Iš močiučių mėgtos, o mūsų primirštos daržovės gaminame skanių traškučių

Traškučius iš pastarnokų galiu drąsiai pavadinti šio rudens atradimu - skanūs, sveiki, paruošiami labai greitai.

Tereikia pastarnokų susimedžioti - parduotuvėse jie nedažnai lankosi, bet turgavietėse, rudenį, tikrai aptiksite. Beje, tai labai gardi ir naudinga daržovė, kurią pakepus galima vietoje bulvių patiekti, o ragavusieji sako, kad iš pastarnokų išvirta košė (sutrinta ir pienu užplikyta, kaip bulvių visi verdame) yra nepaprastai gardi.

Na, bet grįžkime prie traškučių - iš pastarnokų juos galime paruošti keliais būdais: sveikuoliškai kepant orkaitėje ir gerokai mažiau sveikuoliškai – kepant įkaitintuose riebaluose.

Man kiek skanesni tie riebesni pastarnokai, jie labai primena pirktinius bulvių traškučius. Tačiau ir iš orkaitės išlipę pastarnokų traškučiai yra gardūs ir visos rankos, tiek didelės, tiek mažos, taip ir tiesiasi jų skanauti.

Abiem būdais gaminant pastarnokus, juos pasiruošti reikia taip pat – nuplauti, nuskusti, gerai nusausinti, supjaustyti. Supjaustyti pastarnokus reikia kuo ploniau – geriausia tai daryti platesniu daržovių skustuku, pjaunant išilgai. Pjaustome iki pastarnoko šerdies - šerdies nepjaustome, ją paliekame sriubai ar troškiniui. Tiek kepant keptuvėje, tiek skardoje – pastarnokų negalima sugrūsti, jie dedami vienu sluoksniu ir traškinami iki kol tampa traškūs, juose nelieka minkštų vietų.

Gaminame pastarnokų traškučius aliejuje:

Įkaitiname keptuvėje aliejų (iki maždaug 190 laipsnių), ir į jį, mažomis porcijomis dedame pastarnokų riekeles (aliejaus turi būti tiek, kad jos pasinertų).

Kepame iki kol įgaus auksinį atspalvį ir taps traškios - maždaug 45 sekundes. Išgriebiame kiaurasamčiu, nuvarviname ir dedame ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių.

Alvilės Rimaitės nuotr.

Apibarstome druska, malta raudonąja paprika, galime užberti mažulytį žiupsnelį aitriosios paprikos. Norėdami kitokios skonio - galime pastarnokus apibarstyti druska ir Provanso žolelėmis.

Gaminame pastarnokų traškučius orkaitėje:

Įkaitiname orkaitę iki 140 laipsnių. Pastarnokų riekutes apibarstome druska, malta raudonąja paprika, galime užberti truputėlį aitriosios paprikos. Paskleidžiame pastarnokų riekeles kepimo skardoje vienu sluoksniu ir kepame 10-20 minučių, jei reikia, jas apversdami.

Alvilės Rimaitės nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis