Nekeptas saldumynas: skanu ir sveika

Sveikų saldumynų – morkų kamuoliukų receptas yra puiki proga tarti keletą šlovinančių žodžių žalioms morkoms: gerų dalykų kupinos, augančios mūsų krašte, šios daržovės nepakeičiamos ir vaikai paprastai jas tikrai mėgsta.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Tarkim, mano Viliukas, nuo virtų morkų nosį sukantis kuo toliau, žalias morkas kremta it saldainius. Neperdedu. Žalias morkas vaikams galima patiekti supjaustytas pagaliukais – vienas ar su dažiniu, stambiai tarkuotas dideliais kiekiais galima užmaskuoti pyrage ar mėsos kukuliuose. „Aaa, morkos bus nebe žaaalios!“ – gali kas pasakyti. Puiku, grįžtam prie žalių - žalias tarkuotas morkas supiršus su džiovintais vaisias bei riešutais, galima pasigaminti sveikų saldumynų - labai gardžių morkų kamuoliukų.

TAIP PAT SKAITYKITE:
3 užkandžiai jūsų stalui
Neįtikėtina: pyragas tik iš dviejų dalių

Mano recepto galite laikytis nuosekliai, o galite naudoti tik kaip temą savo improvizacijoms: žemės riešutus pakeisti kitais mėgstamais riešutais ar net saulėgrąžų sėklomis, džiovintų vaisių ar cinamono berti daugiau arba išvis nedėti. Kakava irgi nebūtina, tik su ja morkų kamuoliukai dailesni atrodo. Žemės riešutai gardesni apkepinti orkaitėje, tačiau norint, to galima nedaryti. Recepte matuojama standartine stikline – 250 ml talpos.

Maždaug 26 kamuoliukams reikės:

3 stambiai tarkuotų morkų;

3/4 stiklinės mėgstamų riešutų;

8 džiovintų datulių arba figų ar kitų džiovintų vaisių;

3 šaukštų medaus;

kupinos stiklinės kokoso drožlių (apie 100 g);

3-4 šaukštų smulkių, greito virimo avižinių dribsnių;

1 šaukšto kakavos;

0,5 šaukštelio cinamono.

Gaminame sveikus saldumynus - morkų kamuoliukus, kurių nereikia kepti:

1. 180 laipsnių orkaitėje 10-15 minučių pakepiname žemės riešutus, ištraukiame ir paliekame ataušti.

2. Džiovintus vaisius nuplauname, perliejame verdančiu vandeniu, paliekame apdžiūti.

3. Į virtuvės kombainą su aštriais peiliais dedame žemės riešutus ir vos pasmulkiname (suskaičiuojam iki 5 ir užteks). Šalia riešutų dedame tarkuotas morkas, džiovintus vaisius, medų ir viską smulkiname virtuvės kombainu apie 2 minutes iki lipnios drėgnos masės.

Nekeptas saldumynas: skanu ir sveika
© Alvilės Rimaitės nuotr.

4. Pusę kokoso drožlių atsidedame morkų kamuoliukų apvoliojimui, kitą pusę - kartu su avižiniais dribsniais, kakava, cinamonu - beriame į morkų-riešutų masę ir gerai viską šaukštu išmaišome.

5. Pasikviečiam vaikus į pagalbą ir lipdome morkų kamuoliukus: rankomis formuojame graikiško riešuto dydžio rutuliukus, apvoliojame juos kokoso drožlėse ir paliekame 1-2 valandoms šaldytuve sutvirtėti.

Kadangi morkų kamuoliukams gaminti naudojome šviežiai tarkuotas morkas, juos geriausia suvalgyti tą pačią, arba pernakt palikus šaldytuve, - kitą dieną. Morkų kamuoliukus galima ir užsišaldyti.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Ko gero, lengviausiai pagaminamas ir skaniausias varškės pyragas

Labai lengvai ir greitai pagaminamas varškės pyragas.

Močiutės pyragas su obuoliais (2)

Obuolių pyragų yra pačių įvairiausių. Šis, kurį jums siūlome, yra pamėgtas senosios kartos, mūsų močiučių, kurios jį perskaitė senosiose šeimininkių knygose.

Daržovių kugelis, kuriam sunku atsispirti (1)

Vakar mano šeima mėgavosi labai seniai gamintu daržovių kugeliu.

Skaniausi bulviniai blynai ir 7 gudrybės, kaip galima paįvairinti jų tešlą (10)

Šis patiekalas nėra mūsų šeimoje dažnai valgomas. Vyras kažkodėl nuo mažens jų nemėgsta. Bet labai retai, ypač šviežių bulvių sezono metu, blynai visgi pas mus garuoja ant stalo.

IDĖJA PIETUMS AR VAKARIENEI : kalakutienos kotletai su obuoliais (1)

Ruduo, pilni sodai obuolių... Dabar pas visas šeimininkes virtuvėje kvepia pyragais su obuoliais, o pas mane - kotletais.

SKANAUS! Obuolių pyragas su kefyru

Ruduo. Kai už lango vis dažniau lyja lietus, namai pakvimpa pyragais. O kadangi ruduo yra obuolių metas, tai kaip gi be jų.

Patobulintas kugelis su dešrelėmis

Patiekalas nėra įmantrus, tiesiog bulvių plokštainis paįvairintas su dešrelėmis.

Nuostabaus skonio obuolių ir varškės pyragas (2)

Mano namuose visada šaldytuve būna varškės, o tada jau mąstau, ką gaminti skanaus.

Kaip šviežių vaisių derlių paversti džiovintomis gėrybėmis

Ruduo – pokyčių metas ne tik gamtoje, bet ir kiekvienos šeimininkės virtuvėje. Neseniai tikra atgaiva buvę švieži vaisiai rudens sezoną įgaus visai kitą atspalvį ir dar ryškesnį skonį.

Nekeptas obuolių ir varškės pyragas (5)

Receptas, kuris patiks daugeliui: nekeptas obuolių ir varškės pyragas.

Lengvai pagaminamas ir maistingas moliūgų pyragas

Moliūgai - rudens sezono gėrybės, jų auginimas yra gana populiarus jau vien dėl to, kad reikia minimalios priežiūros, o patiekalų yra gana įvairių.

GARDU IR SVEIKA: trinta bulvių ir cukinijų sriuba (2)

Šio patiekalo pavadinimas pasako visus produktus, kurių reikia sriubai.Na, beveik visus.

TINGINYS be kondensuoto pieno (4)

„Samčio užrašų" šeimininkė Odeta gamino visų mėgstamą "Tinginį". Tačiau šiek tiek kitaip negu įprasta - be kondensuoto pieno.

Amerikietiškas pyragas, kurį pamėgsite nuo pirmo kąsnio (5)

Amerikietiško pyrago receptas, kurį mums dovanoja "Jelenos maisto blogo" autorė.

Vienas paprasčiausių ir skaniausių visų laikų obuolių pyragų (4)

Obuolių pyragas, kurio receptą mums dovanoja "Jelenos maisto blogo" autorė.