Namuose iš pieno gaminame varškę: neišpasakytai gardu

 (34)
Nesu nusistačiusi prieš parduotuvėje pirktą varškę, bet dažniau pasidarau jos namie pati. Sakoma, kad dėl skonio nesiginčijama, bet pačios daryta varškė būna išties skanesnė. O ir ją padaryti tikrai lengva.
Namuose iš pieno gaminame varškę: neišpasakytai gardu
© Mamukynas.lt

Jeigu norėsite pasigaminti varškės patys, jums reikės tik pieno. Tiesa, parduotuvėje pirkto pieno ar kefyro geriau nenaudoti. Tam labiau tiks tikras, kaimiškas, pirktas iš ūkininko ar kaime gyvenančios močiutės lauktuvių įduotas.

Pirmiausia dalį pieno reikia surauginti. Rauginama pastačius šiltoje vietoje, prie radiatoriaus ar ant saulėtos palangės. Tai užtruks 1-3 dienas. Kai jau rūgpienis paruoštas, į puodą įpilkite saldaus pieno. Jį pakaitinkite, bet neužvirinkite. Į karštą pieną supilkite rūgpienį ir dar pakaitinkite, kartais pamaišant, kol pasidaro varškė (atsiskiria žalsvos spalvos išrūgos).

Gautą varškę supilkite į sietelį ir leiskite nuvarvėti.

Proporcijos:

šiandien supyliau apie 1 l saldaus pieno ir apie 2 litrus rūgpienio. Iš šio kiekio išėjo 400 g varškės. Tiesa, koks kiekis varškės ir kokia ji - biresnė ar tąsesnė pavyks, priklauso nuo pieno. Iš skirtingų karvučių pieno, truputį skirtingi ir rezultatai būna.

Kitos šeimininkės darydamos varškę saldaus pieno nenaudoja, o kaitina iš karto rūgpienį. O tam, kad pienas greičiau surūgtų, į jį beria citrinos rūgštelės ar jos sulčių įpila. Bet aš darau taip, kaip išmokau iš savo mamos, o ji - iš savosios. Turiu kantrybės palaukti, kol pienas surūgsta natūraliai, o įpilant saldaus pieno, varškė nebūna tokia rūgšti.

Mama Zita

Mamukynas.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Receptai

2 patobulinti varškės apkepai

Varškės apkepas yra universalus patiekalas, kurio skanauti galima ir pusryčiams, ir vakarienei, ir net pietums. Jūsų dėmesiui – du paskanintų varškės apkepų receptai.

Vienas skaniausių visų laikų obuolių pyragų (20)

Šis obuolių pyragas yra lengvai pagaminamas, skanus, todėl visai gali būti, kad iškepęs nuo stalo dings akimirksniu.

Skanioji agurkų mišrainė žiemai (14)

Gerai užderėjo agurkai? Jūsų dėmesiui – skanios mišrainės žiemai receptas.

Neapsakomo skanumo obuolių pyragas (38)

Šis obuolių pyrago receptas iš pirmo žvilgsnio atrodo keistokas, tačiau jei susiviliosite jį išbandyti, tikrai nenusivilsite.

2 patiekalai iš cukinijų, kuriems pagaminti nereikia daug proto (11)

Prasidėjus cukinijų derliui, visi mes ieškome skanių patiekalų receptų. Šįkart atrinkome du itin paprastus receptus – skanią trintą sriubą bei apkepėlę.

Skanūs ir sveiki keksiukai be miltų, cukraus ir kitų nuodėmių (12)

Grožio konkurse iki prizinės vietos jiems dar toli, bet suvalgyt šitokių, kad ir visą lėkštę – jokia nuodėmė. Be cukraus, be miltų, be riebalų. Tikrai, būna ir taip.

Idealūs blynukai pusryčiams ir vakarienei (1)

Turite maišą obuolių, kurių nespėjate suvalgyti? Iškepkite vaikams skanių blynų su avižomis bei obuoliais.

Nusibodo šašlykai? Išbandykite šį gardų patiekalą (20)

Jeigu planuojate iškylą gamtoje ir ieškote, kuo pakeisti nusibodusius šašlykus, šis receptas kaip tik jums.

Maisto technologė pataria, kokį aliejų naudoti kepimui

Ypač mūsų mažieji mėgsta keptus maisto produktus, o ir suaugusieji neatsispiria nei blyneliams, nei keptai mėsytei. Maisto technologė, sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė atsako, kokį aliejų rinktis kepimui: rafinuotą ar nerafinuotą. Taip pat pateikia aliejui sveikas alternatyvas.

GARDUS užkandukas su jaunomis cukinijomis

Šį patiekalą gaminusi mama Zita pavadino cukinijų „blyneliais“. Iš pirmo žvilgsnio jie primena blynus, tačiau tokie nėra.

Ruošiamės žiemai: raudonųjų serbentų drebučiai (3)

Jeigu svarstote, ką daryti su raudonųjų serbentų derliumi, kviečiame išbandyti mamų tinklaraštininkių receptą.

Karštas sumuštinis iš skaniausių pusryčių trejetuko (5)

Pastaruoju metu didelį dėmesį skiriu pusryčiams. Šį mėnesį mano rytai pakankamai laisvi, todėl ir laiko pasigaminti ką nors gardaus galiu skirti daugiau.

Marinuoti tetos agurkėliai (2)

Taip juos pavadinau, nes receptą davė teta - labai šauni šeimininkė.

Video pamokėlė: vaikai gamina naminius ledus

„Samčio burtų“ jaunieji kulinarai vasarą neatostogauja ir toliau mums rodo, kaip nesunkiai galima pasigaminti skanių patiekalų. Šįkart vaikai gamina naminius ledus.

Patiekalas per 10 minučių, kurio vaikas tikrai paprašys pakartoti (13)

Mažus vaikus auginančioms mamoms dažnai trūksta laiko ilgiems eksperimentams prie viryklės. Šio užkandžio gaminimui sugaišite ne daugiau kaip 10 minučių.