Gardžioji duonos gira: gaminame namuose

 (1)
Duonos gira - puikus vasaros gėrimas, kurį maži žmogiukai sutinka labai džiaugsmingai. Kiekvieną mielą dieną giros gerti nesiūlau - cukraus čia, oi, oi, kiek nemažai. Tačiau šventėms ar šiaip retkarčiais pasilepinti tikrai galime pasiruošti naminės duonos giros.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Aš ją labai mėgstu ir dėl to, kad galima iš karto pasigaminti didesnį kiekį, laikyti šaldytuve net iki 2 mėnesių ir, troškuliui užklupus, tuojau pat atsigaivinti.

Ruošiant girą galima sunaudoti senstelėjusią ar pačių gamintą, bet nepavykusią iškepti juodą duoną.

TAIP PAT KVIEČIAME IŠBANDYTI:
Naminiai ledai per 5 minutes - jokių E
6 lengvai pagaminami žaliavalgiški receptai: salotos, kokteilis ir pyragas

10 litrų gėrimo reikės:

1 kilogramo padžiūvusios, riekutėmis supjaustytos ruginės duonos;

10 litrų vandens;

4-5 stiklinių cukraus;

40 gramų šviežių arba 6-7 arbatinių šaukštelių sausų mielių;

saujelės šviežių arba džiovintų mėtų lapų;

saujos razinų.

Duoną truputį paskrudiname orkaitėje ir užpilame verdančiu vandeniu. Įdedame mėtų ir paliekame ramybėje 12 valandų.

Parai praėjus, nukošiame per marlę arba tankų sietelį, supilame su cukrumi ištrintas mieles (jei dedu sausas, aš jas ištrinu su keliais šaukštais cukraus, papildomai įpildama kelis šaukštus duonos užpilo), gerai išmaišome ir paliekame rūgti šiltoje vietoje maždaug 1 parai, kartas nuo karto nugriebdami paviršiuje atsirandančias putas.

Išrūgusią, nebeputojančią girą supilstome į švarius stiklinius butelius ir į kiekvieną įmetame po 1-2 razinas. Taip paruoštą girą galima užkimšti, statyti į šaldytuvą ir jau po paros gerti. Tačiau aš, prieš statydama šaltai, pridarytus, bet neužkimštus butelius dar palaikau apie pusę paros kambaryje ir tik tada užkemšu ir statau į šaldytuvą. Taip padarius, butelius paprasčiau atkimšti, duonos gira taip smarkiai neputoja, „nešaudo" ir nekrečia kitų pokštų.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Nepaprastai skani ryžių košė (5)

Siūlome receptą jums ir jūsų mažyliams – kokosų pienu ir karamelizuotais obuoliais paskanintą ryžių košę.

Šeimininkė atskleidžia paslaptį, kaip išvirti skanų sultinį (9)

Sriuba bus skani, jei sultinys bus skanus ir skaidrus. Jį geriausia virti iš šviežios mėsos ar žuvies.

Pasakiškai skanus varškės apkepas (6)

Bananų ir varškės apkepas patiks visai šeimai. Skaniausias jis yra atvėsęs, aišku, jeigu pavyks išlaukti ir nesuvalgyti iš karto iškepto.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: kokosiniai varškėčiai (5)

„Jelenos maisto blogo“ autorė siūlo išbandyti šį įdomų ir nesunkiai pagaminamą kokosinių varškėčių receptą.

Skaniausias štrudelio su obuoliais receptas (3)

Štrudelis – tai pyragas, kuris turi savo gilias tradicijas ir seną istoriją. Vienoje esančiame muziejuje iki šiol saugomas 1696 metų štrudelio receptas.

2 sveikatai palankūs receptai: varškės apkepas ir daržovių troškinys (4)

Vaikų maitinimas gali būti ir nebrangus,, ir sveikatai palankus. Taip įsitikinusi sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Skanūs ir sveikuoliški blynai be miltų (11)

Maisto blogą rašanti dviejų vaikų mama Jelena Rimavičienė rekomenduoja avižinių blynų receptą, kuriame nėra pridėtinio cukraus.

Paskanintas varškės apkepas: vienos porcijos neužteks (7)

Varškės apkepas yra universalus patiekalas, tinkantis ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei.

Mažasis piemenėlių pyragas

Receptas skirtas labiau mažiesiems valgytojams, bet, patikėkite, puikiai tinka ir dideliems.

Ne tik vaikams: varškės ir grikių apkepas (2)

Išbandyti šį patiekalą siūlome ne tik vaikus auginančioms šeimoms. Skanus ir sveikas apkepas turėtų patikti ir dideliems valgytojams.

Idėja pietums ar vakarienei: vištienos pyragas

Šį mėsos pyragą lengvai ir greitai pagaminsite tokiu atveju, jeigu namuose turite nuo pietų likusios virtos vištienos. Jei ne – teks ją virtis atskirai.

Idėja pietums ar vakarienei: kugelis su daržovėmis (5)

Šį daržovių kugelį (arba plokštainį – kaip pavadinsi, nepagadinsi) galima kepti dviem būdais: apvaliame kepimo inde arba mažuose keksiukų indeliuose.

Idėja pietums ar vakarienei: vištienos blynai (1)

Vaikai paprastai mėgsta blynus, tačiau ne visada mėgsta valgyti mėsą. O jeigu pabandžius sujungti tai į vieną ir pagaminti mažųjų pietums ar vakarienei vištienos blynų? Pabandom!

3 sausainių receptai, kurie tinka ir vaikams

Namuose kepti sausainiai visada sveikiau už parduotuvėje pirktus, kurių etiketėje driekiasi didžiausia sudedamųjų produktų eilė, neapsieinanti be maisto priedų.

Nekeptas plikytų sausainių pyragas (11)

Labai skanus, gaivus nekeptas pyragas. Mano šeimynai jis pats skaniausias.