Nekeptas saldumynas: skanu ir sveika

Sveikų saldumynų – morkų kamuoliukų receptas yra puiki proga tarti keletą šlovinančių žodžių žalioms morkoms: gerų dalykų kupinos, augančios mūsų krašte, šios daržovės nepakeičiamos ir vaikai paprastai jas tikrai mėgsta.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Tarkim, mano Viliukas, nuo virtų morkų nosį sukantis kuo toliau, žalias morkas kremta it saldainius. Neperdedu. Žalias morkas vaikams galima patiekti supjaustytas pagaliukais – vienas ar su dažiniu, stambiai tarkuotas dideliais kiekiais galima užmaskuoti pyrage ar mėsos kukuliuose. „Aaa, morkos bus nebe žaaalios!“ – gali kas pasakyti. Puiku, grįžtam prie žalių - žalias tarkuotas morkas supiršus su džiovintais vaisias bei riešutais, galima pasigaminti sveikų saldumynų - labai gardžių morkų kamuoliukų.

TAIP PAT SKAITYKITE:
3 užkandžiai jūsų stalui
Neįtikėtina: pyragas tik iš dviejų dalių

Mano recepto galite laikytis nuosekliai, o galite naudoti tik kaip temą savo improvizacijoms: žemės riešutus pakeisti kitais mėgstamais riešutais ar net saulėgrąžų sėklomis, džiovintų vaisių ar cinamono berti daugiau arba išvis nedėti. Kakava irgi nebūtina, tik su ja morkų kamuoliukai dailesni atrodo. Žemės riešutai gardesni apkepinti orkaitėje, tačiau norint, to galima nedaryti. Recepte matuojama standartine stikline – 250 ml talpos.

Maždaug 26 kamuoliukams reikės:

3 stambiai tarkuotų morkų;

3/4 stiklinės mėgstamų riešutų;

8 džiovintų datulių arba figų ar kitų džiovintų vaisių;

3 šaukštų medaus;

kupinos stiklinės kokoso drožlių (apie 100 g);

3-4 šaukštų smulkių, greito virimo avižinių dribsnių;

1 šaukšto kakavos;

0,5 šaukštelio cinamono.

Gaminame sveikus saldumynus - morkų kamuoliukus, kurių nereikia kepti:

1. 180 laipsnių orkaitėje 10-15 minučių pakepiname žemės riešutus, ištraukiame ir paliekame ataušti.

2. Džiovintus vaisius nuplauname, perliejame verdančiu vandeniu, paliekame apdžiūti.

3. Į virtuvės kombainą su aštriais peiliais dedame žemės riešutus ir vos pasmulkiname (suskaičiuojam iki 5 ir užteks). Šalia riešutų dedame tarkuotas morkas, džiovintus vaisius, medų ir viską smulkiname virtuvės kombainu apie 2 minutes iki lipnios drėgnos masės.

Nekeptas saldumynas: skanu ir sveika
© Alvilės Rimaitės nuotr.

4. Pusę kokoso drožlių atsidedame morkų kamuoliukų apvoliojimui, kitą pusę - kartu su avižiniais dribsniais, kakava, cinamonu - beriame į morkų-riešutų masę ir gerai viską šaukštu išmaišome.

5. Pasikviečiam vaikus į pagalbą ir lipdome morkų kamuoliukus: rankomis formuojame graikiško riešuto dydžio rutuliukus, apvoliojame juos kokoso drožlėse ir paliekame 1-2 valandoms šaldytuve sutvirtėti.

Kadangi morkų kamuoliukams gaminti naudojome šviežiai tarkuotas morkas, juos geriausia suvalgyti tą pačią, arba pernakt palikus šaldytuve, - kitą dieną. Morkų kamuoliukus galima ir užsišaldyti.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Vienas skaniausių obuolių pyragų, kokį yra tekę valgyti (6)

Šis obuolių pyragas yra tikrai nesaldus ir labai, labai skanus. Bet, kaip sakoma, geriau vieną kartą patiems išbandyti negu šimtą kartų išgirsti.

SKANAUS: vištienos apkepėlė su cukinija (1)

Paprastas, lengvas patiekalas iš vištienos krūtinėlės. Sūris puikiai sujungia tiek skoniu, tiek tekstūra visus ingredientus.

Skanioji cukinijų mišrainė žiemai (6)

Šį troškinį galima valgyti šiltą iškart, tačiau galima pasigaminus laikyti stiklainiuose ir prireikus atidaryti bei pavaišinti svečius.

Įdarytos cukinijos, kurias pagaminti lengva kaip dukart du (2)

Daržovėmis ir sūriu įdarytos cukinijos yra skaniausios, kai cukinijos dar šviežios, neperaugusios.

Nuostabaus skonio varškės apkepas (6)

Šis varškės apkepas puikiai tinka ir pusryčiams, ir vakarienei, ir netgi pietų stalui.

Purūs blynukai, kurie nepaliks abejingų (6)

Iškepti pusryčiams ar vakarienei, šie blynai abejingų nepaliks.

SVEIKA ir GARDU: blynai be miltų (6)

Galiu pasakyti, kad šių blynelių skonis mane maloniai nustebino.

Cukinijos ir sūrio pyragas: linkime skanaus (1)

Cukinija - viena mėgstamiausių lietuvių daržovių. Jūsų dėmesiui - nesaldaus pyrago su cukinija receptas.

Šokoladinis pyragas, kuris pavyksta iš pirmo karto

Pyragas, kurį skanu valgyti ir be ypatingos progos. Jo papuošimui naudokite braškes, tačiau jei jų neturite, galite pakeisti kitomis sezoninėmis uogomis.

Kepėme 2 mėlynių pyragus: rinkitės, kuris jums skanesnis

Dvi mėlynių pyrago variacijos: pirmasis pyragas yra šiek tiek riebesnis, antrasis - su cinamono prieskoniu, bet iš esmės jie abu panašūs. Tad kurį kepti, galime rinktis pagal tai, kokių ingredientų virtuvės spintelėse turime.

METŲ ATRADIMAS: varškės pyragas su juodaisiais serbentais (23)

Juodieji serbentai pyragui suteikia ypatingo skonio.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės (2)

Uogas galima šaldyti sausas, su cukrumi arba sirupe. Tačiau sveikiausia, be abejo, šaldant uogas cukraus nevartoti.

Kvepiančios braškių salotos

Braškių salotos su mėtomis ir bazilikais - skanus užkandis šiltą vasaros dieną. Kviečiame išbandyti.

Aštrios daržovės žiemai: nereikia virti ar troškinti

Mama Julija iš tinklaraščio „Mamukynas“ dalijasi savo išbandytu receptu, kaip konservuoti ridikėlius žiemai. Ji pastebi, kad tokiu būdu išsaugoti žiemai galima ne tik ridikėlių, bet ir kitų daržovių.

Pasakiškai skanus nekeptas vasaros uogų pyragas (10)

Jau noksta pirmosios vasaros uogos - braškės, trešnės, serbentai ir agrastai. Sveikiausia, be abejo, kas valgyti šviežias, tačiau jeigu liko puodelis nesuvalgytų - siūlome mūsų išmėgintą receptą.