Grūstų bulvių kukuliai su mėsos įdaru

 (3)
Šiandien mūsų receptų kampelyje svečiuojasi Giedrė Barauskienė ir jos bulvių patiekalas "Kubos kukuliai".
© Giedrės Barauskienės

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Saulėtosios Lotynų Amerikos ir Karibų gyventojai iš bulvių gamina papas rellenas - grūstų bulvių kukulius su specialiai pagardintos maltos mėsos įdaru. Verda aliejuje. Kitaip šis patiekalas dar vadinamas Kubos kukuliais, o išvertus iš ispanų kalbos, tai - įdarytos bulvės.

4-6 porcijos

4 didelės bulvės

1 šaukštas šilto pieno

1/2 šaukštelio druskos

2 kiaušiniai

1 šaukštas vandens

1½ stiklinės maltų džiūvėsėlių

40 g miltų

2, 3 stiklinės aliejaus (gruzdinti)

Įdaras

0,5 kg maltos jautienos

2 svogūnai

3 česnako skiltelės

1, 2 žalios saldžiosios paprikos

1/2 šaukštelio druskos

1 šaukštelis maltų kuminų

1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų

40 g pomidorų pastos

1 šaukštas žaliosios citrinos sulčių (arba acto)

40 razinų

1 šaukštas aliejaus (kepti)

Bulves nuskuskite, nuplaukite, supjaustykite kiekvieną į keturias dalis, sudėkite į pasūdytą vandenį ir užkaiskite. Kai išvirs, nusunkite ir dar karštas sugrūskite su pienu ir druska.

Įdaras. Svogūnus nulupkite, sukapokite. Paprikas nuplaukite, pašalinkite sėklas, susmulkinkite. Daržoves pakepinkite su įkaitintu aliejumi ant nesmarkios ugnies, iki suminkštės. Tada sudėkite nuluptą ir sutrintą česnaką, mėsą, druską, kuminus ir juoduosius pipirus. Gerai išmaišykite ir kepkite, iki mėsas iškeps. Skystį iš keptuvės nupilkite, o į keptuvę su mėsa sudėkite razinas, pomidorų pastą ir žaliosios citrinos sultis. Išmaišykite, pakepkite apie 3 min. ir palikite atvėsti.

Kai bulvių košė atvės, šaukštą jos dėkite į delną ir formuokite rutuliuką. Šį suplokite. Tada pasigaminkite dar vieną tokį pat bulvių košės paplotėlį. Ant vieno dėkite šaukštą įdaro, ant šio - kitą paplotėlį. Delną kiek sugniauždami į kumštį suformuokite apskritimą. Ir taip - visus papas rellenas.

Kiaušinius išplakite su 1 šaukštu vandens. Plakinyje pavoliokite suformuotą kukulį, pavoliokite miltų ir džiūvėsėlių mišinyje, vėl merkite į kiaušinių plakinį, tada dar sykį pavoliokite džiūvėsėlių ir miltų mišinyje.

Aliejų gruzdintuvėje įkaitinkite iki 180 ºC. Dėkite po vieną kukulius (aliejus turi juos apsemti). Gruzdinkite 2 min. Kai kukuliai bus gražios šviesiai rudos spalvos, išgriebkite ant popierinio rankšluosčio. 

Šis receptas paimtas iš ką tik žurnalo „Moteris“ išleistos knygos „Bulvės kelionė. Pasaulio virtuvių patiekalai“. Joje – gardūs ir nesudėtingi įvairių pasaulio šalių bulvių valgiai: salotos, užkandžiai, sriubos, mėsos, žuvų, vegetariški patiekalai, desertai.

„Bulvė nebrangi ir mėgstama daržovė daugelyje pasaulio šalių, ne tik – Lietuvoje. Iš bulvių gaminama gausybė gardžių patiekalų – pradedant savo virtuve garsėjančioje Prancūzijoje, Ispanijoje ar Italijoje ir baigiant mums egzotiškiau atrodančiomis šalimis, tokiomis kaip Kinija, Kuba, Indija ar Gvatemala. Norint paragauti šių patiekalų, nebūtina apkeliauti visą pasaulį, juos nesunkiai galite paruošti savo virtuvėje. O kad jums būtų lengviau – įdomiausius, skaniausius išbandėme ir sudėjome į šią bulvių patiekalų knygą. Pasimėgaukite ir jūs!“ – sako knygos autorė Giedrė Barauskienė.

