Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį

 (7)
Kuo mums naudingos bruknės ir kokį patiekalą rekomenduojame su jomis pasigaminti?
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Turi būti prinokusios

Bruknės yra žinomos kaip antiseptinių savybių turinčios uogos. Jos yra naudojamos ne tik virtuvėje įvairių patiekalų gamybai, bet ir medicinoje - vaistų bei papildų gamybai.

Bruknėse yra daug naudingųjų medžiagų: mineralinių medžiagų - geležies, kalio, kalcio, taip pat vitamino C ir P, B grupės vitaminų. Taip pat pektinų, svarbių mūsų virškinimo sistemai. Senoliai anksčiau sakydavo, kad kiekvienam vaikui prieš valgį reikia duoti sukrimsti keletą bruknių.

Tačiau rinkti ir vartoti reikėtų tik gerai sunokusias uogas, nes pusiau prinokusios visų šių išvardintųjų gerųjų savybių neturi.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Kaip išsaugoti žiemai

Vienas paprasčiausių būdų - nuplautas bruknes užpilti šaltu vandeniu ir uždarytame inde (pvz. stiklainyje) pastatyti į šaldytuvą.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Žiemai galima pasiruošti ir „antigripino": švarias uogas sumalti ir sumaišyti su medumi. Taip pat laikyti šaltai, ir darganotuoju metu naudoti kaip košės pagardą, paskaninti arbatą ar tiesiog kas dieną suvalgyti po šaukštelį imuniteto stiprinimui bei ligų profilaktikai.

Turbūt, girdėjote, kad daugiausia naudingųjų savybių uogos išsaugo tada, kai yra trinamos mediniu grūstuvu, o ne metaliniu kombainu.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Trečias būdas išsaugoti bruknes: užšaldyti jų šaldiklyje.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Taip pat galima prisidžiovinti bruknių, dabar daug šeimų turi elektrinių džiovyklių. Sudžiovintomis uogomis galėsite pagardinti kepinius, kompotus ar kitus patiekalus.

Bruknių uogienės

Bruknių uogienės dažniausiai verdamos maišant bruknes su kitomis uogomis ar vaisiais, bene labiausiai paplitusios bruknių uogienės su obuoliais ir/arba kriaušėmis. Panašiai uogienei virti reiktų: 1 kilogramo bruknių, apie 700g cukraus ir 1 kg kriaušių.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Tokios uogienės valgomos ne tik desertui, bet ir naudojamos kaip pagardas mėsos padažams.

Varškės pyragas su bruknėmis

Jūsų dėmesiui - rudeniu kvepiantis varškės pyragas su bruknėmis. Jam prireiks apie 1-1,5 stiklinės bruknių.

Tešlai reikia:

80 gramų kambario temperatūros sviesto;

1 kiaušinio;

0,5 arbatinio šaukštelio sodos;

1 valgomojo šaukšto cukraus;

1 stiklinės miltų.

Visus produktus sumaišyti ir įdėti į šaldytuvą 30 minučių.

Varškės įdarui reikia:

500 gramų 9 procentų riebumo varškės;

0,5 stiklinės cukraus;

2 kiaušinių;

1 valgomojo šaukšto manų kruopų;

100 gramų grietinės;

vanilės.

Gaminimas:

Viską, išskyrus manus, kruopščiai sumaišome

Pyrago viršui reikia:

3 kiaušinio baltymus išplakti su 3 šaukštais cukraus.

Tešlą įdėti į kepimo formą, ant viršaus pabarstyti manų kruopų ir suberti uogas. Tada užpilti varškės masę ir kepti apie 30 minučių. Tada išėmus ant viršaus užpilti išplaktus baltymus ir kepti, kol įgaus auksinę spalvą.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį
© Vida Press

Skanaus!

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Vienas paprasčiausių ir skaniausių visų laikų obuolių pyragų

Obuolių pyragas, kurio receptą mums dovanoja "Jelenos maisto blogo" autorė.

Vienas skaniausių obuolių pyragų, kokį yra tekę valgyti (8)

Šis obuolių pyragas yra tikrai nesaldus ir labai, labai skanus. Bet, kaip sakoma, geriau vieną kartą patiems išbandyti negu šimtą kartų išgirsti.

SKANAUS: vištienos apkepėlė su cukinija (1)

Paprastas, lengvas patiekalas iš vištienos krūtinėlės. Sūris puikiai sujungia tiek skoniu, tiek tekstūra visus ingredientus.

Skanioji cukinijų mišrainė žiemai (6)

Šį troškinį galima valgyti šiltą iškart, tačiau galima pasigaminus laikyti stiklainiuose ir prireikus atidaryti bei pavaišinti svečius.

Įdarytos cukinijos, kurias pagaminti lengva kaip dukart du (2)

Daržovėmis ir sūriu įdarytos cukinijos yra skaniausios, kai cukinijos dar šviežios, neperaugusios.

Nuostabaus skonio varškės apkepas (6)

Šis varškės apkepas puikiai tinka ir pusryčiams, ir vakarienei, ir netgi pietų stalui.

Purūs blynukai, kurie nepaliks abejingų (6)

Iškepti pusryčiams ar vakarienei, šie blynai abejingų nepaliks.

SVEIKA ir GARDU: blynai be miltų (6)

Galiu pasakyti, kad šių blynelių skonis mane maloniai nustebino.

Cukinijos ir sūrio pyragas: linkime skanaus (1)

Cukinija - viena mėgstamiausių lietuvių daržovių. Jūsų dėmesiui - nesaldaus pyrago su cukinija receptas.

Šokoladinis pyragas, kuris pavyksta iš pirmo karto

Pyragas, kurį skanu valgyti ir be ypatingos progos. Jo papuošimui naudokite braškes, tačiau jei jų neturite, galite pakeisti kitomis sezoninėmis uogomis.

Kepėme 2 mėlynių pyragus: rinkitės, kuris jums skanesnis

Dvi mėlynių pyrago variacijos: pirmasis pyragas yra šiek tiek riebesnis, antrasis - su cinamono prieskoniu, bet iš esmės jie abu panašūs. Tad kurį kepti, galime rinktis pagal tai, kokių ingredientų virtuvės spintelėse turime.

METŲ ATRADIMAS: varškės pyragas su juodaisiais serbentais (23)

Juodieji serbentai pyragui suteikia ypatingo skonio.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės (2)

Uogas galima šaldyti sausas, su cukrumi arba sirupe. Tačiau sveikiausia, be abejo, šaldant uogas cukraus nevartoti.

Kvepiančios braškių salotos

Braškių salotos su mėtomis ir bazilikais - skanus užkandis šiltą vasaros dieną. Kviečiame išbandyti.

Aštrios daržovės žiemai: nereikia virti ar troškinti

Mama Julija iš tinklaraščio „Mamukynas“ dalijasi savo išbandytu receptu, kaip konservuoti ridikėlius žiemai. Ji pastebi, kad tokiu būdu išsaugoti žiemai galima ne tik ridikėlių, bet ir kitų daržovių.