių medžiagų ir vitaminų.

Pats skaniausias nekeptas braškinis tortas (12)

Šeimininkės mėgsta nekeptus pyragus ir tortus, nes juos pagaminti būna nesunku, o jie patys yra gaivūs ir skalsūs.

Naminiai ledai, kuriems prireiks vos 3 produktų (6)

Vasara ir ledai - du neatskiriami sinonimai. Jeigu nesate niekada namuose gaminę ledų, skubame nuraminti, jog tai iš tiesų labai nesunku. Kviečiame išbandyti.

Dieviškai skanūs braškių ir šokolado keksiukai

Mėgstate braškes? Šokoladą irgi? Tuomet šie pasakiškai skanūs keksiukai kaip tik jums.

Varškės koldūnai su siurprizu (3)

Dar vienas būdas panaudoti varškę ir gauti baltymų. Puikus maistas vaikučiams su staigmenėle viduje.

Skanėstas, kuriam šiltą dieną nėra lygių (4)

Nesunkiai pagaminamas, skanus ir itin mėgstamas vaikų. Taip galima pavadinti šį vasarišką desertą.

Gaivūs naminiai ledai iš rabarbarų (3)

Norintiems atsigaivinti siūlome mamos Elžbietos iš tinklaraščio „Mamukynas“ išbandytus rabarbarų ledus.

Gaivios salotos su grūdėta varške (3)

Puikios salotos su pirmosiomis atėjusio šilto sezono daržovėmis.

Skanūs pietūs vos per 15 minučių

Labai greitai pagaminamas patiekalas, kuriam tinka ir vakarykštė kepta mėsa. Pas mus buvo likę 4 vištienos kumpeliai, kuriuos kepiau orkaitėje rankovėje.