5 patiekalai, kurie jus nustebins

 (3)
Mūsų portalo bičiulė Regina atsiuntė keletą savo kurtų patiekalų, kurie papuoš jos šeimos Helovino stalą.
© Asmeninio archyvo nuotr.

Kraujo sriuba juka

Tai itin senas patiekalas, siekiantis pagonybės laikus, būtinai buvo verdamas per Vėlines, vėlėms pamaitinti, ir sau, žinoma.

Reikia:

0,5 l kiaulės kraujo;

50 g šviežių lašinių;

3 šaukštų raugintų agurkų rasalo;

1 svogūno;

šaukštelio druskos;

žiupsnelio pipirų;

kelių lauro lapų;

žiupsnelio mairūno.

Kaip gaminti?

Į 2 litrus verdančio vandens supilti išmaišytą sukrešėjusį, susiėmusį į gabalus, kraują. Sudėti smulkintus lašinius, svogūną, druską, prieskonius ir virti apie 35 min.

Rudeniškas troškinys "Magdutė"

Reikės:

Pusės didelio moliūgo;

500 - 700 g neriebios kiaulienos;

1 kiaušinio;

100 g sviesto;

2 stiklinių ilgagrūdžių ryžių;

2 stiklinių neskaldytų žirnių;

4 didesnių svogūnų;

4 didesnių morkų;

žalių petražolių;

2 šaukštelių druskos;

pipirų;

maltų lauro lapelių;

ciberžolės;

baziliko;

rozmarino;

džiovintų laiškinių česnakų.

Kaip gaminti?

Ryžius ir žirnius išmirkyti ir apvirti, bet neišvirti iki galo. Mėsą supjaustyti ir patroškinti keptuvėje svieste su svogūnais, tarkuotomis morkomis, nedideliu gabalėliu irgi tarkuoto moliūgo, su šaukšteliu druskos, lapeliais, bei pipirais.

Didelį moliūgą (mano naudotas svėrė 7 kg) perpjauti per pusę, kraštus išpjaustyti danteliais. Išskobti dalį minkštimo. Kruopų masę sumaišyti su mėsos - daržovių mase, priberti po nedaug ciberžolės, rozmarino, laiškinių česnakų ir baziliko - daugiau. Įpjaustyti žalių petražolių ir viską išmaišyti.

Nedideliame kiekyje virinto vandens išplakti kaušinį ir supiltį į įdarą, vėl išmaišyti. Moliūgo vidų ištrinti maždaug šaukšteliu druskos ir sukrėsti masę į jį. Kepti karštoje orkaitėje apie 1,5 val., uždengus folija. Į stiklinį indą, kuriame kepa moliūgas, įpilti vandens, maždaug stiklinę. Iškepus, jei inde atsirado daug vandens, nupilti.

Kam sulčių su vabaliukais?

Išskobtas moliūgas virto talpa sultims. Prie moliūgo pritvirtinta keletas šokoladinių vabaliukų, kad būtų "baisiau".

„Baisiai" skanus tortas vaikučiams

Reikia:

350 g sviesto;

4 valg. šaukštų pieno;

1 saujos graikiškų riešutų;

100 g nesaldžių kukurūzų;

450 g kietų irisų;

2 saujų saldainiukų papuošimui.

Kaip gaminti?

Ant labai lėtos ugnies vis maišant ištirpinti sviestą su irisais. Gerai išmaišyti.

Į dubenį suversti masę, apie ketvirtadalį paliekant užpylimui ant viršaus. Į pagrindinę masę suberti trupintus riešutus ir išmaišyti.

Vis maišant berti kukurūzus, kol gausis norimas tirštumas

Sukloti į sviestu išteptą torto formą.

Tuoj pat į likusią saldainių masę supilti pieną, vis maišant užvirti ir supilti ant torto viršaus,

Kai sušąla, papuošti.

„Šokoladiniai" arba kraujiniai vėdarai

Reikia:

1.5 kg bulvių;

0.5 stiklinės kiaulės kraujo;

2 šaukštų perlinių kruopų;

1 vnt. storosios kiaulių žarnos;

2 svogūnų;

Druskos, pipirų, lauro lapų, baziliko;

150 gramų sūdytų lašinių.

Kaip gaminti?

Kiaulės storąsias, bet ne pačias storiausias žarnas (80 cm), labai gerai išplauti su kempinėle ir druska iš abiejų pusių. Tuomet apiberti pipirais, lapeliais, druska, dar galima įdėti česnako ir palikti nakčiai šaldytuve. Prieš gaminimą vėl gerai iš abiejų pusių perplauti.

Tuomet verdančiu vandeniu užplikyti kruopas ir palikti mirkti. Geriau tai padaryti iš anksto. Kai kas kruopų iš viso nededa. Tuomet vėdarai gaunasi minkštesni, nes kruopos kietina, todėl jų reikia dėti saikingai.

