Iš močiučių mėgtos, o mūsų primirštos daržovės gaminame skanių traškučių

Traškučius iš pastarnokų galiu drąsiai pavadinti šio rudens atradimu - skanūs, sveiki, paruošiami labai greitai.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Tereikia pastarnokų susimedžioti - parduotuvėse jie nedažnai lankosi, bet turgavietėse, rudenį, tikrai aptiksite. Beje, tai labai gardi ir naudinga daržovė, kurią pakepus galima vietoje bulvių patiekti, o ragavusieji sako, kad iš pastarnokų išvirta košė (sutrinta ir pienu užplikyta, kaip bulvių visi verdame) yra nepaprastai gardi.

Na, bet grįžkime prie traškučių - iš pastarnokų juos galime paruošti keliais būdais: sveikuoliškai kepant orkaitėje ir gerokai mažiau sveikuoliškai – kepant įkaitintuose riebaluose.

Man kiek skanesni tie riebesni pastarnokai, jie labai primena pirktinius bulvių traškučius. Tačiau ir iš orkaitės išlipę pastarnokų traškučiai yra gardūs ir visos rankos, tiek didelės, tiek mažos, taip ir tiesiasi jų skanauti.

Abiem būdais gaminant pastarnokus, juos pasiruošti reikia taip pat – nuplauti, nuskusti, gerai nusausinti, supjaustyti. Supjaustyti pastarnokus reikia kuo ploniau – geriausia tai daryti platesniu daržovių skustuku, pjaunant išilgai. Pjaustome iki pastarnoko šerdies - šerdies nepjaustome, ją paliekame sriubai ar troškiniui. Tiek kepant keptuvėje, tiek skardoje – pastarnokų negalima sugrūsti, jie dedami vienu sluoksniu ir traškinami iki kol tampa traškūs, juose nelieka minkštų vietų.

Gaminame pastarnokų traškučius aliejuje:

Įkaitiname keptuvėje aliejų (iki maždaug 190 laipsnių), ir į jį, mažomis porcijomis dedame pastarnokų riekeles (aliejaus turi būti tiek, kad jos pasinertų).

Kepame iki kol įgaus auksinį atspalvį ir taps traškios - maždaug 45 sekundes. Išgriebiame kiaurasamčiu, nuvarviname ir dedame ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių.

Iš močiučių mėgtos, o mūsų primirštos daržovės gaminame skanių traškučių
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Apibarstome druska, malta raudonąja paprika, galime užberti mažulytį žiupsnelį aitriosios paprikos. Norėdami kitokios skonio - galime pastarnokus apibarstyti druska ir Provanso žolelėmis.

Gaminame pastarnokų traškučius orkaitėje:

Įkaitiname orkaitę iki 140 laipsnių. Pastarnokų riekutes apibarstome druska, malta raudonąja paprika, galime užberti truputėlį aitriosios paprikos. Paskleidžiame pastarnokų riekeles kepimo skardoje vienu sluoksniu ir kepame 10-20 minučių, jei reikia, jas apversdami.

Iš močiučių mėgtos, o mūsų primirštos daržovės gaminame skanių traškučių
© Alvilės Rimaitės nuotr.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Orkaitėje kepti varškėtukai

Varškę mėgstu ir ją galėčiau valgyti kelis kartus per savaitę. Nesvarbu, ar tai būtų virtiniai su varške, varškės pyragas ar tiesiog varškėčiai.

Pusryčiams – paskaninti skrebučiai (2)

Be blynų ir įvairių košių populiarus pusryčių pasirinkimas - skrebučiai.

Vaikyste kvepiantis keksas pagal senovinį receptą (3)

Šiandien mano namai kvepėjo vaikyste. Mano vaikyste. Net neabejoju, kad kiekvienas iš mūsų turime savo vaikystės skonį, kvapą, prisiminimus, kurie nukelia į vaikystę.

Traškios įdarytos bulvės

Patiekalas, kuriam pagaminti reikia vos kelių sudedamųjų dalių. Ir jų greičiausiai visada rasime savo namų šaldytuve.

Tinginių šimtalapis, kurį pagaminsite greitai ir lengvai (2)

Šimtalapis – mėgstamas lietuvių švenčių patiekalas. Jeigu nenorite leisti pinigų jau pagamintam šimtalapiui, išbandykite namuose gamintą.

Šventiniai sausainiai per 15 minučių (1)

Kažkada panašius sausainius užmačiau vienoj parduotuvėj. Paėmiau pirkti, pavarčiau rankoje ir nusprendžiau, kad pati galiu tokių iškepti namuose. Tai štai, su vaikų pagalba turime skanių sausainiukų.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: vokiškas blynas (5)

Anglų kalba šis blynas vadinamas German pancake arba Dutch baby pancake. Nors į „baby“ jis nepanašus dėl savo dydžio.

Amžinai skanus kugelis ir kelios gudrybės, kaip jį iškepti dar gardesnį (16)

Šiam patiekalui, sakyčiau, labai tiktų pasakymas - genialu yra tai, kas paprasta.

Ubagų kotletai (2)

Ieškojau vakar naujų idėjų kotletams, nes buvo prašymas jų pagaminti. Kiek varčiau receptų, tai arba kažko neturiu, arba nevalgo kas nors šeimoj, arba dar kas nors.

Labai skanūs blynai, kuriems nereikia miltų

Šie blynai neįprasti todėl, kad jiems iškepti neprireiks miltų. Pabandom?

Skaniausių kūčiukų receptas

Kūčių stalo neįsivaizduojame be kūčiukų. Jų pasiūla prekybos centruose didžiulė, tačiau mūsų pasiūlymas jums – išsikepti kūčiukų namuose.

Kalėdiniai sausainiai, kurie papuoš kiekvieną švenčių stalą (4)

Belaukiant Kalėdų, vienas smagiausių šeimos darbų virtuvėje – meduolinių sausainių kepimas. Tam reikia turėti gražių kalėdinių sausainių formelių (eglės, žvaigždės, žmogeliuko, varpelio, briedžio, snaigės ir pan.) Jūsų dėmesiui – vienas paprasčiausių receptų, kurį kviečiame išbandyti prieš šventes.

Tobulas pyragas su Oreo sausainiais

Tinklaraštininkė Odeta iš „Samčio burtų“ kepa šokoladainį su varške ir OREO sausainiais.

Ko gero, skaniausi visų laikų varškėčiai

Varškėčiai yra universalus patiekalas, tinkantis ir pusryčiams, ir vakarienei, ir netgi pietums.

Kepame skaniuosius kūčiukus (6)

Artėjant Kalėdoms parduotuvėse ir namuose vis dažniau pakvimpa kūčiukais.