Iš močiučių mėgtos, o mūsų primirštos daržovės gaminame skanių traškučių

Traškučius iš pastarnokų galiu drąsiai pavadinti šio rudens atradimu - skanūs, sveiki, paruošiami labai greitai.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Tereikia pastarnokų susimedžioti - parduotuvėse jie nedažnai lankosi, bet turgavietėse, rudenį, tikrai aptiksite. Beje, tai labai gardi ir naudinga daržovė, kurią pakepus galima vietoje bulvių patiekti, o ragavusieji sako, kad iš pastarnokų išvirta košė (sutrinta ir pienu užplikyta, kaip bulvių visi verdame) yra nepaprastai gardi.

Na, bet grįžkime prie traškučių - iš pastarnokų juos galime paruošti keliais būdais: sveikuoliškai kepant orkaitėje ir gerokai mažiau sveikuoliškai – kepant įkaitintuose riebaluose.

Man kiek skanesni tie riebesni pastarnokai, jie labai primena pirktinius bulvių traškučius. Tačiau ir iš orkaitės išlipę pastarnokų traškučiai yra gardūs ir visos rankos, tiek didelės, tiek mažos, taip ir tiesiasi jų skanauti.

Abiem būdais gaminant pastarnokus, juos pasiruošti reikia taip pat – nuplauti, nuskusti, gerai nusausinti, supjaustyti. Supjaustyti pastarnokus reikia kuo ploniau – geriausia tai daryti platesniu daržovių skustuku, pjaunant išilgai. Pjaustome iki pastarnoko šerdies - šerdies nepjaustome, ją paliekame sriubai ar troškiniui. Tiek kepant keptuvėje, tiek skardoje – pastarnokų negalima sugrūsti, jie dedami vienu sluoksniu ir traškinami iki kol tampa traškūs, juose nelieka minkštų vietų.

Gaminame pastarnokų traškučius aliejuje:

Įkaitiname keptuvėje aliejų (iki maždaug 190 laipsnių), ir į jį, mažomis porcijomis dedame pastarnokų riekeles (aliejaus turi būti tiek, kad jos pasinertų).

Kepame iki kol įgaus auksinį atspalvį ir taps traškios - maždaug 45 sekundes. Išgriebiame kiaurasamčiu, nuvarviname ir dedame ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių.

Iš močiučių mėgtos, o mūsų primirštos daržovės gaminame skanių traškučių
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Apibarstome druska, malta raudonąja paprika, galime užberti mažulytį žiupsnelį aitriosios paprikos. Norėdami kitokios skonio - galime pastarnokus apibarstyti druska ir Provanso žolelėmis.

Gaminame pastarnokų traškučius orkaitėje:

Įkaitiname orkaitę iki 140 laipsnių. Pastarnokų riekutes apibarstome druska, malta raudonąja paprika, galime užberti truputėlį aitriosios paprikos. Paskleidžiame pastarnokų riekeles kepimo skardoje vienu sluoksniu ir kepame 10-20 minučių, jei reikia, jas apversdami.

Iš močiučių mėgtos, o mūsų primirštos daržovės gaminame skanių traškučių
© Alvilės Rimaitės nuotr.
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Vienas paprasčiausių ir skaniausių visų laikų obuolių pyragų (1)

Obuolių pyragas, kurio receptą mums dovanoja "Jelenos maisto blogo" autorė.

Vienas skaniausių obuolių pyragų, kokį yra tekę valgyti (8)

Šis obuolių pyragas yra tikrai nesaldus ir labai, labai skanus. Bet, kaip sakoma, geriau vieną kartą patiems išbandyti negu šimtą kartų išgirsti.

SKANAUS: vištienos apkepėlė su cukinija (1)

Paprastas, lengvas patiekalas iš vištienos krūtinėlės. Sūris puikiai sujungia tiek skoniu, tiek tekstūra visus ingredientus.

Skanioji cukinijų mišrainė žiemai (6)

Šį troškinį galima valgyti šiltą iškart, tačiau galima pasigaminus laikyti stiklainiuose ir prireikus atidaryti bei pavaišinti svečius.

Įdarytos cukinijos, kurias pagaminti lengva kaip dukart du (2)

Daržovėmis ir sūriu įdarytos cukinijos yra skaniausios, kai cukinijos dar šviežios, neperaugusios.

Nuostabaus skonio varškės apkepas (6)

Šis varškės apkepas puikiai tinka ir pusryčiams, ir vakarienei, ir netgi pietų stalui.

Purūs blynukai, kurie nepaliks abejingų (6)

Iškepti pusryčiams ar vakarienei, šie blynai abejingų nepaliks.

SVEIKA ir GARDU: blynai be miltų (6)

Galiu pasakyti, kad šių blynelių skonis mane maloniai nustebino.

Cukinijos ir sūrio pyragas: linkime skanaus (1)

Cukinija - viena mėgstamiausių lietuvių daržovių. Jūsų dėmesiui - nesaldaus pyrago su cukinija receptas.

Šokoladinis pyragas, kuris pavyksta iš pirmo karto

Pyragas, kurį skanu valgyti ir be ypatingos progos. Jo papuošimui naudokite braškes, tačiau jei jų neturite, galite pakeisti kitomis sezoninėmis uogomis.

Kepėme 2 mėlynių pyragus: rinkitės, kuris jums skanesnis

Dvi mėlynių pyrago variacijos: pirmasis pyragas yra šiek tiek riebesnis, antrasis - su cinamono prieskoniu, bet iš esmės jie abu panašūs. Tad kurį kepti, galime rinktis pagal tai, kokių ingredientų virtuvės spintelėse turime.

METŲ ATRADIMAS: varškės pyragas su juodaisiais serbentais (23)

Juodieji serbentai pyragui suteikia ypatingo skonio.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės (2)

Uogas galima šaldyti sausas, su cukrumi arba sirupe. Tačiau sveikiausia, be abejo, šaldant uogas cukraus nevartoti.

Kvepiančios braškių salotos

Braškių salotos su mėtomis ir bazilikais - skanus užkandis šiltą vasaros dieną. Kviečiame išbandyti.

Aštrios daržovės žiemai: nereikia virti ar troškinti

Mama Julija iš tinklaraščio „Mamukynas“ dalijasi savo išbandytu receptu, kaip konservuoti ridikėlius žiemai. Ji pastebi, kad tokiu būdu išsaugoti žiemai galima ne tik ridikėlių, bet ir kitų daržovių.