Produktas, kuris per Kūčias bus ant kiekvieno stalo: būkite atsargūs

 (1)
Lietuvių tautosakoje galima rasti pasakojimų, kad anksčiau kūdikiui į pieną buvo įpilama aguonų pieno, kad mažylis būtų ramesnis ir netrukdytų mamai dirbti namų ruošos darbus.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Nors aguonos Rytų Europos kultūroje žinomos nuo seno, o per Kalėdas mes ruošiame patiekalus su jomis, kiekvieną dieną jų vartoti nepatariama.

Aguonų ir narkotinių medžiagų – opioidų sąsaja akivaizdi. Aguonose - net 26 alkoloidų rūšys. Daugiausia jose morfino (medicinoje taikomas nuskausminamiesiems), kodeino (kosulį slopinančios medžiagos), papaverino, narkotino ir kt., įeinančių į opijaus sudėtį. Prinokusiose aguonų sėklose šių medžiagų yra mažiau.

Aguonos turi daug kalcio ir fosforo, pastarasis svarbus maisto medžiagų apykaitai, dalyvauja sintetinant baltymus, gaminant energiją, reikalingas smegenų,kepenų, inkstų biocheminiams procesams.

Produktas, kuris per Kūčias bus ant kiekvieno stalo: būkite atsargūs
© Vida Press

Kada galima duoti aguonų vaikams?

Griežtų rekomendacijų, kokio amžiaus vaikui galima duoti aguonų, nėra. Bet svarbu atminti, kad prie aguonose esančių medžiagų yra priprantama. Be to, suvalgius jų daugiau, gali užkietėti viduriai, o ir slopinamasis (raminamasis) aguonų poveikis ne visada reikalingas.

Dauguma vakarų šalių pediatrų rekomenduoja gaminių su aguonomis duoti ne jaunesniems kaip 2-3 metų vaikams ir ne dažniau kaip kartą per savaitę. Aguonos – nealergizuojantis maisto produktas.

Produktas, kuris per Kūčias bus ant kiekvieno stalo: būkite atsargūs
© Vida Press

Jeigu turite vyresnių vaikų ir ketinate atlikti šlapimo tyrimą norėdami sužinoti, ar jis nevartoja narkotinių medžiagų, įsitikinkite, kad tyrimo dieną ir dieną prieš tai vaikas nevalgė gaminių su aguonomis. Atlikti tyrimai parodė, kad suvalgius 1-2 bandeles su aguonomis, šlapime net 24 valandas gali būti randama opioidinių medžiagų, tai yra, rezultatas bus teigiamas.

Produktas, kuris per Kūčias bus ant kiekvieno stalo: būkite atsargūs
© Vida Press

Įdarytas moliūgas

Reikia:

1 nedidelio moliūgo;

5 saujų plikytų ryžių;

2 saujų razinų;

2 saujų aguonų;

0,5 litro pieno;

1 šaukšto sviesto;

2 šaukštų cukraus.

Moliūgą nuplaukite, nupjaukite viršų, išskobkite tiek, kad liktų apie 1,5 cm minkštimo.

Ryžius, aguonas, razinas nuplaukite. Moliūgo minkštimą ir sviestą supjaustykite kubeliais - ir viską sumaišykite. Įdėkite cukraus.

Masę sukrėskite į moliūgą, užpilkite pienu (ji turi apsemti moliūgo turinį).

Kepkite orkaitėje apie 2 val.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Kepame skaniuosius kūčiukus (4)

Artėjant Kalėdoms parduotuvėse ir namuose vis dažniau pakvimpa kūčiukais.

5 patiekalai su bulvėmis, kuriuos mielai kirs visa šeima (2)

Rudenį, kai mūsų rūsiai ir sandėliukai yra pasipildę šviežių bulvių atsargomis, primename 5 išbandytus receptus su bulvėmis.

Pats skaniausias ir kvapniausias varškės pyragas

Ilgais ir tamsiais vakarais neretai pritrūkstame idėjų, ką smagaus nuveikti su mažaisiais. Mes turime idėją - ogi pasikvieskite juos į virtuvę ir pasiūlykite drauge iškepti skaniausią pasaulyje varškės pyragą.

Gaivios salotos su persimonais

Greitai paruošiamos ir labai skanios salotos. Puikus pasirinkimas, kai norisi kažko lengvo ir greito.

Kertam lažybų, kad nė už ką neatspėtumėte, iš ko pagaminti šie keksiukai

Desertai iš morkų, moliūgo, avinžirnių, avokado... Taip, taip, nesileiskite būti suklaidinami - tikrai kalbame ne apie pikantiškus kepinius, bet apie desertinius.

3 žaibiškai pagaminamų sausainių receptai

Ne kiekviena mama turi laiko gaminti „prašmatnius“ ir sudėtingus patiekalus. Tokiu atveju gelbsti greitai pagaminamo patiekalo receptai. Jūsų dėmesiui - trijų tikrai lengvai pagaminamų sausainių pavyzdžiai.

Raminta Bogušienė: daugelis mums įprastų pyragų kenkia sveikatai (1)

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje švenčiama pyragų diena. Šia proga kviečiama kepti pyragus, dalintis su draugais, kolegomis, nudžiuginti namiškius netikėtu receptu. Tačiau ar daugelis iš mūsų žino, kaip pasigaminti sveikatai palankų pyragą?

Balandėliai tinginėliai: skaniausių pietų idėja (4)

Et, man kartais taip patinka tas lietuviškas žodynas įvardinant tam tikrus patiekalus (ypač likęs iš senesnių laikų), kad net nesinori jiems galvoti kitokio pavadinimo.

Labai trapūs ir todėl labai skanūs žagarėliai (2)

Šie žagarėliai ne tik labai trapūs, bet ir laaaaabai skanūs. Juos gaminant naudojami tik tryniai.

Obuolių pyragas „7 šaukštai“ (6)

Jeigu obuolių pyragą kepsite didesnėje, negu nurodyta recepte, kepimo skardoje, pyragas bus plonesnis ir iškeps greičiau.

Skanieji ežiukai: paprasta, pigu ir sotu (27)

Dar vienas patiekalas iš lietuviškos virtuvės su žaismingu pavadinimu.

Tobulai skanūs ir lengvai pagaminami naminiai koldūnai (7)

Naminiai koldūnai tik iš pirmo žvilgsnio atrodo nelengvai pagaminamas patiekalas, iš tiesų, jis nėra sudėtingas ir pavyks net neįgudusiai šeimininkei.

Pagerintas ir dar skanesnis omletas (1)

Populiarus pusryčių pasirinkimas (be blynų ir įvairių košių) - omletas. Šį kartą gaminu kiek įdomesnį, sotų ir tikrai puikaus skonio omletą su varške.

Moliūgų sriuba su vienu netikėtu ir labai skaniu ingredientu

Moliūgų nemėgau, visada stengiausi išsisukti nuo jo patiekalų. Nuėjus į parduotuvę netoli namų ir užmačius labai gražių moliūgų, rankos pačios tiesėsi nusipirkti vieną ir išvirti sriubą.

Joks kitas patiekalas neprimena vaikystės, kaip šis: išbandykite dar šiandien

Skanumynas jaukiam šeimos vakarui ar savaitgalio pasisėdėjimams. Gamindami pasikvieskite į pagalbą vaikus - lai jie būna jūsų padėjėjai.