7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės

 (2)
Uogas galima šaldyti sausas, su cukrumi arba sirupe. Tačiau sveikiausia, be abejo, šaldant uogas cukraus nevartoti.
© Adobe Stock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Jeigu vis dėlto nuspręsite, kad būtinai uogas šaldysite su cukrumi, berkite bent jau rudąjį cukrų, kuris mažiau apdorotas ir perdirbtas, todėl turi daugiau mineralinių medžiagų.

7 svarbiausios uogų šaldymo taisyklės

1. Visus žiedkočius ir kotelius nuimkite. Labai įvairaus dydžio uogas (pavyzdžiui, braškes) surūšiuokite. Stengdamasi nepažeisti švariai nuplaukite tekančiu šaltu vandeniu ir perrinkite (aviečių ir mėlynių plauti nereikia, tad turi būti švarios). Svarbu, kad nepatektų įpuvusių, žemėtų uogų. Avietės neretai būna su „mėsos įdaru", t. y. kirmėlėmis, tad būkite atidūs.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Vida Press

2. Jei norite, kad uogos išsaugotų gražią spalvą, kietesnes galite 2–3 minutėms suberti į 90–95° C vandenį. Neužtrukite jas išimdami, nes permirks.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Asmeninis archyvas

3. Nudžiūvusias uogas paberkite vienu sluoksniu šaldiklyje ant sviestinio popieriaus ar kartono lapo (–20, –25° C). Jei dėsite į šaldymo kamerą, padala turi būti pasukta per vidurį dar prieš 2–3 valandas. Pirmiausia šaldykite žemesnės temperatūros skyrelyje, o po valandos kitos perkelkite į mažiau šąlantį.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Vida Press

4. Sušalusias uogeles (po 10–12 valandų) surinkite ir sudėkite į specialius maišelius ar dėžes. Į maišelius uogų berkite tik iki pusės, išspauskite orą ir gerai užsandarinkite, antraip šaldytos uogos gali tapti beskonės. Be to, tokius maišelius galima dėti vieną ant kito ir sutaupyti vietos šaldiklyje. Naudokite mažesnes pakuotes, nes atšildytas uogas patartina iškart suvalgyti, vėl šaldyti negalima.

5. Kad uogos neapšarmotų, turi būti šaldomos tik visiškai sausos, geriau, kad jų nepasiektų deguonis. Tad dėžutes ar maišelius kraukite labai glaudžiai ir pilną kamerą. Antraip išgaruos iš produkto nespėjusi užšalti drėgmė ir išsiskyrę vandens garai „nusės" ant šaldytuvo sienelių ir produktų.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Shutterstock

5. Vienu metu šaldiklyje patartina šaldyti ne daugiau kaip 10 kilogramų uogų.

6. Uogas atšildykite šaldytuve (išlieka daugiau vitaminų). Jei laikysite kambaryje, pakuotę įdėkite į šalto vandens puodą (lėčiau atšils).

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Vida Press

7. Šaldytas uogas suvalgykite per metus.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Purūs blynukai, kurie nepaliks abejingų (6)

Iškepti pusryčiams ar vakarienei, šie blynai abejingų nepaliks.

Cukinijos ir sūrio pyragas: linkime skanaus (1)

Cukinija - viena mėgstamiausių lietuvių daržovių. Jūsų dėmesiui - nesaldaus pyrago su cukinija receptas.

Šokoladinis pyragas, kuris pavyksta iš pirmo karto

Pyragas, kurį skanu valgyti ir be ypatingos progos. Jo papuošimui naudokite braškes, tačiau jei jų neturite, galite pakeisti kitomis sezoninėmis uogomis.

Kepėme 2 mėlynių pyragus: rinkitės, kuris jums skanesnis

Dvi mėlynių pyrago variacijos: pirmasis pyragas yra šiek tiek riebesnis, antrasis - su cinamono prieskoniu, bet iš esmės jie abu panašūs. Tad kurį kepti, galime rinktis pagal tai, kokių ingredientų virtuvės spintelėse turime.

METŲ ATRADIMAS: varškės pyragas su juodaisiais serbentais (23)

Juodieji serbentai pyragui suteikia ypatingo skonio.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės (2)

Uogas galima šaldyti sausas, su cukrumi arba sirupe. Tačiau sveikiausia, be abejo, šaldant uogas cukraus nevartoti.

Kvepiančios braškių salotos

Braškių salotos su mėtomis ir bazilikais - skanus užkandis šiltą vasaros dieną. Kviečiame išbandyti.

Aštrios daržovės žiemai: nereikia virti ar troškinti

Mama Julija iš tinklaraščio „Mamukynas“ dalijasi savo išbandytu receptu, kaip konservuoti ridikėlius žiemai. Ji pastebi, kad tokiu būdu išsaugoti žiemai galima ne tik ridikėlių, bet ir kitų daržovių.

Pasakiškai skanus nekeptas vasaros uogų pyragas (10)

Jau noksta pirmosios vasaros uogos - braškės, trešnės, serbentai ir agrastai. Sveikiausia, be abejo, kas valgyti šviežias, tačiau jeigu liko puodelis nesuvalgytų - siūlome mūsų išmėgintą receptą.

Bananinis pyragas be kiaušinių ir miltų (4)

Taip, toks nekaltas pyragas puikiai tinka ir mažiems vaikams. Tiesą pasakius, aš ir kepiau jį visų pirma savo mažajam.

Balandėliai be mėsos – skaniau, negu galite įsivaizduoti (52)

Balandėlių receptą su mėsa žino, ko gero, kiekviena šeimininkė. O kuo galima pakeisti mėsą, jei jos nesinori? Ogi išbandykite balandėlius, kurių viduje – grikiai arba ryžiai su grybais.

Abejingų neliks: blyneliai su obuoliais

Toliau bandom įvairius blynų receptus, ir šį kartą tai – blyneliai su obuoliais.

Pasakiškai skanios varškės spurgytės (20)

Svarstote, kokiu patiekalu nustebinti šeimą? O gal verta jai iškepti... varškės spurgų? Paprastai pagaminamos, bet labai skanios spurgytės patiks visiems.

Ir sveika, ir skanu: daržovių lazanija

Koks savaitgalis be eksperimentų!

Lašiša + vafliniai taleriai = skani užkandėlė

Pavydžiu šeimininkėms, kurių šeimyna mėgsta žuvį. Pas mus geriausia "žuvis" - mėsa.