Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį

 (7)
Kuo mums naudingos bruknės ir kokį patiekalą rekomenduojame su jomis pasigaminti?
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Turi būti prinokusios

Bruknės yra žinomos kaip antiseptinių savybių turinčios uogos. Jos yra naudojamos ne tik virtuvėje įvairių patiekalų gamybai, bet ir medicinoje - vaistų bei papildų gamybai.

Bruknėse yra daug naudingųjų medžiagų: mineralinių medžiagų - geležies, kalio, kalcio, taip pat vitamino C ir P, B grupės vitaminų. Taip pat pektinų, svarbių mūsų virškinimo sistemai. Senoliai anksčiau sakydavo, kad kiekvienam vaikui prieš valgį reikia duoti sukrimsti keletą bruknių.

Tačiau rinkti ir vartoti reikėtų tik gerai sunokusias uogas, nes pusiau prinokusios visų šių išvardintųjų gerųjų savybių neturi.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Kaip išsaugoti žiemai

Vienas paprasčiausių būdų - nuplautas bruknes užpilti šaltu vandeniu ir uždarytame inde (pvz. stiklainyje) pastatyti į šaldytuvą.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Žiemai galima pasiruošti ir „antigripino": švarias uogas sumalti ir sumaišyti su medumi. Taip pat laikyti šaltai, ir darganotuoju metu naudoti kaip košės pagardą, paskaninti arbatą ar tiesiog kas dieną suvalgyti po šaukštelį imuniteto stiprinimui bei ligų profilaktikai.

Turbūt, girdėjote, kad daugiausia naudingųjų savybių uogos išsaugo tada, kai yra trinamos mediniu grūstuvu, o ne metaliniu kombainu.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Trečias būdas išsaugoti bruknes: užšaldyti jų šaldiklyje.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Taip pat galima prisidžiovinti bruknių, dabar daug šeimų turi elektrinių džiovyklių. Sudžiovintomis uogomis galėsite pagardinti kepinius, kompotus ar kitus patiekalus.

Bruknių uogienės

Bruknių uogienės dažniausiai verdamos maišant bruknes su kitomis uogomis ar vaisiais, bene labiausiai paplitusios bruknių uogienės su obuoliais ir/arba kriaušėmis. Panašiai uogienei virti reiktų: 1 kilogramo bruknių, apie 700g cukraus ir 1 kg kriaušių.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Tokios uogienės valgomos ne tik desertui, bet ir naudojamos kaip pagardas mėsos padažams.

Varškės pyragas su bruknėmis

Jūsų dėmesiui - rudeniu kvepiantis varškės pyragas su bruknėmis. Jam prireiks apie 1-1,5 stiklinės bruknių.

Tešlai reikia:

80 gramų kambario temperatūros sviesto;

1 kiaušinio;

0,5 arbatinio šaukštelio sodos;

1 valgomojo šaukšto cukraus;

1 stiklinės miltų.

Visus produktus sumaišyti ir įdėti į šaldytuvą 30 minučių.

Varškės įdarui reikia:

500 gramų 9 procentų riebumo varškės;

0,5 stiklinės cukraus;

2 kiaušinių;

1 valgomojo šaukšto manų kruopų;

100 gramų grietinės;

vanilės.

Gaminimas:

Viską, išskyrus manus, kruopščiai sumaišome

Pyrago viršui reikia:

3 kiaušinio baltymus išplakti su 3 šaukštais cukraus.

Tešlą įdėti į kepimo formą, ant viršaus pabarstyti manų kruopų ir suberti uogas. Tada užpilti varškės masę ir kepti apie 30 minučių. Tada išėmus ant viršaus užpilti išplaktus baltymus ir kepti, kol įgaus auksinę spalvą.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Skanaus!

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

5 patiekalai su bulvėmis, kuriuos mielai kirs visa šeima (1)

Rudenį, kai mūsų rūsiai ir sandėliukai yra pasipildę šviežių bulvių atsargomis, primename 5 išbandytus receptus su bulvėmis.

Pats skaniausias ir kvapniausias varškės pyragas

Ilgais ir tamsiais vakarais neretai pritrūkstame idėjų, ką smagaus nuveikti su mažaisiais. Mes turime idėją - ogi pasikvieskite juos į virtuvę ir pasiūlykite drauge iškepti skaniausią pasaulyje varškės pyragą.

Gaivios salotos su persimonais

Greitai paruošiamos ir labai skanios salotos. Puikus pasirinkimas, kai norisi kažko lengvo ir greito.

Kertam lažybų, kad nė už ką neatspėtumėte, iš ko pagaminti šie keksiukai

Desertai iš morkų, moliūgo, avinžirnių, avokado... Taip, taip, nesileiskite būti suklaidinami - tikrai kalbame ne apie pikantiškus kepinius, bet apie desertinius.

3 žaibiškai pagaminamų sausainių receptai

Ne kiekviena mama turi laiko gaminti „prašmatnius“ ir sudėtingus patiekalus. Tokiu atveju gelbsti greitai pagaminamo patiekalo receptai. Jūsų dėmesiui - trijų tikrai lengvai pagaminamų sausainių pavyzdžiai.

Raminta Bogušienė: daugelis mums įprastų pyragų kenkia sveikatai (1)

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje švenčiama pyragų diena. Šia proga kviečiama kepti pyragus, dalintis su draugais, kolegomis, nudžiuginti namiškius netikėtu receptu. Tačiau ar daugelis iš mūsų žino, kaip pasigaminti sveikatai palankų pyragą?

Balandėliai tinginėliai: skaniausių pietų idėja (4)

Et, man kartais taip patinka tas lietuviškas žodynas įvardinant tam tikrus patiekalus (ypač likęs iš senesnių laikų), kad net nesinori jiems galvoti kitokio pavadinimo.

Labai trapūs ir todėl labai skanūs žagarėliai (2)

Šie žagarėliai ne tik labai trapūs, bet ir laaaaabai skanūs. Juos gaminant naudojami tik tryniai.

Obuolių pyragas „7 šaukštai“ (6)

Jeigu obuolių pyragą kepsite didesnėje, negu nurodyta recepte, kepimo skardoje, pyragas bus plonesnis ir iškeps greičiau.

Skanieji ežiukai: paprasta, pigu ir sotu (27)

Dar vienas patiekalas iš lietuviškos virtuvės su žaismingu pavadinimu.

Tobulai skanūs ir lengvai pagaminami naminiai koldūnai (7)

Naminiai koldūnai tik iš pirmo žvilgsnio atrodo nelengvai pagaminamas patiekalas, iš tiesų, jis nėra sudėtingas ir pavyks net neįgudusiai šeimininkei.

Pagerintas ir dar skanesnis omletas (1)

Populiarus pusryčių pasirinkimas (be blynų ir įvairių košių) - omletas. Šį kartą gaminu kiek įdomesnį, sotų ir tikrai puikaus skonio omletą su varške.

Moliūgų sriuba su vienu netikėtu ir labai skaniu ingredientu

Moliūgų nemėgau, visada stengiausi išsisukti nuo jo patiekalų. Nuėjus į parduotuvę netoli namų ir užmačius labai gražių moliūgų, rankos pačios tiesėsi nusipirkti vieną ir išvirti sriubą.

Joks kitas patiekalas neprimena vaikystės, kaip šis: išbandykite dar šiandien

Skanumynas jaukiam šeimos vakarui ar savaitgalio pasisėdėjimams. Gamindami pasikvieskite į pagalbą vaikus - lai jie būna jūsų padėjėjai.

Bananų duona su dar daugiau bananų ir tik per 10 minučių (1)

Jeigu jūsų namuose juoduoja bananai, bananų duona yra idealus būdas juos sunaudoti.