Patiekalas su varškės sūriu, kuris jus maloniai nustebins

 (15)
Jei vaikų šventę švęsite lauke, puiki alternatyva įvairiems mėsos kepsniukams, kuriuos ne visi vaikai noriai valgo - kepti varškės sūriai. Galite juos kepti visai vaikiškai kompanijai, o galite ant žarijų dėti tik kelis - jei žinote, kad tarp švenčiančiųjų mėsos nevalgytojų bus mažai.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Kepti varškės sūriai

Keptų varškės sūrių nuostabų skonį atradau žavioje Nomedos Marčėnaitės knygoje „Nomeda. Virtuvės užrašai" (Obuolys, 2009) ir nuo to laiko jie - vieni mėgstamiausių kepsninėje ruošiamų mūsų šeimos patiekalų. Beje, šiuos sūrius dažnai kepame ir namuose - orkaitėje.

Suaugusiam žmogui paprastai skaičiuoju po 1 įprasto dydžio (apie 250 gramų) sūrį, o vaikai teįveikia po pusę. Todėl vaikų šventei galima:

a) kepti mažesnius sūriukus (apie 150 gramų), kurių būna mobiliuose ūkininkų turgeliuose;

b) perpjauti įprasto dydžio sūrį į 2 dalis ir kepti kiekvienam mažam svečiui po puselę sūrio.

Žinoma, padalinti sūrius galima ir jau iškepus, tačiau vaikams smagiau gauti po nuosavą keptą sūriuką su visa folija iš kurios visai įdomu jį išsilukštenti...

8 mažiems valgytojams reikės:

4 įprasto dydžio arba 8 mažų varškės sūrių (22% riebumo),

6 pomidorų,

6 svogūnų,

8-10 česnako skiltelių,

8 šaukštelių majonezo,

provanso žolelių mišinio arba čiobrelių, baziliko, rozmarino,

druskos,

folijos.

Gerai iškūrename kepsninę - žarijų turi būti daug, tad kūrenkite apie 1,5 valandos. Jei kepame orkaitėje - įjungiame, kad įkaistų iki 200 laipsnių (kaitinimas iš viršaus ir apačios).

Pasiruošiame folijos lakštus - tokio dydžio, kad ant jų laisvai tilptų sūris ar jo puselė su visais pagardais. Folijos nepagailėkite, o kai jau vyniosite - sandariai uždarykite, kitaip visas skanumas išvarvės pro šoną, o sūris liks sausokas...

Patiekalas su varškės sūriu, kuris jus maloniai nustebins
Sudėję pomidorus, apibarstome druska ir karūnuojame svogūnų riekelėmis
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Ant folijos dedame sūrį, įtriname jį druska, aptepame šaukšteliu majonezo, beriame provanso žoleles, dedame supjaustytas česnako skilteles, plonas pomidorų riekeles, juos dar apiberiame druska, karūnuojame plonais žiedais pjaustytais svogūnais. Uždengiame folija ir labai atsargiai verčiame ant kitos pusės, kur pakartojame visus tuos pačius veiksmus.

Patiekalas su varškės sūriu, kuris jus maloniai nustebins
Sūrius sandariai suvyniojame į foliją
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Sandariai suvyniojame (jei kartais folijos lapas pasirodo mažokas, aš vynioju į dar vieną) ir dedame ant žarijų arba į orkaitę. Kepant kepsninėje sūrius būtina nuolat apversti. Įprasto dydžio sūriai kepa iki valandos, o jei kepate mažesnius, užtruksite mažiau.

Tokiu būdu galima iškepti įvairiausių skonių sūrių - vietoje pomidorų dėti baklažanų, paprikos juosteles ir net šaltai rūkytą šoninę, sūrius galima tiesiog aptepti ryškesnio skonio aliejumi ir apibarstyti žolelėmis. O mano Viliaus pats mėgstamiausias saldus kepto sūrio variantas - apteptas medumi ir cinamonu.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

5 patiekalai su bulvėmis, kuriuos mielai kirs visa šeima (1)

Rudenį, kai mūsų rūsiai ir sandėliukai yra pasipildę šviežių bulvių atsargomis, primename 5 išbandytus receptus su bulvėmis.

