Ne pyragas ir ne duona, bet labai skanu

Moliūginiai keksiukai ir sausainiai, moliūgai varškės apkepe, sriuboje, kukuliuose ir visur aplink, tikras moliūgmetis - ne kitaip. Net pradėjau žvalgytis į veidrodį, ar dar negeltonuoju - juk beta karoteno moliūgai turi daugiau nei morkos... Į vaikus pažiūrėjau - nieko, skruostai rausvučiai, viskas tvarkoje, vadinasi galime dar vieną moliūginį receptą pabandyti!

Moliūgų ir sezamų duona

Moliūgų ir sezamų duoną kepiau pagal amerikietišką receptą iš knygos „Gaminame patys", receptą šiek tiek pakeitusi. Moliūgų duona - tarpinis variantas tarp pyrago ir duonos: minkšta, puri, nuo moliūgų nuostabiai geltona ir saldi. Mano vaikams ji be galo patiko - ir mieliausiai ją valgė vieną, net taip mėgstamo sviesto nepanoro užsitepti.

TAIP PAT IŠBANDYKITE:
Pyragas "greitukas", kuris patiks ir visko mačiusiems
Saulės kibinai: gardūs ir nesunkiai pagaminami

2 kepaliukams reikės:

640 g miltų,

50 g cukraus,

4 šaukštelių kepimo miltelių,

1 šaukštelio druskos,

250 ml ir 2 šaukštų pieno,

1 kiaušinio,

250 ml trintų moliūgų*,

80 ml aliejaus,

1 gero šaukšto sezamų sėklų.

Alvilės Rimaitės nuotr.

Kepame duoną:

1. Įkaitiname orkaitę iki 220 laipsnių.

2. Į didelį indą persijojame miltus su kepimo milteliais, beriame druską ir cukrų, išmaišome.

3. Kitame inde išplakame kiaušinį su 250 ml pieno. 2 šaukštus pieno pasiliekame. Į pieno ir kiaušinio plakinį įmaišome trintus moliūgus ir aliejų. Miltų mišinio viduryje padarome duobutę, į ją pilame kiaušinio ir moliūgų masę ir šakute išmaišome iki vientisos masės.

4. Išverčiame tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkome 3-5 minutes, kad minklė taptų vientisa.

5. Suformuojame 2 kepaliukus ir dedame į riebalais pateptas, miltais per sietelį pabarstytas kepimo formas ar skardą. Aštriu peiliu duonos viršuje padarome 2-3 įpjovas. Aptepame pasiliktais 2 šaukštais pieno. Apibarstome sezamų sėklomis.

6. Kepame 25 minutes, vėliau sumažiname temperatūrą iki 190 laipsnių ir kepame dar 15 minučių. Ar duona iškepus, patikrinkite atsargiai apversdami kepaliuką ir pabelsdami į jos dugną - garsas turi būti duslus, lyg duona būtų tuščiavidurė.

*Nuluptą moliūgą supjaustome kelių centimetrų dydžio gabalėliais ir kepame 190 laipsnių orkaitėje apie 30-40 minučių kol suminkštės. Atvėsiname ir sutriname. Kad pasiruoštume receptui reikalingus 250 ml trintų moliūgų, reikia iškepti apie 550 g moliūgo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis