Blynų receptas, kuris jį sugalvojusiai klaipėdietei pelnė sėkmę

 (3)
Uostamiestyje visą mėnesį vyko Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro inicijuotas konkursas „Mano sveikiausi pusryčiai/priešpiečiai". Juo siekta sveika mityba sudominti vaikus, paskatinti juos ruošti visaverčius patiekalus sau ir savo šeimai bei nepamiršti svarbaus dienos pradžios ritualo, kuris suteikia energijos mokslams, sportui ar žaidimams.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Organizatorių nuomone, jaunųjų klaipėdiečių receptai galėtų įkvėpti ir suaugusiuosius šauniems eksperimentams bei sveikuoliškai „revoliucijai" virtuvėje.

Mitybos specialistai nuolat akcentuoja, jog dienos pradžioje suvalgytas maistas yra pats svarbiausias, nulemiantis tai, ar būsime darbingi ir aktyvūs. Ypač svarbu pusryčių ir priešpiečių metu skanauti tik maistingus, sveikus patiekalus.

Besibaigiant Vaikų sveikatai dedikuotiems metams Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro suorganizuotame konkurse savo receptus pristatyti galėjo visų uostamiesčio bendrojo lavinimo mokyklų 4-11 klasių moksleiviai ir 9-11 klasių profesinių mokyklų mokiniai.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Iš Lietuvos šeima į Laplandiją keliavo automobiliu
Ko Lietuvoje pasigenda dviejų vaikų tėtis italas?

Vaikai ir paaugliai turėjo ne tik atsiųsti sveikuoliškų pusryčių arba priešpiečių patiekalo aprašymą - pirmiausia kiekvienas dalyvis pats privalėjo pasiraitoti rankoves virtuvėje ir savo darbo rezultatą nufotografuoti. Konkurso organizatoriai akcentavo, kad siunčiami receptai turi būti unikalūs, „firminiai".

Pirmąkart uostamiestyje organizuotos pusryčių ir priešpiečių receptų „kovos" sulaukė nemažo susidomėjimo. Septynių uostamiesčio mokyklų mokiniai konkursui atsiuntė net 25 akį traukiančiomis nuotraukomis iliustruotus darbus.

Visuomenės sveikatos specialistai pripažino, jog išrinkti laimėtojus buvo nelengva - dauguma pretendentų išties pasistengė. „Labai džiaugiamės dalyvių aktyvumu, išradingumu ir kūrybingumu. Tikimės, jog tokios varžytuvės vyks dar ne kartą. Turime ir su sveikuoliškais receptais susijusių planų ateičiai - sukaupę daug tokių patiekalų aprašymų, ketiname išleisti spalvingą, patrauklią ir naudingą knygelę, kurią atsiversti ir pasiskolinti idėjų pusryčiams arba priešpiečiams būtų įdomu tiek vaikams, tiek jų tėvams", - kalbėjo visuomenės sveikatos specialistė Gintarė Vasiliauskaitė.

Komisiją labiausiai sužavėjo originalūs blyneliai su sėlenomis ir moliūgų uogiene. Jų receptą pristatė Vėtrungės gimnazijos 3 b klasės mokinė Greta Simutytė. Už šį unikalų patiekalą, atskleistas jo gaminimo subtilybes bei menišką patiekalo nuotrauką klaipėdietei skirta pirmoji vieta.


Gretos blynų receptas bei jų nuotrauka pelnė pirmąją vietą

„Dažniausiai aliejuje kepti baltų miltų blynai nėra pats sveikiausias pasirinkimas. Visgi ryte ypač norisi angliavandenių prisotinto maisto - juk reikia energijos visai dienai. Šiek tiek pakeitėme tradicinį lietinių receptą ir mūsų blyneliai tapo tikrai sveikuoliški. Skanaujant juos su moliūgų ir apelsinų uogiene tai tikra vitaminų ir mineralų bomba!", – recepto idėja dalinosi jo autorė G. Simutytė. Kad nedingtų noras ruošti sveiką maistą, gimnazistei įteiktas naudingas prizas - knyga „VMG kulinarinis vadovėlis".

I vietos nugalėtojos Gretos Simutytės receptas

Blyneliai su sėlenomis ir moliūgų uogiene

Sudėtis:

1 kiaušinis;

0,5 litro pieno;

6-8 šaukštai miltų;

4 šaukštai sėlenų;

3- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus.

