Keksas su džiovintais vaisiais

 (6)
Gausiai džiovintais vaisiais apsikaišęs, man šis šventinis keksas yra pats skaniausias, neabejotinas keksų pasaulio favoritas ir tiek.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Atradusi jo receptą Gimtadienio mugėje jau ne sykį geru žodžiu minėtoje „Prancūzų virtuvėje šiokiadieniams ir šventėms“, kepu jį daugiau nei dešimt metų. Antrai dienai šio burnoje tirpstančio pyrago paprastai nelieka net ir švenčiant nedideliame šeimos rate.

Nors šventinis keksas su džiovintais vaisiais kuo puikiausiai gali groti visus metus, aš jį ypač mėgstu kepti žiemą.

POPULIARIAUSI ALVILĖS RECEPTAI:
Pyragas-greitukas, kuris nustebins ir visko mačiusius
Varškės apkepas, kurio skonis prilygsta gardžiausiam pyragui

Reikės:

  • 240 g miltų;

  • 170 g sviesto;

  • 125 g cukraus;

  • 3 kiaušinių;

  • 100 g razinų;

  • 100 g mėgstamų džiovintų vaisių (abrikosų, datulių, ananasų, papajų);

  • 1 šaukšto romo arba 2-3 šaukštų juodos arbatos;

  • žiupsnelio druskos;

  • 1 šaukštelio kepimo miltelių;

  • 1 šaukštelio cukraus pudros pabarstymui.

Keksas su džiovintais vaisiais
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Kepame šventinį keksą su džiovintais vaisiais:

1. Džiovintus vaisius ir razinas nuplauname, nuplikome verdančiu vandeniu ir, apšlakstome romu arba juodąja arbata. Paliekame pamirkti bent pusvalandį.

2. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių.

3. Kambario temperatūros sviestą išsukame kartu su cukrumi ir druska iki purios masės. Patogiausia tai padaryti elektriniu plakikliu. Toliau sukant, įmušame po vieną visus kiaušinius.

4. Į paruoštą masę beriame persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišome, kad tešla taptų vienalyte. Suberiame pamirkytus džiovintus vaisius ir razinas ir vėl viską gerai išmaišome - gauname labai tirštą, bet šaukštu maišomą tešlą.

5. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi arba aliuminio folija, patepame šiek tiek aliejumi ir sukrečiame tešlą. Kepimo forma turi būti tokio dydžio, kad tešla užpildytų ne daugiau 3/4 jos tūrio. Aš paprastai kepu apvalioje tuščiavidurėje formoje, bet tinka ir įprasta pailga kekso kepimo forma.

6. Šventinį keksą kepame 45 minutes. Iškepusiam leidžiame kiek atvėsti, išimame iš formos, atsargiai nuimame kepimo popierių arba foliją ir per sietelį pabarstome cukraus pudra.

Keksas su džiovintais vaisiais
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Šventinį keksą galime paįvairinti riešutais, cukatomis. Jei pridėjus įvairių skanių priedų, tešla gaunasi pernelyg tiršta ir šaukštu nebesileidžia maišoma - įdėkite į ją gerą šaukštą riebios grietinės. Iškepę, vietoje cukraus pudros sniegelio, galime aptepti kiek pašildytu džemu arba žele, papuošti cukatomis.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Tobulai skanūs ir greitai pagaminami sausainiai su obuoliais (3)

Tikrai nesumeluosiu sakydama, kad šie sausainiai man vieni iš skaniausių. Minkšti, saldūs, su lengva obuoline rūgštele. Ir smagu yra tai, kad nors čia ir mielinis gaminys, bet nėra būtina šios tešlos kildinti ir ilgai laukti.

Ko gero, lengviausiai pagaminamas ir skaniausias varškės pyragas

Labai lengvai ir greitai pagaminamas varškės pyragas.

Močiutės pyragas su obuoliais (2)

Obuolių pyragų yra pačių įvairiausių. Šis, kurį jums siūlome, yra pamėgtas senosios kartos, mūsų močiučių, kurios jį perskaitė senosiose šeimininkių knygose.

Daržovių kugelis, kuriam sunku atsispirti (1)

Vakar mano šeima mėgavosi labai seniai gamintu daržovių kugeliu.

Skaniausi bulviniai blynai ir 7 gudrybės, kaip galima paįvairinti jų tešlą (10)

Šis patiekalas nėra mūsų šeimoje dažnai valgomas. Vyras kažkodėl nuo mažens jų nemėgsta. Bet labai retai, ypač šviežių bulvių sezono metu, blynai visgi pas mus garuoja ant stalo.

IDĖJA PIETUMS AR VAKARIENEI : kalakutienos kotletai su obuoliais (1)

Ruduo, pilni sodai obuolių... Dabar pas visas šeimininkes virtuvėje kvepia pyragais su obuoliais, o pas mane - kotletais.

SKANAUS! Obuolių pyragas su kefyru

Ruduo. Kai už lango vis dažniau lyja lietus, namai pakvimpa pyragais. O kadangi ruduo yra obuolių metas, tai kaip gi be jų.

Patobulintas kugelis su dešrelėmis

Patiekalas nėra įmantrus, tiesiog bulvių plokštainis paįvairintas su dešrelėmis.

Nuostabaus skonio obuolių ir varškės pyragas (2)

Mano namuose visada šaldytuve būna varškės, o tada jau mąstau, ką gaminti skanaus.

Kaip šviežių vaisių derlių paversti džiovintomis gėrybėmis

Ruduo – pokyčių metas ne tik gamtoje, bet ir kiekvienos šeimininkės virtuvėje. Neseniai tikra atgaiva buvę švieži vaisiai rudens sezoną įgaus visai kitą atspalvį ir dar ryškesnį skonį.

Nekeptas obuolių ir varškės pyragas (5)

Receptas, kuris patiks daugeliui: nekeptas obuolių ir varškės pyragas.

Lengvai pagaminamas ir maistingas moliūgų pyragas

Moliūgai - rudens sezono gėrybės, jų auginimas yra gana populiarus jau vien dėl to, kad reikia minimalios priežiūros, o patiekalų yra gana įvairių.

GARDU IR SVEIKA: trinta bulvių ir cukinijų sriuba (2)

Šio patiekalo pavadinimas pasako visus produktus, kurių reikia sriubai.Na, beveik visus.

TINGINYS be kondensuoto pieno (4)

„Samčio užrašų" šeimininkė Odeta gamino visų mėgstamą "Tinginį". Tačiau šiek tiek kitaip negu įprasta - be kondensuoto pieno.

Amerikietiškas pyragas, kurį pamėgsite nuo pirmo kąsnio (5)

Amerikietiško pyrago receptas, kurį mums dovanoja "Jelenos maisto blogo" autorė.