Kepame skaniuosius kūčiukus

Artėjant Kalėdoms parduotuvėse ir namuose vis dažniau pakvimpa kūčiukais.

Ir nors tai tikrai puikus užkandis, ypač patinkantis traškinti ir kramsnoti vaikams, bet kaip ir aguonų pienas, kitu metų laiku kūčiukai tiesiog „nesivalgo“. Arba nesikepa. Kažkaip. Galbūt dėl to, kad kai kurie patiekalai mums stipriai asocijuojasi su tam tikromis šventėmis ir tiesiog nesinori tos asociacijos gadinti. Nes galbūt be jos ir patiekalas pasidarytų nebe toks skanus? Ar bent ypatingas.


Šį kartą gamindama tešlai naudojau pieną, Kūčioms jau reiktų naudoti vandenį. Forma ne pati tobuliausia, bet gamindama šalia turėjau mažąjį pagalbininką, kuris man neleido per ilgai cackintis su tešla.


Reikės:


300 ml pieno/vandens;

7 g sausų mielių (arba ~20 g šviežių mielių);

5 v.š. cukraus;

500 g miltų;

2-3 v.š. aguonų;

5 v.š. aliejaus.


Gaminimas:


Atskirame dubenėlyje supilame šiltą pieną/vandenį, į jį suberiame mieles ir 2 v.š. cukraus. Išmaišome ir paliekame 10 min, kol mielės sureaguos ir paviršius suputos.


Dideliame dubenyje išsijojame miltus, įmaišome aguonas. Supilame skystį su mielėmis, sudedame likusius šaukštus cukraus, įpilame aliejaus. Viską išmaišome ir galiausiai gerai išminkome. Jei tešla labai limpa prie rankų, įberiame dar šiek tiek miltų. Pridengtą rankšluosčiu dubenį padedame šiltai maždaug porai valandų, kol tešla pakils. Tešlai pakilus ją perkeliame ant miltuoto paviršiaus ir dar kartą gerai išminkome, kol tešla gausis lygi ir elastinga.

Asmeninio albumo nuotr.


Pasiruošiame orkaitę: įkaitiname ją iki 180 laipsnių, kepimo skardas išklojame kepimo popieriumi.

Iš tešlos formuojame nestorus volelius ir supjaustome mažais gabalėliais. Juos išdėliojame į kepimo skardas nedideliu atstumu. Kepame apie 10-15 min, kol lengvai paruduos. Kadangi man tas parudavimas dažniausiai užtrunka, paskutinėmis minutėmis įjungiu grilio funkciją. Bekepant galima juos pamaišyti mediniu šaukštu, kad tolygiai paruduotų.


Asmeninio albumo nuotr.


Kepimo temperatūra: 180 C.

Kepimo laikas: 10-15 min.

Kildinimo laikas: ~2 val.


Šaltinis: sukaramele.blogspot.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis