Pyragas – greitukas, kuris nustebins ir visko mačiusius

 (12)
Jei lankėtės Nidoje, turbūt žinote ir jos ypatingąją, garsiąją kepyklėlę, įsitaisiusią viename kieme kartu su ponios Nijolės knygynu. Ko verti vien šios kepyklėlės eklerai su varške ar šokoladinis varškės pyragas! Tačiau man pats didžiausias čia kepamas gardumynas - mielinės sluoksniuotos tešlos aguonų ir obuolių vyniotinis. Pasaka, svajonė ir saldžiausias sapnas yra šis pyragas - išvykusi iš Nidos labai jo pasiilgstu.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Šio aguoninio ilgesio įkvėpta, ryžausi pabandyti namuose iškepti kažką panašaus. Pasirinkau lengviausią kelią - pirktinę mielinę sluoksniuotą tešlą, kuriai pripiršau kalėdinio aguonų vyniotinio įdarą ir plonai pjaustytus obuolius. Rezultatas? Kiek kitoks, tačiau tikrai gardus ir primenantis puikųjį Nidos pyragą - na, bent jo pusbroliu, manau, galėtų vadintis. O svarbiausia - labai greitai padaromas, juk tešlą tereikia iš šaldiklio išsitraukti...

TAIP PAT IŠBANDĖME:
Skaniausias visų laikų varškės pyragas
Skanusis šokolado ir varškės pyragas

Sluoksniuotam mielinės tešlos pyragui su aguonomis ir obuoliais reikės:

500 g mielinės sluoksniuotos tešlos,

100 g aguonų,

40 g sviesto,

80 g cukraus,

1/2 šaukštelio cinamono,

1 kiaušinio,

3-4 obuolių.

Pyragas – <em>greitukas</em>, kuris nustebins ir visko mačiusius
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Kepame sluoksniuotos mielinės tešlos pyragą su aguonomis ir obuoliais:

1. Atsitirpiname šaldytą tešlą, padėję ją ant miltais pabarstyto paviršiaus. Jei tešla vientisa - kepkime vieną didelį pyragą, jei suskirstyta lakštais - atskirus pyragėlius kiekvienam lakštui (nuotraukose mums ir pozuoja toks pyragėlis).

Pyragas – <em>greitukas</em>, kuris nustebins ir visko mačiusius
© Alvilės Rimaitės nuotr.

2. Kol tešla šyla, ruošiame įdarą. Kiaušinį paplakame šakute atskirame dubenėlyje ir apie 1/3 jo atsidedame pyragui aptepti. Aguonas pasmulkiname su virtuvės kombainu aštriais peiliais, dedame sviestą, 2/3 kiaušinio, cukrų ir dar pamalame. Gauname tirštą masę - į ją beriame cinamono ir išmaišome. Obuolius supjaustome labai plonomis riekelėmis - lupti nereikia.

3. Atšildytą tešlą keliame į kepimo popieriumi išklotą skardą, truputį atsargiai pakočiojame ir ant jos, kaip parodytą nuotraukoje dedame aguonų įdarą. Ant aguonų išrikiuojame obuolius, pyragą sandariai uždarome, kraštelius užraitome ar šakute užspaudžiame, pyrago viršuje padarome kelias įpjovas ir paliekame šiltame virtuvės kampe pakilti apie 15 min.

Pyragas – <em>greitukas</em>, kuris nustebins ir visko mačiusius
© Alvilės Rimaitės nuotr.

4. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių. Prieš pašaudami į ją sluoksniuotos mielinės tešlos pyragą, aptepame jį pasiliktu kiaušinio trečdaliu. Mažesni pyragėliai kepa apie 15 minučių, dideliam gali ir visų 40 minučių prireikti.

Pyragas – <em>greitukas</em>, kuris nustebins ir visko mačiusius
© Alvilės Rimaitės nuotr.
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Vienas skaniausių obuolių pyragų, kokį yra tekę valgyti (8)

Šis obuolių pyragas yra tikrai nesaldus ir labai, labai skanus. Bet, kaip sakoma, geriau vieną kartą patiems išbandyti negu šimtą kartų išgirsti.

SKANAUS: vištienos apkepėlė su cukinija (1)

Paprastas, lengvas patiekalas iš vištienos krūtinėlės. Sūris puikiai sujungia tiek skoniu, tiek tekstūra visus ingredientus.

Skanioji cukinijų mišrainė žiemai (6)

Šį troškinį galima valgyti šiltą iškart, tačiau galima pasigaminus laikyti stiklainiuose ir prireikus atidaryti bei pavaišinti svečius.

Įdarytos cukinijos, kurias pagaminti lengva kaip dukart du (2)

Daržovėmis ir sūriu įdarytos cukinijos yra skaniausios, kai cukinijos dar šviežios, neperaugusios.

Nuostabaus skonio varškės apkepas (6)

Šis varškės apkepas puikiai tinka ir pusryčiams, ir vakarienei, ir netgi pietų stalui.

Purūs blynukai, kurie nepaliks abejingų (6)

Iškepti pusryčiams ar vakarienei, šie blynai abejingų nepaliks.

SVEIKA ir GARDU: blynai be miltų (6)

Galiu pasakyti, kad šių blynelių skonis mane maloniai nustebino.

Cukinijos ir sūrio pyragas: linkime skanaus (1)

Cukinija - viena mėgstamiausių lietuvių daržovių. Jūsų dėmesiui - nesaldaus pyrago su cukinija receptas.

Šokoladinis pyragas, kuris pavyksta iš pirmo karto

Pyragas, kurį skanu valgyti ir be ypatingos progos. Jo papuošimui naudokite braškes, tačiau jei jų neturite, galite pakeisti kitomis sezoninėmis uogomis.

Kepėme 2 mėlynių pyragus: rinkitės, kuris jums skanesnis

Dvi mėlynių pyrago variacijos: pirmasis pyragas yra šiek tiek riebesnis, antrasis - su cinamono prieskoniu, bet iš esmės jie abu panašūs. Tad kurį kepti, galime rinktis pagal tai, kokių ingredientų virtuvės spintelėse turime.

METŲ ATRADIMAS: varškės pyragas su juodaisiais serbentais (23)

Juodieji serbentai pyragui suteikia ypatingo skonio.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės (2)

Uogas galima šaldyti sausas, su cukrumi arba sirupe. Tačiau sveikiausia, be abejo, šaldant uogas cukraus nevartoti.

Kvepiančios braškių salotos

Braškių salotos su mėtomis ir bazilikais - skanus užkandis šiltą vasaros dieną. Kviečiame išbandyti.

Aštrios daržovės žiemai: nereikia virti ar troškinti

Mama Julija iš tinklaraščio „Mamukynas“ dalijasi savo išbandytu receptu, kaip konservuoti ridikėlius žiemai. Ji pastebi, kad tokiu būdu išsaugoti žiemai galima ne tik ridikėlių, bet ir kitų daržovių.

Pasakiškai skanus nekeptas vasaros uogų pyragas (10)

Jau noksta pirmosios vasaros uogos - braškės, trešnės, serbentai ir agrastai. Sveikiausia, be abejo, kas valgyti šviežias, tačiau jeigu liko puodelis nesuvalgytų - siūlome mūsų išmėgintą receptą.