Blynų receptas, kuris jį sugalvojusiai klaipėdietei pelnė sėkmę

 (3)
Uostamiestyje visą mėnesį vyko Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro inicijuotas konkursas „Mano sveikiausi pusryčiai/priešpiečiai". Juo siekta sveika mityba sudominti vaikus, paskatinti juos ruošti visaverčius patiekalus sau ir savo šeimai bei nepamiršti svarbaus dienos pradžios ritualo, kuris suteikia energijos mokslams, sportui ar žaidimams.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Organizatorių nuomone, jaunųjų klaipėdiečių receptai galėtų įkvėpti ir suaugusiuosius šauniems eksperimentams bei sveikuoliškai „revoliucijai" virtuvėje.

Mitybos specialistai nuolat akcentuoja, jog dienos pradžioje suvalgytas maistas yra pats svarbiausias, nulemiantis tai, ar būsime darbingi ir aktyvūs. Ypač svarbu pusryčių ir priešpiečių metu skanauti tik maistingus, sveikus patiekalus.

Besibaigiant Vaikų sveikatai dedikuotiems metams Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro suorganizuotame konkurse savo receptus pristatyti galėjo visų uostamiesčio bendrojo lavinimo mokyklų 4-11 klasių moksleiviai ir 9-11 klasių profesinių mokyklų mokiniai.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Iš Lietuvos šeima į Laplandiją keliavo automobiliu
Ko Lietuvoje pasigenda dviejų vaikų tėtis italas?

Vaikai ir paaugliai turėjo ne tik atsiųsti sveikuoliškų pusryčių arba priešpiečių patiekalo aprašymą - pirmiausia kiekvienas dalyvis pats privalėjo pasiraitoti rankoves virtuvėje ir savo darbo rezultatą nufotografuoti. Konkurso organizatoriai akcentavo, kad siunčiami receptai turi būti unikalūs, „firminiai".

Pirmąkart uostamiestyje organizuotos pusryčių ir priešpiečių receptų „kovos" sulaukė nemažo susidomėjimo. Septynių uostamiesčio mokyklų mokiniai konkursui atsiuntė net 25 akį traukiančiomis nuotraukomis iliustruotus darbus.

Visuomenės sveikatos specialistai pripažino, jog išrinkti laimėtojus buvo nelengva - dauguma pretendentų išties pasistengė. „Labai džiaugiamės dalyvių aktyvumu, išradingumu ir kūrybingumu. Tikimės, jog tokios varžytuvės vyks dar ne kartą. Turime ir su sveikuoliškais receptais susijusių planų ateičiai - sukaupę daug tokių patiekalų aprašymų, ketiname išleisti spalvingą, patrauklią ir naudingą knygelę, kurią atsiversti ir pasiskolinti idėjų pusryčiams arba priešpiečiams būtų įdomu tiek vaikams, tiek jų tėvams", - kalbėjo visuomenės sveikatos specialistė Gintarė Vasiliauskaitė.

Komisiją labiausiai sužavėjo originalūs blyneliai su sėlenomis ir moliūgų uogiene. Jų receptą pristatė Vėtrungės gimnazijos 3 b klasės mokinė Greta Simutytė. Už šį unikalų patiekalą, atskleistas jo gaminimo subtilybes bei menišką patiekalo nuotrauką klaipėdietei skirta pirmoji vieta.


Gretos blynų receptas bei jų nuotrauka pelnė pirmąją vietą

„Dažniausiai aliejuje kepti baltų miltų blynai nėra pats sveikiausias pasirinkimas. Visgi ryte ypač norisi angliavandenių prisotinto maisto - juk reikia energijos visai dienai. Šiek tiek pakeitėme tradicinį lietinių receptą ir mūsų blyneliai tapo tikrai sveikuoliški. Skanaujant juos su moliūgų ir apelsinų uogiene tai tikra vitaminų ir mineralų bomba!", – recepto idėja dalinosi jo autorė G. Simutytė. Kad nedingtų noras ruošti sveiką maistą, gimnazistei įteiktas naudingas prizas - knyga „VMG kulinarinis vadovėlis".

I vietos nugalėtojos Gretos Simutytės receptas

Blyneliai su sėlenomis ir moliūgų uogiene

Sudėtis:

1 kiaušinis;

0,5 litro pieno;

6-8 šaukštai miltų;

4 šaukštai sėlenų;

3- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus.

Kiaušinį išplakti, supilti pusę pieno, sudėti miltus (tiek, kad tešla būtų geros grietinės tirštumo) ir gerai išplakti, kad nebūtų gumulėlių. 

Sudėti sėlenas ir išmaišyti. Vis pamaišant pilti likusį pieną ir taip atskiesti tešlą, kad ją būtų lengva pilti samčiu. 

Supilti alyvuogių aliejų ir viską gerai išmaišyti. 

Lieti blynelius keptuvėje plonu sluoksniu ir apkepti iš abiejų pusių.

Uogienės gaminimas

2,5 kg moliūgų supjaustyti smulkiais kubeliais, užpilti juos 1 kg cukraus. 

Palikti šaldytuve per naktį. 

Ryte įspausti citrinų ir apelsinų (kiek negaila) ir svarbiausia - nepagailėti imbiero. 

Užvirti – ir darbas baigtas. Uogienę supilstyti į stiklainius.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Labai gardūs lietiniai su sūriu ir krapais

Dievinu lietinius blynus, o kad nepriprastume vien tik prie saldaus skonio, kartas nuo karto namuose išsikepame puikaus skonio pikantiškus lietinius.

R. Bogušienė rekomenduoja: 5 sveikatai palankių blynų receptai

„Sveikatai palankus“ iniciatyva siūlo net 5 skirtingus blynų receptus. Tiesa, prieš tai trumpa atmintinė, kad blynai būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki.

Blynų širdelės su varške

Jeigu ieškote skanių ir paprastų blynų receptų, rekomenduojame šį tinklaraštininkės Odetos iš „Samčio burtai“ receptą.

Gardūs blynai su kopūstų įdaru

Šie blynai yra viduriukas tarp paprastų blynų ir žemaičių blynų su daržovių įdaru. O blyno formavimo keptuvėje procesas praktiškai identiškas Kėdainių blynams.

Trinta burokėlių sriuba

Dalinuosi nauju sriubos receptu. Burokėliai ir feta. Kaip jums? Viriau ir buvo be galo smalsu – kaip čia bus, burokėliai ir fetos sūris? Pasakiškai skanu, ši sriuba bus mūsų sriubų TOP'e, ją gaminsiu dar ir dar...

Orkaitėje kepti varškėtukai

Varškę mėgstu ir ją galėčiau valgyti kelis kartus per savaitę. Nesvarbu, ar tai būtų virtiniai su varške, varškės pyragas ar tiesiog varškėčiai.

Pusryčiams – paskaninti skrebučiai (2)

Be blynų ir įvairių košių populiarus pusryčių pasirinkimas - skrebučiai.

Vaikyste kvepiantis keksas pagal senovinį receptą (3)

Šiandien mano namai kvepėjo vaikyste. Mano vaikyste. Net neabejoju, kad kiekvienas iš mūsų turime savo vaikystės skonį, kvapą, prisiminimus, kurie nukelia į vaikystę.

Traškios įdarytos bulvės

Patiekalas, kuriam pagaminti reikia vos kelių sudedamųjų dalių. Ir jų greičiausiai visada rasime savo namų šaldytuve.

Tinginių šimtalapis, kurį pagaminsite greitai ir lengvai (2)

Šimtalapis – mėgstamas lietuvių švenčių patiekalas. Jeigu nenorite leisti pinigų jau pagamintam šimtalapiui, išbandykite namuose gamintą.

Šventiniai sausainiai per 15 minučių (1)

Kažkada panašius sausainius užmačiau vienoj parduotuvėj. Paėmiau pirkti, pavarčiau rankoje ir nusprendžiau, kad pati galiu tokių iškepti namuose. Tai štai, su vaikų pagalba turime skanių sausainiukų.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: vokiškas blynas (5)

Anglų kalba šis blynas vadinamas German pancake arba Dutch baby pancake. Nors į „baby“ jis nepanašus dėl savo dydžio.

Amžinai skanus kugelis ir kelios gudrybės, kaip jį iškepti dar gardesnį (16)

Šiam patiekalui, sakyčiau, labai tiktų pasakymas - genialu yra tai, kas paprasta.

Ubagų kotletai (2)

Ieškojau vakar naujų idėjų kotletams, nes buvo prašymas jų pagaminti. Kiek varčiau receptų, tai arba kažko neturiu, arba nevalgo kas nors šeimoj, arba dar kas nors.

Labai skanūs blynai, kuriems nereikia miltų

Šie blynai neįprasti todėl, kad jiems iškepti neprireiks miltų. Pabandom?