3 žaliavalgiški receptai: salotos, kokteilis ir pyragaitis

 (2)
Vasara - puikiausias metas pradėti maitintis sveikiau, arba bent jau išmėginti žaliavalgiškus patiekalus. Taip mano žaliavalgiškų receptų meistrė Gražina Gum, siūlanti išbandyti tris skirtingus patiekalus.
3 žaliavalgiški receptai: salotos, kokteilis ir pyragaitis
© M.Požerskytės nuotr.
3 žaliavalgiški receptai: salotos, kokteilis ir pyragaitis
© M.Požerskytės nuotr.

Gražina Gum, socialiniame tinkle Facebook įkūrusi žaliavalgiškų receptų svetainę nori paneigti mitą, jog žaliavalgiai maitinasi nuobodžiai, tik lapais ir daržovėmis.

Pasak jos, taip nėra, o žaliavalgiški patiekalai turi gerą savybę, kad yra lengvai paruošiami. „Man svarbu, kad žmonės galėtų maitintis sveikiau, atrastų savo derinius ir pajaustų, kad ir sveikas maistas gali būti labai gardus", - sako moteris.

Gražina Gum pasidalino trimis žaliavalgiškais receptais.

Mėlynių pyragaitis
raw tortukas

Reikia:

- 2 stiklinių maltų migdolų riešutų sumaišytų per pusę su saulėgrąžomis,

- 2 stiklinių datulių be kauliukų  (prieš tai reikia pamerkti šiltame vandenyje valandai, kol suminkštės ir sumalti maisto smulkintuvu su S formos peiliuku arba su blenderiu),

- 3 v.š kokoso aliejaus,

- žiupsnelio druskos,

- 1,5 a.š malto cinamono,

- nutarkuotos 1 laimo žievelės,

- 0,5 litro mėlynių arba juodųjų serbentų.

Riešutus kartu su saulėgrąžomis išmaišome su sutrintų datulių mase, žiupsneliu druskos, cinamonu.

Į pasirinktą torto formą dedame sluoksnius iš gautos masės. Išklojus pirmą sluoksnį, beriame uogas, apibarstome tarkuota laimo žievele. Tada sluoksniuojame dar kartą.

Viršų puošiame uogomis ir tarkuota laimo žievele. Dedame į šaldytuvą pusvalandžiui, kad sustingtų.

Pomidorų ir špinatų salotos

Reikia:

- Ryšulėlio špinatų,

- kelių susmulkintų vyšninių pomidoriukų,

- keletas lapelių baziliko.

Padažui:

- saujelės sumaltų anakardžio riešutų,

- šlakelio citrinos sulčių,

- žiupsnelio druskos,

- valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus,

- valgomojo šaukšto medaus.

Jei viską sumaišius padažas atrodo per sausas - reikia įpilti šlakelį vandens. Patiekiant apibarstyti maltais juodais pipirais ir baziliko lapeliais.

Kokteilis "Serbentų šėlsmas"

Reikia:

- 1 stiklinės juodųjų serbentų,

- 1 kriaušės,

- 1 obuolio,

- ryšelio burokėlių lapų arba mongoldų (pastarieji švelnesnio skonio),

- vandens, kad apsemtų sudedamąsias dalis malant.

Visas sudedamąsias dalis sumalame trintuvu. Galime papildomai pasaldinti šaukšteliu medaus. Tai itin maistingas kokteilis.

Skanaus ir į sveikatą!

Apie receptų autorę: Gražina Gum - projekto „Žalia mityba" Lietuvoje vadovė, žalio maisto baro „Raw42" įkūrėja, žaliosios mitybos specialistė, jau nuo 2007 metų savarankiškai tobulina žalio/gyvo maisto ruošimo įgūdžius, maisto ruošimo subtilybių mokėsi pas raw food (liet. žalio maisto) virtuvės šefus JAV.

Veda žalio maisto ruošimo kursus, stovyklas - mokymus, skaito paskaitas, organizuoja įvairius susitikimus su žinomais Lietuvos ir pasaulio žaliavalgiais, pvz., Viktorija Butenko, Viktoru Kulvinsku.

Išleido V. Kulvinsko bestseleriu tapusia knygą „Kaip išlikti XXI amžiuje".  2012 metais pasirodė pirmoji Gražinos lietuviška žalio maisto receptų knyga „Žalias maistas. Žiemos švenčių receptai".

Nuotraukos: Monikos Požerskytės.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Nepaprastai purus meduolinis pyragas (10)

Atvėsus orams vis dažniau norisi namuose jausti šiluma kvepiantį jaukumą.

Metų atradimas: žaibiškai pagaminami sausainiai iš 3 produktų (22)

Kokia yra išties gero recepto paslaptis? Ogi patiekalas turi būti labai skanus, nebrangus ir greitai pagaminamas. Šie sausainiai atitinka visus šiuos kriterijus.

Mėgstantiems persimonus: 3 gardūs receptai (10)

Gerai sunokusius persimonus skanu valgyti vienus, tačiau jeigu turite atliekamų ir svarstote, ką pagaminti, skubame į pagalbą.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį (7)

Kuo mums naudingos bruknės ir kokį patiekalą rekomenduojame su jomis pasigaminti?

Sausainėliai, kurie tirpsta burnoje tiesiogine šio žodžio prasme (3)

Taip skanu, kad net tirpsta burnoje. Šį sparnuotą posakį paprastai sakome apie skanų maistą. Tačiau šie sviestiniai sausainiai, kurių receptą šiandien pristatome, iš tiesų tirpsta burnoje. Tiesiogine to žodžio prasme.

Blynai be miltų, kurių paragavę pamiršite visus iki tol keptus (20)

Kokie jūsų vaiko blynai patys mėgstamiausi? Pasidalinkite receptu komentaruose arba atsiųskite mums į redakcija - tavovaikas@delfi.lt.

7 receptai su sluoksniuota tešla: kai norisi greitai ir skaniai (5)

Sluoksniuota tešla yra tikras išsigelbėjimas mažus vaikus auginančioms mamoms, kuomet nėra daug laiko suktis virtuvėje ir kočioti tešlas pačioms.

Ką padėti ant Helovino stalo: 7 patiekalų idėjos (8)

Artėjant Helovino dienai, imame planuoti, kaip ją švęsime, ką dėsime ant vakarienės stalo.

Skaniau ir sveikiau: kotletai su moliūgu (1)

Kasmet mūsų darže užauga daug moliūgų, taigi, virtuvėje prasidėjo eksperimentai... Ne tik sriubas verdu, pyragus kepu ar sultis spaudžiu, bet ir kotletus kepdama ji naudoju.

7 pačių skaniausių sriubų receptai: ar visas jau ragavote? (1)

Atšalus orams, vėl į namų virtuves grįžta sriubos. Trintos, tirštos ir skystesnės.

Bulviniai piršteliai, kurių skonis – kaip žemaičių blynų (12)

Ir vėl tas klausimas – „ką šiandien gaminsim?“ Ir vėl pasitarimas su kolege. Ir vėl gera jos idėja. Skonis – kaip žemaičių blynų.

FOTO: gaminame skaniuosius cukinijos „traškučius“ (3)

Gardus ir lengvai pagaminamas užkandis iš cukinijų.

Sriuba, kurią pelnytai galima tituluoti vitaminų bomba (15)

Ryškiai oranžinės spalvos, kvepianti ir kupina vitaminų – siūlome išbandyti šios rudeniškos sriubos receptą dar šiandien.

7 patiekalai su moliūgais: skanaukite patys ir vaišinkite kitus (4)

Atėjus moliūgų metui, imame ieškoti išbandytų ir skanių patiekalų iš moliūgų.

Neatspėsite, iš ko pagaminti šie purūs ir skanūs keksiukai (9)

Nors keksiukai daugeliui asocijuojasi su saldumu ir desertais, yra ir kitokių keksiukų. Šis – būtent toks.