Gardžioji duonos gira: gaminame namuose

 (1)
Duonos gira - puikus vasaros gėrimas, kurį maži žmogiukai sutinka labai džiaugsmingai. Kiekvieną mielą dieną giros gerti nesiūlau - cukraus čia, oi, oi, kiek nemažai. Tačiau šventėms ar šiaip retkarčiais pasilepinti tikrai galime pasiruošti naminės duonos giros.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Aš ją labai mėgstu ir dėl to, kad galima iš karto pasigaminti didesnį kiekį, laikyti šaldytuve net iki 2 mėnesių ir, troškuliui užklupus, tuojau pat atsigaivinti.

Ruošiant girą galima sunaudoti senstelėjusią ar pačių gamintą, bet nepavykusią iškepti juodą duoną.

TAIP PAT KVIEČIAME IŠBANDYTI:
Naminiai ledai per 5 minutes - jokių E
6 lengvai pagaminami žaliavalgiški receptai: salotos, kokteilis ir pyragas

10 litrų gėrimo reikės:

1 kilogramo padžiūvusios, riekutėmis supjaustytos ruginės duonos;

10 litrų vandens;

4-5 stiklinių cukraus;

40 gramų šviežių arba 6-7 arbatinių šaukštelių sausų mielių;

saujelės šviežių arba džiovintų mėtų lapų;

saujos razinų.

Duoną truputį paskrudiname orkaitėje ir užpilame verdančiu vandeniu. Įdedame mėtų ir paliekame ramybėje 12 valandų.

Parai praėjus, nukošiame per marlę arba tankų sietelį, supilame su cukrumi ištrintas mieles (jei dedu sausas, aš jas ištrinu su keliais šaukštais cukraus, papildomai įpildama kelis šaukštus duonos užpilo), gerai išmaišome ir paliekame rūgti šiltoje vietoje maždaug 1 parai, kartas nuo karto nugriebdami paviršiuje atsirandančias putas.

Išrūgusią, nebeputojančią girą supilstome į švarius stiklinius butelius ir į kiekvieną įmetame po 1-2 razinas. Taip paruoštą girą galima užkimšti, statyti į šaldytuvą ir jau po paros gerti. Tačiau aš, prieš statydama šaltai, pridarytus, bet neužkimštus butelius dar palaikau apie pusę paros kambaryje ir tik tada užkemšu ir statau į šaldytuvą. Taip padarius, butelius paprasčiau atkimšti, duonos gira taip smarkiai neputoja, „nešaudo" ir nekrečia kitų pokštų.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Labai gardūs lietiniai su sūriu ir krapais

Dievinu lietinius blynus, o kad nepriprastume vien tik prie saldaus skonio, kartas nuo karto namuose išsikepame puikaus skonio pikantiškus lietinius.

R. Bogušienė rekomenduoja: 5 sveikatai palankių blynų receptai

„Sveikatai palankus“ iniciatyva siūlo net 5 skirtingus blynų receptus. Tiesa, prieš tai trumpa atmintinė, kad blynai būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki.

Blynų širdelės su varške

Jeigu ieškote skanių ir paprastų blynų receptų, rekomenduojame šį tinklaraštininkės Odetos iš „Samčio burtai“ receptą.

Gardūs blynai su kopūstų įdaru

Šie blynai yra viduriukas tarp paprastų blynų ir žemaičių blynų su daržovių įdaru. O blyno formavimo keptuvėje procesas praktiškai identiškas Kėdainių blynams.

Trinta burokėlių sriuba

Dalinuosi nauju sriubos receptu. Burokėliai ir feta. Kaip jums? Viriau ir buvo be galo smalsu – kaip čia bus, burokėliai ir fetos sūris? Pasakiškai skanu, ši sriuba bus mūsų sriubų TOP'e, ją gaminsiu dar ir dar...

Orkaitėje kepti varškėtukai

Varškę mėgstu ir ją galėčiau valgyti kelis kartus per savaitę. Nesvarbu, ar tai būtų virtiniai su varške, varškės pyragas ar tiesiog varškėčiai.

Pusryčiams – paskaninti skrebučiai (2)

Be blynų ir įvairių košių populiarus pusryčių pasirinkimas - skrebučiai.

Vaikyste kvepiantis keksas pagal senovinį receptą (3)

Šiandien mano namai kvepėjo vaikyste. Mano vaikyste. Net neabejoju, kad kiekvienas iš mūsų turime savo vaikystės skonį, kvapą, prisiminimus, kurie nukelia į vaikystę.

Traškios įdarytos bulvės

Patiekalas, kuriam pagaminti reikia vos kelių sudedamųjų dalių. Ir jų greičiausiai visada rasime savo namų šaldytuve.

Tinginių šimtalapis, kurį pagaminsite greitai ir lengvai (2)

Šimtalapis – mėgstamas lietuvių švenčių patiekalas. Jeigu nenorite leisti pinigų jau pagamintam šimtalapiui, išbandykite namuose gamintą.

Šventiniai sausainiai per 15 minučių (1)

Kažkada panašius sausainius užmačiau vienoj parduotuvėj. Paėmiau pirkti, pavarčiau rankoje ir nusprendžiau, kad pati galiu tokių iškepti namuose. Tai štai, su vaikų pagalba turime skanių sausainiukų.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: vokiškas blynas (5)

Anglų kalba šis blynas vadinamas German pancake arba Dutch baby pancake. Nors į „baby“ jis nepanašus dėl savo dydžio.

Amžinai skanus kugelis ir kelios gudrybės, kaip jį iškepti dar gardesnį (16)

Šiam patiekalui, sakyčiau, labai tiktų pasakymas - genialu yra tai, kas paprasta.

Ubagų kotletai (2)

Ieškojau vakar naujų idėjų kotletams, nes buvo prašymas jų pagaminti. Kiek varčiau receptų, tai arba kažko neturiu, arba nevalgo kas nors šeimoj, arba dar kas nors.

Labai skanūs blynai, kuriems nereikia miltų

Šie blynai neįprasti todėl, kad jiems iškepti neprireiks miltų. Pabandom?