Produktas, kuris per Kūčias bus ant kiekvieno stalo: būkite atsargūs

 (1)
Lietuvių tautosakoje galima rasti pasakojimų, kad anksčiau kūdikiui į pieną buvo įpilama aguonų pieno, kad mažylis būtų ramesnis ir netrukdytų mamai dirbti namų ruošos darbus.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Nors aguonos Rytų Europos kultūroje žinomos nuo seno, o per Kalėdas mes ruošiame patiekalus su jomis, kiekvieną dieną jų vartoti nepatariama.

Aguonų ir narkotinių medžiagų – opioidų sąsaja akivaizdi. Aguonose - net 26 alkoloidų rūšys. Daugiausia jose morfino (medicinoje taikomas nuskausminamiesiems), kodeino (kosulį slopinančios medžiagos), papaverino, narkotino ir kt., įeinančių į opijaus sudėtį. Prinokusiose aguonų sėklose šių medžiagų yra mažiau.

Aguonos turi daug kalcio ir fosforo, pastarasis svarbus maisto medžiagų apykaitai, dalyvauja sintetinant baltymus, gaminant energiją, reikalingas smegenų,kepenų, inkstų biocheminiams procesams.

Produktas, kuris per Kūčias bus ant kiekvieno stalo: būkite atsargūs
© Vida Press

Kada galima duoti aguonų vaikams?

Griežtų rekomendacijų, kokio amžiaus vaikui galima duoti aguonų, nėra. Bet svarbu atminti, kad prie aguonose esančių medžiagų yra priprantama. Be to, suvalgius jų daugiau, gali užkietėti viduriai, o ir slopinamasis (raminamasis) aguonų poveikis ne visada reikalingas.

Dauguma vakarų šalių pediatrų rekomenduoja gaminių su aguonomis duoti ne jaunesniems kaip 2-3 metų vaikams ir ne dažniau kaip kartą per savaitę. Aguonos – nealergizuojantis maisto produktas.

Produktas, kuris per Kūčias bus ant kiekvieno stalo: būkite atsargūs
© Vida Press

Jeigu turite vyresnių vaikų ir ketinate atlikti šlapimo tyrimą norėdami sužinoti, ar jis nevartoja narkotinių medžiagų, įsitikinkite, kad tyrimo dieną ir dieną prieš tai vaikas nevalgė gaminių su aguonomis. Atlikti tyrimai parodė, kad suvalgius 1-2 bandeles su aguonomis, šlapime net 24 valandas gali būti randama opioidinių medžiagų, tai yra, rezultatas bus teigiamas.

Produktas, kuris per Kūčias bus ant kiekvieno stalo: būkite atsargūs
© Vida Press

Įdarytas moliūgas

Reikia:

1 nedidelio moliūgo;

5 saujų plikytų ryžių;

2 saujų razinų;

2 saujų aguonų;

0,5 litro pieno;

1 šaukšto sviesto;

2 šaukštų cukraus.

Moliūgą nuplaukite, nupjaukite viršų, išskobkite tiek, kad liktų apie 1,5 cm minkštimo.

Ryžius, aguonas, razinas nuplaukite. Moliūgo minkštimą ir sviestą supjaustykite kubeliais - ir viską sumaišykite. Įdėkite cukraus.

Masę sukrėskite į moliūgą, užpilkite pienu (ji turi apsemti moliūgo turinį).

Kepkite orkaitėje apie 2 val.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Ko gero, lengviausiai pagaminamas ir skaniausias varškės pyragas

Labai lengvai ir greitai pagaminamas varškės pyragas.

Močiutės pyragas su obuoliais (2)

Obuolių pyragų yra pačių įvairiausių. Šis, kurį jums siūlome, yra pamėgtas senosios kartos, mūsų močiučių, kurios jį perskaitė senosiose šeimininkių knygose.

Daržovių kugelis, kuriam sunku atsispirti (1)

Vakar mano šeima mėgavosi labai seniai gamintu daržovių kugeliu.

Skaniausi bulviniai blynai ir 7 gudrybės, kaip galima paįvairinti jų tešlą (10)

Šis patiekalas nėra mūsų šeimoje dažnai valgomas. Vyras kažkodėl nuo mažens jų nemėgsta. Bet labai retai, ypač šviežių bulvių sezono metu, blynai visgi pas mus garuoja ant stalo.

IDĖJA PIETUMS AR VAKARIENEI : kalakutienos kotletai su obuoliais (1)

Ruduo, pilni sodai obuolių... Dabar pas visas šeimininkes virtuvėje kvepia pyragais su obuoliais, o pas mane - kotletais.

SKANAUS! Obuolių pyragas su kefyru

Ruduo. Kai už lango vis dažniau lyja lietus, namai pakvimpa pyragais. O kadangi ruduo yra obuolių metas, tai kaip gi be jų.

Patobulintas kugelis su dešrelėmis

Patiekalas nėra įmantrus, tiesiog bulvių plokštainis paįvairintas su dešrelėmis.

Nuostabaus skonio obuolių ir varškės pyragas (2)

Mano namuose visada šaldytuve būna varškės, o tada jau mąstau, ką gaminti skanaus.

Kaip šviežių vaisių derlių paversti džiovintomis gėrybėmis

Ruduo – pokyčių metas ne tik gamtoje, bet ir kiekvienos šeimininkės virtuvėje. Neseniai tikra atgaiva buvę švieži vaisiai rudens sezoną įgaus visai kitą atspalvį ir dar ryškesnį skonį.

Nekeptas obuolių ir varškės pyragas (5)

Receptas, kuris patiks daugeliui: nekeptas obuolių ir varškės pyragas.

Lengvai pagaminamas ir maistingas moliūgų pyragas

Moliūgai - rudens sezono gėrybės, jų auginimas yra gana populiarus jau vien dėl to, kad reikia minimalios priežiūros, o patiekalų yra gana įvairių.

GARDU IR SVEIKA: trinta bulvių ir cukinijų sriuba (2)

Šio patiekalo pavadinimas pasako visus produktus, kurių reikia sriubai.Na, beveik visus.

TINGINYS be kondensuoto pieno (4)

„Samčio užrašų" šeimininkė Odeta gamino visų mėgstamą "Tinginį". Tačiau šiek tiek kitaip negu įprasta - be kondensuoto pieno.

Amerikietiškas pyragas, kurį pamėgsite nuo pirmo kąsnio (5)

Amerikietiško pyrago receptas, kurį mums dovanoja "Jelenos maisto blogo" autorė.

Vienas paprasčiausių ir skaniausių visų laikų obuolių pyragų (4)

Obuolių pyragas, kurio receptą mums dovanoja "Jelenos maisto blogo" autorė.