Knygoje „Bulvės kelionė. Pasaulio virtuvių patiekalai“ rasite per šimtą gardžių, nesudėtingų ir gražiai iliustruotų receptų. Jie padės jums pagaminti ir lietuvių mėgstamus žemaičių blynus, ir kiniškas saldžiarūgštes bulves, indišką bulvių ir žirnelių karį, japonų mėgstamus bulvių maltinukus su mėsa, belgišką troškinį su keptomis bulvėmis, Kubos kukulių su jautiena, portugališkų saldžiųjų bulvių bandučių su medumi ir daug daug kitų skanių patiekalų.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Joks kitas patiekalas neprimena vaikystės, kaip šis: išbandykite dar šiandien

Skanumynas jaukiam šeimos vakarui ar savaitgalio pasisėdėjimams. Gamindami pasikvieskite į pagalbą vaikus - lai jie būna jūsų padėjėjai.

Bananų duona su dar daugiau bananų ir tik per 10 minučių (1)

Jeigu jūsų namuose juoduoja bananai, bananų duona yra idealus būdas juos sunaudoti.

Burnoje tirpstantys kopūstų blynai (1)

Nors kopūstas ne toks didelis kaip moliūgas, bet paprastai jo per vieną kartą taip pat nesunaudojame. Tad verta turėti galvoje mažiausiai du patiekalus, kuriems būtų galima panaudoti vieną kopūstą.

Laiko patikrintas tikrų kaimiškų kotletų receptas (1)

Jaučiate kaip šąla? Žmonės iš spintų traukia šiltus megztinius, šiltas pirštines ar net vilnones kojines.

Tobulas maltos mėsos ir kopūstų pyragas

Mielinė tešla mėsos patiekalus kartais labai sėkmingai paįvairina.

Namuose gaminame saldainius irisus (10)

Nežinau, kaip tai nutiko, kad šį receptą keliu dabar, nors naminius irisus gaminau jau seniai. Taisausi ir skubu dalintis receptu. Jeigu mėgstate saldžiai, tikrai patiks.

Šokoladinis ir bananinis pyragas be kiaušinių ir riebalų

Greitai pagaminamas pyragas. Be kiaušinių, riebalų ir, jei norisi, be pieno.

Įdarytos bulvės: greita ir labai skanu (1)

Tinklaraštininkės Odetos išbandytas receptas puikiai tinka rudenį, kuomet turime šviežių bulvių ir grybų.

Neįtikėtinai skanūs bulvių kukuliai su varške (5)

Turbūt daug kam šis patiekalas asocijuojasi su valgykla arba mokyklos laikais.

Labai skanus, purus ir minkštas varškės keksas (2)

Tinklaraštininkės Renatos iš Mamukynas.lt išbandytas purus varškės keksas.

Vengriška grybienė, kurios paragavęs vyras sakė, kad tai skaniausia jo valgyta sriuba

Visi sako, kad ruduo kvepia obuoliais, o man kažkodėl... grybais.

Tobulai skanūs ir greitai pagaminami sausainiai su obuoliais (6)

Tikrai nesumeluosiu sakydama, kad šie sausainiai man vieni iš skaniausių. Minkšti, saldūs, su lengva obuoline rūgštele. Ir smagu yra tai, kad nors čia ir mielinis gaminys, bet nėra būtina šios tešlos kildinti ir ilgai laukti.

Ko gero, lengviausiai pagaminamas ir skaniausias varškės pyragas

Labai lengvai ir greitai pagaminamas varškės pyragas.

Močiutės pyragas su obuoliais (2)

Obuolių pyragų yra pačių įvairiausių. Šis, kurį jums siūlome, yra pamėgtas senosios kartos, mūsų močiučių, kurios jį perskaitė senosiose šeimininkių knygose.

Daržovių kugelis, kuriam sunku atsispirti (1)

Vakar mano šeima mėgavosi labai seniai gamintu daržovių kugeliu.