Patiekalas su varškės sūriu, kuris jus maloniai nustebins

 (15)
Jei vaikų šventę švęsite lauke, puiki alternatyva įvairiems mėsos kepsniukams, kuriuos ne visi vaikai noriai valgo - kepti varškės sūriai. Galite juos kepti visai vaikiškai kompanijai, o galite ant žarijų dėti tik kelis - jei žinote, kad tarp švenčiančiųjų mėsos nevalgytojų bus mažai.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Kepti varškės sūriai

Keptų varškės sūrių nuostabų skonį atradau žavioje Nomedos Marčėnaitės knygoje „Nomeda. Virtuvės užrašai" (Obuolys, 2009) ir nuo to laiko jie - vieni mėgstamiausių kepsninėje ruošiamų mūsų šeimos patiekalų. Beje, šiuos sūrius dažnai kepame ir namuose - orkaitėje.

Suaugusiam žmogui paprastai skaičiuoju po 1 įprasto dydžio (apie 250 gramų) sūrį, o vaikai teįveikia po pusę. Todėl vaikų šventei galima:

a) kepti mažesnius sūriukus (apie 150 gramų), kurių būna mobiliuose ūkininkų turgeliuose;

b) perpjauti įprasto dydžio sūrį į 2 dalis ir kepti kiekvienam mažam svečiui po puselę sūrio.

Žinoma, padalinti sūrius galima ir jau iškepus, tačiau vaikams smagiau gauti po nuosavą keptą sūriuką su visa folija iš kurios visai įdomu jį išsilukštenti...

8 mažiems valgytojams reikės:

4 įprasto dydžio arba 8 mažų varškės sūrių (22% riebumo),

6 pomidorų,

6 svogūnų,

8-10 česnako skiltelių,

8 šaukštelių majonezo,

provanso žolelių mišinio arba čiobrelių, baziliko, rozmarino,

druskos,

folijos.

Gerai iškūrename kepsninę - žarijų turi būti daug, tad kūrenkite apie 1,5 valandos. Jei kepame orkaitėje - įjungiame, kad įkaistų iki 200 laipsnių (kaitinimas iš viršaus ir apačios).

Pasiruošiame folijos lakštus - tokio dydžio, kad ant jų laisvai tilptų sūris ar jo puselė su visais pagardais. Folijos nepagailėkite, o kai jau vyniosite - sandariai uždarykite, kitaip visas skanumas išvarvės pro šoną, o sūris liks sausokas...

Patiekalas su varškės sūriu, kuris jus maloniai nustebins
Sudėję pomidorus, apibarstome druska ir karūnuojame svogūnų riekelėmis
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Ant folijos dedame sūrį, įtriname jį druska, aptepame šaukšteliu majonezo, beriame provanso žoleles, dedame supjaustytas česnako skilteles, plonas pomidorų riekeles, juos dar apiberiame druska, karūnuojame plonais žiedais pjaustytais svogūnais. Uždengiame folija ir labai atsargiai verčiame ant kitos pusės, kur pakartojame visus tuos pačius veiksmus.

Patiekalas su varškės sūriu, kuris jus maloniai nustebins
Sūrius sandariai suvyniojame į foliją
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Sandariai suvyniojame (jei kartais folijos lapas pasirodo mažokas, aš vynioju į dar vieną) ir dedame ant žarijų arba į orkaitę. Kepant kepsninėje sūrius būtina nuolat apversti. Įprasto dydžio sūriai kepa iki valandos, o jei kepate mažesnius, užtruksite mažiau.

Tokiu būdu galima iškepti įvairiausių skonių sūrių - vietoje pomidorų dėti baklažanų, paprikos juosteles ir net šaltai rūkytą šoninę, sūrius galima tiesiog aptepti ryškesnio skonio aliejumi ir apibarstyti žolelėmis. O mano Viliaus pats mėgstamiausias saldus kepto sūrio variantas - apteptas medumi ir cinamonu.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Pusryčiams – paskaninti skrebučiai (2)

Be blynų ir įvairių košių populiarus pusryčių pasirinkimas - skrebučiai.

Vaikyste kvepiantis keksas pagal senovinį receptą (3)

Šiandien mano namai kvepėjo vaikyste. Mano vaikyste. Net neabejoju, kad kiekvienas iš mūsų turime savo vaikystės skonį, kvapą, prisiminimus, kurie nukelia į vaikystę.

Traškios įdarytos bulvės

Patiekalas, kuriam pagaminti reikia vos kelių sudedamųjų dalių. Ir jų greičiausiai visada rasime savo namų šaldytuve.

Tinginių šimtalapis, kurį pagaminsite greitai ir lengvai (2)

Šimtalapis – mėgstamas lietuvių švenčių patiekalas. Jeigu nenorite leisti pinigų jau pagamintam šimtalapiui, išbandykite namuose gamintą.

Šventiniai sausainiai per 15 minučių (1)

Kažkada panašius sausainius užmačiau vienoj parduotuvėj. Paėmiau pirkti, pavarčiau rankoje ir nusprendžiau, kad pati galiu tokių iškepti namuose. Tai štai, su vaikų pagalba turime skanių sausainiukų.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: vokiškas blynas (5)

Anglų kalba šis blynas vadinamas German pancake arba Dutch baby pancake. Nors į „baby“ jis nepanašus dėl savo dydžio.

Amžinai skanus kugelis ir kelios gudrybės, kaip jį iškepti dar gardesnį (16)

Šiam patiekalui, sakyčiau, labai tiktų pasakymas - genialu yra tai, kas paprasta.

Ubagų kotletai (2)

Ieškojau vakar naujų idėjų kotletams, nes buvo prašymas jų pagaminti. Kiek varčiau receptų, tai arba kažko neturiu, arba nevalgo kas nors šeimoj, arba dar kas nors.

Labai skanūs blynai, kuriems nereikia miltų

Šie blynai neįprasti todėl, kad jiems iškepti neprireiks miltų. Pabandom?

Skaniausių kūčiukų receptas

Kūčių stalo neįsivaizduojame be kūčiukų. Jų pasiūla prekybos centruose didžiulė, tačiau mūsų pasiūlymas jums – išsikepti kūčiukų namuose.

Kalėdiniai sausainiai, kurie papuoš kiekvieną švenčių stalą (4)

Belaukiant Kalėdų, vienas smagiausių šeimos darbų virtuvėje – meduolinių sausainių kepimas. Tam reikia turėti gražių kalėdinių sausainių formelių (eglės, žvaigždės, žmogeliuko, varpelio, briedžio, snaigės ir pan.) Jūsų dėmesiui – vienas paprasčiausių receptų, kurį kviečiame išbandyti prieš šventes.

Tobulas pyragas su Oreo sausainiais

Tinklaraštininkė Odeta iš „Samčio burtų“ kepa šokoladainį su varške ir OREO sausainiais.

Ko gero, skaniausi visų laikų varškėčiai

Varškėčiai yra universalus patiekalas, tinkantis ir pusryčiams, ir vakarienei, ir netgi pietums.

Kepame skaniuosius kūčiukus (6)

Artėjant Kalėdoms parduotuvėse ir namuose vis dažniau pakvimpa kūčiukais.

5 patiekalai su bulvėmis, kuriuos mielai kirs visa šeima (2)

Rudenį, kai mūsų rūsiai ir sandėliukai yra pasipildę šviežių bulvių atsargomis, primename 5 išbandytus receptus su bulvėmis.