3 žaliavalgiški receptai: salotos, kokteilis ir pyragaitis

 (2)
Vasara - puikiausias metas pradėti maitintis sveikiau, arba bent jau išmėginti žaliavalgiškus patiekalus. Taip mano žaliavalgiškų receptų meistrė Gražina Gum, siūlanti išbandyti tris skirtingus patiekalus.
© M.Požerskytės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

3 žaliavalgiški receptai: salotos, kokteilis ir pyragaitis
© M.Požerskytės nuotr.

Gražina Gum, socialiniame tinkle Facebook įkūrusi žaliavalgiškų receptų svetainę nori paneigti mitą, jog žaliavalgiai maitinasi nuobodžiai, tik lapais ir daržovėmis.

Pasak jos, taip nėra, o žaliavalgiški patiekalai turi gerą savybę, kad yra lengvai paruošiami. „Man svarbu, kad žmonės galėtų maitintis sveikiau, atrastų savo derinius ir pajaustų, kad ir sveikas maistas gali būti labai gardus", - sako moteris.

Gražina Gum pasidalino trimis žaliavalgiškais receptais.

Mėlynių pyragaitis
raw tortukas

Reikia:

- 2 stiklinių maltų migdolų riešutų sumaišytų per pusę su saulėgrąžomis,

- 2 stiklinių datulių be kauliukų  (prieš tai reikia pamerkti šiltame vandenyje valandai, kol suminkštės ir sumalti maisto smulkintuvu su S formos peiliuku arba su blenderiu),

- 3 v.š kokoso aliejaus,

- žiupsnelio druskos,

- 1,5 a.š malto cinamono,

- nutarkuotos 1 laimo žievelės,

- 0,5 litro mėlynių arba juodųjų serbentų.

Riešutus kartu su saulėgrąžomis išmaišome su sutrintų datulių mase, žiupsneliu druskos, cinamonu.

Į pasirinktą torto formą dedame sluoksnius iš gautos masės. Išklojus pirmą sluoksnį, beriame uogas, apibarstome tarkuota laimo žievele. Tada sluoksniuojame dar kartą.

Viršų puošiame uogomis ir tarkuota laimo žievele. Dedame į šaldytuvą pusvalandžiui, kad sustingtų.

Pomidorų ir špinatų salotos

Reikia:

- Ryšulėlio špinatų,

- kelių susmulkintų vyšninių pomidoriukų,

- keletas lapelių baziliko.

Padažui:

- saujelės sumaltų anakardžio riešutų,

- šlakelio citrinos sulčių,

- žiupsnelio druskos,

- valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus,

- valgomojo šaukšto medaus.

Jei viską sumaišius padažas atrodo per sausas - reikia įpilti šlakelį vandens. Patiekiant apibarstyti maltais juodais pipirais ir baziliko lapeliais.

Kokteilis "Serbentų šėlsmas"

Reikia:

- 1 stiklinės juodųjų serbentų,

- 1 kriaušės,

- 1 obuolio,

- ryšelio burokėlių lapų arba mongoldų (pastarieji švelnesnio skonio),

- vandens, kad apsemtų sudedamąsias dalis malant.

Visas sudedamąsias dalis sumalame trintuvu. Galime papildomai pasaldinti šaukšteliu medaus. Tai itin maistingas kokteilis.

Skanaus ir į sveikatą!

Apie receptų autorę: Gražina Gum - projekto „Žalia mityba" Lietuvoje vadovė, žalio maisto baro „Raw42" įkūrėja, žaliosios mitybos specialistė, jau nuo 2007 metų savarankiškai tobulina žalio/gyvo maisto ruošimo įgūdžius, maisto ruošimo subtilybių mokėsi pas raw food (liet. žalio maisto) virtuvės šefus JAV.

Veda žalio maisto ruošimo kursus, stovyklas - mokymus, skaito paskaitas, organizuoja įvairius susitikimus su žinomais Lietuvos ir pasaulio žaliavalgiais, pvz., Viktorija Butenko, Viktoru Kulvinsku.

Išleido V. Kulvinsko bestseleriu tapusia knygą „Kaip išlikti XXI amžiuje".  2012 metais pasirodė pirmoji Gražinos lietuviška žalio maisto receptų knyga „Žalias maistas. Žiemos švenčių receptai".

Nuotraukos: Monikos Požerskytės.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Joks kitas patiekalas neprimena vaikystės, kaip šis: išbandykite dar šiandien

Skanumynas jaukiam šeimos vakarui ar savaitgalio pasisėdėjimams. Gamindami pasikvieskite į pagalbą vaikus - lai jie būna jūsų padėjėjai.

Bananų duona su dar daugiau bananų ir tik per 10 minučių (1)

Jeigu jūsų namuose juoduoja bananai, bananų duona yra idealus būdas juos sunaudoti.

Burnoje tirpstantys kopūstų blynai (1)

Nors kopūstas ne toks didelis kaip moliūgas, bet paprastai jo per vieną kartą taip pat nesunaudojame. Tad verta turėti galvoje mažiausiai du patiekalus, kuriems būtų galima panaudoti vieną kopūstą.

Laiko patikrintas tikrų kaimiškų kotletų receptas (1)

Jaučiate kaip šąla? Žmonės iš spintų traukia šiltus megztinius, šiltas pirštines ar net vilnones kojines.

Tobulas maltos mėsos ir kopūstų pyragas

Mielinė tešla mėsos patiekalus kartais labai sėkmingai paįvairina.

Namuose gaminame saldainius irisus (10)

Nežinau, kaip tai nutiko, kad šį receptą keliu dabar, nors naminius irisus gaminau jau seniai. Taisausi ir skubu dalintis receptu. Jeigu mėgstate saldžiai, tikrai patiks.

Šokoladinis ir bananinis pyragas be kiaušinių ir riebalų

Greitai pagaminamas pyragas. Be kiaušinių, riebalų ir, jei norisi, be pieno.

Įdarytos bulvės: greita ir labai skanu (1)

Tinklaraštininkės Odetos išbandytas receptas puikiai tinka rudenį, kuomet turime šviežių bulvių ir grybų.

Neįtikėtinai skanūs bulvių kukuliai su varške (5)

Turbūt daug kam šis patiekalas asocijuojasi su valgykla arba mokyklos laikais.

Labai skanus, purus ir minkštas varškės keksas (2)

Tinklaraštininkės Renatos iš Mamukynas.lt išbandytas purus varškės keksas.

Vengriška grybienė, kurios paragavęs vyras sakė, kad tai skaniausia jo valgyta sriuba

Visi sako, kad ruduo kvepia obuoliais, o man kažkodėl... grybais.

Tobulai skanūs ir greitai pagaminami sausainiai su obuoliais (6)

Tikrai nesumeluosiu sakydama, kad šie sausainiai man vieni iš skaniausių. Minkšti, saldūs, su lengva obuoline rūgštele. Ir smagu yra tai, kad nors čia ir mielinis gaminys, bet nėra būtina šios tešlos kildinti ir ilgai laukti.

Ko gero, lengviausiai pagaminamas ir skaniausias varškės pyragas

Labai lengvai ir greitai pagaminamas varškės pyragas.

Močiutės pyragas su obuoliais (2)

Obuolių pyragų yra pačių įvairiausių. Šis, kurį jums siūlome, yra pamėgtas senosios kartos, mūsų močiučių, kurios jį perskaitė senosiose šeimininkių knygose.

Daržovių kugelis, kuriam sunku atsispirti (1)

Vakar mano šeima mėgavosi labai seniai gamintu daržovių kugeliu.