Pats skaniausias ir kvapniausias varškės pyragas

Ilgais ir tamsiais vakarais neretai pritrūkstame idėjų, ką smagaus nuveikti su mažaisiais. Mes turime idėją - ogi pasikvieskite juos į virtuvę ir pasiūlykite drauge iškepti skaniausią pasaulyje varškės pyragą.

Gaivios salotos su persimonais

Greitai paruošiamos ir labai skanios salotos. Puikus pasirinkimas, kai norisi kažko lengvo ir greito.

Kertam lažybų, kad nė už ką neatspėtumėte, iš ko pagaminti šie keksiukai

Desertai iš morkų, moliūgo, avinžirnių, avokado... Taip, taip, nesileiskite būti suklaidinami - tikrai kalbame ne apie pikantiškus kepinius, bet apie desertinius.

3 žaibiškai pagaminamų sausainių receptai

Ne kiekviena mama turi laiko gaminti „prašmatnius“ ir sudėtingus patiekalus. Tokiu atveju gelbsti greitai pagaminamo patiekalo receptai. Jūsų dėmesiui - trijų tikrai lengvai pagaminamų sausainių pavyzdžiai.

Raminta Bogušienė: daugelis mums įprastų pyragų kenkia sveikatai (1)

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje švenčiama pyragų diena. Šia proga kviečiama kepti pyragus, dalintis su draugais, kolegomis, nudžiuginti namiškius netikėtu receptu. Tačiau ar daugelis iš mūsų žino, kaip pasigaminti sveikatai palankų pyragą?

Balandėliai tinginėliai: skaniausių pietų idėja (4)

Et, man kartais taip patinka tas lietuviškas žodynas įvardinant tam tikrus patiekalus (ypač likęs iš senesnių laikų), kad net nesinori jiems galvoti kitokio pavadinimo.

Labai trapūs ir todėl labai skanūs žagarėliai (2)

Šie žagarėliai ne tik labai trapūs, bet ir laaaaabai skanūs. Juos gaminant naudojami tik tryniai.

Obuolių pyragas „7 šaukštai“ (6)

Jeigu obuolių pyragą kepsite didesnėje, negu nurodyta recepte, kepimo skardoje, pyragas bus plonesnis ir iškeps greičiau.

Skanieji ežiukai: paprasta, pigu ir sotu (27)

Dar vienas patiekalas iš lietuviškos virtuvės su žaismingu pavadinimu.

Tobulai skanūs ir lengvai pagaminami naminiai koldūnai (7)

Naminiai koldūnai tik iš pirmo žvilgsnio atrodo nelengvai pagaminamas patiekalas, iš tiesų, jis nėra sudėtingas ir pavyks net neįgudusiai šeimininkei.

Pagerintas ir dar skanesnis omletas (1)

Populiarus pusryčių pasirinkimas (be blynų ir įvairių košių) - omletas. Šį kartą gaminu kiek įdomesnį, sotų ir tikrai puikaus skonio omletą su varške.

Moliūgų sriuba su vienu netikėtu ir labai skaniu ingredientu

Moliūgų nemėgau, visada stengiausi išsisukti nuo jo patiekalų. Nuėjus į parduotuvę netoli namų ir užmačius labai gražių moliūgų, rankos pačios tiesėsi nusipirkti vieną ir išvirti sriubą.

Joks kitas patiekalas neprimena vaikystės, kaip šis: išbandykite dar šiandien

Skanumynas jaukiam šeimos vakarui ar savaitgalio pasisėdėjimams. Gamindami pasikvieskite į pagalbą vaikus - lai jie būna jūsų padėjėjai.

Bananų duona su dar daugiau bananų ir tik per 10 minučių (1)

Jeigu jūsų namuose juoduoja bananai, bananų duona yra idealus būdas juos sunaudoti.