Iš močiučių mėgtos, o mūsų primirštos daržovės gaminame skanių traškučių

Traškučius iš pastarnokų galiu drąsiai pavadinti šio rudens atradimu - skanūs, sveiki, paruošiami labai greitai.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Tereikia pastarnokų susimedžioti - parduotuvėse jie nedažnai lankosi, bet turgavietėse, rudenį, tikrai aptiksite. Beje, tai labai gardi ir naudinga daržovė, kurią pakepus galima vietoje bulvių patiekti, o ragavusieji sako, kad iš pastarnokų išvirta košė (sutrinta ir pienu užplikyta, kaip bulvių visi verdame) yra nepaprastai gardi.

Na, bet grįžkime prie traškučių - iš pastarnokų juos galime paruošti keliais būdais: sveikuoliškai kepant orkaitėje ir gerokai mažiau sveikuoliškai – kepant įkaitintuose riebaluose.

Man kiek skanesni tie riebesni pastarnokai, jie labai primena pirktinius bulvių traškučius. Tačiau ir iš orkaitės išlipę pastarnokų traškučiai yra gardūs ir visos rankos, tiek didelės, tiek mažos, taip ir tiesiasi jų skanauti.

Abiem būdais gaminant pastarnokus, juos pasiruošti reikia taip pat – nuplauti, nuskusti, gerai nusausinti, supjaustyti. Supjaustyti pastarnokus reikia kuo ploniau – geriausia tai daryti platesniu daržovių skustuku, pjaunant išilgai. Pjaustome iki pastarnoko šerdies - šerdies nepjaustome, ją paliekame sriubai ar troškiniui. Tiek kepant keptuvėje, tiek skardoje – pastarnokų negalima sugrūsti, jie dedami vienu sluoksniu ir traškinami iki kol tampa traškūs, juose nelieka minkštų vietų.

Gaminame pastarnokų traškučius aliejuje:

Įkaitiname keptuvėje aliejų (iki maždaug 190 laipsnių), ir į jį, mažomis porcijomis dedame pastarnokų riekeles (aliejaus turi būti tiek, kad jos pasinertų).

Kepame iki kol įgaus auksinį atspalvį ir taps traškios - maždaug 45 sekundes. Išgriebiame kiaurasamčiu, nuvarviname ir dedame ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių.

Iš močiučių mėgtos, o mūsų primirštos daržovės gaminame skanių traškučių
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Apibarstome druska, malta raudonąja paprika, galime užberti mažulytį žiupsnelį aitriosios paprikos. Norėdami kitokios skonio - galime pastarnokus apibarstyti druska ir Provanso žolelėmis.

Gaminame pastarnokų traškučius orkaitėje:

Įkaitiname orkaitę iki 140 laipsnių. Pastarnokų riekutes apibarstome druska, malta raudonąja paprika, galime užberti truputėlį aitriosios paprikos. Paskleidžiame pastarnokų riekeles kepimo skardoje vienu sluoksniu ir kepame 10-20 minučių, jei reikia, jas apversdami.

Iš močiučių mėgtos, o mūsų primirštos daržovės gaminame skanių traškučių
© Alvilės Rimaitės nuotr.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Idėja pusryčiams ir vakarienei: blynai su grikiais, varške ir obuoliais

Kas mėgsta grikius, turbūt žino, kad grikių ir varškės derinys gana populiarus ir tikrai labai dera.

Šviežios bulvės: 8 gudrybės, kaip paruošti jas skaniausiai

Bulves pas mus įprasta naudoti virtuvėje visus metus. Bet tikrai ypatinga ši daržovė tampa būtent jos sezono metu, kai tik žemelė užaugina pirmąsias bulves. Būtent šiuo laikotarpiu ir siūlyčiau savo virtuvėje dažniau pasigaminti įvairių bulvių patiekalų.

Sveikiausi vasaros užkandžiai kelionėms ir iškyloms, kurie patiks ir vaikams

Poilsis prie jūros ar ilgai laukta kelionė gali tapti tikru iššūkiu, jei pritrūks energijos, ar dar blogiau – apsinuodysime. Lietuvos dietologų draugijos prezidentė, medicinos mokslų daktarė Rūta Petereit pataria, kaip išlikti sveikiems kelionių metu, ir kokie užkandžiai puikiai tiks visai šeimai išsiruošus prie jūros, iškylauti, ar į ilgą kelionę automobiliu.

Metų atradimas: bulviniai čirviniai blynai

Vieni jau seniai žino šią gudrybę (kepti bulvinius blynus - širdeles), kiti galbūt pirmą kartą ją išgirs, bet visi, kas mėgsta bulvinius patiekalus, šiems blynams tikrai abejingi neliks.

Naminiai varškės sūreliai: pagaminta su meile ir jokių E

Naminių varškės sūrelių receptas, kurį namuose išbandė ir portalui TavoVaikas.lt leido pasidalinti Katarzyna Mikulewicz.

Minkštas ir labai skanus rabarbarų pyragas

Jeigu ne dabar, kada gi daugiau bus proga paskanauti tokio smagiai rūgštelėjusio pyrago.

Gaminame namuose: skanieji ledai be jokių E

Pakelkit rankas, kas vasarą nevalgote ledų? Aha. Tokių beveik nebūna.

Purūs ir minkštučiai blynai iš vištienos

Purūs ir minkšti blynai puikiai tinka vakarienei. Tikiu, jų su malonumu skanaus ir vaikai.

Picos skonio vafliai

Recepte esančius kvietinius miltus (arba jų dalį) drąsiai galima keisti grikių, miežių arba rugių.

Kepame vištieną stiklainyje: išsamūs patarimai ir receptas (1)

Tokie pietūs labai tinka tuomet, kai virtuvėje norisi praleisti kuo mažiau laiko, kai neturim laiko eit į parduotuvę pirkti įmantrių ingredientų ir norim tiesiog skaniai sočiai pavalgyti.

Gardžiausi mėsos kukuliai vaikams

Mamos iš tinklaraščio „Lieknos bitės“ dalijasi pirmųjų mažylio mėsos kukulių su jo mėgstamu garnyru receptu.

Kitokios, dar minkštesnės, spurgos

Dalinuosi spurgyčių receptu, kurį pati sugalvojau.

Raminta Bogušienė rekomenduoja: 4 saldūs, bet sveiki receptai Velykoms (1)

Nors ir daugelis turime savo mėgstamiausius Velykų stalo receptus, tačiau visada norisi išbandyti kažką naujo. O jei nauji receptai būtų dar ir sveikesni?!

Skaniausių kibinų receptas

Nežinau, kodėl taip seniai ir ilgai ruošiausi gaminti kibinus. O gal ir žinau - galbūt man atrodė, kad jiems reikia daug laiko, tad reikia visų pirma tinkamo nusiteikimo.