Patiekalas su varškės sūriu, kuris jus maloniai nustebins

 (15)
Jei vaikų šventę švęsite lauke, puiki alternatyva įvairiems mėsos kepsniukams, kuriuos ne visi vaikai noriai valgo - kepti varškės sūriai. Galite juos kepti visai vaikiškai kompanijai, o galite ant žarijų dėti tik kelis - jei žinote, kad tarp švenčiančiųjų mėsos nevalgytojų bus mažai.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Kepti varškės sūriai

Keptų varškės sūrių nuostabų skonį atradau žavioje Nomedos Marčėnaitės knygoje „Nomeda. Virtuvės užrašai" (Obuolys, 2009) ir nuo to laiko jie - vieni mėgstamiausių kepsninėje ruošiamų mūsų šeimos patiekalų. Beje, šiuos sūrius dažnai kepame ir namuose - orkaitėje.

Suaugusiam žmogui paprastai skaičiuoju po 1 įprasto dydžio (apie 250 gramų) sūrį, o vaikai teįveikia po pusę. Todėl vaikų šventei galima:

a) kepti mažesnius sūriukus (apie 150 gramų), kurių būna mobiliuose ūkininkų turgeliuose;

b) perpjauti įprasto dydžio sūrį į 2 dalis ir kepti kiekvienam mažam svečiui po puselę sūrio.

Žinoma, padalinti sūrius galima ir jau iškepus, tačiau vaikams smagiau gauti po nuosavą keptą sūriuką su visa folija iš kurios visai įdomu jį išsilukštenti...

8 mažiems valgytojams reikės:

4 įprasto dydžio arba 8 mažų varškės sūrių (22% riebumo),

6 pomidorų,

6 svogūnų,

8-10 česnako skiltelių,

8 šaukštelių majonezo,

provanso žolelių mišinio arba čiobrelių, baziliko, rozmarino,

druskos,

folijos.

Gerai iškūrename kepsninę - žarijų turi būti daug, tad kūrenkite apie 1,5 valandos. Jei kepame orkaitėje - įjungiame, kad įkaistų iki 200 laipsnių (kaitinimas iš viršaus ir apačios).

Pasiruošiame folijos lakštus - tokio dydžio, kad ant jų laisvai tilptų sūris ar jo puselė su visais pagardais. Folijos nepagailėkite, o kai jau vyniosite - sandariai uždarykite, kitaip visas skanumas išvarvės pro šoną, o sūris liks sausokas...

Patiekalas su varškės sūriu, kuris jus maloniai nustebins
Sudėję pomidorus, apibarstome druska ir karūnuojame svogūnų riekelėmis
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Ant folijos dedame sūrį, įtriname jį druska, aptepame šaukšteliu majonezo, beriame provanso žoleles, dedame supjaustytas česnako skilteles, plonas pomidorų riekeles, juos dar apiberiame druska, karūnuojame plonais žiedais pjaustytais svogūnais. Uždengiame folija ir labai atsargiai verčiame ant kitos pusės, kur pakartojame visus tuos pačius veiksmus.

Patiekalas su varškės sūriu, kuris jus maloniai nustebins
Sūrius sandariai suvyniojame į foliją
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Sandariai suvyniojame (jei kartais folijos lapas pasirodo mažokas, aš vynioju į dar vieną) ir dedame ant žarijų arba į orkaitę. Kepant kepsninėje sūrius būtina nuolat apversti. Įprasto dydžio sūriai kepa iki valandos, o jei kepate mažesnius, užtruksite mažiau.

Tokiu būdu galima iškepti įvairiausių skonių sūrių - vietoje pomidorų dėti baklažanų, paprikos juosteles ir net šaltai rūkytą šoninę, sūrius galima tiesiog aptepti ryškesnio skonio aliejumi ir apibarstyti žolelėmis. O mano Viliaus pats mėgstamiausias saldus kepto sūrio variantas - apteptas medumi ir cinamonu.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Minkštas, purus ir labai skanus uogų pyragas (1)

Kaip aš mėgstu pyragus iš paprastų ingredientų, kuriuos galima pagaminti labai spontaniškai, tarkim, sužinojus, kad už valandos turėsi svečių!

Idėja pusryčiams ir vakarienei: blynai su grikiais, varške ir obuoliais

Kas mėgsta grikius, turbūt žino, kad grikių ir varškės derinys gana populiarus ir tikrai labai dera.

Šviežios bulvės: 8 gudrybės, kaip paruošti jas skaniausiai

Bulves pas mus įprasta naudoti virtuvėje visus metus. Bet tikrai ypatinga ši daržovė tampa būtent jos sezono metu, kai tik žemelė užaugina pirmąsias bulves. Būtent šiuo laikotarpiu ir siūlyčiau savo virtuvėje dažniau pasigaminti įvairių bulvių patiekalų.

Sveikiausi vasaros užkandžiai kelionėms ir iškyloms, kurie patiks ir vaikams

Poilsis prie jūros ar ilgai laukta kelionė gali tapti tikru iššūkiu, jei pritrūks energijos, ar dar blogiau – apsinuodysime. Lietuvos dietologų draugijos prezidentė, medicinos mokslų daktarė Rūta Petereit pataria, kaip išlikti sveikiems kelionių metu, ir kokie užkandžiai puikiai tiks visai šeimai išsiruošus prie jūros, iškylauti, ar į ilgą kelionę automobiliu.

Metų atradimas: bulviniai čirviniai blynai

Vieni jau seniai žino šią gudrybę (kepti bulvinius blynus - širdeles), kiti galbūt pirmą kartą ją išgirs, bet visi, kas mėgsta bulvinius patiekalus, šiems blynams tikrai abejingi neliks.

Naminiai varškės sūreliai: pagaminta su meile ir jokių E

Naminių varškės sūrelių receptas, kurį namuose išbandė ir portalui TavoVaikas.lt leido pasidalinti Katarzyna Mikulewicz.

Minkštas ir labai skanus rabarbarų pyragas

Jeigu ne dabar, kada gi daugiau bus proga paskanauti tokio smagiai rūgštelėjusio pyrago.

Gaminame namuose: skanieji ledai be jokių E

Pakelkit rankas, kas vasarą nevalgote ledų? Aha. Tokių beveik nebūna.

Purūs ir minkštučiai blynai iš vištienos

Purūs ir minkšti blynai puikiai tinka vakarienei. Tikiu, jų su malonumu skanaus ir vaikai.

Picos skonio vafliai

Recepte esančius kvietinius miltus (arba jų dalį) drąsiai galima keisti grikių, miežių arba rugių.

Kepame vištieną stiklainyje: išsamūs patarimai ir receptas (1)

Tokie pietūs labai tinka tuomet, kai virtuvėje norisi praleisti kuo mažiau laiko, kai neturim laiko eit į parduotuvę pirkti įmantrių ingredientų ir norim tiesiog skaniai sočiai pavalgyti.

Gardžiausi mėsos kukuliai vaikams

Mamos iš tinklaraščio „Lieknos bitės“ dalijasi pirmųjų mažylio mėsos kukulių su jo mėgstamu garnyru receptu.

Kitokios, dar minkštesnės, spurgos

Dalinuosi spurgyčių receptu, kurį pati sugalvojau.

Raminta Bogušienė rekomenduoja: 4 saldūs, bet sveiki receptai Velykoms (1)

Nors ir daugelis turime savo mėgstamiausius Velykų stalo receptus, tačiau visada norisi išbandyti kažką naujo. O jei nauji receptai būtų dar ir sveikesni?!