Gardžioji duonos gira: gaminame namuose

 (1)
Duonos gira - puikus vasaros gėrimas, kurį maži žmogiukai sutinka labai džiaugsmingai. Kiekvieną mielą dieną giros gerti nesiūlau - cukraus čia, oi, oi, kiek nemažai. Tačiau šventėms ar šiaip retkarčiais pasilepinti tikrai galime pasiruošti naminės duonos giros.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Aš ją labai mėgstu ir dėl to, kad galima iš karto pasigaminti didesnį kiekį, laikyti šaldytuve net iki 2 mėnesių ir, troškuliui užklupus, tuojau pat atsigaivinti.

Ruošiant girą galima sunaudoti senstelėjusią ar pačių gamintą, bet nepavykusią iškepti juodą duoną.

TAIP PAT KVIEČIAME IŠBANDYTI:
Naminiai ledai per 5 minutes - jokių E
6 lengvai pagaminami žaliavalgiški receptai: salotos, kokteilis ir pyragas

10 litrų gėrimo reikės:

1 kilogramo padžiūvusios, riekutėmis supjaustytos ruginės duonos;

10 litrų vandens;

4-5 stiklinių cukraus;

40 gramų šviežių arba 6-7 arbatinių šaukštelių sausų mielių;

saujelės šviežių arba džiovintų mėtų lapų;

saujos razinų.

Duoną truputį paskrudiname orkaitėje ir užpilame verdančiu vandeniu. Įdedame mėtų ir paliekame ramybėje 12 valandų.

Parai praėjus, nukošiame per marlę arba tankų sietelį, supilame su cukrumi ištrintas mieles (jei dedu sausas, aš jas ištrinu su keliais šaukštais cukraus, papildomai įpildama kelis šaukštus duonos užpilo), gerai išmaišome ir paliekame rūgti šiltoje vietoje maždaug 1 parai, kartas nuo karto nugriebdami paviršiuje atsirandančias putas.

Išrūgusią, nebeputojančią girą supilstome į švarius stiklinius butelius ir į kiekvieną įmetame po 1-2 razinas. Taip paruoštą girą galima užkimšti, statyti į šaldytuvą ir jau po paros gerti. Tačiau aš, prieš statydama šaltai, pridarytus, bet neužkimštus butelius dar palaikau apie pusę paros kambaryje ir tik tada užkemšu ir statau į šaldytuvą. Taip padarius, butelius paprasčiau atkimšti, duonos gira taip smarkiai neputoja, „nešaudo" ir nekrečia kitų pokštų.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Bananų duona su dar daugiau bananų ir tik per 10 minučių

Jeigu jūsų namuose juoduoja bananai, bananų duona yra idealus būdas juos sunaudoti.

Burnoje tirpstantys kopūstų blynai (1)

Nors kopūstas ne toks didelis kaip moliūgas, bet paprastai jo per vieną kartą taip pat nesunaudojame. Tad verta turėti galvoje mažiausiai du patiekalus, kuriems būtų galima panaudoti vieną kopūstą.

Laiko patikrintas tikrų kaimiškų kotletų receptas (1)

Jaučiate kaip šąla? Žmonės iš spintų traukia šiltus megztinius, šiltas pirštines ar net vilnones kojines.

Tobulas maltos mėsos ir kopūstų pyragas

Mielinė tešla mėsos patiekalus kartais labai sėkmingai paįvairina.

Namuose gaminame saldainius irisus (10)

Nežinau, kaip tai nutiko, kad šį receptą keliu dabar, nors naminius irisus gaminau jau seniai. Taisausi ir skubu dalintis receptu. Jeigu mėgstate saldžiai, tikrai patiks.

Šokoladinis ir bananinis pyragas be kiaušinių ir riebalų

Greitai pagaminamas pyragas. Be kiaušinių, riebalų ir, jei norisi, be pieno.

Įdarytos bulvės: greita ir labai skanu (1)

Tinklaraštininkės Odetos išbandytas receptas puikiai tinka rudenį, kuomet turime šviežių bulvių ir grybų.

Neįtikėtinai skanūs bulvių kukuliai su varške (5)

Turbūt daug kam šis patiekalas asocijuojasi su valgykla arba mokyklos laikais.

Labai skanus, purus ir minkštas varškės keksas (2)

Tinklaraštininkės Renatos iš Mamukynas.lt išbandytas purus varškės keksas.

Vengriška grybienė, kurios paragavęs vyras sakė, kad tai skaniausia jo valgyta sriuba

Visi sako, kad ruduo kvepia obuoliais, o man kažkodėl... grybais.

Tobulai skanūs ir greitai pagaminami sausainiai su obuoliais (6)

Tikrai nesumeluosiu sakydama, kad šie sausainiai man vieni iš skaniausių. Minkšti, saldūs, su lengva obuoline rūgštele. Ir smagu yra tai, kad nors čia ir mielinis gaminys, bet nėra būtina šios tešlos kildinti ir ilgai laukti.

Ko gero, lengviausiai pagaminamas ir skaniausias varškės pyragas

Labai lengvai ir greitai pagaminamas varškės pyragas.

Močiutės pyragas su obuoliais (2)

Obuolių pyragų yra pačių įvairiausių. Šis, kurį jums siūlome, yra pamėgtas senosios kartos, mūsų močiučių, kurios jį perskaitė senosiose šeimininkių knygose.

Daržovių kugelis, kuriam sunku atsispirti (1)

Vakar mano šeima mėgavosi labai seniai gamintu daržovių kugeliu.

Skaniausi bulviniai blynai ir 7 gudrybės, kaip galima paįvairinti jų tešlą (12)

Šis patiekalas nėra mūsų šeimoje dažnai valgomas. Vyras kažkodėl nuo mažens jų nemėgsta. Bet labai retai, ypač šviežių bulvių sezono metu, blynai visgi pas mus garuoja ant stalo.