Produktas, kuris per Kūčias bus ant kiekvieno stalo: būkite atsargūs

 (1)
Lietuvių tautosakoje galima rasti pasakojimų, kad anksčiau kūdikiui į pieną buvo įpilama aguonų pieno, kad mažylis būtų ramesnis ir netrukdytų mamai dirbti namų ruošos darbus.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Nors aguonos Rytų Europos kultūroje žinomos nuo seno, o per Kalėdas mes ruošiame patiekalus su jomis, kiekvieną dieną jų vartoti nepatariama.

Aguonų ir narkotinių medžiagų – opioidų sąsaja akivaizdi. Aguonose - net 26 alkoloidų rūšys. Daugiausia jose morfino (medicinoje taikomas nuskausminamiesiems), kodeino (kosulį slopinančios medžiagos), papaverino, narkotino ir kt., įeinančių į opijaus sudėtį. Prinokusiose aguonų sėklose šių medžiagų yra mažiau.

Aguonos turi daug kalcio ir fosforo, pastarasis svarbus maisto medžiagų apykaitai, dalyvauja sintetinant baltymus, gaminant energiją, reikalingas smegenų,kepenų, inkstų biocheminiams procesams.

Produktas, kuris per Kūčias bus ant kiekvieno stalo: būkite atsargūs
© Vida Press

Kada galima duoti aguonų vaikams?

Griežtų rekomendacijų, kokio amžiaus vaikui galima duoti aguonų, nėra. Bet svarbu atminti, kad prie aguonose esančių medžiagų yra priprantama. Be to, suvalgius jų daugiau, gali užkietėti viduriai, o ir slopinamasis (raminamasis) aguonų poveikis ne visada reikalingas.

Dauguma vakarų šalių pediatrų rekomenduoja gaminių su aguonomis duoti ne jaunesniems kaip 2-3 metų vaikams ir ne dažniau kaip kartą per savaitę. Aguonos – nealergizuojantis maisto produktas.

Produktas, kuris per Kūčias bus ant kiekvieno stalo: būkite atsargūs
© Vida Press

Jeigu turite vyresnių vaikų ir ketinate atlikti šlapimo tyrimą norėdami sužinoti, ar jis nevartoja narkotinių medžiagų, įsitikinkite, kad tyrimo dieną ir dieną prieš tai vaikas nevalgė gaminių su aguonomis. Atlikti tyrimai parodė, kad suvalgius 1-2 bandeles su aguonomis, šlapime net 24 valandas gali būti randama opioidinių medžiagų, tai yra, rezultatas bus teigiamas.

Produktas, kuris per Kūčias bus ant kiekvieno stalo: būkite atsargūs
© Vida Press

Įdarytas moliūgas

Reikia:

1 nedidelio moliūgo;

5 saujų plikytų ryžių;

2 saujų razinų;

2 saujų aguonų;

0,5 litro pieno;

1 šaukšto sviesto;

2 šaukštų cukraus.

Moliūgą nuplaukite, nupjaukite viršų, išskobkite tiek, kad liktų apie 1,5 cm minkštimo.

Ryžius, aguonas, razinas nuplaukite. Moliūgo minkštimą ir sviestą supjaustykite kubeliais - ir viską sumaišykite. Įdėkite cukraus.

Masę sukrėskite į moliūgą, užpilkite pienu (ji turi apsemti moliūgo turinį).

Kepkite orkaitėje apie 2 val.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Vienas skaniausių obuolių pyragų, kokį yra tekę valgyti (4)

Šis obuolių pyragas yra tikrai nesaldus ir labai, labai skanus. Bet, kaip sakoma, geriau vieną kartą patiems išbandyti negu šimtą kartų išgirsti.

SKANAUS: vištienos apkepėlė su cukinija (1)

Paprastas, lengvas patiekalas iš vištienos krūtinėlės. Sūris puikiai sujungia tiek skoniu, tiek tekstūra visus ingredientus.

Skanioji cukinijų mišrainė žiemai (6)

Šį troškinį galima valgyti šiltą iškart, tačiau galima pasigaminus laikyti stiklainiuose ir prireikus atidaryti bei pavaišinti svečius.

Įdarytos cukinijos, kurias pagaminti lengva kaip dukart du (2)

Daržovėmis ir sūriu įdarytos cukinijos yra skaniausios, kai cukinijos dar šviežios, neperaugusios.

Nuostabaus skonio varškės apkepas (6)

Šis varškės apkepas puikiai tinka ir pusryčiams, ir vakarienei, ir netgi pietų stalui.

Purūs blynukai, kurie nepaliks abejingų (6)

Iškepti pusryčiams ar vakarienei, šie blynai abejingų nepaliks.

SVEIKA ir GARDU: blynai be miltų (6)

Galiu pasakyti, kad šių blynelių skonis mane maloniai nustebino.

Cukinijos ir sūrio pyragas: linkime skanaus (1)

Cukinija - viena mėgstamiausių lietuvių daržovių. Jūsų dėmesiui - nesaldaus pyrago su cukinija receptas.

Šokoladinis pyragas, kuris pavyksta iš pirmo karto

Pyragas, kurį skanu valgyti ir be ypatingos progos. Jo papuošimui naudokite braškes, tačiau jei jų neturite, galite pakeisti kitomis sezoninėmis uogomis.

Kepėme 2 mėlynių pyragus: rinkitės, kuris jums skanesnis

Dvi mėlynių pyrago variacijos: pirmasis pyragas yra šiek tiek riebesnis, antrasis - su cinamono prieskoniu, bet iš esmės jie abu panašūs. Tad kurį kepti, galime rinktis pagal tai, kokių ingredientų virtuvės spintelėse turime.

METŲ ATRADIMAS: varškės pyragas su juodaisiais serbentais (23)

Juodieji serbentai pyragui suteikia ypatingo skonio.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės (2)

Uogas galima šaldyti sausas, su cukrumi arba sirupe. Tačiau sveikiausia, be abejo, šaldant uogas cukraus nevartoti.

Kvepiančios braškių salotos

Braškių salotos su mėtomis ir bazilikais - skanus užkandis šiltą vasaros dieną. Kviečiame išbandyti.

Aštrios daržovės žiemai: nereikia virti ar troškinti

Mama Julija iš tinklaraščio „Mamukynas“ dalijasi savo išbandytu receptu, kaip konservuoti ridikėlius žiemai. Ji pastebi, kad tokiu būdu išsaugoti žiemai galima ne tik ridikėlių, bet ir kitų daržovių.

Pasakiškai skanus nekeptas vasaros uogų pyragas (10)

Jau noksta pirmosios vasaros uogos - braškės, trešnės, serbentai ir agrastai. Sveikiausia, be abejo, kas valgyti šviežias, tačiau jeigu liko puodelis nesuvalgytų - siūlome mūsų išmėgintą receptą.