Kaip namuose pagaminti bulvių traškučių

 (2)
Kaip pasigaminti namuose bulvių traškučių, kurie, net nėra abejonės, būtų gerokai sveikesni už parduotuvėje perkamus.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Oi, tie čipsai - taip ir taikosi į mūsų namus patekti! Tai į tėčio parduotuvės krepšį įšoka, tai kokiam svečiui į parankę įsikibę atkeliauja. Nuduodami, kad nemato nei manęs, nei mano surauktų antakių, patogiai vidury stalo įsitaiso ir traškindami blizgančius aprėdus pasileidžia tekėti nenutrūkstama auksine srove į mano turtelių snapus. Tai jau ne, nupsrendžiau, jei žūtbūt gviešiatės patekti ant mūsų stalo, aš pati jus pagaminsiu! Ir nors sveiku kasdieniu maistu net ir namuose ruošti jus, brangieji, netapsite, bent jau atsikratysite visokių natrochlamirzorbatų ir įgausite gerokai taikesnį naminį būdą. Vaikų šventei užtraškinti bus pats tas!

Apie naminių bulvių traškučių gamybą: ne sykį ir ne du, mano bandymai paruošti naminius bulvių traškučius baigėsi gerokai apskrudusiu, o iš vidaus pusžaliu fiasko. Kur paslaptis? Bulves supjaustyti reikia tikrai plonai, ne storiau nei 2-3 mm, jas būtina pamirkyti lediniame vandenyje, labai gerai nuvarvinti ir kepti gerai įkaitintame aliejuje mažomis porcijomis - maždaug po 100 g, kad aliejaus temperatūra nepasikeistų. Šiek tiek užtrunka, todėl naminius bulvių traškučius siūlyčiau ruošti kai svečių susirenka nelabai didelė kompanija - gausiam būriui prikepti naminių čipsų bus sunku. Ir dar - panaudoto aliejaus, šiukštu, nebenaudokime kitam maistui ruošti, pilkime lauk, nes pakartotinai įkaitinus, jame bus apstu visokių negerų dalykų.

TAIP PAT IŠBANDYKITE:
Varškės apkepas, kurios skonis prilygsta skaniausiam pyragui
Pyragėliai su obuoliais, kurie nuo stalo dingsta pirmi

 Reikės:

  • apie 500 ml aliejaus gruzdinimui,

  • 300 g nuskustų bulvių,

  • druskos pagal skonį,

  • Provanso žolelių.

Kaip namuose pagaminti bulvių traškučių
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Gaminame naminius bulvių traškučius:

  1. Bulves supjaustome kuo ploniau: 1-3 mm storio reikelėmis ir sumetame į ledinį vandenį - kad būtų kaip reikiant šalta, aš į vandenį pridedu ledukų iš šaldiklio. Po kelių minučių bulves ištraukiame ir nusausiname popieriniais rankšluosčiais.

  2. Didelėje gilioje keptuvėje ar gruzdintuvėje įkaitiname aliejų iki 190 laipsnių.

  3. Dedame bulves į keptuvę mažomis porcijoms ir gruzdiname 3-5 minutes, kol bulvytės taps traškios ir auksinės. Kiaurasamčiu išgriebiame ir sudedame ant popierinio rankšluosčio, nusausiname.

  4. Prieš dedant kitą bulvyčių porciją, leidžiame aliejui vėl kaip reikiant įkaisti.

  5. Naminius bulvių traškučius apibarstome atsargiai įtrindami druska bei Provanso žolelėmis ir mėgaujamės.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Labai gardūs lietiniai su sūriu ir krapais

Dievinu lietinius blynus, o kad nepriprastume vien tik prie saldaus skonio, kartas nuo karto namuose išsikepame puikaus skonio pikantiškus lietinius.

R. Bogušienė rekomenduoja: 5 sveikatai palankių blynų receptai

„Sveikatai palankus“ iniciatyva siūlo net 5 skirtingus blynų receptus. Tiesa, prieš tai trumpa atmintinė, kad blynai būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki.

Blynų širdelės su varške

Jeigu ieškote skanių ir paprastų blynų receptų, rekomenduojame šį tinklaraštininkės Odetos iš „Samčio burtai“ receptą.

Gardūs blynai su kopūstų įdaru

Šie blynai yra viduriukas tarp paprastų blynų ir žemaičių blynų su daržovių įdaru. O blyno formavimo keptuvėje procesas praktiškai identiškas Kėdainių blynams.

Trinta burokėlių sriuba

Dalinuosi nauju sriubos receptu. Burokėliai ir feta. Kaip jums? Viriau ir buvo be galo smalsu – kaip čia bus, burokėliai ir fetos sūris? Pasakiškai skanu, ši sriuba bus mūsų sriubų TOP'e, ją gaminsiu dar ir dar...

Orkaitėje kepti varškėtukai

Varškę mėgstu ir ją galėčiau valgyti kelis kartus per savaitę. Nesvarbu, ar tai būtų virtiniai su varške, varškės pyragas ar tiesiog varškėčiai.

Pusryčiams – paskaninti skrebučiai (2)

Be blynų ir įvairių košių populiarus pusryčių pasirinkimas - skrebučiai.

Vaikyste kvepiantis keksas pagal senovinį receptą (3)

Šiandien mano namai kvepėjo vaikyste. Mano vaikyste. Net neabejoju, kad kiekvienas iš mūsų turime savo vaikystės skonį, kvapą, prisiminimus, kurie nukelia į vaikystę.

Traškios įdarytos bulvės

Patiekalas, kuriam pagaminti reikia vos kelių sudedamųjų dalių. Ir jų greičiausiai visada rasime savo namų šaldytuve.

Tinginių šimtalapis, kurį pagaminsite greitai ir lengvai (2)

Šimtalapis – mėgstamas lietuvių švenčių patiekalas. Jeigu nenorite leisti pinigų jau pagamintam šimtalapiui, išbandykite namuose gamintą.

Šventiniai sausainiai per 15 minučių (1)

Kažkada panašius sausainius užmačiau vienoj parduotuvėj. Paėmiau pirkti, pavarčiau rankoje ir nusprendžiau, kad pati galiu tokių iškepti namuose. Tai štai, su vaikų pagalba turime skanių sausainiukų.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: vokiškas blynas (5)

Anglų kalba šis blynas vadinamas German pancake arba Dutch baby pancake. Nors į „baby“ jis nepanašus dėl savo dydžio.

Amžinai skanus kugelis ir kelios gudrybės, kaip jį iškepti dar gardesnį (16)

Šiam patiekalui, sakyčiau, labai tiktų pasakymas - genialu yra tai, kas paprasta.

Ubagų kotletai (2)

Ieškojau vakar naujų idėjų kotletams, nes buvo prašymas jų pagaminti. Kiek varčiau receptų, tai arba kažko neturiu, arba nevalgo kas nors šeimoj, arba dar kas nors.

Labai skanūs blynai, kuriems nereikia miltų

Šie blynai neįprasti todėl, kad jiems iškepti neprireiks miltų. Pabandom?