Nekeptas saldumynas: skanu ir sveika

Sveikų saldumynų – morkų kamuoliukų receptas yra puiki proga tarti keletą šlovinančių žodžių žalioms morkoms: gerų dalykų kupinos, augančios mūsų krašte, šios daržovės nepakeičiamos ir vaikai paprastai jas tikrai mėgsta.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Tarkim, mano Viliukas, nuo virtų morkų nosį sukantis kuo toliau, žalias morkas kremta it saldainius. Neperdedu. Žalias morkas vaikams galima patiekti supjaustytas pagaliukais – vienas ar su dažiniu, stambiai tarkuotas dideliais kiekiais galima užmaskuoti pyrage ar mėsos kukuliuose. „Aaa, morkos bus nebe žaaalios!“ – gali kas pasakyti. Puiku, grįžtam prie žalių - žalias tarkuotas morkas supiršus su džiovintais vaisias bei riešutais, galima pasigaminti sveikų saldumynų - labai gardžių morkų kamuoliukų.

TAIP PAT SKAITYKITE:
3 užkandžiai jūsų stalui
Neįtikėtina: pyragas tik iš dviejų dalių

Mano recepto galite laikytis nuosekliai, o galite naudoti tik kaip temą savo improvizacijoms: žemės riešutus pakeisti kitais mėgstamais riešutais ar net saulėgrąžų sėklomis, džiovintų vaisių ar cinamono berti daugiau arba išvis nedėti. Kakava irgi nebūtina, tik su ja morkų kamuoliukai dailesni atrodo. Žemės riešutai gardesni apkepinti orkaitėje, tačiau norint, to galima nedaryti. Recepte matuojama standartine stikline – 250 ml talpos.

Maždaug 26 kamuoliukams reikės:

3 stambiai tarkuotų morkų;

3/4 stiklinės mėgstamų riešutų;

8 džiovintų datulių arba figų ar kitų džiovintų vaisių;

3 šaukštų medaus;

kupinos stiklinės kokoso drožlių (apie 100 g);

3-4 šaukštų smulkių, greito virimo avižinių dribsnių;

1 šaukšto kakavos;

0,5 šaukštelio cinamono.

Gaminame sveikus saldumynus - morkų kamuoliukus, kurių nereikia kepti:

1. 180 laipsnių orkaitėje 10-15 minučių pakepiname žemės riešutus, ištraukiame ir paliekame ataušti.

2. Džiovintus vaisius nuplauname, perliejame verdančiu vandeniu, paliekame apdžiūti.

3. Į virtuvės kombainą su aštriais peiliais dedame žemės riešutus ir vos pasmulkiname (suskaičiuojam iki 5 ir užteks). Šalia riešutų dedame tarkuotas morkas, džiovintus vaisius, medų ir viską smulkiname virtuvės kombainu apie 2 minutes iki lipnios drėgnos masės.

Nekeptas saldumynas: skanu ir sveika
© Alvilės Rimaitės nuotr.

4. Pusę kokoso drožlių atsidedame morkų kamuoliukų apvoliojimui, kitą pusę - kartu su avižiniais dribsniais, kakava, cinamonu - beriame į morkų-riešutų masę ir gerai viską šaukštu išmaišome.

5. Pasikviečiam vaikus į pagalbą ir lipdome morkų kamuoliukus: rankomis formuojame graikiško riešuto dydžio rutuliukus, apvoliojame juos kokoso drožlėse ir paliekame 1-2 valandoms šaldytuve sutvirtėti.

Kadangi morkų kamuoliukams gaminti naudojome šviežiai tarkuotas morkas, juos geriausia suvalgyti tą pačią, arba pernakt palikus šaldytuve, - kitą dieną. Morkų kamuoliukus galima ir užsišaldyti.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Naminiai varškės sūreliai: pagaminta su meile ir jokių E

Naminių varškės sūrelių receptas, kurį namuose išbandė ir portalui TavoVaikas.lt leido pasidalinti Katarzyna Mikulewicz.

Minkštas ir labai skanus rabarbarų pyragas

Jeigu ne dabar, kada gi daugiau bus proga paskanauti tokio smagiai rūgštelėjusio pyrago.

Gaminame namuose: skanieji ledai be jokių E

Pakelkit rankas, kas vasarą nevalgote ledų? Aha. Tokių beveik nebūna.

Purūs ir minkštučiai blynai iš vištienos

Purūs ir minkšti blynai puikiai tinka vakarienei. Tikiu, jų su malonumu skanaus ir vaikai.

Picos skonio vafliai

Recepte esančius kvietinius miltus (arba jų dalį) drąsiai galima keisti grikių, miežių arba rugių.

Kepame vištieną stiklainyje: išsamūs patarimai ir receptas

Tokie pietūs labai tinka tuomet, kai virtuvėje norisi praleisti kuo mažiau laiko, kai neturim laiko eit į parduotuvę pirkti įmantrių ingredientų ir norim tiesiog skaniai sočiai pavalgyti.

Gardžiausi mėsos kukuliai vaikams

Mamos iš tinklaraščio „Lieknos bitės“ dalijasi pirmųjų mažylio mėsos kukulių su jo mėgstamu garnyru receptu.

Kitokios, dar minkštesnės, spurgos

Dalinuosi spurgyčių receptu, kurį pati sugalvojau.

Raminta Bogušienė rekomenduoja: 4 saldūs, bet sveiki receptai Velykoms (1)

Nors ir daugelis turime savo mėgstamiausius Velykų stalo receptus, tačiau visada norisi išbandyti kažką naujo. O jei nauji receptai būtų dar ir sveikesni?!

Skaniausių kibinų receptas

Nežinau, kodėl taip seniai ir ilgai ruošiausi gaminti kibinus. O gal ir žinau - galbūt man atrodė, kad jiems reikia daug laiko, tad reikia visų pirma tinkamo nusiteikimo.

Mieliniai zuikučiai Velykoms: kai gražu ir skanu (1)

Mielinės bandelės - zuikučiai, kurios labai tinka šventiniam stalui.

Naminiai guminukai, kuriuos vaikams galima duoti be sąžinės graužimo

Juokiuosi, kad mano dvimetės šūkis šiuo metu galėtų būti „duokit duonos ir žaidimų!“. Taip dviem frontais kasdien suku galvą: ne tik, ką naudingo ir smagaus su ja nuveikti, bet ir kokių sveikesnių, įdomesnių ir jai patinkančių užkandžių pagaminti.

Metų atradimas: pica keptuvėje per 15 minučių!

Tinklaraščio „Sukaramele.blogspot“ autorė Kristina išbandė tikrai neįprastą picą, kurią vadina savo metų atradimu.

Ypatingo skonio saldžiųjų bulvių ir morkų trinta sriuba

Trintos sriubos paprastai gaminamos iš daržovių, kurios prieš tai apdorojamos jas pakepant, kad vėliau sriuboje atskleistų savo visapusiškesnį skonį. Tačiau daržoves galima apkepti ne tik keptuvėje, bet ir orkaitėje.

Jokios chemijos ir jokių E – namuose kepame spalvotus lietinius

Tai ne tik spalvoti, bet ir maistingi lietiniai, praturtinti trijų rūšių daržovėmis ir taip pat uogomis.