Kiaušinį išplakti, supilti pusę pieno, sudėti miltus (tiek, kad tešla būtų geros grietinės tirštumo) ir gerai išplakti, kad nebūtų gumulėlių. 

Sudėti sėlenas ir išmaišyti. Vis pamaišant pilti likusį pieną ir taip atskiesti tešlą, kad ją būtų lengva pilti samčiu. 

Supilti alyvuogių aliejų ir viską gerai išmaišyti. 

Lieti blynelius keptuvėje plonu sluoksniu ir apkepti iš abiejų pusių.

Uogienės gaminimas

2,5 kg moliūgų supjaustyti smulkiais kubeliais, užpilti juos 1 kg cukraus. 

Palikti šaldytuve per naktį. 

Ryte įspausti citrinų ir apelsinų (kiek negaila) ir svarbiausia - nepagailėti imbiero. 

Užvirti – ir darbas baigtas. Uogienę supilstyti į stiklainius.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Purūs ir minkštučiai blynai iš vištienos

Purūs ir minkšti blynai puikiai tinka vakarienei. Tikiu, jų su malonumu skanaus ir vaikai.

Picos skonio vafliai

Recepte esančius kvietinius miltus (arba jų dalį) drąsiai galima keisti grikių, miežių arba rugių.

Kepame vištieną stiklainyje: išsamūs patarimai ir receptas

Tokie pietūs labai tinka tuomet, kai virtuvėje norisi praleisti kuo mažiau laiko, kai neturim laiko eit į parduotuvę pirkti įmantrių ingredientų ir norim tiesiog skaniai sočiai pavalgyti.

Gardžiausi mėsos kukuliai vaikams

Mamos iš tinklaraščio „Lieknos bitės“ dalijasi pirmųjų mažylio mėsos kukulių su jo mėgstamu garnyru receptu.

Kitokios, dar minkštesnės, spurgos

Dalinuosi spurgyčių receptu, kurį pati sugalvojau.

Raminta Bogušienė rekomenduoja: 4 saldūs, bet sveiki receptai Velykoms (1)

Nors ir daugelis turime savo mėgstamiausius Velykų stalo receptus, tačiau visada norisi išbandyti kažką naujo. O jei nauji receptai būtų dar ir sveikesni?!

Skaniausių kibinų receptas

Nežinau, kodėl taip seniai ir ilgai ruošiausi gaminti kibinus. O gal ir žinau - galbūt man atrodė, kad jiems reikia daug laiko, tad reikia visų pirma tinkamo nusiteikimo.

Mieliniai zuikučiai Velykoms: kai gražu ir skanu (1)

Mielinės bandelės - zuikučiai, kurios labai tinka šventiniam stalui.

Naminiai guminukai, kuriuos vaikams galima duoti be sąžinės graužimo

Juokiuosi, kad mano dvimetės šūkis šiuo metu galėtų būti „duokit duonos ir žaidimų!“. Taip dviem frontais kasdien suku galvą: ne tik, ką naudingo ir smagaus su ja nuveikti, bet ir kokių sveikesnių, įdomesnių ir jai patinkančių užkandžių pagaminti.

Metų atradimas: pica keptuvėje per 15 minučių!

Tinklaraščio „Sukaramele.blogspot“ autorė Kristina išbandė tikrai neįprastą picą, kurią vadina savo metų atradimu.

Ypatingo skonio saldžiųjų bulvių ir morkų trinta sriuba

Trintos sriubos paprastai gaminamos iš daržovių, kurios prieš tai apdorojamos jas pakepant, kad vėliau sriuboje atskleistų savo visapusiškesnį skonį. Tačiau daržoves galima apkepti ne tik keptuvėje, bet ir orkaitėje.

Jokios chemijos ir jokių E – namuose kepame spalvotus lietinius

Tai ne tik spalvoti, bet ir maistingi lietiniai, praturtinti trijų rūšių daržovėmis ir taip pat uogomis.

Receptas turintiems vaikų: žuvų kukuliai

Šis receptas tinka vaikams nuo vienerių metukų.

Labai gardūs lietiniai su sūriu ir krapais

Dievinu lietinius blynus, o kad nepriprastume vien tik prie saldaus skonio, kartas nuo karto namuose išsikepame puikaus skonio pikantiškus lietinius.

R. Bogušienė rekomenduoja: 5 sveikatai palankių blynų receptai

„Sveikatai palankus“ iniciatyva siūlo net 5 skirtingus blynų receptus. Tiesa, prieš tai trumpa atmintinė, kad blynai būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki.