7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės

 (2)
Uogas galima šaldyti sausas, su cukrumi arba sirupe. Tačiau sveikiausia, be abejo, šaldant uogas cukraus nevartoti.
© Adobe Stock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Jeigu vis dėlto nuspręsite, kad būtinai uogas šaldysite su cukrumi, berkite bent jau rudąjį cukrų, kuris mažiau apdorotas ir perdirbtas, todėl turi daugiau mineralinių medžiagų.

7 svarbiausios uogų šaldymo taisyklės

1. Visus žiedkočius ir kotelius nuimkite. Labai įvairaus dydžio uogas (pavyzdžiui, braškes) surūšiuokite. Stengdamasi nepažeisti švariai nuplaukite tekančiu šaltu vandeniu ir perrinkite (aviečių ir mėlynių plauti nereikia, tad turi būti švarios). Svarbu, kad nepatektų įpuvusių, žemėtų uogų. Avietės neretai būna su „mėsos įdaru", t. y. kirmėlėmis, tad būkite atidūs.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Vida Press

2. Jei norite, kad uogos išsaugotų gražią spalvą, kietesnes galite 2–3 minutėms suberti į 90–95° C vandenį. Neužtrukite jas išimdami, nes permirks.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Asmeninis archyvas

3. Nudžiūvusias uogas paberkite vienu sluoksniu šaldiklyje ant sviestinio popieriaus ar kartono lapo (–20, –25° C). Jei dėsite į šaldymo kamerą, padala turi būti pasukta per vidurį dar prieš 2–3 valandas. Pirmiausia šaldykite žemesnės temperatūros skyrelyje, o po valandos kitos perkelkite į mažiau šąlantį.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Vida Press

4. Sušalusias uogeles (po 10–12 valandų) surinkite ir sudėkite į specialius maišelius ar dėžes. Į maišelius uogų berkite tik iki pusės, išspauskite orą ir gerai užsandarinkite, antraip šaldytos uogos gali tapti beskonės. Be to, tokius maišelius galima dėti vieną ant kito ir sutaupyti vietos šaldiklyje. Naudokite mažesnes pakuotes, nes atšildytas uogas patartina iškart suvalgyti, vėl šaldyti negalima.

5. Kad uogos neapšarmotų, turi būti šaldomos tik visiškai sausos, geriau, kad jų nepasiektų deguonis. Tad dėžutes ar maišelius kraukite labai glaudžiai ir pilną kamerą. Antraip išgaruos iš produkto nespėjusi užšalti drėgmė ir išsiskyrę vandens garai „nusės" ant šaldytuvo sienelių ir produktų.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Shutterstock

5. Vienu metu šaldiklyje patartina šaldyti ne daugiau kaip 10 kilogramų uogų.

6. Uogas atšildykite šaldytuve (išlieka daugiau vitaminų). Jei laikysite kambaryje, pakuotę įdėkite į šalto vandens puodą (lėčiau atšils).

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Vida Press

7. Šaldytas uogas suvalgykite per metus.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Pats skaniausias ir kvapniausias varškės pyragas

Ilgais ir tamsiais vakarais neretai pritrūkstame idėjų, ką smagaus nuveikti su mažaisiais. Mes turime idėją - ogi pasikvieskite juos į virtuvę ir pasiūlykite drauge iškepti skaniausią pasaulyje varškės pyragą.

Gaivios salotos su persimonais

Greitai paruošiamos ir labai skanios salotos. Puikus pasirinkimas, kai norisi kažko lengvo ir greito.

Kertam lažybų, kad nė už ką neatspėtumėte, iš ko pagaminti šie keksiukai

Desertai iš morkų, moliūgo, avinžirnių, avokado... Taip, taip, nesileiskite būti suklaidinami - tikrai kalbame ne apie pikantiškus kepinius, bet apie desertinius.

3 žaibiškai pagaminamų sausainių receptai

Ne kiekviena mama turi laiko gaminti „prašmatnius“ ir sudėtingus patiekalus. Tokiu atveju gelbsti greitai pagaminamo patiekalo receptai. Jūsų dėmesiui - trijų tikrai lengvai pagaminamų sausainių pavyzdžiai.

Raminta Bogušienė: daugelis mums įprastų pyragų kenkia sveikatai (1)

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje švenčiama pyragų diena. Šia proga kviečiama kepti pyragus, dalintis su draugais, kolegomis, nudžiuginti namiškius netikėtu receptu. Tačiau ar daugelis iš mūsų žino, kaip pasigaminti sveikatai palankų pyragą?

Balandėliai tinginėliai: skaniausių pietų idėja (4)

Et, man kartais taip patinka tas lietuviškas žodynas įvardinant tam tikrus patiekalus (ypač likęs iš senesnių laikų), kad net nesinori jiems galvoti kitokio pavadinimo.

Labai trapūs ir todėl labai skanūs žagarėliai (2)

Šie žagarėliai ne tik labai trapūs, bet ir laaaaabai skanūs. Juos gaminant naudojami tik tryniai.

Obuolių pyragas „7 šaukštai“ (6)

Jeigu obuolių pyragą kepsite didesnėje, negu nurodyta recepte, kepimo skardoje, pyragas bus plonesnis ir iškeps greičiau.

Skanieji ežiukai: paprasta, pigu ir sotu (27)

Dar vienas patiekalas iš lietuviškos virtuvės su žaismingu pavadinimu.

Tobulai skanūs ir lengvai pagaminami naminiai koldūnai (7)

Naminiai koldūnai tik iš pirmo žvilgsnio atrodo nelengvai pagaminamas patiekalas, iš tiesų, jis nėra sudėtingas ir pavyks net neįgudusiai šeimininkei.

Pagerintas ir dar skanesnis omletas (1)

Populiarus pusryčių pasirinkimas (be blynų ir įvairių košių) - omletas. Šį kartą gaminu kiek įdomesnį, sotų ir tikrai puikaus skonio omletą su varške.

Moliūgų sriuba su vienu netikėtu ir labai skaniu ingredientu

Moliūgų nemėgau, visada stengiausi išsisukti nuo jo patiekalų. Nuėjus į parduotuvę netoli namų ir užmačius labai gražių moliūgų, rankos pačios tiesėsi nusipirkti vieną ir išvirti sriubą.

Joks kitas patiekalas neprimena vaikystės, kaip šis: išbandykite dar šiandien

Skanumynas jaukiam šeimos vakarui ar savaitgalio pasisėdėjimams. Gamindami pasikvieskite į pagalbą vaikus - lai jie būna jūsų padėjėjai.

Bananų duona su dar daugiau bananų ir tik per 10 minučių (1)

Jeigu jūsų namuose juoduoja bananai, bananų duona yra idealus būdas juos sunaudoti.

Burnoje tirpstantys kopūstų blynai (1)

Nors kopūstas ne toks didelis kaip moliūgas, bet paprastai jo per vieną kartą taip pat nesunaudojame. Tad verta turėti galvoje mažiausiai du patiekalus, kuriems būtų galima panaudoti vieną kopūstą.