7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės

 (2)
Uogas galima šaldyti sausas, su cukrumi arba sirupe. Tačiau sveikiausia, be abejo, šaldant uogas cukraus nevartoti.
© Adobe Stock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Jeigu vis dėlto nuspręsite, kad būtinai uogas šaldysite su cukrumi, berkite bent jau rudąjį cukrų, kuris mažiau apdorotas ir perdirbtas, todėl turi daugiau mineralinių medžiagų.

7 svarbiausios uogų šaldymo taisyklės

1. Visus žiedkočius ir kotelius nuimkite. Labai įvairaus dydžio uogas (pavyzdžiui, braškes) surūšiuokite. Stengdamasi nepažeisti švariai nuplaukite tekančiu šaltu vandeniu ir perrinkite (aviečių ir mėlynių plauti nereikia, tad turi būti švarios). Svarbu, kad nepatektų įpuvusių, žemėtų uogų. Avietės neretai būna su „mėsos įdaru", t. y. kirmėlėmis, tad būkite atidūs.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Vida Press

2. Jei norite, kad uogos išsaugotų gražią spalvą, kietesnes galite 2–3 minutėms suberti į 90–95° C vandenį. Neužtrukite jas išimdami, nes permirks.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Asmeninis archyvas

3. Nudžiūvusias uogas paberkite vienu sluoksniu šaldiklyje ant sviestinio popieriaus ar kartono lapo (–20, –25° C). Jei dėsite į šaldymo kamerą, padala turi būti pasukta per vidurį dar prieš 2–3 valandas. Pirmiausia šaldykite žemesnės temperatūros skyrelyje, o po valandos kitos perkelkite į mažiau šąlantį.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Vida Press

4. Sušalusias uogeles (po 10–12 valandų) surinkite ir sudėkite į specialius maišelius ar dėžes. Į maišelius uogų berkite tik iki pusės, išspauskite orą ir gerai užsandarinkite, antraip šaldytos uogos gali tapti beskonės. Be to, tokius maišelius galima dėti vieną ant kito ir sutaupyti vietos šaldiklyje. Naudokite mažesnes pakuotes, nes atšildytas uogas patartina iškart suvalgyti, vėl šaldyti negalima.

5. Kad uogos neapšarmotų, turi būti šaldomos tik visiškai sausos, geriau, kad jų nepasiektų deguonis. Tad dėžutes ar maišelius kraukite labai glaudžiai ir pilną kamerą. Antraip išgaruos iš produkto nespėjusi užšalti drėgmė ir išsiskyrę vandens garai „nusės" ant šaldytuvo sienelių ir produktų.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Shutterstock

5. Vienu metu šaldiklyje patartina šaldyti ne daugiau kaip 10 kilogramų uogų.

6. Uogas atšildykite šaldytuve (išlieka daugiau vitaminų). Jei laikysite kambaryje, pakuotę įdėkite į šalto vandens puodą (lėčiau atšils).

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Vida Press

7. Šaldytas uogas suvalgykite per metus.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Tobulai skanūs ir greitai pagaminami sausainiai su obuoliais (3)

Tikrai nesumeluosiu sakydama, kad šie sausainiai man vieni iš skaniausių. Minkšti, saldūs, su lengva obuoline rūgštele. Ir smagu yra tai, kad nors čia ir mielinis gaminys, bet nėra būtina šios tešlos kildinti ir ilgai laukti.

Ko gero, lengviausiai pagaminamas ir skaniausias varškės pyragas

Labai lengvai ir greitai pagaminamas varškės pyragas.

Močiutės pyragas su obuoliais (2)

Obuolių pyragų yra pačių įvairiausių. Šis, kurį jums siūlome, yra pamėgtas senosios kartos, mūsų močiučių, kurios jį perskaitė senosiose šeimininkių knygose.

Daržovių kugelis, kuriam sunku atsispirti (1)

Vakar mano šeima mėgavosi labai seniai gamintu daržovių kugeliu.

Skaniausi bulviniai blynai ir 7 gudrybės, kaip galima paįvairinti jų tešlą (10)

Šis patiekalas nėra mūsų šeimoje dažnai valgomas. Vyras kažkodėl nuo mažens jų nemėgsta. Bet labai retai, ypač šviežių bulvių sezono metu, blynai visgi pas mus garuoja ant stalo.

IDĖJA PIETUMS AR VAKARIENEI : kalakutienos kotletai su obuoliais (1)

Ruduo, pilni sodai obuolių... Dabar pas visas šeimininkes virtuvėje kvepia pyragais su obuoliais, o pas mane - kotletais.

SKANAUS! Obuolių pyragas su kefyru

Ruduo. Kai už lango vis dažniau lyja lietus, namai pakvimpa pyragais. O kadangi ruduo yra obuolių metas, tai kaip gi be jų.

Patobulintas kugelis su dešrelėmis

Patiekalas nėra įmantrus, tiesiog bulvių plokštainis paįvairintas su dešrelėmis.

Nuostabaus skonio obuolių ir varškės pyragas (2)

Mano namuose visada šaldytuve būna varškės, o tada jau mąstau, ką gaminti skanaus.

Kaip šviežių vaisių derlių paversti džiovintomis gėrybėmis

Ruduo – pokyčių metas ne tik gamtoje, bet ir kiekvienos šeimininkės virtuvėje. Neseniai tikra atgaiva buvę švieži vaisiai rudens sezoną įgaus visai kitą atspalvį ir dar ryškesnį skonį.

Nekeptas obuolių ir varškės pyragas (5)

Receptas, kuris patiks daugeliui: nekeptas obuolių ir varškės pyragas.

Lengvai pagaminamas ir maistingas moliūgų pyragas

Moliūgai - rudens sezono gėrybės, jų auginimas yra gana populiarus jau vien dėl to, kad reikia minimalios priežiūros, o patiekalų yra gana įvairių.

GARDU IR SVEIKA: trinta bulvių ir cukinijų sriuba (2)

Šio patiekalo pavadinimas pasako visus produktus, kurių reikia sriubai.Na, beveik visus.

TINGINYS be kondensuoto pieno (4)

„Samčio užrašų" šeimininkė Odeta gamino visų mėgstamą "Tinginį". Tačiau šiek tiek kitaip negu įprasta - be kondensuoto pieno.

Amerikietiškas pyragas, kurį pamėgsite nuo pirmo kąsnio (5)

Amerikietiško pyrago receptas, kurį mums dovanoja "Jelenos maisto blogo" autorė.