7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės

 (2)
Uogas galima šaldyti sausas, su cukrumi arba sirupe. Tačiau sveikiausia, be abejo, šaldant uogas cukraus nevartoti.
© Adobe Stock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Jeigu vis dėlto nuspręsite, kad būtinai uogas šaldysite su cukrumi, berkite bent jau rudąjį cukrų, kuris mažiau apdorotas ir perdirbtas, todėl turi daugiau mineralinių medžiagų.

7 svarbiausios uogų šaldymo taisyklės

1. Visus žiedkočius ir kotelius nuimkite. Labai įvairaus dydžio uogas (pavyzdžiui, braškes) surūšiuokite. Stengdamasi nepažeisti švariai nuplaukite tekančiu šaltu vandeniu ir perrinkite (aviečių ir mėlynių plauti nereikia, tad turi būti švarios). Svarbu, kad nepatektų įpuvusių, žemėtų uogų. Avietės neretai būna su „mėsos įdaru", t. y. kirmėlėmis, tad būkite atidūs.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Vida Press

2. Jei norite, kad uogos išsaugotų gražią spalvą, kietesnes galite 2–3 minutėms suberti į 90–95° C vandenį. Neužtrukite jas išimdami, nes permirks.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Asmeninis archyvas

3. Nudžiūvusias uogas paberkite vienu sluoksniu šaldiklyje ant sviestinio popieriaus ar kartono lapo (–20, –25° C). Jei dėsite į šaldymo kamerą, padala turi būti pasukta per vidurį dar prieš 2–3 valandas. Pirmiausia šaldykite žemesnės temperatūros skyrelyje, o po valandos kitos perkelkite į mažiau šąlantį.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Vida Press

4. Sušalusias uogeles (po 10–12 valandų) surinkite ir sudėkite į specialius maišelius ar dėžes. Į maišelius uogų berkite tik iki pusės, išspauskite orą ir gerai užsandarinkite, antraip šaldytos uogos gali tapti beskonės. Be to, tokius maišelius galima dėti vieną ant kito ir sutaupyti vietos šaldiklyje. Naudokite mažesnes pakuotes, nes atšildytas uogas patartina iškart suvalgyti, vėl šaldyti negalima.

5. Kad uogos neapšarmotų, turi būti šaldomos tik visiškai sausos, geriau, kad jų nepasiektų deguonis. Tad dėžutes ar maišelius kraukite labai glaudžiai ir pilną kamerą. Antraip išgaruos iš produkto nespėjusi užšalti drėgmė ir išsiskyrę vandens garai „nusės" ant šaldytuvo sienelių ir produktų.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Shutterstock

5. Vienu metu šaldiklyje patartina šaldyti ne daugiau kaip 10 kilogramų uogų.

6. Uogas atšildykite šaldytuve (išlieka daugiau vitaminų). Jei laikysite kambaryje, pakuotę įdėkite į šalto vandens puodą (lėčiau atšils).

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės
© Vida Press

7. Šaldytas uogas suvalgykite per metus.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Pusryčiams – paskaninti skrebučiai (2)

Be blynų ir įvairių košių populiarus pusryčių pasirinkimas - skrebučiai.

Vaikyste kvepiantis keksas pagal senovinį receptą (3)

Šiandien mano namai kvepėjo vaikyste. Mano vaikyste. Net neabejoju, kad kiekvienas iš mūsų turime savo vaikystės skonį, kvapą, prisiminimus, kurie nukelia į vaikystę.

Traškios įdarytos bulvės

Patiekalas, kuriam pagaminti reikia vos kelių sudedamųjų dalių. Ir jų greičiausiai visada rasime savo namų šaldytuve.

Tinginių šimtalapis, kurį pagaminsite greitai ir lengvai (2)

Šimtalapis – mėgstamas lietuvių švenčių patiekalas. Jeigu nenorite leisti pinigų jau pagamintam šimtalapiui, išbandykite namuose gamintą.

Šventiniai sausainiai per 15 minučių (1)

Kažkada panašius sausainius užmačiau vienoj parduotuvėj. Paėmiau pirkti, pavarčiau rankoje ir nusprendžiau, kad pati galiu tokių iškepti namuose. Tai štai, su vaikų pagalba turime skanių sausainiukų.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: vokiškas blynas (5)

Anglų kalba šis blynas vadinamas German pancake arba Dutch baby pancake. Nors į „baby“ jis nepanašus dėl savo dydžio.

Amžinai skanus kugelis ir kelios gudrybės, kaip jį iškepti dar gardesnį (16)

Šiam patiekalui, sakyčiau, labai tiktų pasakymas - genialu yra tai, kas paprasta.

Ubagų kotletai (2)

Ieškojau vakar naujų idėjų kotletams, nes buvo prašymas jų pagaminti. Kiek varčiau receptų, tai arba kažko neturiu, arba nevalgo kas nors šeimoj, arba dar kas nors.

Labai skanūs blynai, kuriems nereikia miltų

Šie blynai neįprasti todėl, kad jiems iškepti neprireiks miltų. Pabandom?

Skaniausių kūčiukų receptas

Kūčių stalo neįsivaizduojame be kūčiukų. Jų pasiūla prekybos centruose didžiulė, tačiau mūsų pasiūlymas jums – išsikepti kūčiukų namuose.

Kalėdiniai sausainiai, kurie papuoš kiekvieną švenčių stalą (4)

Belaukiant Kalėdų, vienas smagiausių šeimos darbų virtuvėje – meduolinių sausainių kepimas. Tam reikia turėti gražių kalėdinių sausainių formelių (eglės, žvaigždės, žmogeliuko, varpelio, briedžio, snaigės ir pan.) Jūsų dėmesiui – vienas paprasčiausių receptų, kurį kviečiame išbandyti prieš šventes.

Tobulas pyragas su Oreo sausainiais

Tinklaraštininkė Odeta iš „Samčio burtų“ kepa šokoladainį su varške ir OREO sausainiais.

Ko gero, skaniausi visų laikų varškėčiai

Varškėčiai yra universalus patiekalas, tinkantis ir pusryčiams, ir vakarienei, ir netgi pietums.

Kepame skaniuosius kūčiukus (6)

Artėjant Kalėdoms parduotuvėse ir namuose vis dažniau pakvimpa kūčiukais.

5 patiekalai su bulvėmis, kuriuos mielai kirs visa šeima (2)

Rudenį, kai mūsų rūsiai ir sandėliukai yra pasipildę šviežių bulvių atsargomis, primename 5 išbandytus receptus su bulvėmis.