Patiekalas su varškės sūriu, kuris jus maloniai nustebins

 (15)
Jei vaikų šventę švęsite lauke, puiki alternatyva įvairiems mėsos kepsniukams, kuriuos ne visi vaikai noriai valgo - kepti varškės sūriai. Galite juos kepti visai vaikiškai kompanijai, o galite ant žarijų dėti tik kelis - jei žinote, kad tarp švenčiančiųjų mėsos nevalgytojų bus mažai.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Kepti varškės sūriai

Keptų varškės sūrių nuostabų skonį atradau žavioje Nomedos Marčėnaitės knygoje „Nomeda. Virtuvės užrašai" (Obuolys, 2009) ir nuo to laiko jie - vieni mėgstamiausių kepsninėje ruošiamų mūsų šeimos patiekalų. Beje, šiuos sūrius dažnai kepame ir namuose - orkaitėje.

Suaugusiam žmogui paprastai skaičiuoju po 1 įprasto dydžio (apie 250 gramų) sūrį, o vaikai teįveikia po pusę. Todėl vaikų šventei galima:

a) kepti mažesnius sūriukus (apie 150 gramų), kurių būna mobiliuose ūkininkų turgeliuose;

b) perpjauti įprasto dydžio sūrį į 2 dalis ir kepti kiekvienam mažam svečiui po puselę sūrio.

Žinoma, padalinti sūrius galima ir jau iškepus, tačiau vaikams smagiau gauti po nuosavą keptą sūriuką su visa folija iš kurios visai įdomu jį išsilukštenti...

8 mažiems valgytojams reikės:

4 įprasto dydžio arba 8 mažų varškės sūrių (22% riebumo),

6 pomidorų,

6 svogūnų,

8-10 česnako skiltelių,

8 šaukštelių majonezo,

provanso žolelių mišinio arba čiobrelių, baziliko, rozmarino,

druskos,

folijos.

Gerai iškūrename kepsninę - žarijų turi būti daug, tad kūrenkite apie 1,5 valandos. Jei kepame orkaitėje - įjungiame, kad įkaistų iki 200 laipsnių (kaitinimas iš viršaus ir apačios).

Pasiruošiame folijos lakštus - tokio dydžio, kad ant jų laisvai tilptų sūris ar jo puselė su visais pagardais. Folijos nepagailėkite, o kai jau vyniosite - sandariai uždarykite, kitaip visas skanumas išvarvės pro šoną, o sūris liks sausokas...

Patiekalas su varškės sūriu, kuris jus maloniai nustebins
Sudėję pomidorus, apibarstome druska ir karūnuojame svogūnų riekelėmis
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Ant folijos dedame sūrį, įtriname jį druska, aptepame šaukšteliu majonezo, beriame provanso žoleles, dedame supjaustytas česnako skilteles, plonas pomidorų riekeles, juos dar apiberiame druska, karūnuojame plonais žiedais pjaustytais svogūnais. Uždengiame folija ir labai atsargiai verčiame ant kitos pusės, kur pakartojame visus tuos pačius veiksmus.

Patiekalas su varškės sūriu, kuris jus maloniai nustebins
Sūrius sandariai suvyniojame į foliją
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Sandariai suvyniojame (jei kartais folijos lapas pasirodo mažokas, aš vynioju į dar vieną) ir dedame ant žarijų arba į orkaitę. Kepant kepsninėje sūrius būtina nuolat apversti. Įprasto dydžio sūriai kepa iki valandos, o jei kepate mažesnius, užtruksite mažiau.

Tokiu būdu galima iškepti įvairiausių skonių sūrių - vietoje pomidorų dėti baklažanų, paprikos juosteles ir net šaltai rūkytą šoninę, sūrius galima tiesiog aptepti ryškesnio skonio aliejumi ir apibarstyti žolelėmis. O mano Viliaus pats mėgstamiausias saldus kepto sūrio variantas - apteptas medumi ir cinamonu.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Purūs ir minkštučiai blynai iš vištienos

Purūs ir minkšti blynai puikiai tinka vakarienei. Tikiu, jų su malonumu skanaus ir vaikai.

Picos skonio vafliai

Recepte esančius kvietinius miltus (arba jų dalį) drąsiai galima keisti grikių, miežių arba rugių.

Kepame vištieną stiklainyje: išsamūs patarimai ir receptas

Tokie pietūs labai tinka tuomet, kai virtuvėje norisi praleisti kuo mažiau laiko, kai neturim laiko eit į parduotuvę pirkti įmantrių ingredientų ir norim tiesiog skaniai sočiai pavalgyti.

Gardžiausi mėsos kukuliai vaikams

Mamos iš tinklaraščio „Lieknos bitės“ dalijasi pirmųjų mažylio mėsos kukulių su jo mėgstamu garnyru receptu.

Kitokios, dar minkštesnės, spurgos

Dalinuosi spurgyčių receptu, kurį pati sugalvojau.

Raminta Bogušienė rekomenduoja: 4 saldūs, bet sveiki receptai Velykoms (1)

Nors ir daugelis turime savo mėgstamiausius Velykų stalo receptus, tačiau visada norisi išbandyti kažką naujo. O jei nauji receptai būtų dar ir sveikesni?!

Skaniausių kibinų receptas

Nežinau, kodėl taip seniai ir ilgai ruošiausi gaminti kibinus. O gal ir žinau - galbūt man atrodė, kad jiems reikia daug laiko, tad reikia visų pirma tinkamo nusiteikimo.

Mieliniai zuikučiai Velykoms: kai gražu ir skanu (1)

Mielinės bandelės - zuikučiai, kurios labai tinka šventiniam stalui.

Naminiai guminukai, kuriuos vaikams galima duoti be sąžinės graužimo

Juokiuosi, kad mano dvimetės šūkis šiuo metu galėtų būti „duokit duonos ir žaidimų!“. Taip dviem frontais kasdien suku galvą: ne tik, ką naudingo ir smagaus su ja nuveikti, bet ir kokių sveikesnių, įdomesnių ir jai patinkančių užkandžių pagaminti.

Metų atradimas: pica keptuvėje per 15 minučių!

Tinklaraščio „Sukaramele.blogspot“ autorė Kristina išbandė tikrai neįprastą picą, kurią vadina savo metų atradimu.

Ypatingo skonio saldžiųjų bulvių ir morkų trinta sriuba

Trintos sriubos paprastai gaminamos iš daržovių, kurios prieš tai apdorojamos jas pakepant, kad vėliau sriuboje atskleistų savo visapusiškesnį skonį. Tačiau daržoves galima apkepti ne tik keptuvėje, bet ir orkaitėje.

Jokios chemijos ir jokių E – namuose kepame spalvotus lietinius

Tai ne tik spalvoti, bet ir maistingi lietiniai, praturtinti trijų rūšių daržovėmis ir taip pat uogomis.

Receptas turintiems vaikų: žuvų kukuliai

Šis receptas tinka vaikams nuo vienerių metukų.

Labai gardūs lietiniai su sūriu ir krapais

Dievinu lietinius blynus, o kad nepriprastume vien tik prie saldaus skonio, kartas nuo karto namuose išsikepame puikaus skonio pikantiškus lietinius.

R. Bogušienė rekomenduoja: 5 sveikatai palankių blynų receptai

„Sveikatai palankus“ iniciatyva siūlo net 5 skirtingus blynų receptus. Tiesa, prieš tai trumpa atmintinė, kad blynai būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki.