Nekeptas saldumynas: skanu ir sveika

Sveikų saldumynų – morkų kamuoliukų receptas yra puiki proga tarti keletą šlovinančių žodžių žalioms morkoms: gerų dalykų kupinos, augančios mūsų krašte, šios daržovės nepakeičiamos ir vaikai paprastai jas tikrai mėgsta.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Tarkim, mano Viliukas, nuo virtų morkų nosį sukantis kuo toliau, žalias morkas kremta it saldainius. Neperdedu. Žalias morkas vaikams galima patiekti supjaustytas pagaliukais – vienas ar su dažiniu, stambiai tarkuotas dideliais kiekiais galima užmaskuoti pyrage ar mėsos kukuliuose. „Aaa, morkos bus nebe žaaalios!“ – gali kas pasakyti. Puiku, grįžtam prie žalių - žalias tarkuotas morkas supiršus su džiovintais vaisias bei riešutais, galima pasigaminti sveikų saldumynų - labai gardžių morkų kamuoliukų.

TAIP PAT SKAITYKITE:
3 užkandžiai jūsų stalui
Neįtikėtina: pyragas tik iš dviejų dalių

Mano recepto galite laikytis nuosekliai, o galite naudoti tik kaip temą savo improvizacijoms: žemės riešutus pakeisti kitais mėgstamais riešutais ar net saulėgrąžų sėklomis, džiovintų vaisių ar cinamono berti daugiau arba išvis nedėti. Kakava irgi nebūtina, tik su ja morkų kamuoliukai dailesni atrodo. Žemės riešutai gardesni apkepinti orkaitėje, tačiau norint, to galima nedaryti. Recepte matuojama standartine stikline – 250 ml talpos.

Maždaug 26 kamuoliukams reikės:

3 stambiai tarkuotų morkų;

3/4 stiklinės mėgstamų riešutų;

8 džiovintų datulių arba figų ar kitų džiovintų vaisių;

3 šaukštų medaus;

kupinos stiklinės kokoso drožlių (apie 100 g);

3-4 šaukštų smulkių, greito virimo avižinių dribsnių;

1 šaukšto kakavos;

0,5 šaukštelio cinamono.

Gaminame sveikus saldumynus - morkų kamuoliukus, kurių nereikia kepti:

1. 180 laipsnių orkaitėje 10-15 minučių pakepiname žemės riešutus, ištraukiame ir paliekame ataušti.

2. Džiovintus vaisius nuplauname, perliejame verdančiu vandeniu, paliekame apdžiūti.

3. Į virtuvės kombainą su aštriais peiliais dedame žemės riešutus ir vos pasmulkiname (suskaičiuojam iki 5 ir užteks). Šalia riešutų dedame tarkuotas morkas, džiovintus vaisius, medų ir viską smulkiname virtuvės kombainu apie 2 minutes iki lipnios drėgnos masės.

Nekeptas saldumynas: skanu ir sveika
© Alvilės Rimaitės nuotr.

4. Pusę kokoso drožlių atsidedame morkų kamuoliukų apvoliojimui, kitą pusę - kartu su avižiniais dribsniais, kakava, cinamonu - beriame į morkų-riešutų masę ir gerai viską šaukštu išmaišome.

5. Pasikviečiam vaikus į pagalbą ir lipdome morkų kamuoliukus: rankomis formuojame graikiško riešuto dydžio rutuliukus, apvoliojame juos kokoso drožlėse ir paliekame 1-2 valandoms šaldytuve sutvirtėti.

Kadangi morkų kamuoliukams gaminti naudojome šviežiai tarkuotas morkas, juos geriausia suvalgyti tą pačią, arba pernakt palikus šaldytuve, - kitą dieną. Morkų kamuoliukus galima ir užsišaldyti.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Kepame skaniuosius kūčiukus (4)

Artėjant Kalėdoms parduotuvėse ir namuose vis dažniau pakvimpa kūčiukais.

5 patiekalai su bulvėmis, kuriuos mielai kirs visa šeima (2)

Rudenį, kai mūsų rūsiai ir sandėliukai yra pasipildę šviežių bulvių atsargomis, primename 5 išbandytus receptus su bulvėmis.

Pats skaniausias ir kvapniausias varškės pyragas

Ilgais ir tamsiais vakarais neretai pritrūkstame idėjų, ką smagaus nuveikti su mažaisiais. Mes turime idėją - ogi pasikvieskite juos į virtuvę ir pasiūlykite drauge iškepti skaniausią pasaulyje varškės pyragą.

Gaivios salotos su persimonais

Greitai paruošiamos ir labai skanios salotos. Puikus pasirinkimas, kai norisi kažko lengvo ir greito.

Kertam lažybų, kad nė už ką neatspėtumėte, iš ko pagaminti šie keksiukai

Desertai iš morkų, moliūgo, avinžirnių, avokado... Taip, taip, nesileiskite būti suklaidinami - tikrai kalbame ne apie pikantiškus kepinius, bet apie desertinius.

3 žaibiškai pagaminamų sausainių receptai

Ne kiekviena mama turi laiko gaminti „prašmatnius“ ir sudėtingus patiekalus. Tokiu atveju gelbsti greitai pagaminamo patiekalo receptai. Jūsų dėmesiui - trijų tikrai lengvai pagaminamų sausainių pavyzdžiai.

Raminta Bogušienė: daugelis mums įprastų pyragų kenkia sveikatai (1)

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje švenčiama pyragų diena. Šia proga kviečiama kepti pyragus, dalintis su draugais, kolegomis, nudžiuginti namiškius netikėtu receptu. Tačiau ar daugelis iš mūsų žino, kaip pasigaminti sveikatai palankų pyragą?

Balandėliai tinginėliai: skaniausių pietų idėja (4)

Et, man kartais taip patinka tas lietuviškas žodynas įvardinant tam tikrus patiekalus (ypač likęs iš senesnių laikų), kad net nesinori jiems galvoti kitokio pavadinimo.

Labai trapūs ir todėl labai skanūs žagarėliai (2)

Šie žagarėliai ne tik labai trapūs, bet ir laaaaabai skanūs. Juos gaminant naudojami tik tryniai.

Obuolių pyragas „7 šaukštai“ (6)

Jeigu obuolių pyragą kepsite didesnėje, negu nurodyta recepte, kepimo skardoje, pyragas bus plonesnis ir iškeps greičiau.

Skanieji ežiukai: paprasta, pigu ir sotu (27)

Dar vienas patiekalas iš lietuviškos virtuvės su žaismingu pavadinimu.

Tobulai skanūs ir lengvai pagaminami naminiai koldūnai (7)

Naminiai koldūnai tik iš pirmo žvilgsnio atrodo nelengvai pagaminamas patiekalas, iš tiesų, jis nėra sudėtingas ir pavyks net neįgudusiai šeimininkei.

Pagerintas ir dar skanesnis omletas (1)

Populiarus pusryčių pasirinkimas (be blynų ir įvairių košių) - omletas. Šį kartą gaminu kiek įdomesnį, sotų ir tikrai puikaus skonio omletą su varške.

Moliūgų sriuba su vienu netikėtu ir labai skaniu ingredientu

Moliūgų nemėgau, visada stengiausi išsisukti nuo jo patiekalų. Nuėjus į parduotuvę netoli namų ir užmačius labai gražių moliūgų, rankos pačios tiesėsi nusipirkti vieną ir išvirti sriubą.

Joks kitas patiekalas neprimena vaikystės, kaip šis: išbandykite dar šiandien

Skanumynas jaukiam šeimos vakarui ar savaitgalio pasisėdėjimams. Gamindami pasikvieskite į pagalbą vaikus - lai jie būna jūsų padėjėjai.