Namuose iš pieno gaminame varškę: neišpasakytai gardu

 (34)
Nesu nusistačiusi prieš parduotuvėje pirktą varškę, bet dažniau pasidarau jos namie pati. Sakoma, kad dėl skonio nesiginčijama, bet pačios daryta varškė būna išties skanesnė. O ir ją padaryti tikrai lengva.
Namuose iš pieno gaminame varškę: neišpasakytai gardu
© Mamukynas.lt

Jeigu norėsite pasigaminti varškės patys, jums reikės tik pieno. Tiesa, parduotuvėje pirkto pieno ar kefyro geriau nenaudoti. Tam labiau tiks tikras, kaimiškas, pirktas iš ūkininko ar kaime gyvenančios močiutės lauktuvių įduotas.

Pirmiausia dalį pieno reikia surauginti. Rauginama pastačius šiltoje vietoje, prie radiatoriaus ar ant saulėtos palangės. Tai užtruks 1-3 dienas. Kai jau rūgpienis paruoštas, į puodą įpilkite saldaus pieno. Jį pakaitinkite, bet neužvirinkite. Į karštą pieną supilkite rūgpienį ir dar pakaitinkite, kartais pamaišant, kol pasidaro varškė (atsiskiria žalsvos spalvos išrūgos).

Gautą varškę supilkite į sietelį ir leiskite nuvarvėti.

Proporcijos:

šiandien supyliau apie 1 l saldaus pieno ir apie 2 litrus rūgpienio. Iš šio kiekio išėjo 400 g varškės. Tiesa, koks kiekis varškės ir kokia ji - biresnė ar tąsesnė pavyks, priklauso nuo pieno. Iš skirtingų karvučių pieno, truputį skirtingi ir rezultatai būna.

Kitos šeimininkės darydamos varškę saldaus pieno nenaudoja, o kaitina iš karto rūgpienį. O tam, kad pienas greičiau surūgtų, į jį beria citrinos rūgštelės ar jos sulčių įpila. Bet aš darau taip, kaip išmokau iš savo mamos, o ji - iš savosios. Turiu kantrybės palaukti, kol pienas surūgsta natūraliai, o įpilant saldaus pieno, varškė nebūna tokia rūgšti.

Mama Zita

Mamukynas.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Receptai

Gaminame namuose be jokių E: jogurto ir grietinėlės ledai (4)

Karštą vasaros dieną smagu pasmaližiauti naminiais gardžiais ledais.

Gardūs varškės sausainiukai tik iš 4 ingredientų (9)

Sausainiai, pagaminti pagal šį receptą, kuo puikiausiai tinka ir vaikams. Jokių E, jokių glaistų, uogienių ir sirupų.

Genialiai paprasta: vaflių pyragiukai (11)

Lengvai pagaminamas ir skanus vaflių skanėstas, kurio receptą pristato Inga.

Vaizdo pamokėlė: vaikai kepa skanųjį obuolių pyragą

Ir vaikai gali gaminti, tereikia jais pasitikėti, duoti daugiau laisvės ir pasiūlyti tinkamus receptus.

Pasakysime jums vieną skanių šašlykų paslaptį (39)

Savaitgalį su vaikais praleisti gamtoje – džiaugsmas ir mažiems, ir dideliems. Kol vaikai dūks ir skaičiuos boružes pievoje, tėveliai gali išsikepti šašlykų. Štai kokį receptą mums siūlo mama Julija iš tinklaraščio „Mamukynas".

Pirmieji kūdikio sausainiai: kepame namuose (3)

Atėjus laikui, kai kūdikiui galima pasiūlyti duonos gaminių, kviečiame neskubėti pirkti pirktinių sausainių. Visai nesunku namuose iškepti paprasčiausių smėlinių sausainių savo mažyliui.

SKANUMĖLIS: neįprastas gardumynas iš rabarbarų ir apelsinų (9)

Jei svarstote, kur panaudoti rabarbarų derlių, siūlome pasinaudoti mamos Renatos išbandytu receptu.

Naminė Nutella: viens, du, ir pagaminta (18)

Kaip namuose pagaminti vaikų mėgstamo gardumyno? Mamos Elžbietos siūlomas receptas.

Kam pirkti, jei gali pasigaminti: naminiai zefyrai

Užsinorėjome zefyrų, kodėl neišbandžius jų pasigaminti pačiai? O ir sudedamosios dalys visos esančios namuose. Pirmą kartą dariau iš labai mažos porcijos (1/4), bet jau dabar drąsiai galima daryti ir iš didesnės.

Varškės apkepas iš trijų ingredientų (3)

Šiam apkepui prireiks vos trijų sudedamųjų dalių. Netikite? Išbandykite patys.

10 skaniausių nekeptų ir keptų pyragų Motinos dienai

Pirmąjį gegužės sekmadienį sveikiname mamas. Ta proga surinkome į vieną vietą 10 labai skanių pyragų receptų.

Lietuvių mėgstamas kalafioras: užkepėlė, kuriai sunku atsispirti (4)

Kulinarijos tinklaraštį rašanti Jelena siūlo skanią vegetarišką užkepėlę. Ir skanu, ir maistinga, ir sveika.

Slaptas ingredientas, kad kotletai būtų puresni ir dar skanesni (40)

Kotletukai su avižiniais dribsniais būna dar puresni ir minkštesni, negu įprasti mėsos kotletai.

Kertam lažybų – pigesnio ir tokio skanaus pyrago nesate ragavę (15)

Nebrangus, greitai pagaminamas ir skanus pyragas – taip jį apibūdina tinklaraštininkė Zita iš "Mamukynas.lt"

3 apkepai, kuriuos pagamins ir nepatyrusi šeimininkė

Pradėjus primaitinti kūdikį ir mažą vaiką, tėvams neretai pritrūksta fantazijos – o ką skanaus ir naudingo pagaminti vaikui kiekvieną dieną. Skubame į pagalbą ir pristatome tris apkepų receptus, kurie idealiai tinka šeimoms, auginančioms vaikus.