7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės

 (2)
Uogas galima šaldyti sausas, su cukrumi arba sirupe. Tačiau sveikiausia, be abejo, šaldant uogas cukraus nevartoti.
© Adobe Stock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Jeigu vis dėlto nuspręsite, kad būtinai uogas šaldysite su cukrumi, berkite bent jau rudąjį cukrų, kuris mažiau apdorotas ir perdirbtas, todėl turi daugiau mineralinių medžiagų.

7 svarbiausios uogų šaldymo taisyklės

1. Visus žiedkočius ir kotelius nuimkite. Labai įvairaus dydžio uogas (pavyzdžiui, braškes) surūšiuokite. Stengdamasi nepažeisti švariai nuplaukite tekančiu šaltu vandeniu ir perrinkite (aviečių ir mėlynių plauti nereikia, tad turi būti švarios). Svarbu, kad nepatektų įpuvusių, žemėtų uogų. Avietės neretai būna su „mėsos įdaru", t. y. kirmėlėmis, tad būkite atidūs.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Vida Press

2. Jei norite, kad uogos išsaugotų gražią spalvą, kietesnes galite 2–3 minutėms suberti į 90–95° C vandenį. Neužtrukite jas išimdami, nes permirks.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Asmeninis archyvas

3. Nudžiūvusias uogas paberkite vienu sluoksniu šaldiklyje ant sviestinio popieriaus ar kartono lapo (–20, –25° C). Jei dėsite į šaldymo kamerą, padala turi būti pasukta per vidurį dar prieš 2–3 valandas. Pirmiausia šaldykite žemesnės temperatūros skyrelyje, o po valandos kitos perkelkite į mažiau šąlantį.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Vida Press

4. Sušalusias uogeles (po 10–12 valandų) surinkite ir sudėkite į specialius maišelius ar dėžes. Į maišelius uogų berkite tik iki pusės, išspauskite orą ir gerai užsandarinkite, antraip šaldytos uogos gali tapti beskonės. Be to, tokius maišelius galima dėti vieną ant kito ir sutaupyti vietos šaldiklyje. Naudokite mažesnes pakuotes, nes atšildytas uogas patartina iškart suvalgyti, vėl šaldyti negalima.

5. Kad uogos neapšarmotų, turi būti šaldomos tik visiškai sausos, geriau, kad jų nepasiektų deguonis. Tad dėžutes ar maišelius kraukite labai glaudžiai ir pilną kamerą. Antraip išgaruos iš produkto nespėjusi užšalti drėgmė ir išsiskyrę vandens garai „nusės" ant šaldytuvo sienelių ir produktų.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Shutterstock

5. Vienu metu šaldiklyje patartina šaldyti ne daugiau kaip 10 kilogramų uogų.

6. Uogas atšildykite šaldytuve (išlieka daugiau vitaminų). Jei laikysite kambaryje, pakuotę įdėkite į šalto vandens puodą (lėčiau atšils).

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Vida Press

7. Šaldytas uogas suvalgykite per metus.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Sveikiausi vasaros užkandžiai kelionėms ir iškyloms, kurie patiks ir vaikams

Poilsis prie jūros ar ilgai laukta kelionė gali tapti tikru iššūkiu, jei pritrūks energijos, ar dar blogiau – apsinuodysime. Lietuvos dietologų draugijos prezidentė, medicinos mokslų daktarė Rūta Petereit pataria, kaip išlikti sveikiems kelionių metu, ir kokie užkandžiai puikiai tiks visai šeimai išsiruošus prie jūros, iškylauti, ar į ilgą kelionę automobiliu.

Naminiai varškės sūreliai: pagaminta su meile ir jokių E

Naminių varškės sūrelių receptas, kurį namuose išbandė ir portalui TavoVaikas.lt leido pasidalinti Katarzyna Mikulewicz.

Minkštas ir labai skanus rabarbarų pyragas

Jeigu ne dabar, kada gi daugiau bus proga paskanauti tokio smagiai rūgštelėjusio pyrago.

Gaminame namuose: skanieji ledai be jokių E

Pakelkit rankas, kas vasarą nevalgote ledų? Aha. Tokių beveik nebūna.

Purūs ir minkštučiai blynai iš vištienos

Purūs ir minkšti blynai puikiai tinka vakarienei. Tikiu, jų su malonumu skanaus ir vaikai.

Picos skonio vafliai

Recepte esančius kvietinius miltus (arba jų dalį) drąsiai galima keisti grikių, miežių arba rugių.

Kepame vištieną stiklainyje: išsamūs patarimai ir receptas

Tokie pietūs labai tinka tuomet, kai virtuvėje norisi praleisti kuo mažiau laiko, kai neturim laiko eit į parduotuvę pirkti įmantrių ingredientų ir norim tiesiog skaniai sočiai pavalgyti.

Gardžiausi mėsos kukuliai vaikams

Mamos iš tinklaraščio „Lieknos bitės“ dalijasi pirmųjų mažylio mėsos kukulių su jo mėgstamu garnyru receptu.

Kitokios, dar minkštesnės, spurgos

Dalinuosi spurgyčių receptu, kurį pati sugalvojau.

Raminta Bogušienė rekomenduoja: 4 saldūs, bet sveiki receptai Velykoms (1)

Nors ir daugelis turime savo mėgstamiausius Velykų stalo receptus, tačiau visada norisi išbandyti kažką naujo. O jei nauji receptai būtų dar ir sveikesni?!

Skaniausių kibinų receptas

Nežinau, kodėl taip seniai ir ilgai ruošiausi gaminti kibinus. O gal ir žinau - galbūt man atrodė, kad jiems reikia daug laiko, tad reikia visų pirma tinkamo nusiteikimo.

Mieliniai zuikučiai Velykoms: kai gražu ir skanu (1)

Mielinės bandelės - zuikučiai, kurios labai tinka šventiniam stalui.

Naminiai guminukai, kuriuos vaikams galima duoti be sąžinės graužimo

Juokiuosi, kad mano dvimetės šūkis šiuo metu galėtų būti „duokit duonos ir žaidimų!“. Taip dviem frontais kasdien suku galvą: ne tik, ką naudingo ir smagaus su ja nuveikti, bet ir kokių sveikesnių, įdomesnių ir jai patinkančių užkandžių pagaminti.

Metų atradimas: pica keptuvėje per 15 minučių!

Tinklaraščio „Sukaramele.blogspot“ autorė Kristina išbandė tikrai neįprastą picą, kurią vadina savo metų atradimu.

Ypatingo skonio saldžiųjų bulvių ir morkų trinta sriuba

Trintos sriubos paprastai gaminamos iš daržovių, kurios prieš tai apdorojamos jas pakepant, kad vėliau sriuboje atskleistų savo visapusiškesnį skonį. Tačiau daržoves galima apkepti ne tik keptuvėje, bet ir orkaitėje.