Pyragas – greitukas, kuris nustebins ir visko mačiusius

 (12)
Jei lankėtės Nidoje, turbūt žinote ir jos ypatingąją, garsiąją kepyklėlę, įsitaisiusią viename kieme kartu su ponios Nijolės knygynu. Ko verti vien šios kepyklėlės eklerai su varške ar šokoladinis varškės pyragas! Tačiau man pats didžiausias čia kepamas gardumynas - mielinės sluoksniuotos tešlos aguonų ir obuolių vyniotinis. Pasaka, svajonė ir saldžiausias sapnas yra šis pyragas - išvykusi iš Nidos labai jo pasiilgstu.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Šio aguoninio ilgesio įkvėpta, ryžausi pabandyti namuose iškepti kažką panašaus. Pasirinkau lengviausią kelią - pirktinę mielinę sluoksniuotą tešlą, kuriai pripiršau kalėdinio aguonų vyniotinio įdarą ir plonai pjaustytus obuolius. Rezultatas? Kiek kitoks, tačiau tikrai gardus ir primenantis puikųjį Nidos pyragą - na, bent jo pusbroliu, manau, galėtų vadintis. O svarbiausia - labai greitai padaromas, juk tešlą tereikia iš šaldiklio išsitraukti...

TAIP PAT IŠBANDĖME:
Skaniausias visų laikų varškės pyragas
Skanusis šokolado ir varškės pyragas

Sluoksniuotam mielinės tešlos pyragui su aguonomis ir obuoliais reikės:

500 g mielinės sluoksniuotos tešlos,

100 g aguonų,

40 g sviesto,

80 g cukraus,

1/2 šaukštelio cinamono,

1 kiaušinio,

3-4 obuolių.

Pyragas – <em>greitukas</em>, kuris nustebins ir visko mačiusius
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Kepame sluoksniuotos mielinės tešlos pyragą su aguonomis ir obuoliais:

1. Atsitirpiname šaldytą tešlą, padėję ją ant miltais pabarstyto paviršiaus. Jei tešla vientisa - kepkime vieną didelį pyragą, jei suskirstyta lakštais - atskirus pyragėlius kiekvienam lakštui (nuotraukose mums ir pozuoja toks pyragėlis).

Pyragas – <em>greitukas</em>, kuris nustebins ir visko mačiusius
© Alvilės Rimaitės nuotr.

2. Kol tešla šyla, ruošiame įdarą. Kiaušinį paplakame šakute atskirame dubenėlyje ir apie 1/3 jo atsidedame pyragui aptepti. Aguonas pasmulkiname su virtuvės kombainu aštriais peiliais, dedame sviestą, 2/3 kiaušinio, cukrų ir dar pamalame. Gauname tirštą masę - į ją beriame cinamono ir išmaišome. Obuolius supjaustome labai plonomis riekelėmis - lupti nereikia.

3. Atšildytą tešlą keliame į kepimo popieriumi išklotą skardą, truputį atsargiai pakočiojame ir ant jos, kaip parodytą nuotraukoje dedame aguonų įdarą. Ant aguonų išrikiuojame obuolius, pyragą sandariai uždarome, kraštelius užraitome ar šakute užspaudžiame, pyrago viršuje padarome kelias įpjovas ir paliekame šiltame virtuvės kampe pakilti apie 15 min.

Pyragas – <em>greitukas</em>, kuris nustebins ir visko mačiusius
© Alvilės Rimaitės nuotr.

4. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių. Prieš pašaudami į ją sluoksniuotos mielinės tešlos pyragą, aptepame jį pasiliktu kiaušinio trečdaliu. Mažesni pyragėliai kepa apie 15 minučių, dideliam gali ir visų 40 minučių prireikti.

Pyragas – <em>greitukas</em>, kuris nustebins ir visko mačiusius
© Alvilės Rimaitės nuotr.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Orkaitėje kepti varškėtukai

Varškę mėgstu ir ją galėčiau valgyti kelis kartus per savaitę. Nesvarbu, ar tai būtų virtiniai su varške, varškės pyragas ar tiesiog varškėčiai.

Pusryčiams – paskaninti skrebučiai (2)

Be blynų ir įvairių košių populiarus pusryčių pasirinkimas - skrebučiai.

Vaikyste kvepiantis keksas pagal senovinį receptą (3)

Šiandien mano namai kvepėjo vaikyste. Mano vaikyste. Net neabejoju, kad kiekvienas iš mūsų turime savo vaikystės skonį, kvapą, prisiminimus, kurie nukelia į vaikystę.

Traškios įdarytos bulvės

Patiekalas, kuriam pagaminti reikia vos kelių sudedamųjų dalių. Ir jų greičiausiai visada rasime savo namų šaldytuve.

Tinginių šimtalapis, kurį pagaminsite greitai ir lengvai (2)

Šimtalapis – mėgstamas lietuvių švenčių patiekalas. Jeigu nenorite leisti pinigų jau pagamintam šimtalapiui, išbandykite namuose gamintą.

Šventiniai sausainiai per 15 minučių (1)

Kažkada panašius sausainius užmačiau vienoj parduotuvėj. Paėmiau pirkti, pavarčiau rankoje ir nusprendžiau, kad pati galiu tokių iškepti namuose. Tai štai, su vaikų pagalba turime skanių sausainiukų.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: vokiškas blynas (5)

Anglų kalba šis blynas vadinamas German pancake arba Dutch baby pancake. Nors į „baby“ jis nepanašus dėl savo dydžio.

Amžinai skanus kugelis ir kelios gudrybės, kaip jį iškepti dar gardesnį (16)

Šiam patiekalui, sakyčiau, labai tiktų pasakymas - genialu yra tai, kas paprasta.

Ubagų kotletai (2)

Ieškojau vakar naujų idėjų kotletams, nes buvo prašymas jų pagaminti. Kiek varčiau receptų, tai arba kažko neturiu, arba nevalgo kas nors šeimoj, arba dar kas nors.

Labai skanūs blynai, kuriems nereikia miltų

Šie blynai neįprasti todėl, kad jiems iškepti neprireiks miltų. Pabandom?

Skaniausių kūčiukų receptas

Kūčių stalo neįsivaizduojame be kūčiukų. Jų pasiūla prekybos centruose didžiulė, tačiau mūsų pasiūlymas jums – išsikepti kūčiukų namuose.

Kalėdiniai sausainiai, kurie papuoš kiekvieną švenčių stalą (4)

Belaukiant Kalėdų, vienas smagiausių šeimos darbų virtuvėje – meduolinių sausainių kepimas. Tam reikia turėti gražių kalėdinių sausainių formelių (eglės, žvaigždės, žmogeliuko, varpelio, briedžio, snaigės ir pan.) Jūsų dėmesiui – vienas paprasčiausių receptų, kurį kviečiame išbandyti prieš šventes.

Tobulas pyragas su Oreo sausainiais

Tinklaraštininkė Odeta iš „Samčio burtų“ kepa šokoladainį su varške ir OREO sausainiais.

Ko gero, skaniausi visų laikų varškėčiai

Varškėčiai yra universalus patiekalas, tinkantis ir pusryčiams, ir vakarienei, ir netgi pietums.

Kepame skaniuosius kūčiukus (6)

Artėjant Kalėdoms parduotuvėse ir namuose vis dažniau pakvimpa kūčiukais.