Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį

 (7)
Kuo mums naudingos bruknės ir kokį patiekalą rekomenduojame su jomis pasigaminti?
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Turi būti prinokusios

Bruknės yra žinomos kaip antiseptinių savybių turinčios uogos. Jos yra naudojamos ne tik virtuvėje įvairių patiekalų gamybai, bet ir medicinoje - vaistų bei papildų gamybai.

Bruknėse yra daug naudingųjų medžiagų: mineralinių medžiagų - geležies, kalio, kalcio, taip pat vitamino C ir P, B grupės vitaminų. Taip pat pektinų, svarbių mūsų virškinimo sistemai. Senoliai anksčiau sakydavo, kad kiekvienam vaikui prieš valgį reikia duoti sukrimsti keletą bruknių.

Tačiau rinkti ir vartoti reikėtų tik gerai sunokusias uogas, nes pusiau prinokusios visų šių išvardintųjų gerųjų savybių neturi.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Kaip išsaugoti žiemai

Vienas paprasčiausių būdų - nuplautas bruknes užpilti šaltu vandeniu ir uždarytame inde (pvz. stiklainyje) pastatyti į šaldytuvą.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Žiemai galima pasiruošti ir „antigripino": švarias uogas sumalti ir sumaišyti su medumi. Taip pat laikyti šaltai, ir darganotuoju metu naudoti kaip košės pagardą, paskaninti arbatą ar tiesiog kas dieną suvalgyti po šaukštelį imuniteto stiprinimui bei ligų profilaktikai.

Turbūt, girdėjote, kad daugiausia naudingųjų savybių uogos išsaugo tada, kai yra trinamos mediniu grūstuvu, o ne metaliniu kombainu.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Trečias būdas išsaugoti bruknes: užšaldyti jų šaldiklyje.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Taip pat galima prisidžiovinti bruknių, dabar daug šeimų turi elektrinių džiovyklių. Sudžiovintomis uogomis galėsite pagardinti kepinius, kompotus ar kitus patiekalus.

Bruknių uogienės

Bruknių uogienės dažniausiai verdamos maišant bruknes su kitomis uogomis ar vaisiais, bene labiausiai paplitusios bruknių uogienės su obuoliais ir/arba kriaušėmis. Panašiai uogienei virti reiktų: 1 kilogramo bruknių, apie 700g cukraus ir 1 kg kriaušių.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Tokios uogienės valgomos ne tik desertui, bet ir naudojamos kaip pagardas mėsos padažams.

Varškės pyragas su bruknėmis

Jūsų dėmesiui - rudeniu kvepiantis varškės pyragas su bruknėmis. Jam prireiks apie 1-1,5 stiklinės bruknių.

Tešlai reikia:

80 gramų kambario temperatūros sviesto;

1 kiaušinio;

0,5 arbatinio šaukštelio sodos;

1 valgomojo šaukšto cukraus;

1 stiklinės miltų.

Visus produktus sumaišyti ir įdėti į šaldytuvą 30 minučių.

Varškės įdarui reikia:

500 gramų 9 procentų riebumo varškės;

0,5 stiklinės cukraus;

2 kiaušinių;

1 valgomojo šaukšto manų kruopų;

100 gramų grietinės;

vanilės.

Gaminimas:

Viską, išskyrus manus, kruopščiai sumaišome

Pyrago viršui reikia:

3 kiaušinio baltymus išplakti su 3 šaukštais cukraus.

Tešlą įdėti į kepimo formą, ant viršaus pabarstyti manų kruopų ir suberti uogas. Tada užpilti varškės masę ir kepti apie 30 minučių. Tada išėmus ant viršaus užpilti išplaktus baltymus ir kepti, kol įgaus auksinę spalvą.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Orkaitėje kepti varškėtukai

Varškę mėgstu ir ją galėčiau valgyti kelis kartus per savaitę. Nesvarbu, ar tai būtų virtiniai su varške, varškės pyragas ar tiesiog varškėčiai.

Pusryčiams – paskaninti skrebučiai (2)

Be blynų ir įvairių košių populiarus pusryčių pasirinkimas - skrebučiai.

Vaikyste kvepiantis keksas pagal senovinį receptą (3)

Šiandien mano namai kvepėjo vaikyste. Mano vaikyste. Net neabejoju, kad kiekvienas iš mūsų turime savo vaikystės skonį, kvapą, prisiminimus, kurie nukelia į vaikystę.

Traškios įdarytos bulvės

Patiekalas, kuriam pagaminti reikia vos kelių sudedamųjų dalių. Ir jų greičiausiai visada rasime savo namų šaldytuve.

Tinginių šimtalapis, kurį pagaminsite greitai ir lengvai (2)

Šimtalapis – mėgstamas lietuvių švenčių patiekalas. Jeigu nenorite leisti pinigų jau pagamintam šimtalapiui, išbandykite namuose gamintą.

Šventiniai sausainiai per 15 minučių (1)

Kažkada panašius sausainius užmačiau vienoj parduotuvėj. Paėmiau pirkti, pavarčiau rankoje ir nusprendžiau, kad pati galiu tokių iškepti namuose. Tai štai, su vaikų pagalba turime skanių sausainiukų.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: vokiškas blynas (5)

Anglų kalba šis blynas vadinamas German pancake arba Dutch baby pancake. Nors į „baby“ jis nepanašus dėl savo dydžio.

Amžinai skanus kugelis ir kelios gudrybės, kaip jį iškepti dar gardesnį (16)

Šiam patiekalui, sakyčiau, labai tiktų pasakymas - genialu yra tai, kas paprasta.

Ubagų kotletai (2)

Ieškojau vakar naujų idėjų kotletams, nes buvo prašymas jų pagaminti. Kiek varčiau receptų, tai arba kažko neturiu, arba nevalgo kas nors šeimoj, arba dar kas nors.

Labai skanūs blynai, kuriems nereikia miltų

Šie blynai neįprasti todėl, kad jiems iškepti neprireiks miltų. Pabandom?

Skaniausių kūčiukų receptas

Kūčių stalo neįsivaizduojame be kūčiukų. Jų pasiūla prekybos centruose didžiulė, tačiau mūsų pasiūlymas jums – išsikepti kūčiukų namuose.

Kalėdiniai sausainiai, kurie papuoš kiekvieną švenčių stalą (4)

Belaukiant Kalėdų, vienas smagiausių šeimos darbų virtuvėje – meduolinių sausainių kepimas. Tam reikia turėti gražių kalėdinių sausainių formelių (eglės, žvaigždės, žmogeliuko, varpelio, briedžio, snaigės ir pan.) Jūsų dėmesiui – vienas paprasčiausių receptų, kurį kviečiame išbandyti prieš šventes.

Tobulas pyragas su Oreo sausainiais

Tinklaraštininkė Odeta iš „Samčio burtų“ kepa šokoladainį su varške ir OREO sausainiais.

Ko gero, skaniausi visų laikų varškėčiai

Varškėčiai yra universalus patiekalas, tinkantis ir pusryčiams, ir vakarienei, ir netgi pietums.

Kepame skaniuosius kūčiukus (6)

Artėjant Kalėdoms parduotuvėse ir namuose vis dažniau pakvimpa kūčiukais.