3 žaliavalgiški receptai: salotos, kokteilis ir pyragaitis

 (2)
Vasara - puikiausias metas pradėti maitintis sveikiau, arba bent jau išmėginti žaliavalgiškus patiekalus. Taip mano žaliavalgiškų receptų meistrė Gražina Gum, siūlanti išbandyti tris skirtingus patiekalus.
© M.Požerskytės nuotr.
3 žaliavalgiški receptai: salotos, kokteilis ir pyragaitis
© M.Požerskytės nuotr.

Gražina Gum, socialiniame tinkle Facebook įkūrusi žaliavalgiškų receptų svetainę nori paneigti mitą, jog žaliavalgiai maitinasi nuobodžiai, tik lapais ir daržovėmis.

Pasak jos, taip nėra, o žaliavalgiški patiekalai turi gerą savybę, kad yra lengvai paruošiami. „Man svarbu, kad žmonės galėtų maitintis sveikiau, atrastų savo derinius ir pajaustų, kad ir sveikas maistas gali būti labai gardus", - sako moteris.

Gražina Gum pasidalino trimis žaliavalgiškais receptais.

Mėlynių pyragaitis
raw tortukas

Reikia:

- 2 stiklinių maltų migdolų riešutų sumaišytų per pusę su saulėgrąžomis,

- 2 stiklinių datulių be kauliukų  (prieš tai reikia pamerkti šiltame vandenyje valandai, kol suminkštės ir sumalti maisto smulkintuvu su S formos peiliuku arba su blenderiu),

- 3 v.š kokoso aliejaus,

- žiupsnelio druskos,

- 1,5 a.š malto cinamono,

- nutarkuotos 1 laimo žievelės,

- 0,5 litro mėlynių arba juodųjų serbentų.

Riešutus kartu su saulėgrąžomis išmaišome su sutrintų datulių mase, žiupsneliu druskos, cinamonu.

Į pasirinktą torto formą dedame sluoksnius iš gautos masės. Išklojus pirmą sluoksnį, beriame uogas, apibarstome tarkuota laimo žievele. Tada sluoksniuojame dar kartą.

Viršų puošiame uogomis ir tarkuota laimo žievele. Dedame į šaldytuvą pusvalandžiui, kad sustingtų.

Pomidorų ir špinatų salotos

Reikia:

- Ryšulėlio špinatų,

- kelių susmulkintų vyšninių pomidoriukų,

- keletas lapelių baziliko.

Padažui:

- saujelės sumaltų anakardžio riešutų,

- šlakelio citrinos sulčių,

- žiupsnelio druskos,

- valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus,

- valgomojo šaukšto medaus.

Jei viską sumaišius padažas atrodo per sausas - reikia įpilti šlakelį vandens. Patiekiant apibarstyti maltais juodais pipirais ir baziliko lapeliais.

Kokteilis "Serbentų šėlsmas"

Reikia:

- 1 stiklinės juodųjų serbentų,

- 1 kriaušės,

- 1 obuolio,

- ryšelio burokėlių lapų arba mongoldų (pastarieji švelnesnio skonio),

- vandens, kad apsemtų sudedamąsias dalis malant.

Visas sudedamąsias dalis sumalame trintuvu. Galime papildomai pasaldinti šaukšteliu medaus. Tai itin maistingas kokteilis.

Skanaus ir į sveikatą!

Apie receptų autorę: Gražina Gum - projekto „Žalia mityba" Lietuvoje vadovė, žalio maisto baro „Raw42" įkūrėja, žaliosios mitybos specialistė, jau nuo 2007 metų savarankiškai tobulina žalio/gyvo maisto ruošimo įgūdžius, maisto ruošimo subtilybių mokėsi pas raw food (liet. žalio maisto) virtuvės šefus JAV.

Veda žalio maisto ruošimo kursus, stovyklas - mokymus, skaito paskaitas, organizuoja įvairius susitikimus su žinomais Lietuvos ir pasaulio žaliavalgiais, pvz., Viktorija Butenko, Viktoru Kulvinsku.

Išleido V. Kulvinsko bestseleriu tapusia knygą „Kaip išlikti XXI amžiuje".  2012 metais pasirodė pirmoji Gražinos lietuviška žalio maisto receptų knyga „Žalias maistas. Žiemos švenčių receptai".

Nuotraukos: Monikos Požerskytės.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Laukiate svečių? Paruoškite jiems šį užkandį (9)

Užgriuvo svečiai? Labai greitai pagaminamas, bet labai skanus užkandis pakerės ne vieno svečio širdį.

Benedikto kiaušinis su skaniuoju sumuštiniu

Kaip pasigaminti Benedikto kiaušinį, patiektą ant skanaus sumuštinio, pasakoja TAVO VAIKO fotografė Nendrė - Indrė Voicechovičienė.

Kukurūzų košė: skanu ir sveika

Yra šeimų, kuriose nė vienos dienos pradžia neįsivaizduojama be košės. Siūlome jums gardžios kukurūzų košės receptą.

Nepaprastai skani ryžių košė (5)

Siūlome receptą jums ir jūsų mažyliams – kokosų pienu ir karamelizuotais obuoliais paskanintą ryžių košę.

Šeimininkė atskleidžia paslaptį, kaip išvirti skanų sultinį (10)

Sriuba bus skani, jei sultinys bus skanus ir skaidrus. Jį geriausia virti iš šviežios mėsos ar žuvies.

Pasakiškai skanus varškės apkepas (6)

Bananų ir varškės apkepas patiks visai šeimai. Skaniausias jis yra atvėsęs, aišku, jeigu pavyks išlaukti ir nesuvalgyti iš karto iškepto.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: kokosiniai varškėčiai (5)

„Jelenos maisto blogo“ autorė siūlo išbandyti šį įdomų ir nesunkiai pagaminamą kokosinių varškėčių receptą.

Skaniausias štrudelio su obuoliais receptas (3)

Štrudelis – tai pyragas, kuris turi savo gilias tradicijas ir seną istoriją. Vienoje esančiame muziejuje iki šiol saugomas 1696 metų štrudelio receptas.

2 sveikatai palankūs receptai: varškės apkepas ir daržovių troškinys (4)

Vaikų maitinimas gali būti ir nebrangus,, ir sveikatai palankus. Taip įsitikinusi sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Skanūs ir sveikuoliški blynai be miltų (11)

Maisto blogą rašanti dviejų vaikų mama Jelena Rimavičienė rekomenduoja avižinių blynų receptą, kuriame nėra pridėtinio cukraus.

Paskanintas varškės apkepas: vienos porcijos neužteks (7)

Varškės apkepas yra universalus patiekalas, tinkantis ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei.

Mažasis piemenėlių pyragas

Receptas skirtas labiau mažiesiems valgytojams, bet, patikėkite, puikiai tinka ir dideliems.

Ne tik vaikams: varškės ir grikių apkepas (2)

Išbandyti šį patiekalą siūlome ne tik vaikus auginančioms šeimoms. Skanus ir sveikas apkepas turėtų patikti ir dideliems valgytojams.

Idėja pietums ar vakarienei: vištienos pyragas

Šį mėsos pyragą lengvai ir greitai pagaminsite tokiu atveju, jeigu namuose turite nuo pietų likusios virtos vištienos. Jei ne – teks ją virtis atskirai.

Idėja pietums ar vakarienei: kugelis su daržovėmis (5)

Šį daržovių kugelį (arba plokštainį – kaip pavadinsi, nepagadinsi) galima kepti dviem būdais: apvaliame kepimo inde arba mažuose keksiukų indeliuose.