Nulupti ir sutarkuoti bulves.

Pakepinti spirgučius, juos išimti iš keptuvės ir likusiuose taukuose pakepinti svogūnus. Po šaukštą jų dėti į vėdarus, kitus sumaišyti su spirgiais - bus pagardas vėdarams.

Suberti mirkytas kruopas. Sudėti druską, prieskonius. Bazilikas labai tinka kraujiniams vėdarams, nors mano senelis jo nedėdavo.

"Šokoladiniams" vėdarams skirtą kraują gerai ištrinti su rankiniu plakikliu ir suversti į bulvių tešlą, gerai išmaišyti.
Tuomet šaukštu masę kimšti į žarnas. Gauta "dešra" neturi būti kieta, nes sprogs.

Sudėti į taukais iškeptą skardą, įpilti vandens ir kepti apie 1 val. Kai pakepa apie 10 min., skrupulingai subadyti adata. Kepant vis pašlakstyti susidariusiu skysčiu.

Patiekti su svogūnų - spirgučių padažu. Kam patinka, jį dar galima užkaitinti su grietinėle.

Bjaurius patiekalus gamino ir puošė amžinai virtuvėje žaidžianti Regina.

Jeigu ir Jūs su vaikais ruošiatės Helovinui - skaptuojate moliūgą, dekoruojate namus, gaminate "kraupius" patiekalus, pasidalinkite idėjomis su mūsų portalo bičiuliais. Laukiame jų el. paštu tavovaikas@delfi.lt.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Laukiate svečių? Paruoškite jiems šį užkandį (9)

Užgriuvo svečiai? Labai greitai pagaminamas, bet labai skanus užkandis pakerės ne vieno svečio širdį.

Benedikto kiaušinis su skaniuoju sumuštiniu

Kaip pasigaminti Benedikto kiaušinį, patiektą ant skanaus sumuštinio, pasakoja TAVO VAIKO fotografė Nendrė - Indrė Voicechovičienė.

Kukurūzų košė: skanu ir sveika

Yra šeimų, kuriose nė vienos dienos pradžia neįsivaizduojama be košės. Siūlome jums gardžios kukurūzų košės receptą.

Nepaprastai skani ryžių košė (5)

Siūlome receptą jums ir jūsų mažyliams – kokosų pienu ir karamelizuotais obuoliais paskanintą ryžių košę.

Šeimininkė atskleidžia paslaptį, kaip išvirti skanų sultinį (10)

Sriuba bus skani, jei sultinys bus skanus ir skaidrus. Jį geriausia virti iš šviežios mėsos ar žuvies.

Pasakiškai skanus varškės apkepas (6)

Bananų ir varškės apkepas patiks visai šeimai. Skaniausias jis yra atvėsęs, aišku, jeigu pavyks išlaukti ir nesuvalgyti iš karto iškepto.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: kokosiniai varškėčiai (5)

„Jelenos maisto blogo“ autorė siūlo išbandyti šį įdomų ir nesunkiai pagaminamą kokosinių varškėčių receptą.

Skaniausias štrudelio su obuoliais receptas (3)

Štrudelis – tai pyragas, kuris turi savo gilias tradicijas ir seną istoriją. Vienoje esančiame muziejuje iki šiol saugomas 1696 metų štrudelio receptas.

2 sveikatai palankūs receptai: varškės apkepas ir daržovių troškinys (4)

Vaikų maitinimas gali būti ir nebrangus,, ir sveikatai palankus. Taip įsitikinusi sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Skanūs ir sveikuoliški blynai be miltų (11)

Maisto blogą rašanti dviejų vaikų mama Jelena Rimavičienė rekomenduoja avižinių blynų receptą, kuriame nėra pridėtinio cukraus.

Paskanintas varškės apkepas: vienos porcijos neužteks (7)

Varškės apkepas yra universalus patiekalas, tinkantis ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei.

Mažasis piemenėlių pyragas

Receptas skirtas labiau mažiesiems valgytojams, bet, patikėkite, puikiai tinka ir dideliems.

Ne tik vaikams: varškės ir grikių apkepas (2)

Išbandyti šį patiekalą siūlome ne tik vaikus auginančioms šeimoms. Skanus ir sveikas apkepas turėtų patikti ir dideliems valgytojams.

Idėja pietums ar vakarienei: vištienos pyragas

Šį mėsos pyragą lengvai ir greitai pagaminsite tokiu atveju, jeigu namuose turite nuo pietų likusios virtos vištienos. Jei ne – teks ją virtis atskirai.

Idėja pietums ar vakarienei: kugelis su daržovėmis (5)

Šį daržovių kugelį (arba plokštainį – kaip pavadinsi, nepagadinsi) galima kepti dviem būdais: apvaliame kepimo inde arba mažuose keksiukų indeliuose.