Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį

 (7)
Kuo mums naudingos bruknės ir kokį patiekalą rekomenduojame su jomis pasigaminti?
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Turi būti prinokusios

Bruknės yra žinomos kaip antiseptinių savybių turinčios uogos. Jos yra naudojamos ne tik virtuvėje įvairių patiekalų gamybai, bet ir medicinoje - vaistų bei papildų gamybai.

Bruknėse yra daug naudingųjų medžiagų: mineralinių medžiagų - geležies, kalio, kalcio, taip pat vitamino C ir P, B grupės vitaminų. Taip pat pektinų, svarbių mūsų virškinimo sistemai. Senoliai anksčiau sakydavo, kad kiekvienam vaikui prieš valgį reikia duoti sukrimsti keletą bruknių.

Tačiau rinkti ir vartoti reikėtų tik gerai sunokusias uogas, nes pusiau prinokusios visų šių išvardintųjų gerųjų savybių neturi.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Kaip išsaugoti žiemai

Vienas paprasčiausių būdų - nuplautas bruknes užpilti šaltu vandeniu ir uždarytame inde (pvz. stiklainyje) pastatyti į šaldytuvą.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Žiemai galima pasiruošti ir „antigripino": švarias uogas sumalti ir sumaišyti su medumi. Taip pat laikyti šaltai, ir darganotuoju metu naudoti kaip košės pagardą, paskaninti arbatą ar tiesiog kas dieną suvalgyti po šaukštelį imuniteto stiprinimui bei ligų profilaktikai.

Turbūt, girdėjote, kad daugiausia naudingųjų savybių uogos išsaugo tada, kai yra trinamos mediniu grūstuvu, o ne metaliniu kombainu.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Trečias būdas išsaugoti bruknes: užšaldyti jų šaldiklyje.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Taip pat galima prisidžiovinti bruknių, dabar daug šeimų turi elektrinių džiovyklių. Sudžiovintomis uogomis galėsite pagardinti kepinius, kompotus ar kitus patiekalus.

Bruknių uogienės

Bruknių uogienės dažniausiai verdamos maišant bruknes su kitomis uogomis ar vaisiais, bene labiausiai paplitusios bruknių uogienės su obuoliais ir/arba kriaušėmis. Panašiai uogienei virti reiktų: 1 kilogramo bruknių, apie 700g cukraus ir 1 kg kriaušių.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Tokios uogienės valgomos ne tik desertui, bet ir naudojamos kaip pagardas mėsos padažams.

Varškės pyragas su bruknėmis

Jūsų dėmesiui - rudeniu kvepiantis varškės pyragas su bruknėmis. Jam prireiks apie 1-1,5 stiklinės bruknių.

Tešlai reikia:

80 gramų kambario temperatūros sviesto;

1 kiaušinio;

0,5 arbatinio šaukštelio sodos;

1 valgomojo šaukšto cukraus;

1 stiklinės miltų.

Visus produktus sumaišyti ir įdėti į šaldytuvą 30 minučių.

Varškės įdarui reikia:

500 gramų 9 procentų riebumo varškės;

0,5 stiklinės cukraus;

2 kiaušinių;

1 valgomojo šaukšto manų kruopų;

100 gramų grietinės;

vanilės.

Gaminimas:

Viską, išskyrus manus, kruopščiai sumaišome

Pyrago viršui reikia:

3 kiaušinio baltymus išplakti su 3 šaukštais cukraus.

Tešlą įdėti į kepimo formą, ant viršaus pabarstyti manų kruopų ir suberti uogas. Tada užpilti varškės masę ir kepti apie 30 minučių. Tada išėmus ant viršaus užpilti išplaktus baltymus ir kepti, kol įgaus auksinę spalvą.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Skanaus!

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Ko gero, lengviausiai pagaminamas ir skaniausias varškės pyragas

Labai lengvai ir greitai pagaminamas varškės pyragas.

Močiutės pyragas su obuoliais (2)

Obuolių pyragų yra pačių įvairiausių. Šis, kurį jums siūlome, yra pamėgtas senosios kartos, mūsų močiučių, kurios jį perskaitė senosiose šeimininkių knygose.

Daržovių kugelis, kuriam sunku atsispirti (1)

Vakar mano šeima mėgavosi labai seniai gamintu daržovių kugeliu.

Skaniausi bulviniai blynai ir 7 gudrybės, kaip galima paįvairinti jų tešlą (10)

Šis patiekalas nėra mūsų šeimoje dažnai valgomas. Vyras kažkodėl nuo mažens jų nemėgsta. Bet labai retai, ypač šviežių bulvių sezono metu, blynai visgi pas mus garuoja ant stalo.

IDĖJA PIETUMS AR VAKARIENEI : kalakutienos kotletai su obuoliais (1)

Ruduo, pilni sodai obuolių... Dabar pas visas šeimininkes virtuvėje kvepia pyragais su obuoliais, o pas mane - kotletais.

SKANAUS! Obuolių pyragas su kefyru

Ruduo. Kai už lango vis dažniau lyja lietus, namai pakvimpa pyragais. O kadangi ruduo yra obuolių metas, tai kaip gi be jų.

Patobulintas kugelis su dešrelėmis

Patiekalas nėra įmantrus, tiesiog bulvių plokštainis paįvairintas su dešrelėmis.

Nuostabaus skonio obuolių ir varškės pyragas (2)

Mano namuose visada šaldytuve būna varškės, o tada jau mąstau, ką gaminti skanaus.

Kaip šviežių vaisių derlių paversti džiovintomis gėrybėmis

Ruduo – pokyčių metas ne tik gamtoje, bet ir kiekvienos šeimininkės virtuvėje. Neseniai tikra atgaiva buvę švieži vaisiai rudens sezoną įgaus visai kitą atspalvį ir dar ryškesnį skonį.

Nekeptas obuolių ir varškės pyragas (5)

Receptas, kuris patiks daugeliui: nekeptas obuolių ir varškės pyragas.

Lengvai pagaminamas ir maistingas moliūgų pyragas

Moliūgai - rudens sezono gėrybės, jų auginimas yra gana populiarus jau vien dėl to, kad reikia minimalios priežiūros, o patiekalų yra gana įvairių.

GARDU IR SVEIKA: trinta bulvių ir cukinijų sriuba (2)

Šio patiekalo pavadinimas pasako visus produktus, kurių reikia sriubai.Na, beveik visus.

TINGINYS be kondensuoto pieno (4)

„Samčio užrašų" šeimininkė Odeta gamino visų mėgstamą "Tinginį". Tačiau šiek tiek kitaip negu įprasta - be kondensuoto pieno.

Amerikietiškas pyragas, kurį pamėgsite nuo pirmo kąsnio (5)

Amerikietiško pyrago receptas, kurį mums dovanoja "Jelenos maisto blogo" autorė.

Vienas paprasčiausių ir skaniausių visų laikų obuolių pyragų (4)

Obuolių pyragas, kurio receptą mums dovanoja "Jelenos maisto blogo" autorė.